Dodaj do ulubionych

ul. Miernicza

IP: *.proxy.aol.com 29.05.01, 02:22
Czy znacie ul. Miernicza? Wydaje mi sie, ze jest to
jedyna ulica we Wroclawiu z kompletnie zachowana
zabudowa secesyjna. Co prawda wojna i prawie 50 lat
komunizmu zostawily po sobie slad, a nawet mimo tego
wciaz mozna dostrzec piekno tej ulicy.Marzyloby sie
odnowienie jej z zewnatrz i od srodka, ale chyba sa to
marzenia scietej glowy. Poki nie zawali sie
kompletnie, radze wam zajrzec na nia.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: zygmunt Re: ul. Miernicza IP: 213.76.92.* 23.06.01, 00:00
      Gutku! nie martw sie. Teraz mamy kapitlizm. SPRZEDAMY ULICE ZACHODNIM FIRMOM.
      Wyburzy sie to Twoja secesje i zbuduje taka duza stodole pod nazwa hipermarket.
      Bedzie klawo. Na ulice wpadne bo chce ja zapamietac taka jaka jest. POZDRAWIAM.
      • Gość: daag Re: ul. Miernicza IP: *.*.*.* 16.08.01, 10:55
        za dużo radyja słuchasz...
        • Gość: Kriss Re: ul. Miernicza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 05:55
          Gość portalu: daag napisał(a):

> za dużo radyja słuchasz...

A ty zapewne słuchasz radyja maryja!

• Gość: karol w. Re: ul. Miernicza IP: *.sympatico.ca 22.11.01, 04:47
      przezylem na mierniczej pierwsze 25 lat zycia, znalem te katy i mieszkalem na
      parterze jednej z tych kamienic. czytalem ze dwa lata temu artykul na jej
      temat w polityce, ze taka to zywa secesja, ze krecono tam tyle filmow. trudno
      jednak zdobyc mi sie na cieple wspomnienia - bylo tam raczej smutno i
      prymitywnie.
    • Gość: vorwerk Re: ul. Miernicza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 01:20
      Gość portalu: Gutek napisał(a):

> Poki nie zawali sie
      > kompletnie, radze wam zajrzec na nia.

A ja radzilbym zajrzec nie tylko na Miernicza, lecz
      takze na Lukasinskiego, pl. Zgody i inne okoliczne ulice
      i poprzygladac sie dokladnie nie tylko parterom
      budynkow...

Pozdrawiam
      • Gość: Gutek Re: ul. Miernicza IP: *.proxy.aol.com 25.11.01, 22:49
        Racja , mnostwo tam pieknych choc zaniedbanych budynkow.Szkoda ze nie zostanie
        to odnowione.Ale jednak Miernicza jest chyba najladniejsza.
    • Gość: dorotus Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.lns.bezeqint.net 30.01.02, 22:25
      Fajnie, ze ktos tu pisze z moich mlodzienczych okolic. Faktycznie bardzo
      zaniedbalych i dzis, ze wzgledow zewnetrznych jak i wewnetrznych. Myslalam ze
      po tylu latach nie zobacze popijajacych prosto z buteke alkoholikow w
      tamtejszych podworkach, a jednak za kazdym razem jak te okolice odwiedzam,
      sytuacja sie nie poprawia. Tak tez remotu wymagaja nie tylko kamienice
      dzielnicy, lecz takze pare ich mieszkancow (niestety...). Jakby nie bylo
      tesknie do tej dzielnicy i ja odwiedzam, (jakby nie bylo to jest ona czescia z
      mego dziecinstwa). Mieszkalam na ul. Pradzynskiego.
      Moze naiwnie ale jednak mam nadzieje, kogos wzruszy stan tamtejszych okolic,
      ktorych stare budowle faktycznie sa bardzo ladne jak sie troche blizej spojrzy.
      Mysle ze w Polsce nie brakuje tez sponsorow, tylko moze jakos zrobic reklame ?
      Co o tym myslicie ?
      Dorota
      • Gość: Gutek Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.proxy.aol.com 31.01.02, 20:49
        Na odnowe trzeba mase szmalu.Najlepiej byloby sprzedac te budynki komus kto
        odnowilby je i sprzedal potem jako wlasnosciowe.Oczywiscie ludzie musieliby
        dostac mieszkania zastepcze.Ja nie widze takiej mozliwosci w dzisiejszej
        Polsce.Na pewno ktos by cos ukradl,zachachmecil itd.
        Piszesz ze mieszkalas na Pradzynskiego,to szkola podstawowa byla nr.11?
        • Gość: Dorotus Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.lns.bezeqint.net 17.04.02, 20:34
          Chodzilam do szkoly podstawowej nr 85 do klasy sportowej (szermierka)
          W 11 bylam tylko w przeszkolu (1 rok przed pierwsza klasa). A Ty uczyles sie w
          11 ? Pozdrowienia. Dorota
          • Gość: Gutek Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.proxy.aol.com 19.04.02, 03:35
            Zaczynalem podstawowke w 17.Teraz jest tam liceum, na hauke -bosaka.Potem 3
            lata w 11:)
            • Gość: vorwerk Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.02, 15:34
              a ja chodzilem sobie do dwojki na Komuny...
              • Gość: Gutek Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.proxy.aol.com 28.04.02, 03:20
                Za moich czasow podstawowki byly na prawie kazdej ulicy.17 na Hauke-Bosaka , 49
                na Worcella , 2 na Komuny Paryskiej 85 na Traugutta.Teraz to chyba tylko 2 i 85
                sie ostaly.
                • Gość: Luk@sz Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.02, 21:51
                  Panie Gutku SP nr 11 miescila sie przy ulicy Swistackiego,a nie jak Pan pisze
                  przy Pradzynskiego! Bardzo fajna szkola byla,oj fajna :)
                  • Gość: Gutek Re: ul. Miernicza i jej sasiadki IP: *.proxy.aol.com 19.05.02, 23:30
                    Ja nie napisalem ze 11 byla na Pradzynskiego tylko jezeli ktos tam mieszkal to
                    przydzialowo chyba nalezal do rejonu 11.A jesli chodzi o 11 to sie
                    zgodze,szkola byla wyjatkowa,a szczegolnie uczniowie.Tez tam chodziles?Podaj
                    pare nazwisk nauczycieli , moze mamy wspolnych znajomych.
              • lubczykwroc Re: ul. Miernicza i jej sasiadki 26.02.03, 23:11
                A w dwójce panowała pani Dziedzic. Postrach wszystkiego co się ruszało.
              • lubczykwroc Re: ul. Miernicza i jej sasiadki 26.02.03, 23:14
                A w dwójce panowała pani Dziedzic. Postrach wszystkiego co się ruszało
                • e-es Re: ul. Miernicza i jej sasiadki 01.04.03, 01:33
                  Pamietam Dziedzic,przyszla z 17 na Hauke-Bosaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka