Dodaj do ulubionych

Osiedle Śliwowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 22:52
Witam serdecznie.
Mój post skierowany jest do przyszłych sąsiadów.Chiałabym abyśmy w możliwie
jak najszybszym czasie zorganizowali się jakoś i założyli zarząd naszej
wspólnoty mieszkaniowej- im szybciej tym lepiej.Po co mamy płacić
developerowi za czynsz i prowadzenie naszych spraw.
Mam nadzieję, że zainteresujecie się tym a może jest wśród nas osoba,która
potrafiłaby się zając s[prawami naszego osiedla.
Co wy na to ,abyśmy na tym właśnie forum rozpoczeli wpólnie
działać,porozumiewać się itd...
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na wsze komentarze:))
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Osiedle Śliwowe IP: .* / 212.185.43.* 07.12.05, 08:53
      Domyslam sie ze kupilas mieszkanie w pierwszym etapie. Ja niestety w drugim.
      Mam takie pytanie: czy odbior bedzie zgodnie z terminem ?
      A co do wspolnoty to jestem za.
      • Gość: justynaka Re: Osiedle Śliwowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 22:56
        Hej!
        Z tego co widziałam to raczej w terminie,ale niepokoi mnie tylko jeden fakt ,ze
        w jednym miejscu jest jeszcze niedokonczony dach:(((
        Ale żeby sie upewnić zadzwonie w najblizszych dniach do budusa i zapytam jak
        oni to widzą...napewno podziele sie wiadomosciami.
        Pozdrswiam wszystkich:)
        • Gość: kasia Re: Osiedle Śliwowe IP: .* / 212.185.43.* 13.12.05, 08:35
          Justyna ma pytanie czy zmienialiscie cos w planie mieszkania ? Jesli tak to jak
          to wyglada.Z gory dziekuje bo ja mam ewentualnie taki plan przyniesc do
          31.01.2005.
          • Gość: justynka Re: Osiedle Śliwowe IP: *.magma-net.pl 14.12.05, 11:06
            Witam kasiu:)
            nic nie chcielismy zmieniac dlatego w tym temacie niewiele ci powiem...ale moj
            maz dzwonil wczoraj do budusa i powiedzieli ze wszystko idzie zgodnie z planem
            i juz lada moment beda podpisywane akty notar. itd a poza tym okolo polowy
            stycznia bedzie juz mozna zaczac wykanczac mieszkanie ...tak wiec zacieram rece
            i mam tylko nadzieje ze z niczym "ciekawym " mi nie wyskocza :))
            do zobaczenia pa
            • Gość: kasia Re: Osiedle Śliwowe IP: .* / 212.185.43.* 15.12.05, 08:09
              Justyko,
              fajnie sie z toba pisze i ciesze sie ze wszystko idzie zgodnie z planem mam
              nadzieje ze drugi etap tez tak ladnie pojdzie.
              A jakie mieszkanie kupiliscie?
              Pozdrawiam!
              • justyna.stepak Re: Osiedle Śliwowe 17.12.05, 17:55
                czesc kasiu:))
                kupilismy to malutkie (48,8 m) hihi i w polowie stycznia beda juz klucze ...a w
                przyszlym tyg, jest taki "odbior" na papierze zeby skorzystac z ulgi
                pozdrawiam
                • Gość: arturpe Re: Osiedle Śliwowe IP: *.um.wroc.pl 21.12.05, 13:19
                  Witajcie,

podpisałem umowę z Budusem na początku grudnia. Przede mną rok czekania na
                  ukończenie drugiego etapu ;) Chyba wykituję na serce. Pewnie bedą dwie
                  wspólnoty, dla większego i mniejszego budynku albo pierwszego i drugiego etapu -
                  chyba że można się potem przyłączyć ;)

Zatem sąsiedzi - Wesołych Świat ;)
                • andaef Re: Osiedle Śliwowe 03.01.06, 14:54
                  Witam Sasiadow,

Kasiu tez zastanawialismy sie nad wczesniejszym odbiorem ale wymieklismy,
                  przestraszylismy sie troszke, ze ciezko bedzie wyegzekwowac ewentualne poprawki,
                  w jakim stanie odebraliscie mieszkanie, duzo jest usterek i czy macie jakas
                  gwarancje ich usuniecia?

a taj prawde mowiac to nie mozemy juz sie doczekac przeprowadzki
                  a ta chyba nie szybko, na budowie prace bez duzych postepow, zakupy w lesie
                  (jeszcze nic nie mamy) ale jakos to bedzie :)

a wspolnote musimy jak najszybciej zawiazac, zeby znalezx jakiegos taniego,
                  sprawdzonego zarzadce...

Kasiu w ktorej klatce masz mieszkanko?

pozdrawiam

A.
                  • bisolka Re: Osiedle Śliwowe 03.01.06, 16:48
                    Witam wszystkich sąsiadów :-)

bardzo podoba mi się pomsył założenia juz wspólnoty mieszkaniowej juz prędzej.
                    Może zrobimy spotkanie wszystkich sąsiadów

Pozdrawiam
                    Anka
                    • Gość: Paula Re: Osiedle Śliwowe IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.01.06, 18:13
                      Witam bardzo serdecznie przyszłych Sąsiadów!

Na początku gratuluje pomysłodawcą naszego "mieszkaniowego" forum...
                      Zmartwił mnie troszkę wczorajszy mail, ale mało w nim konkretów.
                      Ja też mam totalny mętlik jeśli chodzi o wybór kafelek, parkietów, ale mam
                      nadzieję, że wszystko powoli zacznie się klarować. Niepokoi mnie jednak totalny
                      rozgardiasz wokół naszego budynku, brak chodników, ja kupiłam mieszkanie w
                      klatce 5 i tam nie ma nawet kafelek na podłogach...
                      Myślę, że spotkanie mieszkańców to rewelacyjny pomysł! Będziemy mogli ustalić
                      coś konkretnie.

Pozdrawiam wszystkich gorąco i już nie mogę się doczekać kiedy będziemy mówić
                      sobie dzieć dobry wychodząc do pracy...;)

Paulina Wojciechowska
                      • epoziomka Re: Osiedle Śliwowe 03.01.06, 18:51
                        Witam serdecznie,
                        ja kupiłam mieszkanie w połowie kwietnia, to ładne, okrągłe. Byłam zachwycona
                        aż do momentu, gdy nie pjechałam po raz kolejny na budowę gdy dostałam
                        zaproszenie do odbioru mieszkania w połowie grudnia. Po tym, co tam zastałam
                        stwierdzam, ze ten rozgardiasz, o którym piszesz potrwa jeszcze jakis czas.
                        Mowa tu zarówno o tym , co dzieje się (a właściwie nie dzieje się) na zewnątrz,
                        jak i w naszych mieszkankach i w tzw. częściach wspólnych. Po mojej wizycie na
                        budowie wystosowałam do Budusa dosyć ostre, oficjalne pismo, w którym wytknęłam
                        sporo błędów w sztuce budolanej itd. Niestety, mamy zime, kotłownia jest w
                        proszku, wiec jeśli zaproponują nam odbiory w połowie stycznia, jak się
                        odgrażają, to nie wiem, czy dobrym pomysłem będzie odebranie lokalu...
                        Ja bardzo chciałabym odebrać mieszkanie jak najszybciej, żeby wykańczac je i
                        zamieszkać w nim jak najszybciej...
                        Mm nadzieję, że budowlańc wezmą się w garść i zaczną tam pracować jak się
                        należy.
                        Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów!
                        • Gość: Paula Re: Osiedle Śliwowe IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.01.06, 19:08
                          Witaj Poziomko!

Zgadzam się z Toba w 100%, też chciałabym jak najszybciej odebrać mieszkanie i
                          móc je wykańczać, ale krajobraz budowy przypomina pobojowisko. Tak nawiasem
                          mówiąc, to nie wiem jak można tłumaczyć opóznienia mrozem i sniegiem, chyba
                          planując termin zakończenia budowy na koniec grudnia nie myśleli, że będzie 30
                          stopni!
                          Proszę dzielcie się swoimi spostrzeżeniami i refleksjami, myślę że to pomoże
                          nam wszystkim!

Pozdrawiam,
                          Paula
                          • Gość: Pyza Re: Osiedle Śliwowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.06, 20:51
                            Witam szystkich sąsiadów,
                            Kupiliśmy mieszkanie już w kwietniu i jak na razie nie mamy większych
                            zastrzeżeń. Wszystkie zmiany, które chcieliśmy mieć w mieszkaniu, są wykonane,
                            a zgłoszone usterki mają być poprawione. Pewne usterki są, a jakże, ale przy
                            tego typu inwestycjach nie da rady tego uniknąć. Ważne jest aby wykonawca
                            wyraził wolę ich naprawienia i je naprawił. Na razie wola jest:)i nawet
                            pierwsze poprawki są widoczne. Mam nadzieję, że wkrótce spotkamy się w "realu".
                            Pozdrawiam
                            Pyza
                            • Gość: kasia Re: Osiedle Śliwowe IP: .* / 212.185.43.* 04.01.06, 08:16
                              Witam,
                              bardzo fajne ze do rozmowy wkrecilo sie tyle osob.
                              Ja niestety jak juz wspominalam kupilam mieszkanie w II etapie klatka numer
                              VII.
                              Cieszy mnie fakt ze wszystkie zmiany sa robione przez developera, bo ja mam ich
                              troche. Musze przyznac ze dawno nie bylam na budowie i to co piszecie troche
                              mnie przeraza chodzi o to bloto. Dramat!
                              Jednak mysle ze bedziecie zadowoleni i wprowadzicie sie szybko, mi niestety
                              zostal caly roczek czekania!
                              Pozdrawiam!
                          • andaef Re: Osiedle Śliwowe 04.01.06, 08:16
                            Witam,

mi sie wydaje, ze opoznienia musialy byc juz na wczesniejszych etapach prac,
                            teraz poprostu staly sie widoczne,
                            a co do poprawek i zmian to zgadzam sie z Pyza,
                            wprowadzone przez nas zmiany zostaly zrobione (moze nie od razu) ale sa,
                            mam nadzieje, ze wszystkie usterki zostana poprawione,
                            na razie mozemy sie cieszyc, ze juz nie ma wlacznikow swiatla w przedpokoju
                            w ....szafach wnekowych jak bylo na poczatku :)

pozdr.
                            Ania
                            • Gość: arturpe Re: Osiedle Śliwowe IP: *.um.wroc.pl 04.01.06, 08:59
                              Witam wszystkich. Po pierwsze proponuję, aby ktoś znający sie na rzeczy załozył
                              oficjalne forum osiedla, takie, jakie już powstały w przypadku innych
                              inwestycji. Moglibyśmy umieszczać tam wszystkie uwagi dotyczące konkretnych
                              tematów, bez wyszukiwania wątków na gazecie.pl. Istniałaby też możliwość
                              wrzucania fotografii.
                              I teraz pytanie - czy jest tu jakiś średniozaawansowany spec, który moze coś
                              takiego dla nas zrealizować?

Po drugie, kupiłem mieszkanie w budynku B i powiem szczerze, nie wyobrażam
                              sobie, jak deweloper może oddać mieszkania w pierwszym etapie, podczas gdy
                              bedzie trwać budowa. Czy to jest w ogóle zgodne z prawm budowlanym? Musiałby
                              chyba wykończyć teren wokół bloku, odgrodzić pozostały plac budowy itp. Spróbuję
                              zasięgnać języka u jakiegoś inspektora budowlanego ;) Niemniej nie martwcie się ;)

Acha, i po trzecie, nie wiem czy zwróciliście uwagę na zapis w umowie, że
                              deweloper bedzie administrował, albo znajdzie administratora budynku, przez czas
                              trwania rękojmii a nawet do końca roku w którym kończy się rękojmia, czyli nawet
                              przez 4 lata? Poza tym, prawdopodobnie zajdzie konieczność stworzenia odrębnych
                              wspólnot dla budynku a i b a nie wiem nawet czy nie dla części budynku a od
                              miejsca w którym znajduje się (zabrzmi to pięknie" okrągły narożnik ;) Przecież
                              ta część budynku będzie oddana później.

Więc... lepiej poznać się wcześniej, żeby potem wspólnoty mogły łatwiej dogadać
                              sie co do paru spraw, jak na przykład: dostawca internetu, telewizja kablowa
                              (dochodzi tam jakaś?) umowy dostawy energii, wody itp ;)

Czekam na Wasz, drodzy sąsiedzi, odzew.
                              • epoziomka Re: Osiedle Śliwowe 04.01.06, 09:30
                                Witam wszystkich Sąsiadów po raz kolejny,
                                to bardzo dobry pomysł z założeniem "naszego" forum. Ja niestety na tym się nie
                                znam zupełnie.
                                Wiem natomiast co nieco na temat administrowania (nie mylić z zarządzaniem, bo
                                to jest troszkę bardziej skomplikowane, ale myślę, że za ok roku będę już
                                zarządcą z licencją) oraz budownictwa.
                                Co do Twoich wątpliwości na temat oddania inwestycji w takim stanie (gdy wokół
                                trwa buidowa) jest możliwe pod warunkiem, że będziemy mieć drogę i dojście do
                                klatek. A żeby nam przekazać lokale developer musi najpierw zrobić wszystkie
                                formalne obbiory (kotłownia, trafo, teren zewn). Myślę, że to jeszcze pptrwa.
                                To chyba tyle.
                                Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
                                • Gość: zarząd Re: Osiedle Śliwowe IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.06, 02:22
                                  co z zarządem
                              • Gość: UPss Re: Osiedle Śliwowe IP: *.lanet.net.pl 30.08.06, 14:54
                                Ten zapis jest bardzo niebezpieczny. Znam trzy takie przypadki we Wrocławiu, że
                                deweloper zarządzał przez pierwsze trzy lata, przyjmował zgłoszenia usterek,
                                coś tam zlecał do poprawek (zwykle przez przypadkowych ludzi, niekoniecznie
                                odpowiednimi materiałami i często nieskutecznie, tzn. po roku wady "wychodziły"
                                znowu), poprawki były czasami robione ale większość nie, a po trzech latach
                                właściciele mieszkań (i części wspólnej nieruchomości) zostawali z kłopotami
                                sami, bo rękojmia się skończyła a deweloper ogłosił upadłość. Cały cyrk wynika
                                z nieznajomości przepisów. Wspólnota Mieszkaniowa powstaje z mocy prawa
                                (nie "powołuje jej się", jak chcą niektórzy) w momencie, kiedy w nieruchomości
                                mieszkaniowej jest co najmniej dwóch właścicieli, czyli praktycznie od momentu
                                faktycznego sprzedania (aktem notarialnym) pierwszego mieszkania (jednym
                                właścicielem jest nowy nabywca a drugim - deweloper). Taka Wspólnota już
                                teoretycznie może powołać zarząd i głosować w ważnych tej wspólnoty sprawach,
                                niekoniecznie udziałem w nieruchomości, ale wg zasady jeden właściciel - jeden
                                głos (jeśli deweloper ma przewagę udziałów). Odsyłam do szczegółów w ustawie o
                                własności lokali. Taki zapis w umowie świadczy na niekorzyść dewelopera.
                                UPss
    • andaef FORUM OSIEDLA 04.01.06, 11:25
      Udalo mi sie zalozyc forum osiedla,

wcale nie jest to takie trudne :)

dostepne bedzie za jakas godzinke,

jak tylko ruszy, podam adres,

pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje, ze na forum bedziemy pisac same dobre
      wiadomosci :)

Ania
      • andaef Re: FORUM OSIEDLA 04.01.06, 11:44
        adres forum
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36104

zapraszam serdecznie :)
        Ania
        • Gość: gowciu NOWE FORUM <a href="http://sliwowe.forumer.pl" target="_blank"> IP: *.orange.pl 05.01.06, 23:48
          zapraszam wszystkich na nowe forum sliwowe.forumer.pl - tym razem forum
          dotyczące tylko i wyłącznie Os. Śliwowego i tylko dla nowych lokatorów :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka