Dodaj do ulubionych

RAFIN - tajemnicza sprawa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 14:38
Jestem bardzo zainteresowany zakupem mieszkania na Osiedlu "Złota Podkowa" od
developera RAFIN. Niestety, na forum, nie ma za dużo informacji na ten temat.
Czy może ktoś powiedzieć coś niecoś???????
Obserwuj wątek
    • Gość: Kajak Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 03.01.06, 09:40
      Moze nie ma info bo sprzedaja od 15 grudnia podobno...

Ja tez jestem zainteresowany - w sumie to za pare dni mam podpisac umowe.

Jest to spolka p. Rojka, budowa ma trwac przez 2006 a potem ma byc kontynuowana
      na dzialce obok (w strone Karkonoskiej).

Z tego co wiem to chyba jest to pierwsza mieszkaniowka w ich wykonaniu (ale nie
      jedyna - maja cos tam jeszce robic).

Bankiem powiernikiem jest Bank Slaski.

K
      • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 15:51
        Hej :)
        Analizowales juz umowe, czy wszystko Ci odpowiada??
        • Gość: Kajak Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 03.01.06, 16:00
          Piszesz o czyms konkretnym czy o tym co bylo na forum?
          • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 14:39
            pytam się o umowe, którą podpisujesz z developerem? sa jakies pułapki,
            niejasności?....
            • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 04.01.06, 15:12
              wydaje sie dosc sztampowa, ale wiele rzeczy bym zmienil np. dlaczego oni
              wybieraja notariusza etc.
              Ktos pisal juz tutaj o tym ze moga zmienic plan (caly czas projektuja cos na
              budynkach, ktorych jeszcze nie sprzedaja) - ale jest zaznaczone ze musi to
              odpowiadac charakterowi calosci (poza tym nikt im nie da pozwolenia na jakies
              dziwne nowe rzeczy).
              Mozna sie klocic na temat indeksacji niesplaconej czesci kapitalu o 0.9%
              miesiecznie etc. Jak sie nie podoba to sie nie kupuje albo placi calosc od
              razu...
              • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:12
                ok, dzieki za odp. W ktorym budynku kupujesz?
                • Gość: k Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 05.01.06, 10:33
                  chyba to jest A - jeszcze tam jest jakies pole i pozwolenie ne budowe jest na
                  inny projekt:)
                  ciekaw jestem co sadzic o firmie budowlanej ktora to ciagnie do gory - nalezy
                  do dewelopera.
                  • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 15:53
                    ja tez jestem zainteresowan zakupem mieszkania w A, lecz zatwierdzenie
                    projektu, który uległ zmianie, ciągnie im sie juz od wrzesnia (no coz, moze
                    jest to bardziej skomplikowana sprawa, niz mi sie wydaje)
                    Mimo wszystko trzeba czekac na zatwierdzenie projektu przed podpisaniem
                    umowy...
                    • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 05.01.06, 16:55
                      Ja rozumiem ze sprzedaja tylko czesc A, na ktore pozwolenie jest i ktore sie
                      juznie zmieni - druga czesc A oraz budynek w srodku na razie nie jest w
                      ofercie. Podobno pod ta czesc A ktore jest w sprzedazy juz wykopano jakas dziure
                      • Gość: mariusz Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.06, 20:28
                        takie firmy maja swoich notariuszy ale czesto wychodzi to taniej bo notariusz
                        bierze nizsza takse majac np pewnych 100 klientow
                        tak bylo w moim przypadku
    • Gość: Piotr Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 03.01.06, 10:36
      nie widzę nic tajemniczego w ich ofercie.
      1) www.rafin.pl/
      2) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=23438296&a=23438296
      3) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=23872901&a=28719767
      4) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=22403943&a=22403943

• Gość: Kajak Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 03.01.06, 11:21
        Ja tez nie widze niczego tajemniczego w ofercie, ale akurat na forum prawie
        nikt jeszcze nie podzielil sie komentarzami na ich temat (Twoje linki sa tego
        dowodem)
        Nic dziwnego zreszta - bo w koncu dopiero zaczeli budowac...

Jak mialbym kogos straszyc to.... developer to firma zwiazana z Dexpolem (a tu
        kazdy panikarz internetowy bedzie opowiadal o mafii paliwowej), bankructwem TFL
        etc....

K
        • Gość: Piotr Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 03.01.06, 11:27
          no i ktoś puścił kiedyś (plotkę/przepowiednię?), jakoby na osiedlu miała się
          znaleźć stacja paliw, w co osobiście nie wierzę...
          • Gość: Kajak Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 03.01.06, 11:33
            Nie wiem czy piszesz o moim komentarzu, ale...
            nie sa to plotki/ przpowiednie tylko fakty: zwiazek z Dexpolem i TFL - no i co
            z tego?

Jak sie komus podoba osiedle i lokalizacja to niech kupuje: przeciez i tak jest
            bank powienik.
            • Gość: Piotr Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 03.01.06, 11:47
              az tak daleko nie sięgam pamięcią Kajak. Pewnie, niech kupuje - w końcu o
              gustach się nie dyskutuje...
    • xyz9911 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa 03.01.06, 15:02
      a przepraszam po ile licza sobie tam za metr i co jest w owej cenie ??
      • Gość: Kajak Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 03.01.06, 15:37
        jakos po 3,5. Standardowe wykonczenie tego typu zabudowy w tej okolicy
        • Gość: XZY Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.server.ntli.net 03.01.06, 21:30
          W takim razie moze za ta cene warto zobaczyc inwestycje na Rymaskiej. Ceny
          chyba maja po 3700 a chyba okolica lepsza z tego co sie orientuje.
          • Gość: Piotr Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 04.01.06, 07:27
            Jak wolisz tłok i ścisk na Rymarskiej to prosze bardzo, a i cena jest juz chyba
            nieaktualna
            • Gość: Piotrek Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.01.06, 09:26
              Nieaktualna ?!
              Podpisywalem z nimi umowe w zeszlym tygodniu i mialem/mam 3700 na papierze.
              Widac szybko podnosza ceny :)
              Ja sobie ta okolice cenie bo park/basen/szkola/itp jest blisko no i ogolnie
              bedzie fajnie ;)
              • Gość: Piotr Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 04.01.06, 09:36
                napisałem chyba, bo słyszałem tylko plotki (jak widać), że od stycznia będzie
                drożej. Okolica fajna tylko spaskudzona przez dołożenie jeszcze jednego
                segmentu. Gdyby go nie zdecydowali się zbudować byłoby naprawdę fajne osiedle,
                ale to moja osobista opinia.
                • Gość: Piotrek Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.01.06, 10:56
                  Wg mnie moze byc drozej bo ludzie ktorzy tam kupuja mieszkania sami mowia iz
                  sopdziewali sie wyzszych cen. Cyzli deweloper moze zrobic uklon i ... cene ;)

Jak dotad chyba sprzedali 20% mieszkan a sprzedaja od niespelna miesiaca.
    • Gość: Filip Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.06, 21:56
      Interesuje mnie, jak ktoś, kto już kupił mieszkanie w Rafnie (osiedle Złota
      Podkowa), rozwiązał bardzo niepokojące mnie sprawy:
      1. ciążąca nadal na nieruchomości hipoteka, która nie wiadomo kiedy zostanie
      wykreślona z Księgi Wieczystej
      2. użytkowanie wieczyste (ruchoma wartość podatku użytkowania wieczystego)
      3. współczynnik waloryzacji (indeksacja) na poziomie 0.9% MIESIĘCZNIE !!
      4. brak umowy administracyjnej budynków
      5. pierwsza inwestycja mieszkaniowa Rafinu (brak doświadczenia) i już nie
      dotrzymują terminów na pierwszym etapie (budynek D)
      6. niejasne zapisy w umowie np. „wstępna cena”, często pojawiający się spójnik „lub”

Bardzo będę wdzięczny za wszelkie poważne i rzeczowe argumenty.
      • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.range86-133.btcentralplus.com 07.01.06, 13:41
        Ad.1 - mi pokazali papier, ze zlozyli wniosek o wykreslenie za zgoda banku na
        ktorego byl wpis. Z tego co wiem to we Wrocku to troche trwa...ale zeby
        podpisac umowe kredytowa bank musi miec bardziej swiezy wypis niz ten co
        widzialem, wiec mam nadzieje ze pokaza juz wpis czysty.
        Ad2. To tez zauwazylem - nie wiem jak to jest ze calosc dzialki jest w
        wieczystym uz. a kazdy ma lokal na oddzielna wlasnosc hipoteczna...co do
        podatku to nie wiem nic: prosze rozwin temat.
        Ad3. Klasyk - po prostu tak zapisuja w umie cos co powinno sie nazywac rabat za
        wczesniejsza wplate. Placic teraz masz 3,5 za metr, za rok +12%
        Ad4. Prosze rozwic dalej, bo nie kumam.
        Ad5. Jaki jest obsuw na tej inwestycji? Mi niezbyt podoba sie to ze buduje to
        spolka SilkBau, nalezaca do Rafina.
        Ad6. Musze wrocic do umowy w tym temaci...

Pzdr
        • Gość: Filip Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.06, 18:31
          1 Ja też widziałem wniosek o wykreślenie ale boję się podpisywać umowę co do
          "przedmiotu kupna"-tu akurat nieruchomość która jest obciążona na rzecz osób
          trzecich. Wniosek to wniosek zawsze go można odrzucić z jakiegoś powodu albo i
          wycofać.A dopóki hipoteka zostanie na gruncie to nie będzie można przepisać
          nawet własności lokalu na mnie .
          2 Jeśli chodzi o roczną opłatę za użytkowanie wieczyste to teoretycznie ustalana
          jest odgórnie przez państwo ale nie wiem czy każdy lokator będzie ją uiszczał
          sam czy też developerowi-zarzadcy a gdyby tak było to istnieje szansa
          manipulacji na tym polu
          4 RAFIN przez pierwsze lata będzie zarzadzał budynkiem sam lub wybiorą firmę
          zarządzającą. Ale narazie nie widomo kto to będzie i nie ma w chwili
          podpisywania umowy przedwstepnej jako załącznika umowy admistracyjnej. Oznacza
          to że nie wiadomo na jakich zasadach i za jakie pieniadze będą zarządzać i jak
          w związku z tym będą się miały w rzeczywsitości opłaty czynszowe w stosunku do
          tych obiecanych teraz.A lokatorzy zostaną postawieni przed faktem dokonanym i
          będą zmuszeni zakceptować decyzję i warunki RAFINA
          5 Budynek D miał być oddany już w ubiegłym roku, obecna data to chyba połowa
          lutego a jak wygladają pracę to sam zobacz na placu budowy i oceń w jakim
          pośpiechu będą musieli pracować żeby zdążyć. A jak się człowiek spieszy to się
          diabeł cieszy. Moim zdaniem nie zdążą ale i tak spiesząc się z budową by nie
          wypłacac odszkodowań popełnią wiele błędów których by nie popełnili gdyby mieli
          czas.Przecież gdyby się uprzeć to można by postawić taki bloczek w 2 miesiące
          pewnie ale wsyztskie prace mają swój czas i między poszczególnymi etapami trzeba
          odczekać swoje bo materiał pracuje...
          • Gość: Zainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 09.01.06, 13:23
            Dla mnie dośc znaczącą wada jest brak doświadczenia w budowie mieszkań. Rafin
            postawił podobno kilka stacji paliw ale żadnego mieszkania. Czy można zaufać
            takiej firmie?
            Z drugiej strony na rynku wrocławskim developerzy rosną jak grzyby po deszczu -
            w chwili obecnej dość atrakcyjne oferty ma 4 nowych "budowniczych".
            Co robić??
            • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 13:31
              jacy to ci czterej?
              • Gość: Zainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 09.01.06, 13:38
                nie pamiętam dokładnie ale podczas przeglądania ofert trafiłem na takich. Na
                pewno są to:
                - Rafin
                - Lokum
                Jak mi się coś przypomni to uaktulanie listę.
            • mmdt Re: RAFIN - tajemnicza sprawa 09.01.06, 13:36
              Nowy deweloper niech was nie martwi. I tak korzysta z podwykonawców pt. firmy
              Józek i Spółka, które budowały już dla wielu dużych i małych.
              Podstawą jest niejasne prawo własności. Jak można podpisywać umowę i wpłacać
              setki tysięcy PLN na coś co jest zajęte hipoteką. Gadanie, że zaraz nie będzie
              jest tylko gadaniem. Papier nie kłamie. Przypomnijcie sobie nie tak dawne
              sprawy sądowe dot. własności gruntów i upadków deweloperów. Odważnym życzę
              powodzenia.
              • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 13:41
                Otóż to!!!!!!! nigdy w życiu nie podpisujcie umowy, gdy na nieruchomości ciąży
                hipoteka!!! zresztą firma ta coś bardzo powoli działa... bardzo dziwna sprawa...
                • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 09.01.06, 13:52
                  Myslac logicznie to ta hipoteka nie jest problemem:
                  (1) zostal zlozony wniosek o wykreslenie
                  (2) w umowie przedstepnej istnieje zapis o tym ze ma dojsc do przeniesienia
                  wlasnosci bez obciazen hipotecznych
                  (3) niech sie martwi Bank Slaski, ktory poniekad prowadzi escrow

co do powolnego dzialania firmy to nie komentuje, ale mnie ciekawi. Co to
                  znaczy ze dziala wolno? To ze jest dwu miesiecznie opoznienie?
                  • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:07
                    ad1/ a i owszem, wniosek ów widziałam w sierpniu zeszlego roku!
                    ad2/ zauważyłeś formę czasu przyszłego?
                    ad3/ nie wiem, czy to ma znaczenie dla Kupującego...

2-miesięczne opóźnienie to Oni dopiero zapowiadają... Ilekroć przejeżdzam obok
                    budowy, to nic sie tam nie dzieje (w przeciwieństwie do konkurencji). Budynek w
                    takim stanie można wykończyć, powiedzmy, w 2 miesiące, ale non stop trzeba
                    pracować...
                    Mówię o powolnym działaniu, bo od sierpnia nie mogę podpisać umowy, gdybym
                    wiedziała, to rozglądałabym się za innym developerem...
                    • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 09.01.06, 14:14
                      "3.Sprzedający oświadcza, że określony wyżej w ust.1 przedmiot umowy w dacie
                      zawarcia notarialnej umowy sprzedaży, będzie wolny od obciążeń hipotecznych"

Wydaje mi sie ze czas przyszly jest uzyty prawidlowo...

Jak sie spoznia pare miesiecy to bedziemy dochodzili odsetek. W czym
                      zmartwienie?
                      Co do wniosku z sierpnia - nie wiem ile to czasu zajmuje we Wro, ale w Wawie
                      czekalem 8 miesiecy na wpis do hipoteki. Nie wydaje mi sie zeby ten okres byl
                      jakis wyjatkowy.
                      A tempo budowy - jak bylem we Wro w maju to tam bylo pole szczere. Teraz juz
                      cos stoi...
                      Slyszalem ze sprzedaja mieszkania dopiero od 15 grudnia 2005. Czy to moze byc
                      prawda?
                      • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:23
                        ponoć właśnie sprzedają (dlatego dobrze by było, aby ktoś się wypowiedział, kto
                        już podpisał umowę)i to mnie dziwi, bo jak sprzedają, to wg zacytowanego
                        zapisu, ziemia powinna być wolna od zapisu.... chyba, że niektórym
                        takie "detal" nie przeszkadza.
                        • Gość: aga Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.crowley.pl 09.01.06, 15:10
                          "Sprzedający oświadcza, że określony wyżej w ust.1 przedmiot umowy w dacie
                          zawarcia notarialnej umowy sprzedaży, będzie wolny od obciążeń hipotecznych"
                          -taaa zapis ciekawy ale fortel tkwi w tym że póki nie zdejmą hipoteki to osoby
                          które podpisały umowy przedwstępne i wpłaciły kaskę nie będą mogły nabyć prawa
                          własności bez obciążeń więc podpisanie notarialnego aktu sprzedazy może zostać
                          przesuniete na bliżej nie określony termin "wykreślenia wpisu hipotecznego"
                          czyli zgodnie z umową "póki przedmiot umowy nei będzie wolny od obciążeń
                          hipotecznych".Systuacja oparta o to chyba na Marchewkowej się zdażyła a tam
                          developer chyba upadł i do hipoteki przystąpili wierzyciele a ludzię nie mieli
                          aktów własności a więc też żadnych praw do mieszkań w które wpakowali niezłą
                          kasę.
                          • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 09.01.06, 16:36
                            A gdzie tu rola banku powiernika?
                            • Gość: Zosia Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 09.01.06, 20:16
                              Wydaje mi się, że w przypadku hipoteki która ciąży na nieruchomości, to rola banku jest niewielka, bo deweloper ma wypłacane pieniądze w transzach po wykonaniu kolejnych etapów budowy, np. po wybudowaniu parteru deweloper dostaje pieniądze i tak kolejno po wykonaniu następnych rzeczy, aż wybuduje cały blok, a hipoteka jak była tak jest, (jeśli oczywiście w tym czasie wydział KW jej nie wykreśli)>Jednakże jedno z drugim nie ma na siebie żadnego wpływu.
                              Swoją drogą jeśli ktoś mógłby podać mi kwotę po ile sprzedawano mieszkania w budynku D to byłabym wdzięczna, bo o ile się orientuję to ten budynek ma spore opóźnienia i zastanawiam się czy obecna cena za m2 nie uwzględnia już odsetek, które deweloper będzie musiał zapłacić mieszkańcom budynku D, wciąż oczekującym na własne M !!! (p.s. obecna cena to od 3500-3650zł/m2)
                              • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:15
                                Dzieki Aga i Zosia za dość znaczące wypowiedzi :)
                                Cena na początku wynosiła ok. 3200 - 3450 pln
                                • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 10.01.06, 12:59
                                  a teraz jest inna? Wydaje mi sie ze jest 3,450 caly czas... ja gadalem ze swoim
                                  bankiem na temat tego wpisu. Oni sie nie boja - dlaczego mam sie ja bac skoro
                                  oni daja pieniadze?:)
                                  Do zobaczenia na budowie!
                                  • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:44
                                    ceny się, niestety, zmieniają...
                                    Bank nie kupuje mieszkania, tylko Ty, więc Ty będziesz odpowiadał prawnie i
                                    finansowo...
      • Gość: kicoska Re: RAFIN - tajemnicza sprawa - umowa przedwst.?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:20
        Witam
        właśnie otrzymałam projekt przedwstępnej umowy z rafinem. Mam pytanie głównie
        do tych którzy już kupili tam mieszkanie...

1) czy płaciliście w transzach - jeśli tak, to czy byliście zmuszeni do zapłaty
        tzw. "waloryzacji" ceny w wysokości 0,9% od ceny pozostałej do spłaty?? - i to
        co miesiąc!??? - wychodzi ogromna kwota od mieszkania w cenie powyżej 200 tys.

2) czy nie obawialicie się tego, że rafin nie ma rachunku powierniczego? -
        jesli, aby uniknąc płacenia wcześniejszej "waloryzacji" zdecydowałabym się na
        zapłatę całości od razu, to jaką mam gwarancję, że nie wezmą tej kasy i po
        prostu nie wykorzystają np. do zakupu innej ziemi czy po prostu zwieją...

3) co z terenai zielonymi? nigdzie nie jest napisane, że muszą je zrobić. A
        jeśli nie jest - to oczywiście mogą tego nie zrobić... czy ktoś zmusił ich do
        umieszczenia takiego zapisu w umowie?

4) co z administrowaniem budynku? - będą nim administrować przez 3 lata, czynsz
        ma być płatny od momentu podpisania odbioru mieszkania, (które może dostać
        pozwolenie na użytkowanie od Prezydenta Wrocławia nawet po kilku miesiącach),
        czyli nawet wtedy kiedy nie będziemy tam mieszkać - czy to jest zgodne z
        prawem? no i najważniejsze - w umowie nie jest napisane JAK BĘDZIE USTALANY
        pierwszy CZYNSZ??? - a jak wyskoczą z niebotyczną kwotą?? czy my, przyszli
        właściciele jesteśmy jakoś chronieni przez prawo przed ichnią pazernością???

z góry dzięki za info
    • Gość: Zainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 09.01.06, 14:44
      Dlatego z chęcią usłyszałbym opinię osoby, która podpisała umowę z Rafinem. Ta
      hipoteka mnie przeraża.
      • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:46
        ...ale ponoć hipoteka jest ściągana z tego skrawka "podłogi", na którym staje
        nowe mieszkanie do sprzedaży...
        CZY TO PRAWDA??!!!
        • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 11.01.06, 13:05
          Ja chyba zrezygnuje z zakupu mieszkania w Rafinie. Zbyt dużo wątpliwości i
          niejasności związanych z tą firmą m.in hipoteka. Rachunek powierniczy też nie
          jest tak doskonały, może się okazać, że zrobią parter i pierwsze piętro a potem
          sie zwiną z kasą za tą część (podwykonawca to firma należąca do Prezesa Rafinu).
          Jak coś się zmieni to się podziele informacją.

Głowa do góry szukający nowych mieszkań :-))
          • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:55
            ...ja też mam duże wątpliwości
        • Gość: XYZ Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.01.06, 13:40
          Widze ze sami fachowcy sa zainteresowani kupnem tam mieszkania :)

Jak sa watpliwosci co do hipoteki to nalezy isc do wydzialu Ksiag wieczystych i
          sprawdzic kto jeszcze jest dopisany i zapuyac Developera co zamierza z tym
          zrobic.

Moj developer byl w hipotece ale aby nie zrobic zadnych machlojek wpisal bank
          powiernika jako osobe zazadzajaca i po wybudoweaniu to bank bedzie mi dawac
          hipoteke.

Radze dobrze sprawdzic co sie podpisuje bo napiwek wart 100tys-200tys chetnie i
          ja przyjme od bylekogo ;)
          • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 11.01.06, 15:57
            A myślisz, że nikt nie był w wydziale KW i nie spytał Developera?? Wydział KW
            potwierdził, że mają hipotekę na tym terenie i że złożyli wniosek o jej
            wypisanie. To samo powiedział Rafin: wniosek został złożony, czekamy. Ciekawe
            jak długo, to po pierwsze, a po drugie, wniosek można wycofać i nic się w
            temacie nie zmieni.
            • Gość: abdul Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.mm.pl 31.01.06, 17:02
              Widzę, że Twoja wiedza co do możliwości wycofania wniosku jest znikoma. Po jego
              złożeniu, przyjęciu przez sąd i opłaceniu tego wniosku nie ma możliwości jego
              wycofania.
    • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 13:13
      ...zadziwiająco małe zainteresowanie tą firmą i tym osiedlem...
      • Gość: Piotr Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 12.01.06, 14:05
        Dziwicie się? Po pierwsze niestety coraz powszechniejsze staje się obciążanie
        hipoteki budowanej inwestycji najczęściej z powodu zaciągnięcia kredytu, bo
        rzekomo wpłaty od klientów nie wystarczają do tego celu. Mało jest ofert z
        czystą hipoteką. A, że deweloperzy zasłaniają się zaświadczeniami z banków, że
        się wykreśli to na dzisiaj niezbyt dobre zabezpieczenie dla klienta. Bo w razie
        wpadki dewelopera (co zawsze może się zdarzyć) bank i tak najpierw zaspokoi
        siebie, innych wierzycieli, a szaraczek klient będzie na końcu kolejki
        (oczywiście o ile będzie miał umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego).
        Inna rzecz, że smutną norma w takich przypadku jest to, że deweloper rozpoczyna
        budować bez obciążonej hipoteki, potem kiedy sprzedaż mieszkań idzie słabo albo
        z innych powodów cienko przędzie, kredytuje kolejne etapy pod hipotekę. W
        praktyce oznacza to, że pierwsi klienci kupią mieszkania, a pod hipotekę ich
        niewybudowanych jeszcze mieszkań wznosi się kolejne, jeszcze niezapłacone.
        Czyli na koniec przy odbiorze w ekstremalnym przypadku może się okazać, że
        stanie się przed wyborem: albo odbierasz mieszkanie z hipoteką obciążoną na
        kilka milionów (lub proporcjonalnie) albo co... No właśnie - wtedy nie ma
        alternatywy...
        • mmdt Re: RAFIN - tajemnicza sprawa 12.01.06, 14:43
          I właśnie dlatego kupiłem w Dom-Inveście (Os.Wysoka):
          - podobna, a nawet lepsza lokalizacja,
          - podobna architektura,
          - dalej od jazgotliwej ul.Zwycięskiej
          - Spółka Skarbu Państwa = 100% pewności
          - własność gruntów uregulowana
          - niezła umowa
          - idą bez problemów na indywidualne ustalenia
          - cena 3250.
          Jedyną wadą jest konieczność zakupu miejsca parkingowego w garażu za 25 tys. zł.
          W sumie całość wygląda na tle wrocławskiego rynku deweloperów i tzw.
          deweloperów całkiem nieźle.
          Życzę powodzenia.
          • Gość: party_nice Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.intra. / *.news.vogel.pl 12.01.06, 15:11
            > - Spółka Skarbu Państwa = 100% pewności

słabo sprawdziłeś. to jest tylko markeingowy wabik. Dom Invest może upaść jak
            każdy inny developer.

jak już tak chwalisz tę inwestycję, to może napiszesz coś o dotrzymywaniu
            terminów odbioru przez tego Developera? :P
            • mmdt Re: RAFIN - tajemnicza sprawa 12.01.06, 15:23

> słabo sprawdziłeś. to jest tylko markeingowy wabik. Dom Invest może upaść jak
              > każdy inny developer.

Każda spółka może upaść, lecz spółka będąca własnością AMW ma raczej nikłe
              szanse na upadek :) Jest to jakiś plus ?

> jak już tak chwalisz tę inwestycję, to może napiszesz coś o dotrzymywaniu
              > terminów odbioru przez tego Developera? :P

Oczywiście, w momencie kiedy zbankrutował generalny wykonawca os.Wysoka budowa
              opóźniła się znacznie. Klienci musieli czekać. Od lata praca idzie dosyć
              szybko, a w porównaniu z budową Rafina jeszcze szybciej.

Jeszcze raz podkreślam - na tle rafinów, integerów, as-bauów itp. - nie jest
              najgorzej. Co nie oznacza, że jest super :)
    • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 17.01.06, 08:35
      Widzę,że temat Rafina powoli upada. Z tego co wiem to w budynku A sprzedano juz
      kilka mieszkań ale na pewno nie rozchodza sie tak szybko jak u innych
      developerów budujących w tej okolicy.
      • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 13:26
        ... a skąd masz te informacje?
        • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 17.01.06, 13:58
          Znajoma rozmawiała z kimś z biura i przekazano jej taką informację. Chyba nie
          zalezy im na tym, aby okłamywac potencjalnych klientów i mówic, że tylko kilka
          mieszkań sprzedali w nowym budynku
          • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 09:03
            Lepiej mówić, że kilka, niż wcale ;-)))
            • Gość: k Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 18.01.06, 09:35
              sprobuj kupic miejsce parkingowe...
              • Gość: elliot3 Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 10:04
                a o co chodzi?...
                • Gość: k Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 18.01.06, 10:46
                  sprzedaly sie wszystkie chyba. Nie wiem ile ich bylo (sa tez garaze), ale
                  raczej ludzie nie kupuja miejsc bez mieszkan
                  • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 18.01.06, 11:42
                    Szczerze mówiąc bardziej interesuje mnie mieszkanie (a te sprzedają się moim
                    zdaniem, zbyt wolno) niż miejsca parkingowe :-))
                    • Gość: k Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 18.01.06, 15:55
                      tak... a potem postawisz auto na trawniku... klasyka polskiego osiedla
                      • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.06, 20:41
                        nie wyciągał bym tak szybko wniosków. Nie mam samochodu i jakoś mi się nie
                        spieszy do jego zakupu. Na razie wystarczająca jest komunikacja miejska, rower
                        no i w ostateczności taxi.
                        • Gość: bullet Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.range86-142.btcentralplus.com 06.02.06, 23:37
                          ja kupilem mieszkanie od Rafina w budynku D. Z ta hipoteka jest jak jest.
                          co do firmy rafin to owszem jest to jedna ze spolek pana rojka.
                          Jest to ich pierwsza inwestycja w mieszkaniowce. I dlatego wlanie cena jest
                          taka a nie inna.
                          Ja jestem dobrej mysli bo generalnie jestem optymista.
                          Mam nadzieje, ze wszystko bedzie OK i pewnie dzieki takim jak ja firma rafin
                          bedzie mogla sprzedawac a zadowoleni klienci beda polecac firme innym ale wtedy
                          cena bedzie juz znacznie wyzsza.

Kupilem tez miejsce w garazu podziemnym. ale wkurzyli mnie strasznie z komorka
                          lokatorska bo na ich stronie jest tylko mala wzmianka. Jak podpisywalem umowe
                          to nikt mi nawet nie zaproponowal tej komorki. A teraz zeby ja kupic to musze
                          zaplacic 1500zl/mkw zgroza!!!!!!, a podczas podpisywania umowy mozna ja nabyc
                          za 500zl. no coments
                          • el_chueco Re: RAFIN po ile metr2 09.02.06, 18:25
                            Ktos wie po ile metr tam jest? i co zostało już do kupienia?
                            • Gość: Renata Re: RAFIN po ile metr2 IP: *.ha.pwr.wroc.pl 09.02.06, 18:40
                              metr kosztuje od 3600 do 3690 brutto. Maja wskaznik ideksacji miesiecznej na poziomie 0,9%, to jesli nie nie byle, to do zakonczenia inwestycji czyli przez 10 miesiecy spowoduje, ze cena koncowa będzie wyzsza max o 9% w zaleznosci od tego kiedy dokonasz wplat. Wskaznik liczony jest od kwoty pozostalej do zaplacenia.
                              Jesli sie myle, to wyprostujcie mnie

Pozdrawiam,
                              R

• el_chueco Re: RAFIN po ile metr2 09.02.06, 19:30
                                A czy grunt na ktorym jest budowa jest wlasnoscia developera czy kupujac
                                mieszkanie nie mamy praw do gruntu.
                                • Gość: jacek Re: RAFIN po ile metr2 IP: *.magma-net.pl 09.02.06, 21:30
                                  > A czy grunt na ktorym jest budowa jest wlasnoscia developera czy kupujac
                                  > mieszkanie nie mamy praw do gruntu.

Kupujac mieszkanie od devlopera kupujesz go zawsze z kawłkiem gruntu (udziałem
                                  proporcjonalnym). Jezeli grunt jest własnoscią developra to masz grunt własny
                                  jezeli nie to masz udział wieczysty w gruncie.
                                  Inne pytanie to czy znasz róznice w własnosci wieczystej i własnosci gruntu?

jacek.
                              • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN po ile metr2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.06, 21:39
                                O zakończeniu inwestycji w ciągu 10 miesięcy zapomnij. Dowiedz się ile czasu już
                                stawiaja budynek, który miał byc oddany w grudniu 2005. Jeśli mam komus coś
                                doradzić to ODRADZAM zakup mieszkania w Rafinie. My sprawdzilismy wszystkie
                                dokumenty, jakie sa dostępne szaremu człowieczkow, związane z budową, planami i
                                firmą Pana R. Wszystko się wydaje ok oprócz hipoteki. Jednak wywiad środowiskowy
                                (ludzie z branży) wpłynął na naszą decyzję. Stanowcze NIE. Szczegółów nie
                                chciałbym zdradzić ale szczerze odradzam. Nie mam w tym żadnego interesu, ale
                                jeśli choć jedna osoba będzie mi wdzięczna za radę, to mi wystarczy. Powodzenia.
                                • bez_beretu Re: RAFIN po ile metr2 10.02.06, 07:43
                                  "Szczegółów nie chciałbym zdradzić ale szczerze odradzam"
                                  Jak już siejesz zamęt, to chociaż podaj argumenty, bo rzucanie oskarżeń bez
                                  pokrycia jest nieeleganckie...
                                  • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN po ile metr2 IP: 217.153.67.* 10.02.06, 08:45
                                    Jest to "eleganckie" wobec osób, które mi udzieliły takich informacji. Nie chce,
                                    żeby miały jakieś problemy. Nikt nie musi korzystać z mojej rady.

Pzdr
                                    • Gość: bullet Re: RAFIN po ile metr2 IP: *.range86-136.btcentralplus.com 12.02.06, 00:50
                                      z ta indeksacja to jest tak ze placi sie tylko w momencie spoznienia z zaplata.
                                      Jesli ustaliles z developerem ze wpalacisz kase pod koniec roku 2099 to anie
                                      grosza wiecej nie zaplacisz mimo ze to 93 latra pozniej. placi sie tylko za
                                      zwloke od umowy.

tez poprosze o wiecej szczegolow apopos odradzania zakupu.
                                      a co do grudnia 2005 to pierwsze slysze
                                      zawsze byla mowa o 15 lutego
                                      no i owszem dali ciala ale przy minus 30C to chyba nie tylko oni.
                                      ja tam nawet jestem za tym aby sie spoznili niz mieli by mi wylewac beton
                                      (skladnik woda) przy takich temperaturach
                                      • Gość: elliot3 Re: RAFIN po ile metr2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 08:51
                                        ...ja potwierdzam termin grudnia 2005 ;-)))
                                      • Gość: dudi Re:" terminowość" inwestycji IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 13.02.06, 09:48
                                        ja też potwierdzam ,że pierwszy budynek miał być oddany w grudniu 2005
                                        nie ma co tłumaczyć ich mrozami, bo jesienne tempo robót było wręcz
                                        powalające a ilość robotników na budowie taka jak przy większym domku
                                        jednorodzinnym
                                        wystarczy porównać z budowami po drugiej stronie ulicy
                                        • Gość: bullet zdjeta hipoteka IP: *.range86-136.btcentralplus.com 17.02.06, 22:37
                                          hurra. wreszcie postep.
                                          hipoteka juz nie ciazy na dzialce. tak wiec cala dzialka jest wlasnosia
                                          developera. Co do terminu grudnia to mozliwe ze takowy byl podawany ale to
                                          chyba w marcu 2005. bo ja zaczalalem sie interesowac tym projektem we wrzesniu
                                          i zawsze byla mowa o lutym.
                                          no ale mniejsza z tym.
                                          rozmawialem dzisiaj z nimi na temat realnego terminu i nie jest to oficjalna
                                          wersja ale podobno ma to byc marzec, koncowka.
                                          mam teraz nadzieje ze robota ruszy bo
                                          1. nie ma hipoteki a to powoduje
                                          2. wiecej hetnych, a to
                                          3. wiecej wplat, wiecej kasy
                                          4. mozna wiecej zrobic, budowac szybciej
                                          taka mam nadzieje.
                                          • Gość: elliot3 Re: zdjeta hipoteka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 12:08
                                            hmmm... a skad masz te informacje?
                                            • Gość: Kajak Re: zdjeta hipoteka IP: 158.180.64.* 20.02.06, 13:42
                                              od dewelopera...
                                              moze ruszy budowa szybciej teraz, chociaz mi sie specjalnie nie spieszy z
                                              odebraniem...
                                              • Gość: elliot3 Re: zdjeta hipoteka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 14:37
                                                ...a masz podpisana już umowe?
                                                • Gość: Kajak Re: zdjeta hipoteka IP: 158.180.64.* 20.02.06, 14:43
                                                  tak podpisalem juz jakis miesiac temu - budynek A.
                                                  • Gość: ellito3 Re: zdjeta hipoteka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:14
                                                    interesuje mnie indeksacja na baaaardzo wysokim poziomie, jak sobie z nia
                                                    poradziles? czy od razu wplaciles calosc?
                                                  • Gość: Kajak Re: zdjeta hipoteka IP: 158.180.64.* 20.02.06, 15:25
                                                    Wplacilem 25% a reszte za pare dni - wyliczylem ze nalicza mi 0.9% od max 2
                                                    miesiecy. Tanio nie jest, ale taniej nie bedzie... okolica jest w porzadku,
                                                    projekt tez mi sie podoba, mieszkanie z fajowym tarasem i ogrodkiem.
                                                    Raz sie zyje....
                                                  • Gość: bullet Re: zdjeta hipoteka IP: *.range86-136.btcentralplus.com 20.02.06, 23:59
                                                    no to witam kolege sasiada. ja tez kupilem mieszkanie ale w budynku D. Podobnie
                                                    nie spieszy mi sie z odbiorem, choc moje chyba bedzie duzo szybciej niz twoje.
                                                    Podoba mi sie twoje optymistyczne nastawienie. ja mam takie samo i uwazam ze do
                                                    odwaznych swiat nalezy. A mieszkanko moje tez jest super. Taraz 30mkw i
                                                    dodatkowo ogrodek 108mkw. pozdrawiam
                                                  • Gość: Kajak Re: zdjeta hipoteka IP: 158.180.64.* 21.02.06, 09:09
                                                    po IP widze ze teraz tez jestesmy "sasiadami"...
                                                    Ja mysle ze to jakies 24 miesiace zanim ten caly teren (1 czesc osiedla) bedzie
                                                    wygladal po ludzku... no ale moze sie myle:)
                                                  • Gość: elliot3 Re: zdjeta hipoteka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:14
                                                    ja tez sie zastanawiam nad mieszkaniem w budynku A, Kajak? a w ktorej klatce
                                                    kupiles?
                                                  • Gość: K Re: zdjeta hipoteka IP: 158.180.64.* 21.02.06, 12:49
                                                    srodkowej (wg plany na ich stronie). kupowalismy jakos w styczniu i podobno
                                                    wzielismy ostatnie miejsce parkingowe.
                                                  • Gość: elliot3 Re: zdjeta hipoteka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 13:21
                                                    hmmm....ciekawe czy sa jeszcze komorki, bo jeszcze nie wybieralam...
                                      • Gość: kicoska Re: RAFIN po ile metr2 IP: 217.8.190.* 22.05.06, 11:10
                                        BZDURA!@! OTO FRAGMENT MAILA Z RAFINA: "Jeśli chodzi o indeksację to jest
                                        liczona za każdy miesiąc od niewpłaconej, niezależnie czy jest płatność
                                        opóźniona czy nie." i co ty na to ???????
    • el_chueco Forum www.zlotapodkowa.prv.pl 21.02.06, 01:30
      Czesc!
      Na prosbe Bulleta stowrzylem forum internetowe www.zlotapodkowa.prv.pl -
      specjalnie dla mieszkancow inwestycji Rafina - Serdecznie Zapraszam
      • Gość: bullet Re: Forum www.zlotapodkowa.prv.pl IP: *.range81-154.btcentralplus.com 21.02.06, 17:55
        no wlasnie zapraszamy na forum.
        • Gość: K Re: Forum www.zlotapodkowa.prv.pl IP: 158.180.64.* 21.02.06, 18:33
          dajcie im cos zbudowac:) Co bedziemy dyskutowac o dziurach w blocie?
          • Gość: bullet Re: Forum www.zlotapodkowa.prv.pl IP: *.range81-154.btcentralplus.com 22.02.06, 00:41
            rozumiem ten zart i na szczescie potrafie sie z niego smiac. wiem ze chlopaki
            troche sie opozniaja ale jest mnostwo inwestycji we wroclawiu gdzie nie ma
            jeszcze przyslowiowej dziury w ziemi a ludzie juz wszystko wykupili i co w tym
            najsmieszniejsze ze zaplacili za to wiecej niz za rafin.
            • Gość: dudi kolego bullet IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 28.02.06, 09:22
              wypowiadasz się jakbyś był rzecznikiem prasowym Rafina
              nic nie sugeruję,ale Twój entuzjazm i optymizm w sprawie
              tego dewelopera bardzo kontrastuje z wypowiedziami pozostałych
              osób
              również założenie osobnego forum (BTW ciekawe skąd się ono wzięło
              i kto to sfinansował ???)
              jest świetną metodą żeby temat Rafina zniknął z ogólnego forum
              • el_chueco Re: kolego bullet 28.02.06, 09:51
                To moze ja sie wypowiem:
                - nie mam bladego pojecia dlaczego kolega bullet sie tak cieszy - ja bym sobie
                na jego miejscu wlosy z glowy wyrywal - ale ma prawo nic prawie nie wiedziec
                oprocz optymistycznych wiadmosci poniewaz nasz forumowiz siedzi za granica
                - forum zalozylem ja na prosbe bulleta a to z takiego powodu, ze obsluga tamteo
                forum, pisanie na nim i ogolnie ergonomia jest o wiele lepsza niz tutaj - i
                wierz mi tego nikt nie finansuje siedzi to sobie na moim serwerze, a jakby ktos
                chcial to baze danych i pliki zrdlowe przekazac moge od reki
                - jesli masz jakies podejrzenia co do mojej osoby to prosze, wejdz na
                groups.google.pl, albo poszukaj wiaodmosci co do mojego nicka tutaj na forum
                gazeta.pl - szybko dowiesz sie ze nie jestem zwiazany z jakakolwiek grupa
                developerska
              • Gość: bullet Re: kolego bullet IP: *.range86-136.btcentralplus.com 28.02.06, 19:50
                nic dodac nic ujac.
                kolega el chueco wyjasnil wszystko.
                Moj entuzjazm bierze sie z tego ze zawsze bylem optymista ale glownie dlatego
                ze sam kupilme mieszkanie od rafina. Owszem moze to nie jest polskie cieszyc
                sie. Moze powinienm sie martwic i psioczyc. ale ja taki nie jestem. A to ze
                reszta ludzi nie wypowiada sie najlepiej na temat rafina--
                • Gość: dudi Re: kolego bullet IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 01.03.06, 08:54
                  optymizm i entuzjazm to niewątpliwie bardzo
                  pożądane cechy ,ale gdy w grę wchodzi wydanie
                  ca 200 000 PLN najbardziej wskazany jest realizm
                  i najdalej posunięta nieufność ,szczególnie wobec
                  firmy która dotąd NIC nie wybudowała a pierwszy
                  budynek ,który stawia ma już 3 m-ce opóźnienia
                  pozdrawiam
                  • Gość: Kajak Re: kolego bullet IP: 158.180.64.* 01.03.06, 09:15
                    he he
                    Dudi jest lepszy niz prawdziwy leninista...
                    nie ufac i kontrolowac...

ale gdy w grę wchodzi wydanie
                    > ca 200 000 PLN najbardziej wskazany jest realizm
                    > i najdalej posunięta nieufność ,

Rozumiem ze bullit kupil mieszkanie za Twoje pieniazki ze tak sie martwisz...

Pozdrawiam!
                    • Gość: dudi Re: kolego bullet IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 01.03.06, 09:43
                      martwię się tylko o swoje pieniążki ,które być
                      może wydam na mieszkanie w Rafinie :-)
                      ale wiem doskonale jakie zagrywki stosują firmy
                      deweloperskie chcąc ściągnąć pieniądze od potencjalnych
                      klientów
                      prawie zawsze dowiadujesz się ,że zostało ostatnie mieszkanie,
                      albo decyduj się teraz bo od jutra będzie dużo drożej,
                      nie martw się hipoteką ,to tylko formalności etc. etc.
                      tylko z jednej strony masz słowa i obietnice ,a z drugiej
                      konkretna gotówka którą przelewasz na czyjeś konto a potem
                      musisz ją spłacać przez 20 lat
                      tak ,że stara leninowska zasada jest tu jak najbardziej na miejscu ;-)
                      • Gość: bullet Re: kolego bullet IP: *.range86-136.btcentralplus.com 01.03.06, 17:23
                        jesli chcesz kupic mieszkanie to pewnie masz jakies swierze wiesci. Moze sie
                        nimi podzielisz. Ja jestem 2 tysiace km od wroclawia wiec jedyne info jakie mam
                        to forum ale ostatnie pare dni nikt nic nie pisal.
                        pozdrawiam i czekam na Rafinowe newsy.
                        • Gość: bronia Re: kolego bullet IP: *.finemedia.pl 06.03.06, 17:33
                          My byliśmy dzisiaj na budowie. Z rafinkowych news'ów to tyle: jakiś dźwig
                          pracował i kilku panów w roboczych kurtkach przemykało po placu budowy. Dziura
                          pod pierwszą część budynku A jest, kopać dalej nie można, bo podobno ziemia
                          zbyt zmrożona - informacje od kierownika budowy.
                          Cena przynajmniej na 1-szym piętrze wynosi 3500 / m2 brutto, na 2-gim 3450 zł /
                          m2 brutto. Chyba więc nie wzrosła. Chyba, że partery są droższe. Są również do
                          sprzedania jeszcze mieszkania na ostatnim 2. poziomie w budynku B (ale duże
                          metraże).
                          Co do miejsc postojowych to nawet nie wiem, że były w ofercie. Odrazu
                          zaproponowano nam garaż 1500zł /m2. Komórek lokatorskich, przynajmniej w
                          budynku A, już niestety brak.
                          A jeśli chodzi o użytkowanie wieczyste, jest możliwość zamiany na prawo
                          własności, pod warunkiem, że wszyscy, którzy mają udział w gruncie wyrażą na to
                          zgodę. Ale ile będzie trwało zanim działka zostanie w całości zagospodarowana,
                          sprzedana, wyodrębniona wspólnota? tego chyba nie można jeszcze przewidzieć. A
                          do tego czasu, na pewno brak własności w gruncie znacznie zmniejszy
                          atrakcyjność mieszkania na rynku wtórnym.
                          Mimo to poważnie zastanawiamy się nad tą inwestycją. Cena jest b.korzystna!
                          Tylko czy ryzyko nie za duże? Będziemy się prawie w całości kredytować, więc
                          nie byłoby za ciekawie zostać z prawie 300 tysiącami w plecy, gdyby jednak
                          okazało się, że to "niewypał". Czasem trzeba jednak zaryzykować. W końcu po co
                          kupowaliby taką dużą działkę (aż po Karkonoską)? żeby zrobić przekręt? może
                          gdyby nawet zbankrutowali jej wartość wystarczyłaby na pokrycie zobowiązań w
                          końcu jeszcze niezbyt dużej liczby mieszkańców?
                          Stoimy z mężem przed poważną decyzją, dlatego proszę: JEŚLI KTOŚ WIE O
                          ZAGROŻENIACH, NIECH SIĘ ODEZWIE, PROSZĘ... Tylko nie takie tam jak wyzej" "coś
                          wiem, ale nie powiem", bo skąd mogę mieć pewność, że to nie sprawka konkurencji?
                          Z góry dzięki za info!!!
                          • Gość: k Re: kolego bullet IP: *.range86-135.btcentralplus.com 06.03.06, 20:58
                            a czego sie boisz?
                            Ze nie zbuduja do konca i zabraknie kasy? Podasz do sadu Slaski. jak czesto sie
                            tak dzieje? Oprocz Marchewkowej to nie pamietam takiego przypadku ostatnio we
                            Wro...

Ze bedzie opoznienie? Zaplacisz mniej.

Co do wartosci na rynku wtornym to lepiej kupcie z mezem ziemie i odrolnijcie -
                            zarobicie wiecej. Jak chcecie tam mieszkac to jakie ma znaczenie wartosc
                            mieszkania?

Czego sie mozna bac kupujac nieruchomosc? Moze kupcie cos stojacego juz - nie
                            bedzie stresu przez pare miesiecy. Zdrowie jest bezcenne

Ja bym mial stracha kupowac cos we Wro na 100% lewarze... jakos prac fajnych
                            malo.

Moze poczytaj sobie cos o p. Rojku przed snem :)

Do odwaznych swiat nalezy!

• xxxll kto bedzie zarządzał osiedlem Złota podkowa 07.03.06, 23:55
        A kto bedzie zarządzał tym osiedlem? Czy coś juz wiecie ?
    • Gość: nieZainteresowany [...] IP: 217.153.67.* 07.03.06, 09:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 07.03.06, 09:49
        na p. Rojka nie mozna pomstowac, bo nigdy nie zostal skazany a poza tym chyba
        jest jedynym gosciem, ktory z wlasnego majatku zwrocil kase wierzycielom swojej
        spolki.
        Wspomnialem tylko o tym w moim poscie, zeby sie troche ponabiac...
        juz przestaje, ale jescze musze zacytowac maila:
        "Znajomi - to jest chyba najważniejszy punkt - znajomi osób związanych z
        Rafinem kupują mieszkania od konkurencji i nie chodzi tu o loklaizację, bo jest
        zbliżona (Partynice, okolice Zwycięskiej)"

Moze kupuja bo nie ma juz mieszkan w Rafinie? albo podoba im sie cos innego...
        kto to w ogole jest "znajomi osob zwiazanych z R"?! Gadka jak oberpremiera
        Jaroslawa: "ktos cos komus i jest strasznie".
        Juz sie wylaczam

• Gość: Piotrek Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 07.03.06, 10:10
          widzę, że niedługo będzie można zgłosić mieszkańców (a właściwie ludzi, którzy
          wydali pieniądze na inwestycję pt. Rafin) do nagrody Ryzykanci Roku o ile
          takowa istnieje...
        • Gość: dudi Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 07.03.06, 10:12
          o, widzę że kolega k jest sąsiadem bulleta w UK
          i też chyba rzecznikiem prasowym Rafina
          co za zbieg okoliczności
          (dla niezorientowanych, porównajcie sobie IP bulleta
          i kolegi K z pierwszego postu)
          w drugim już się zreflektował :-)))))
          P.S.
          mieszkacie w jednym pokoju? :-))))))
          • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 07.03.06, 10:27
            sherlocku wszyscy, ktorzy maja internet BT maja ten sam IP z domu.
            A ten mam z pracy. To chyba jestem rzecznikiem Rafina ze mam dwa IP.

bulleta nie spotkalem, ale to kwestia czasu, bo przeciez mieszka u mnie w
            pokoju:)
            • Gość: dudi Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 07.03.06, 10:32
              sprawdź pod łóżkiem :-)))
              BTW
              jaka pogoda w Londynie?
        • Gość: nieZainteresowany Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.153.67.* 07.03.06, 10:50
          JAk byś kolego trochę pogłówkował, to byłoby jasne dla Ciebie, że znajomi ludzi
          z Rafina wiedzieli dużo wcześniej o rozkładzie, cenach i rezerwacjach, niż
          pozostali Dla nich nie istniało pojęcie "nie ma mieszkań w Rafinie".
          Wspomiałem kiedyś we wcześniejsyzm poście, że nie mam ineteresu w tym, aby ktoś
          nie kupował w Rafinie. Chcę, abyście poznali moją opinię, która może uratować
          "Waszych" kilka stówek.

Pzdr
          • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 07.03.06, 11:21
            Dzieki za troske. Po dlugiej wymianie maili moze powiedz w koncu o co chodzi.

Argument ze pracownicy nie kupuja od swojego szefa jakos do mnie malo
            przemawia... a poza wszystkim Rafin nie sprawia wrazenia zeby pracowalo tam
            wiecej niz 5 osob (mam nadzieje ze nie pracuje, bo po co) zarabiajacych licho.

Z calym szacunkiem dla Twojej opinii, ale uwazam ze przedstawilles do tej pory
            rzeczowych argumentow na ktorych sie opierasz.

1) Ksiega jest juz czysta
            2) Widac ze buduja, ba nawet cos tam maja oddac. Poslizg w oddawaniu moze
            jedynie wyjsc na plus finansowo.
            3) Banki daja kredyty pod budowe (wiem ze sa budynki w okolicy budowane z
            zakwestionowanym pozwoleniem na bud na ktore mniej agresywne banki nie daja
            kasy)
            4) Jest bank powiernik

Wiem ze jak jest wola to zawsze mozna zrobic przekret, to jasne, ale dlaczego
            by to firmowal ogolnie znany koles? Jak by byly zle intencje to by robil to na
            kogos innego.

Pzdr
            • Gość: Bungee Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.06, 11:56
              Cześć wszystkim :)
              przyglądam się dyskusji o Rafinie już od dawna bo też szukam wiarygodnego
              dewelopera ,żeby kupić sobie mieszkanie.Wydaje się że największym problemem
              jest brak rzetelnych informacji w samym Rafinie.Byłam u nich już wczesną wiosną
              zeszłego roku i gdyby wierzyć wszystkim zapewnieniom powinni już kończyć drugi
              budynek.Zmienił się i to zasadniczo pierwotny plan osiedla (akurat w części
              dotyczącej mnie osobiście).Piszecie na forum ,że komórki kupione później będą
              3x droższe, a dlaczego ?? nikt z Rafina o tym nie uprzedzał.
              Piszecie też że brak miejsc postojowych powtórzę się ,a dlaczego??? ,czy nie
              powinno ich być tylo co mieszkań? , a może ktoś wykupił na handel? :))
              Widzę że na forum zainteresowani też niewiele wiedzą za wyjątkiem dwoch kolegów
              z zagranicy ,którzy się orientują b. dobrze w sprawach związanych z Rafinem,nie
              mam pojęcia skąd?:( Wszystko to sprawia wrażenie bardzo niepewne.
              Rozmawia się z "kiepsko opłacanymi pracownikami" którzy niewiele mogą i
              niewiele wiedzą (wielokrotnie ich stwierdzenia okazywały się
              nieprawdziwe).Naprawdę nie wiem co o tym wszystkim myśleć...
              pzdr
              • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 07.03.06, 12:20
                moze napisz cos o tych
                "wielokrotnie ich stwierdzenia okazywały się
                > nieprawdziwe".... jakies konkrety. Bo piszemy to forum i nic z tego nie
                wynika. Co Ci powiedzieli i co nie bylo prawda?

"brak rzetelnych informacji o Rafinie" tzn czego? Nie dostales wypisu z
                ksiegi/KRS? Czy o plotki Ci chodzi?

Mi powiedziano ze w budynku A wzialem ostatnie miejsce park, ale przeciez sa
                garaze.

Rozumiem, mozesz miec obawy ze to ich 1 inwestycja. Ale dokladnie czego sie
                bac? Przeciez robotnicy, ktorzy wznosza mury nie debiutuja, spolka jest
                zarzadzana przez kolezkow, ktorzy zbudowali jedna z najwiekszych firm we Wro,
                wiec raczej sobie poradza z zarzadzaniem budowa paru budynkow.

Pzdr
                • Gość: Piotrek Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 07.03.06, 12:35
                  życzymy zatem wszystkim nabywcom satysfakcji z dokonanego wyboru, dobrych
                  mieszkań, życzliwych sąsiadów i w ogóle wszystkiego najlepszego. Ale
                  twierdzenie, że "choć są przejściowe trudności, to z grubsza wszystko jest OK"
                  uważam za nieco na wyrost. Pozazdrościć stalowych nerwów...
                • Gość: Bungee Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.06, 12:40
                  Plotki mnie nie interesują ,aczkolwiek umiem myśleć logicznie i żeby pewne
                  rzeczy skojarzyć nie potrzebuję podpowiedzi :)
                  a teraz wracając do meritum,mieszkanie ,które miało być wolne "na 100%" nagle
                  okazało się zarezerwowane, drugie mieszkanie nagle "znikło" zupełnie z powodu
                  zmiany planów budynku ,mało Ci ,to jezcze termin usunięcia wpisu w księdze
                  wieczystej , w lipcu dostałam solenną obietnicę że "znknie najdalej w ciągu 3
                  miesięcy" , a kiedy to się stało wiesz chyba najlepiej.
                  O zagraniach nie fair z komórkami pisałam już poprzednio
                  pzdr
                  • Gość: bullet Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.range86-143.btcentralplus.com 07.03.06, 13:09
                    Oj co tu sie dzieje. Ale to dobrze bo juz od dawna tu bylo cicho. Na wstepie
                    kolejne sprostowanie.
                    Raz jeszcze przypomne ze z rafinem laczy mnie tyle co kazdego z was czyli zakup
                    mieszkania.
                    Rowniez jestem swiadom wielu negatywow ale sa tez pozytywy.
                    Nie stac mnie na placenie 3800za metr. Podoba mi sie niska zabudowa, (po
                    drugiej stronie ulicy jest wyzsza i wg mnie brzydsza (ale to kwestia gustu)

Dziekuje koledze K za rzeczowe info bo prawde mowiac ja sam sie malo na tych
                    sprawach znam, moja sprawe w polsce pilotuje moj ojciec a to co wiem to wiem od
                    niego. On jest podobnego zdania jak Ty, tzn po co robic przekret i jesli bank
                    gwarantuje no to znaczy ze inwestycja jest zabezpieczona ( nie mowie bezpieczna)

Co do komorek to na prawde radze je kupic teraz co do garazu i miejsca
                    postojowego to nie rozumiem jaka jest roznica?? Ja mam miejsce postojowe w
                    parkingu podziemnym i kosztowalo 20k a nie tak jak ktos pisal 1500/mkw
                    czy to moze chodzi o miejsce parkingowe na ulicy????
                    Pozdrawiam
                    BTW gdzie w UK jestres??
                    Aha no i oczywiscie zapraszam wszystkich na www.zlotapodkowa.prv.pl
                    • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 07.03.06, 13:21
                      Odpowiadam i pytam krotko:
                      PIOTR: "Ale twierdzenie, że "choć są przejściowe trudności, to z grubsza
                      wszystko jest OK" uważam za nieco na wyrost. Pozazdrościć stalowych nerwów..."

Rozumiem ze "przesciowe trudnosci" to cytat. Skad? Co przez to rozumiesz?

BUNGEE: wydaje mi sie ze jestes przewrazliwiony. Deweloper powinien Ci byl
                      powiedziec ze nie ma bladefo pojecia kiedy hipoteka bedzie wykreslona. Takich
                      rzeczy nie ma prawo wiedziec.
                      Mieszkanie ktore zniknelo? To ciekawe jest bardzo. Ja chcialem sie dowiedziec
                      cos o tych mieszkaniach w 2. czesci budynku A, ale nie chce nic powiedziec do
                      momentu jak uzyskaja dodatkowe pozwolenie na budowe. W sumie to troche mi bylo
                      szkoda, bo chcialem wiedziec co tam bedzie i moze wziac cos.
                      Co do tego ze ktos zarezerwowal mieszkanie ktorym sie interestowales... no
                      comment.

BULLET: mieszkam w Londynie. Moze sie kiedys spikniemy jako mozliwi przyszli
                      sasiedzi.

Pzdr

• Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
                      Gość: Bungee 07.03.06, 12:40 + odpowiedz

Plotki mnie nie interesują ,aczkolwiek umiem myśleć logicznie i żeby pewne
                      rzeczy skojarzyć nie potrzebuję podpowiedzi :)
                      a teraz wracając do meritum,mieszkanie ,które miało być wolne "na 100%" nagle
                      okazało się zarezerwowane, drugie mieszkanie nagle "znikło" zupełnie z powodu
                      zmiany planów budynku ,mało Ci ,to jezcze termin usunięcia wpisu w księdze
                      wieczystej , w lipcu dostałam solenną obietnicę że "znknie najdalej w ciągu 3
                      miesięcy" , a kiedy to się stało wiesz chyba najlepiej.
                      O zagraniach nie fair z komórkami pisałam już poprzednio
                      pzdr

• Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.range86-143.btcentralplus.com
                      Gość: bullet 07.03.06, 13:09 + odpowiedz

Oj co tu sie dzieje. Ale to dobrze bo juz od dawna tu bylo cicho. Na wstepie
                      kolejne sprostowanie.
                      Raz jeszcze przypomne ze z rafinem laczy mnie tyle co kazdego z was czyli zakup
                      mieszkania.
                      Rowniez jestem swiadom wielu negatywow ale sa tez pozytywy.
                      Nie stac mnie na placenie 3800za metr. Podoba mi sie niska zabudowa, (po
                      drugiej stronie ulicy jest wyzsza i wg mnie brzydsza (ale to kwestia gustu)

Dziekuje koledze K za rzeczowe info bo prawde mowiac ja sam sie malo na tych
                      sprawach znam, moja sprawe w polsce pilotuje moj ojciec a to co wiem to wiem od
                      niego. On jest podobnego zdania jak Ty, tzn po co robic przekret i jesli bank
                      gwarantuje no to znaczy ze inwestycja jest zabezpieczona ( nie mowie bezpieczna)

Co do komorek to na prawde radze je kupic teraz co do garazu i miejsca
                      postojowego to nie rozumiem jaka jest roznica?? Ja mam miejsce postojowe w
                      parkingu podziemnym i kosztowalo 20k a nie tak jak ktos pisal 1500/mkw
                      czy to moze chodzi o miejsce parkingowe na ulicy????
                      Pozdrawiam
                      BTW gdzie w UK jestres??
                      Aha no i oczywiscie zapraszam wszystkich na www.zlotapodkowa.prv.pl
                      • Gość: Piotr Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 62.233.144.* 07.03.06, 13:31
                        Mój cudzysłów (mylący przyznaję) nie był cytowaniem nikogo, ale podsumowaniem
                        do sytuacji, które stworzyłem interpretując sytuację, w której wyłaniam co
                        najmniej 3 grupy osób:
                        1) klientów Rafina, którzy już kupili i teraz albo sami się pocieszają w
                        niedoli albo swoje wywody opierają bardziej na "pobożnych życzeniach" niźli na
                        faktycznych dokonaniach dewelopera.
                        2) osób, które niby niezwiązane z Rafinem przedstawiają dewelopera w świetle
                        lepszym niż sam inwestor
                        3) osób z zewnątrz (jak ja np.), które interesując się tematem budownictwa
                        mieszkaniowego śledzą przebieg różnych inwestycji we Wrocławiu i zauważają
                        bardziej lub mniej obiektywnie, że w przypadku Rafina nie wszystko odbywa się
                        jak powinno. Oczywiście nie oznacza to wałka na miarę słynnej już Marchewkowej,
                        ale pisanie że im później sie odda mieszkania tym mniej zapłacicie jest moim
                        zdaniem postawieniem sprawy na głowie.
                        Oczywiście to Wasze pieniądze i Wasze zmartwienia - oby tych ostatnich było jak
                        najmniej. Pozdrawiam
                        • Gość: bullet Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.range86-143.btcentralplus.com 07.03.06, 13:42
                          przyznam sie od razu ze ja naleze do grupy osob pocieszajacych sie wzajemnie.
                          Ale nie dlatego ze w tej inwestycji dzieje sie cos zlego. Poki co jedyne co
                          jest zle i jest faktem to termin oddania. Ale wszyscy wiemy jaka jest pogoda.
                          Tak wiec "pocieszam sie" od wszelkiego rodzaju zlych slow na temat czegos czego
                          nikt nie jest pewien. To jest nasza tradycja polska, cos powstaje a my juz
                          wiemy ze to bedzie walek i ze to bedzie zle.
                          Zobaczcie co sie dzieje z ul mosiezna i firma telnet.
                          Ludzie tez sie obawiaja (posledzcie tamten watek) a ja znam osobiscie ta firme
                          i wiem ze tak uczciwych ludzi jak telnet i jego wlasciciel to ze swieca szukac.
                          Firma jest nowa, nie ma doswiadczenia to glowne obawy zainteresowanych mosiezna.
                          Podobnie jest tu. Rafin nie ma doswiadczenia ale przeciez kazdy z nas mial swoj
                          pierwszy raz...
                          Teraz pewnie ktos mi zarzuci dlaczego wybralem rafin a nie telnet. Odp jest
                          prosta: nie przepadam za grabiszynska i bardziej mi sie podoba projekt rafina.
                        • Gość: dudi Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 07.03.06, 13:48
                          trudno mi się nie zgodzić z Piotrem bo mam dokładnie
                          takie same odczucia
                          powiedzcie mi dlaczego czytając odpowiedzi k oraz bulleta
                          mam dziwne wrażenie że są to odpowiedzi płynące z Rafina
                          nawet w najmniejszych drobiazgach bierzecie chłopaki stronę
                          developera
                          have a nice beeeeer :)))
                          • Gość: bullet Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.range86-143.btcentralplus.com 07.03.06, 13:57
                            juz dwa razy tlumaczylem ze nie pracuje w rafinie ani tez w ZADEN sposob nie
                            jestem z nim zwiazany (paza umowa kupna mieszkania) i juz wiecej nie bede
                            powracal do tego tematu. Masz prawo tak myslec, OK, nikt Ci tego nie zabroni. A
                            dlaczego nasze wypowiedzi sa pozytywne albo optymistyczne, ano dlatego ze
                            wpakowalismy tam po kilka stowek i glupio chyba mowic jeszcze przed oddaniem
                            mieszkan ze zle zrobilismy ze zalujemy i ze glupi bylismy. NIE, nic z tych
                            rzeczy. Nic sie nie stalo co mogloby powodowac moje obawy.
                            Mam mieszkanie w polsce, mam gdzie mieszkac w anglii, przedluzajacy termin
                            oddania mnie nie przeraza bo mieszkanie jest mi potrzebne dopiero na
                            pazdziernik...

A wszyscy ktorzy mowia zle o tej inwestycji maja do tego prawo i naprawde nie
                            musza kupowac w rafinie. przeciez po drugiej stronie ulicy tez jest mnostwo
                            nowych inwestycji
                            A tak odbiegajac od tematu to wszyscy bedziemy mieli mexyk o godzinie 7.30 nad
                            ranem na zwycieskiej. Jak nie powieksza tej ulicy to dojechac do miasta bedzie
                            graniczylo z cudem
                        • Gość: K Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 07.03.06, 13:54
                          ja rozmiem ze jestem w kategoriach:
                          1) klientów Rafina, którzy już kupili i teraz albo sami się pocieszają w
                          > niedoli albo swoje wywody opierają bardziej na "pobożnych życzeniach" niźli na
                          >
                          > faktycznych dokonaniach dewelopera.
                          > 2) osób, które niby niezwiązane z Rafinem przedstawiają dewelopera w świetle
                          > lepszym niż sam inwestor

he he - jeszcze biore strone Rafina:) W czym? w tym ze mysle logicznie? Nie
                          wpadam w panike?

Wszystko co chce tu osiagnac to zeby ktos dal mi przyklady na gadki typu:
                          "w przypadku Rafina nie wszystko odbywa się jak powinno".

Juz mam nastepujace, ktore "wyrwalem" od szanownych dyskutantow:
                          1) znajomi pracownikow Rafina nie kupuja w Rafinie
                          2) ksiega zostala wyczyszczona nie w tym momencie (no ale my uwazamy ze jest to
                          zalezne od Rafina oczywiscie)
                          3) jest opoznienie na budynku D. Nie wiem jak dlugie, ale rozumiem ze 3-4
                          miesiece?
                          4) brak doswiadczenia w budowaniu osiedla (tzn. przyjmujemy ze p. Ziutki,
                          ktorzy wznosza budynki robia to 1 raz, a ludzie ktorzy wybudowali iles stacji
                          paliw nie poradza sobie z administracja tych p. Ziutkow)
                          5) od stycznia malo sie dzieje na budowie (cos sie dzieje, ale mimo mrozu
                          chcielibysmy zeby robili wiecej)
                          6) uzytkowanie wieczyste a nie wlasnosc (ktora bedzie mozna dostac)
                          7) "gazetowa" przeszlosc p. Rojka.

Prosze dokladajcie swoje pomysly, ale konkretnie....

• el_chueco Re: RAFIN - tajemnicza sprawa 07.03.06, 14:28
                            Hej!
                            Także rozważałem kupno u Rafina alez kilku powodów zrezygnowałem dlaczego!
                            - ufać to można tylko samemu (a i to w niektorych sytuacjach nie jest wkskazane)
                            - spolka komandytowa ktorej konteplariuszem jest spolka z o.o. to jedno z
                            najlepszych rozwiazan zabezpieczajacych developera przed ew. wtopa
                            - historia pana Rojka ktora tu wszyscy opisuja tez nie jest za dobra
                            - spoznienie z budowa i brak jakiegokolwiek odzewu z ta sprawa od developera to
                            powazna sprawa, sam pracowalem na jednej z budow osielda domkow jednorodzinnych
                            gdzie bank, ktory nadzorowal cala operacje dawal w zamian karnych odsetek
                            kuchnie, wykonczenie, lepsze drzwi czy okna - byleby tylko nie uszkodzic dobrego
                            imienia samego prowadzacego
                            - ulica zwycieska i jej poboczne chyba ciazy nad nimi jakies fatum - co rusz to
                            kazda firma ma problemy z budowa - obecnie jest troche zero stopni i to nie jest
                            usprawiedliwienie ze nie mozna kopac
                            - na miejscu bulleta i K nie bylbym tak optymistycznie nastawiony do calej
                            opercaji szczegolnie gdy maja oni mowy przedwstepne strasznie skiszone - tak
                            samo bylo z Telnetem - nie rozmawialem z nimi i zrezygnowalem z zakpu m.in
                            dlatego, ze nie mozna sie dogoadac o zmiane tresci umowy - tlumaczyli to tym ze
                            kazda taka ich zmiana i konsultacja z ich prawnikiem to wydatek.... nosz kurde -
                            jesli ktos sie tak tlumaczy no to sorryyy, ale ja myslalem ze prawnicy ktorzy
                            nadzoruja takie a nie inne inwestycje sa rozliczani na zasadzie ryczaltu, a nie
                            konkretnego zapytania.
                            • Gość: Bungee Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.06, 14:48
                              Zdaje się że trafiłam ze swoimi wątpliwościami na gorącą dyskusję :)
                              do K.: troszkę zmanipulowałeś moją wypowiedź nt. wpisu w księdze
                              Ja się na tym nie znam i nie muszę i jak ktoś komu mam zamiar zapłacić duże
                              pieniądze mówi że wpis zniknie za 3 m-ce to traktuję to poważnie. Była to
                              odpowiedź na Twoje pytanie odnośnie nieprawdziwych obietnic w Rafinie.
                              Mieszkanie zniknęło w tym sensie,że wg starego planu było ,a ponieważ plan ma
                              ulec zmianie jeszcze się nie pojawiło (kiedy rozmawiałam jesienią miało być wg
                              Rafina "za tydzień") myślę że już zrozumiałeś :)
                              Też sądze jak el_chueco że opóźnienie kilku miesięcy to nie jest taki nic nie
                              znaczący incydent nad którym przechodzi się do porządku dziennego.
                              Porządna firma powinna to wiarygodnie wytłumaczyć i zrekompensować (poza
                              odsetkami) bo opinia jest w tej branży ważniejsza od pieniędzy
                              pzdr
                              • Gość: bullet Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.03.06, 19:22
                                dzisiaj ojciec moj rozmawial z rafinem i powiedzieli mu ze beda sie starali
                                zakonczyc budowe do konca marca i beda probowac oddawac klucze na poczatku
                                kwietnia....
                                ale co z tego wyjdzie to .............
                                wszyscy wiedza........
            • Gość: kicoska Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 217.8.190.* 22.05.06, 11:06
              NIE MA BANKU POWIERNIKA DLA BUDYNKÓW C,A,E!!!! właśnie otrzymałam taką
              informację z Rafina!!!! Jak tak może być?????????????? kto na to zezwala????
              • Gość: dudi Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 04.07.06, 13:57
                czasem ciekawe jest siegniecie do archiwalnego watku
                tyko bullet ten sam :)))))
                • Gość: DRAB Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 04.07.06, 14:17
                  > czasem ciekawe jest siegniecie do archiwalnego watku
                  > tyko bullet ten sam :)))))

Ales Ty detektyw!!!
                  Ja tez jestem w watkach. Musze byc w ukladzie z Rafinem
                  • Gość: dudi Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 04.07.06, 14:26
                    wyluzuj facet. co Ty z tym ukladem ,czyzby jednak :)))
                    • Gość: DRAB Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 04.07.06, 15:42
                      W postach prezentujesz PISowy poglad na swiat wiec myslalem ze jestes wyznawca
                      ukladu...
                      • Gość: dudi Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 04.07.06, 16:05
                        teraz to Ty jesteś detektywem :) , ale pudło ,glosowałem na PO
                        jeśli Twoja intuicja jest równie bezbłedna w kwestii Rafina ,to gratuluję.
                        A tak btw to nie cierpię krętaczy ,a wszystkie moje doświadczenia z tym
                        deweloperem jak również lektura postów świadczą o nim jak najgorzej.
                        • Gość: DRAB Re: RAFIN - tajemnicza sprawa IP: 158.180.64.* 04.07.06, 16:41
                          Ja na szczescie nie mam sposobnosci glosowac na polskich politykow.

Skad taka zlosliwosc ? Gratulujesz mi ze sie moge mylic? Swietny jestes koles,
                          ale na razie nie mam w sumie zadnych powodow do obaw ze sie moge mylic
                          (opoznienie mi sie podoba, bo obnizy koszty mieszkania).

Podbije watek – i napisze ze jestem zadowolony ze wspolpracy (a nie jestem
                          Bulletem and pracownikiem Rafina).
                          Poszedlem tam w grudniu - obejrzalem dokumenty, przeczytalem umowe i
                          zarezerwowalem mieszkanie. Po 2 dniach (tyle powiedzialno mi ze trwa
                          rezerwacja) kupilem i spokojnie czekam.
                          Moze dlatego jestem zadowolony, bo widzialem ich tylko dwa razy – ale po co tam
                          wicej chodzic?

Lubie czytac to forum, bo ludzie fajnie narzekaja na:
                          - niemilych sprzedawcow (ktorzy jednoczesnie jakoby kupuja mieszkania u
                          konkurencji, z czego akurat moze warto sie cieszyc skoro oni racy niemili)
                          - rosnace ceny (dlaczego boli to tych ktorzy kupili? Jak ktos nie kupil to
                          czemu jeczy teraz a nie kupowa wczesniej)
                          - malo istotne lub w ogole niesprecyzowane na forum uwagi do umowy
                          - historie poprzednich biznesow P. Rojka, ktore sa ogolnie znane, ale jakos
                          nikt nie przytacza ich tu do konca;

Za parenascie miesiecy jak wybuduja te wszystkie budynki I zasieja trawke to
                          moje mieszkanie bedzie na sprzedaz. 

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka