Dodaj do ulubionych

Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorach ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 20:02
Witam, mam pytanie: czy ktoś z klientów Dom-Investu (Zwycięska, Wysoka)
zażądał odsetek karnych za nieterminowe odbiory mieszkań? W Wysokiej było to
nawet ponad 6 miesięcy opóżnienia do terminu wymienionego w umowie (teraz ok.
3). Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? Będę wdzięczny za każdą
informację, bo właśnie zamierzam wystąpić o coś takiego. Pozdrawiam, Jurek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:38
      jeżeli masz taki zapis w umowie (średnio chodzi o odsetki ustawowe po
      przekroczeniu 90 dni) to nie ma problemu
    • Gość: gość Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:56
      Otóż właśnie o to chodzi, że wcale nie trzeba zapisywać w umowie rzeczy
      oczywistych. Jest deklaracja terminu oddania /wybudowania/ lokalu? Jest.
      Wynikają z tego konsekwencje mające źródło wprost z przepisów ustawy o umowie
      konsumenckiej. Z tego, co wiem jest już również stosowne orzecznictwo w
      podobnych sprawach. /Po prostu się zastanawiam - obie strony mają prawa i
      obowiązki/.
      • Gość: krzysiek Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.crowley.pl 11.04.06, 08:33
        ja chcialem taki zapis w umowie, ale dom-invest sie nie zgodzil...
        z tego co wiem i tak takie odsetki sa prawie nie do odzyskania - kto zna
        developera ktory oddal mieszkania na czas? wszycy mowia o odestkach, a nikt tu
        nie pisal ze je dostawal. wiec pozostaje ewentualnie droga sadowa - ale to
        wiadomo jak wyglada - trzeba miec pieniadze, czas i nerwy. a jak juz wam oddali
        te mieszkania do jakos budzi zastrzezenia?
        • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:17
          Niestety DI nie był zbyt chętny do zmiany zapisów umowy i nie zgadzał się na
          odsetki karne za zwłokę. Jest tak ogromny popyt na mieszkania, że to developer
          dyktuje warunki, a ludzie podpisują wszystko co się im podsuwa. W tej sytuacji
          ewentualnego odszkodowania należałoby dochodzić w sądzie wykazując konkretną
          szkodę która powstała w wyniku opóźnienia realizacji inwestycji.

Ja nie walczyłem z DI o zapis z odsetkami karnymi ze względu na fakt, że
          kupiłem mieszkanie w III etapie na Zwycięskiej i terminy realizacji były
          zaplanowane z dużym zapasem (nie spodziewam się opóźnień).

Mam pytanie do osób które odebrały już mieszkania od Dom-Invest: jak wygląda
          kwestia odbiorów i usuwania usterek? Już w trakcie budowy zauważyłem wiele
          niezgodności w moim mieszkaniu w stosunku do projektów i planów. Na razie DI
          chowa głowę w piasek...
          • Gość: krzysiek Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.crowley.pl 11.04.06, 12:29
            ja tez kupilem od DI Zwycieska III, bylem raz na budowie, narazie wyglada ok,
            prosze opisz swoje uwagi. Martwi mnie jedynie ilosc ocieplenia poddaszy, moze
            byc za malo - 18cm, moze jakis budowlaniec sie wypowie czy to ok? czy trzeba
            dolozyc do 25cm welny.

krzysiek
            • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 13:38
              nieprawidłowy przebieg kominów, zalana wodą piwnica..
              • Gość: krzysiek Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.crowley.pl 11.04.06, 14:57
                a w ktorym budynku? E czy F
                ja mam mieszkanie w E, i kominy ida tak ja na planie.
                a ustalales juz moze przebieg instalacji wodnej i elektrycznej?
              • Gość: Mona Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.teta.com.pl 12.04.06, 07:58
                Mam nadzieje ze te usterki nie dotyczą budynku F ;(
                • Gość: sz1 Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:35
                  Nie wiem jak DI , ale Integer płaci .
                  18 cm izolacji na dachu to za mało . Zimą lodówka , latem piekarnik . Mam 20 cm nad tym jeszcze strych i dachówke i to tez za mało . 25 cm to moim zdaniem minimum.
                  • Gość: krzysiek Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.crowley.pl 12.04.06, 14:29
                    i to mnie wlasnie martwi.
                    ciekawe czy uda sie dogadac aby uzupelnili izolacje na tym etapie.
                    • Gość: doświadczony Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.20.54.194.generacja.pl 12.04.06, 22:20
                      Odpowiadam. W tej kwestii na pewno nie uda ci się z nimi dogadać. Usterki
                      zaczną wychodzić później. Jeżeli okaże się ,że jest nieskuteczne docieplenie,
                      to może po dwóch latach wezmą się za jakieś działania w celu poprawienia tego
                      ale jaka jest tego jakość zapytaj się na Przyjaźni gdzie już takie reklamacje
                      wykonywali.Wsypią ci jakiś styropian z jednej strony, który wyleci drugą, a
                      okres rękojmi ci minie i zostaniesz z reką w nocniku.
                      • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 07:49
                        No to niezbyt optymistycznie się zapowiada (mam na myśli usuwanie usterek).
                        Niestety widząc jak pracują przy III etapie na Zwycięskiej jestem pełen obaw o
                        jakość wykonania budynków
                • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:12
                  Mona, niestety mówię o udynku F. Piwnica pełna wody, Kominy idą taj jak im
                  wyjdzie..
                  • Gość: gosc Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.crowley.pl 13.04.06, 09:10
                    a dzwonil do was kierownik budowy?
                    wiecie co to za zmiany?
                    • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 09:26
                      Kierownik budowy dużo obiecuje i niewiele robi.
                      Czy ktoś z Was ma jeszcze jakieś inne zastrzeżenia co do budowy? Może warto by
                      było powymieniać się doświadczeniami i działać wspólnie?
                      • Gość: krzysiek Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.crowley.pl 13.04.06, 10:56
                        ja jestem jak najbardziej za, szczegolnie ze mnie martwi jakosc wykonywanych
                        robot.

trzeba by tylko miec jakiegos fachowca do sprawdzania.
                        • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:16
                          • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:22
                            wszystkich zainteresowanych tematem proszę o kontakt na maila: zwycieska@gmx-
                            topmail.de
                            • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:26
                              zwycieska@gmx-topmail.de
                              • Gość: Ja Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:08
                                Na apel odpowiedziały już dwie osoby. Czy sa na tym forum inni kienci Dom-
                                Investu? Piszcie!
                                zwycieska@gmx-topmail.de
                  • Gość: Mona Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.teta.com.pl 14.04.06, 19:57
                    Znaczy sie trzeba ustalic dyzury i patrole przyszlosasiedzkie, siedziec na
                    schabach tym partaczom . A najlepiej samemu sie tam zatrudnic i tyrac przy
                    swoim M bo na solidnosc wykonawcy nie ma co liczyc. Ale powaznie mowiac - jest
                    jeszcze sporo czasu do odbioru. Im szybciej uda sie "wykryć" niedociągniecia
                    tym lepiej. Zmusic ich do poprawek kiedy jeszcze nie narobia tym wiecej szkody
                    niz pozytku. Tyle za ja sie kompletnie na budowach nie znam.
                    • Gość: doświadczony Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.20.54.194.generacja.pl 15.04.06, 14:29
                      Gość portalu: Mona napisał(a):

> A najlepiej samemu sie tam zatrudnic i tyrac przy
                      > swoim M bo na solidnosc wykonawcy nie ma co liczyc.

Jest dokładnie tak jak mówisz. Na Przyjaźni, gdy robili poprawki docieplenia,
                      to jeden z lokatorów ubrał sie w wojskowe ubranko i sam sobie wełnę upychał na
                      dachu i chyba jako jeden z nielicznych ma dobrze docieplone poddasze. On jednak
                      jest wysportowanym żołnierzem, a przeciętny lokator po dachu ganiać nie będzie.
                      Jednak żeby mieć dobrze zrobione to warto zaryzykować i na ten dach wejść bo na
                      nich nie ma co liczyć.Zreszta mając doświadczenia z tą firmą wiem, że im by to
                      bardzo pasowało.Ich metoda to opóźnić odbiór, a zniecierpliwiony lokator, który
                      już sprzedał swoje poprzednie mieszkanie i nie stać go na wynajmowanie, albo ma
                      juz dosyć mieszkania u teściowej to podpisze im wszystko nawet z usterkami
                      byleby już się wprowadzić. A jak już sie wprowadzi to z naprawami usterek będą
                      zwlekać aż sam sobie naprawi, bo przecież będzie chciał, żeby znajomi i rodzina
                      nie wyśmiewali się z niego, że za taką dużą kasę taką lipę kupił, a mógł się
                      wybudować.
      • Gość: doświadczony Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.20.54.194.generacja.pl 20.04.06, 00:17
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Otóż właśnie o to chodzi, że wcale nie trzeba zapisywać w umowie rzeczy
        > oczywistych.

NIE DLA DOM-INVESTU. DLA NICH "CZARNE TO BIAŁE A BIAŁE TO CZARNE"

> Jest deklaracja terminu oddania /wybudowania/ lokalu? Jest.

ZAWSZE POWIEDZĄ, ŻĘ BYŁA CIĘŻKA ZIMA

> Wynikają z tego konsekwencje mające źródło wprost z przepisów ustawy o umowie
        > konsumenckiej.
        > Z tego, co wiem jest już również stosowne orzecznictwo w
        > podobnych sprawach. /Po prostu się zastanawiam - obie strony mają prawa i
        > obowiązki/.

Ja już odebrałem swoje mieszkanie (Ufff...), a teraz walczę z reklamacjami.
        DOM-INVEST wie, że ludzie nie mają czasu albo pieniędzy albo jednego i
        drugiego, żeby się po sądach włóczyć i z tego korzysta. Ja jednak coraz mocniej
        się zastanawiam czy nie wnieść przeciwko nim sprawy o opieszałość w
        realizowaniu reklamacji, a także o ich jakość i chociaż bardzo mi to nie na
        rękę, to zrobię to dla zasady.
        • Gość: gosc Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.crowley.pl 20.04.06, 09:23
          a jak jakosc, wiem ze opoznienia byly duze, ale moze chociaz jakos w miare jest
          ok?
    • Gość: Bartek Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:12
      Niestety ja również kupiłem mieszkanie w DI i jedyna rzecz jaka się zgadza to
      100% udziału skarbu państwa tz. obsługa i wiedza na temat tego co robią na
      poziomie państwowej instytucji. Odsetek za zwłokę raczej nie wywalczycie bo
      brak zapisów w umowach, a jeżeli nawet to będą grosze, ale może wynajmujecie
      mieszkanie albo podpiszcie umowę na przechowanie mebli przez okres opóźnienia i
      wszystkie fakturki lub umowy przedstawić w DI (bez problemu do wygrania choć
      pewnie dopiero w sądzie). Swoją drogą czy ktoś otrzymał od DI choćby małe
      przepraszam. Jakość wykonania jest słaba ale usterki zaczną wychodzić później
      przez kilka miesięcy nawet najgorzej wykonane elementy bdą wyglądały jako
      tako.
      • Gość: skarżepyta Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.20.54.194.generacja.pl 05.05.06, 23:20
        Wszystkim, którzy mają kłopoty z załatwieniem czegokolwiek w Dom-Invescie,
        polecam zgłaszanie swoich problemów nie tylko do dewelopera ale również do w
        centrali w warszzawie właściciela tej firmy czyli AMW (najlepiej pisać do
        prezesa). Sam Dom-Invest to tylko oddzialik terenowy, gdzie paru ludzi ma
        ciepłe posadki i jak się nie poskarżycie wyżej to na 100% was "oleją", tak jak
        to maja od poczatku działalnosci w zwyczaju. Podobno to na nich jedyna metoda.
        oto adres:
        Agencja Mienia Wojskowego - Centrala
        00-911 Warszawa, ul. Nowowiejska 26 A
        woj. mazowieckie - Polska
        e-mail : mienie@amw.com.pl
        e-mail : marketing@amw.com.pl
        www.amw.com.pl
        tel. : (+48-0-prefix-22) 314 97 00
        fax. : (+48-0-prefix-22) 314 99 00
        • Gość: gość Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.06, 17:31
          z tym o "olewaniem" to święta prawda. Są zainteresowani klienytem do czasu jak
          nie podpisze umowy. Potem klient przestaje dla nich istnieć. Ostatnio nie można
          dodzwonić sie do prezesa a na budowach prawie nic się nie dzieje. Kręci się
          paru sennych ludków- czyżby mieli jakieś kłopoty ???
          • Gość: gosc Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.05.06, 20:18
            problemow ze zwycieska chyba nie maja, czego nie mozna powiedziec o Wysokiej,
            natomiast olewa ludzi ta babka z recepcji z ich biura, jest nie powazna i caly
            czas nas ignoruje, pewnie mysli ze takie gnoje im nic nie moga, tylko niech sie
            zastanowi skad gnoje maja 300 tys na mieszaknie od nich...
            na budowie w mieszkaniach sa postepy, jak osatnio bylem to cos tam robili, klada
            juz tez elewacje na budynkach.. do sierpnia maja skonczyc budowe, zobaczymy
            tylko kiedy dom-invest przekaze budynki...
            • Gość: gość Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.06, 20:51
              Jak ktoś chce zobaczyć co to za firma niech jedzie na ich budowę na Wysoką. Tam
              ludzie już prawie rok mieszkają na placu budowy podobnym do wysypiska śmieci.
              Jak komuś nie chce się iść daleko to niech zobaczy najbliższe otoczenie ich
              biura i pogada z loktorami Zwycięskiej 1.
              • Gość: xx Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.teta.com.pl 25.09.06, 14:25
                ostrzegam wszystkich którzy chcieliby zakupic mieszkanie od developera Dom-
                invest. developer nie wywiązuje się z ustalonych terminów, nie raczy odpowiadac
                na zgłoszenia pisemne a dotyczace np wad budynków. prosze nie dac sie nabrac na
                tzw dzentelmenskie rozwiazywanie spraw- nigdy się Panstwo nie odczekaja
                zakonczenia,ani odpowiedzi na pytanie co sie z tym dzieje i kiedy w koncu
                Panstwo to zrobia. Ponadto na lokatorów "spycha" dialog miedzy wykonawcami
                inwestycji , chociaz nalezy to do obowiązków developera. odzyskanie i uzyskanie
                czegokolwiek wiaze sie z dlugimi przepychankami, niekonczacymi sie telefonami i
                spotkaniami z prezesem po których dalej nie dzieje sie nic.
                NIE POLECAM a nawet ODRADZAM. kwestia ogrodzen itd... jelsi nie jest to w
                umowie to nie bedzie- oczywiscie developer zapewnia ze bedzie itd i ma racje
                bedzie jak sobie czlonkowie wspolnoty ogrodza , wynajma firme itd!!!!
                jakos wykonania mieszkań jest różna i powiem tak - nie zachwycająca. trzeba
                kontrolować wszystko od poczatku bowiem firma podnajmuje wykonawców roznych i
                niekoniecznie rzetelnie wykonujacych swoje prace. DOM-INVEST to tylko kupa
                nerwów i nieustanna walka o swoje.
                • Gość: p9 Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 23:38
                  Popieram xx. Sami mielismy podobne problemy z deweloperem i budowlanką. Trzeba
                  dokładnie sprawdzac umowy, bo my dopilnowaliśmy i teraz są problemy..
                  • Gość: paoloo Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.iep.ae.wroc.pl 25.01.07, 12:46
                    w firmie Dom-Invest oprócz opóźnień należy zwrócic równiez uwagę na róznice w
                    standardzie wykończenia części ogólnej zadeklarowanej w umowie przedwstępnej a
                    w rzeczywistości (np. poręcze na klatkach schodowych miały byc drewniane a są
                    metalowe, dachówka miała być ceramiczna a jest betonowa, w mieszkaniu nie ma
                    gładzi tynkowych a sa w umowie itp.) - przecież za to zostało zapłacone -
                    popieram kupa nerwów, udręka a na dodatek osoba od spraw technicznych na
                    konkretne pytania nie udziela dopowiedzi (robiąc głupie miny) - zero
                    profesjonalizmu - OMIJAJCIE Z DALEKA TEGO DEVELOPERA PARTACZA
                    • jatu4 Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac 26.01.07, 10:39
                      Paoloo!
                      Mam pytanie: o których budynkach Dom-Investu wspominasz? Ja mam w umowie na
                      Zwycięską III informację o metalowych balustradach? Ciekaw jestem czy są różne
                      umowy czy wspominasz o innej inwestycji tego developera. Najbardziej jednak
                      zaskoczyła mnie informacja o dachówce betonowej. Zupełnie się na tym nie znam,
                      sądziłem że to co jest na dachach to do dachówka ceramiczna!
                      • Gość: Paoloo Re: Dom-Invest - odsetki za opóźnienia w odbiorac IP: *.iep.ae.wroc.pl 11.10.07, 11:24
                        Na dach można położyć albo dachówkę ceramiczną albo betonową. Pierwsza jest
                        nieco droższa ale z tego co wiem to znacznie trwalsza. Ponadto dachówka
                        ceramiczna jest lżejsza - i tu pojawia się pytanie czy zwiększone obciązenie
                        dachu nie spowoduje znacznie niższej jego trwałości. A co do tego co jest w
                        umowach to podam tylko przykład (resztę proszę sobie dopowiedzieć) - kupując
                        mieszkanie na "osiedlu wysoka" zdecydowałem się na parter z uwagi na ogród,
                        który zgodnie z planami miał być największy na osiedlu - jak się później okazało
                        około 20% nabywców mieszkań parterowych w swoich umowach miało zapisane większe
                        powierzchnie ogrodów niż ja. Nic by w tym dziwnego nie było gdyby nie fakt, iż
                        powierzchnia ogrodu wynikała z dokumnetacji technicznej - więc skąd wzieły się
                        te większe ogrody - może wersji dok technicznej było tyle ile ogrodów???????
                        Podobnie jest ze standardem - w zależności na jakim etapie budowy podpisuje się
                        umowę taka treść się w tej umowie znajdzie tj. na początku bajer i full wypas a
                        pod koniec gołe ściany i badziew. Pozdrawiam
    • Gość: A kredyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:26
      POLECAM WSZYSTKIM DORADCE FINANSOWEGO, KTÓRY POMOŻE WAM WYBRAĆ NAJTAŃSZY KREDYT
      SPOŚRÓD NAJLEPSZYCH BANKÓW -
      EMILIA WĘGRZYN (emFinanse Grupa BRE Banku SA)
      0502-653-605
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka