Dodaj do ulubionych

SM Osada - ul. Himalajska

24.05.06, 22:34
Witam,jestem prawie w 100% zdecydowana na kupno mieszkania od SM Osada przy
ul. Himalajskiej. Proszę mieszkańców okolicy o opinie na temat spółdzielni,
mieszkań i w ogóle. Chciałabym utwierdzić się w przekonaniu, że to dobry
wybór ;-) Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: zoltan Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.e-wro.net.pl 29.05.06, 19:38
      Czy to znaczy ze sa tam jakies nowe mieszkania? Jakis tydzien dwa temu dzwonilem
      do biura i podobno nowe oferty beda w polowie czerwca....
      • ka271 Re: SM Osada - ul. Himalajska 07.08.06, 15:56
        Właśnie... kto kupił mieszkanie na Himalajskiej w budynku 17 i 18????
        I jak Wasze wrażenia po tych transakcjach? :)
        Według mnie inwestycja OSADY jest o niebo korzystniejsza od ofert deweloperów
        również budujących w tej okolicy a żadających za metr kwadratowy 4.5 a nawet
        ponad 5 tysięcy złotych. A to że na Gaju tworzy się blokowisko... no cóż to
        świadczy też o tym że tamtejsza lokalizacja jest niezwykle atrakcyjna i
        inwestycja tam to gwarancja powodzenia. Jestem ciekawa Waszych opinii.
        • Gość: iwka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 217.11.140.* 07.08.06, 18:13
          Też chciałam tam zainwestować, ale okazało sie że wszystkie już sprzedane.
          Co dziwne najpierw mi powiedziano, że są tylko zrobione rezerwacje,bo nie ma
          pozwolenia na budowę, a następnego dnia, że już wszystko sprzedane...
          • Gość: iwka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 217.11.140.* 07.08.06, 20:56
            Jeszcze jedno...Nie mają pozwolenia na budowę , a juz sprzedali wszystko?
            Przecież nie można brać Spółdzielniom pieniędzy przed otrzymaniem pozwolenia na
            budowę. Dziwna sprawa , dwa telefony i dwie sprzeczne informacje od pracowników
            Osady.
            Jak jest naprawdę?
            • Gość: gajowy Marucha mieszkania poszły jak ciepłe bułeczki IP: *.e-wro.net.pl 08.08.06, 09:04
              sprzedaż mieszkań przez SM "Osada" w ich nowej inwestycji, poszła
              błyskawicznie. Byłem zainteresowany kupnem. Na początku wakacji, telefonicznie
              uzyskałem od SM info, że sprzedaż rozpoczynają 24 lipca, w poniedziałek. Akurat
              w tym czasie byłem na urlopie. Zadzwoniłem więc trzy dni później. Mieszkania
              zostały sprzedane. W trzy dni,a może nawet w JEDEN dzień, bo znajomi mówili, że
              o piątej rano pierwszego dnia sprzedaży, ustawiła się kolejka chętnych do
              kupienia tych ciepłych bułeczek i "piekarnia" wszystkie sprzedała
              • Gość: SZYMON Re: mieszkania poszły jak ciepłe bułeczki IP: *.mofnet.gov.pl 08.08.06, 09:15
                to tylko częściowa prawda.
                Znajomi kupili tam mieszkanie i sprawa wyglądała następująco:
                sprzedaż ruszyła od rana tego dnia, Ci którzy dostali cynk o sprzedaży w tym
                dniu powołali komitet kolejkowy ok 15 osób, ktorzy koczowali w autach przez 2
                dni i czekali na rozpoczęcie sprzedaży.Wiem bo dowoziłem im jedzenie w torbach
                i napoje z pobliskiego carrefoura.
                To właśnie ta 15stka wybrała najlepsze kąski dla reszty zostały ochłapy.

Pozdrawiam
                • ka271 Re: mieszkania poszły jak ciepłe bułeczki 08.08.06, 09:47
                  Wydaje mi się że poprzednia wypowiedź jest sporo przesadzona...
                  nic mi nie wiadomo o dwudniowym koczowaniu w autach a udało mi się kupić to co
                  mnie interesowało. Faktem jest, że konieczne było regularne nękanie telefonami
                  biura Spóldzielni, ale wreszcie uzyskaliśmy konkretną informację o terminie ich
                  sprzedaży. Inna sprawa, że żeby kupić tam mieszkanie, trzeba było mieć gotówkę
                  na wkład budowlany, gdyz uzyskanie kredytu w tak krótkim czasie no i bez
                  pozwolenia na budowę jest wykluczone.
                  • Gość: iwka Re: mieszkania poszły jak ciepłe bułeczki IP: 217.11.140.* 16.08.06, 22:25
                    Jak to...płaciliście wkłady do Spółdzielni bez pozwolenia na budowę? Przecież
                    Spółdzielniom nie wolno tak robić- inna sprawa, że płacić komuś za wirtualne
                    mieszkanie bez tak ważnego dokumentu jest ryzykiem.
                • Gość: gość Re: mieszkania poszły jak ciepłe bułeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:08
                  Niezłe jaja. Po prostu obłęd. Co więcej, to miejsce wcale nie jest przyjemne do
                  mieszkania - linia kolejowa, wokoło same bloki, okropnie dziurawa Borowska...
                  • Gość: Mariusz Re: mieszkania poszły jak ciepłe bułeczki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.06, 09:00
                    wydaje mi sie że większe blokowisko powstaje wyżej w okolicach strońskiej.
                    Wrobud wybuduje tam 6 budynków, apartamenty wzniesie także Archicom czy to
                    koniec nie wiem trudno powiedzieć.Atut inwestycji SM Osada to z pewnością
                    podobna architektura (czy sie komuś podoba czy nie to juz inna sprawa) budynki
                    w okolicach strońskiej to już całkowita różnorodność plus tzw.
                    niezagospodarowane miejsca i drogi niczyje co w efekcie daje wrażenie nigdy
                    niekończącego sie placu budowy.
                    Sama okolica tzw. Nowego Gaju jest jak dla mnie atrakcyjna niezależnie od
                    budującego.
                    Super przyjemnych miejsc na bloki we Wrocławiu nie ma, jeśli jeszcze są to
                    tylko kwestia czasu bo buduje sie coraz więcej:))).

Pozdrawiam

Pozdrawiam
                    • Gość: Rolf Re: mieszkania poszły jak ciepłe bułeczki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.06, 22:14
                      w końcu jakaś sensowny post.
                      Zgadzam sie z Tobą w 100%.
                      czy ktoś kupił mieszkania na Himalajskiej lub okolicy, jak tam sie mieszka?
                      Pozdrawiam
    • Gość: Gornick Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 09:21
      A czy wszyscy "zauroczeni" niskimi cenami spółdzielni mają świadomość, że
      ostateczne rozliczenie kosztów budowy następuje po jej zakończeniu i
      spółdzielca (w odróżnieniu od klienta dewelopera) musi uczestniczyć w tych
      kosztach? Znajomi mieszkają na Alpejskiej. Umowę podpisywali x-lat temu na
      kwotę 1900 zł/m. Po zakończeniu budowy wyszło ponad 2400 zł/m (tj. prawie 30%
      dopłaty).
      • Gość: Igor Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.mofnet.gov.pl 17.08.06, 12:55
        mam prośbę, powiedz mi czym spółdzielnia uzasadniała podwyższenie ceny za m2 w
        latach 1998-2000 bo wtedy powstały budynki przy Alpejskiej??
        dzięki za odpowiedź
        Pozdrawiam
        • Gość: Gornick Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:54
          Spółdzielnia niczego nie musi uzasadniać, po prostu wyszły wyższe koszty budowy
          i tyle. Wyliczenia były w porządku, do niczego się nie można było przyczepić.
          Koszty przerosły plany; stawiam, że robią to specjalnie, aby na wejściu
          uatrakcyjnić ofertę. Z przepisów prawa spółdzielczego (oraz orzecznictwa Sądu
          Najwyższego, bo sprawy aż tam dochodziły) wynika, że spółdzielcy partycypują w
          całości kosztów, niezależnie od wstępnie ustalonej ceny.
          • Gość: Igor Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.mofnet.gov.pl 21.08.06, 15:56
            cena moze zostać podniesiona tylko o wskaźniki Gusowskie i zmiany w Vat-to
            wynika z umowy, znajomi kupili rok temu teraz odbierają klucze i nic nie bedą
            dopłacać.
            Pozdrawiam
            • iwka901 Re: SM Osada - ul. Himalajska 21.08.06, 16:07
              Niestety w Spółdzielniach zawsze ostateczny koszt inwestycji jest ustalany po
              zakończeniu inwestycji. Jesli zmieścili się w planach- nikt nie bedzie dopłacał-
              jeśli nie- będą dopłacać wszyscy .
              • Gość: Igor Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.06, 23:13
                no skoro wiesz lepiej nie bede dyskutował:)
                zawsze myślałem że to powinno wynikać z umowy....
                • Gość: czuszka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.06, 08:10
                  Iwka ma racje, w naszej spółdzielni i naszym bloku było akurat odwrotnie-koszty
                  były niższe niz zakładane i dostalismy zwrot ale na innej jej inwestycji już
                  wszyscy dopłacali.
                  • Gość: Spółdzielca Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.mofnet.gov.pl 22.08.06, 08:35
                    Moi drodzy,
                    generalnie w kwestii kosztów ponoszonych przez spółdzielnie, zasada jest taka:
                    postanowienia wynikające z podpisanej umowy o budowę lokalu mieszkalnego i
                    ekspektatywy prawa do lokalu są najistotniejsze i to w pierwszej kolejności
                    powinni Państwo zwrócić na nie uwagę. W kwestiach nieuregulowanych w umowie
                    znajdują zastosowanie przepisy prawa spółdzielczego, które mogą mówić o
                    partycypowaniu w całości kosztów inwestycji.
                    Zatem jeśli koszty będą wyższe a nie ma zapisów w umowie że to Państwo
                    będziecie uczestniczyli w podziale ew. kosztów to Spółdzielnia nie ma prawa
                    podwyższyć ceny wcześniej ustalonej.
                    Zazwyczaj spółdzielnia zastrzega sobie w umowie co może być spowodować wzrost
                    ceny: powołując się na wskaźniki np. wskaźnik cen produkcji budowlno-montażowej,
                    zmiany ustawodawstwa w zakresie podatku VAT.
                    W kwestii firm budujących spółdzielni jak i developerów uczulam na sprawdzenie
                    statusu własności gruntów, na której ma powstac inwestycja oraz formy jego
                    zakupu(kredytowanie) żeby uniknąć podobnej sytuacji jak mieszkańcy Ulic.
                    Goleszan, Marchewkowej, Wiejskiej we Wrocławiu.Ponieważ właścicielem gruntu na
                    której powstanie Wasze upragnione mieszkanie może być BANK:)
                    Pozdrawiam
                    • ka271 Re: SM Osada - ul. Himalajska 24.08.06, 11:27
                      Witam,
                      czy coś już wiadomo na temat pozwolenia na budowę inwestycji na Himalajskiej???
                      Ponoć mieli je uzyskać we wrześniu, najpóźniej w październiku. Czy coś się
                      zmieniło w tej kwestii??
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Radek Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.mofnet.gov.pl 24.08.06, 14:12
                        też czekam:)
                        gdyby się coś ruszyło koniecznie daj znać!
                        Możeby tak skrzyknąc trochę ludzi i torpedować ich ciagłymi telefonami w tej
                        sprawie.Co Ty na to?
                        Pozdrawiam
                      • Gość: Aska Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 19:03
                        Dzwoniłam do SM OSADA kilka dni temu i na razie sprawa pozwolenia na budowę bez
                        zmian. Nie ma go. Ale na koniec miesiąca może już będzie. Tak mnie przynajmniej
                        poinformowali.
                        Pozdr.
                        Aśka
                        • Gość: mmmw Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 82.177.0.* 21.09.06, 08:50
                          pozwolenie na budowe będzie za 3-4 miesiące. tylko nie mówcie, że wykrakałem
                          • Gość: daniel Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 23.09.06, 21:14
                            Skąd masz takie informacje? Czy to wersja oficjalna, czy tylko Twoje domysły? A
                            jeśli to potwierdziła SM to wiesz może czy bedą w związku z tym czekali z wpłta
                            pierwszych rat na tych, którzy planowali kredyty?
                            • Gość: Jeremiasz Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.mofnet.gov.pl 25.09.06, 15:43
                              Pewnie ktoś znów puścił głupią plotę odnośnie tego terminu, wg. informacji od
                              Pani Tujek z SM OSADA pozwolenie powinno być w październiku, nie pozostaje nic
                              innego jak tylko spokojnie czekać i nie denerwować się głupimi komentarzami
                              jakiegoś sfrustrowanego typa.Spójrzcie tylko jak ludziom ciśnienie skoczyło
                              skoczyło na forum po plotce na temat wypowiadania umów przez ATAL.
                              Mam prośbe o zamieszczanie rzetelnych i sprawdzonych informacji a nie sianie
                              paniki i plot.Jasnowidzom też dziękujemy:))
                              Pozdrawiam przyszłych Osadników:)
                              • agnech Re: SM Osada - ul. Himalajska 28.09.06, 14:31
                                Mam pytanie czy uzyskanie pozwolenia na budowę przez Spółdzielnię Osada w
                                październiku dotyczy zarówno budynku nr 17 jak i 18???
                                • Gość: daniel Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 28.09.06, 18:23
                                  z tego co wiem to jeden projekt więc raczej dotyczy obu
                                  jeśli chcesz sie upewnić proponuje kontakt z p. Tujek z Osady:)
                                  Pozdro
                                  • agnech Re: SM Osada - ul. Himalajska 28.09.06, 21:23
                                    Dzięki za odpowiedź. To jest dobry pomysł z telefonem do p. Tujek, jak bede coś
                                    wiedziała dam znać. Pewnie wielu osobom przyda się ta informacja.
                                    • Gość: PeeEm Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.aster.pl 09.10.06, 18:36
                                      Dzwonilem dzis do spoldzielni. Pani T. powiedziala, ze pozwolenia jeszcze nie ma
                                      i zeby dowiadywac sie po 20tym pazdziernika.
                                      A przy okazji witam wszystkich sasiadow :)
                                      • Gość: Daniel Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 10.10.06, 19:47
                                        witam Sąsiada:)
                                        ja tez dziś dzwoniłem i pani T.T:) powiedziała żeby dowiadywać się po 15
                                        października także póki co trzeba czekać i nękać ich telefonami:)
                                        Z tego co rozmawiałem z panią T. T to raczej będą czekać z wpłatami pierwszych
                                        rat bo ludzie w innym razie pourywają im głowy:) Wiadomo że bez pozwolenia z
                                        kredytu nici..ale miejmy nadzieję że pozwolenie będzie lada dzień.

Pozdrawiam
                          • Gość: mmmw Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.os1.kn.pl 10.10.06, 22:22
                            pozwolenie na budowę będzie za 2-3 miesiące, jak dobrze pójdzie, tylko nie
                            mówcie, że wykrakałem.
                            • Gość: Leszek Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.mofnet.gov.pl 11.10.06, 11:06
                              mam prośbę, do przedmówcy:)
                              że jeśli ma siać niepokój i krakać niech da sobie spokój bo to raczej nic
                              ciekawego nie wnosi do dyskusji.Proponuje spróbować sił w dziale WIZJONERZY,
                              myśle że masz spore szanse żeby tam zabłysnąć.Myśle że tam Cię docenią:)
                              Jest prośba żeby pisząc posty opierać się na faktach, rzetelnych informacjach
                              bo tylko takie info ma sens.

Pozdrawiam
                              • ka271 Re: SM Osada - ul. Himalajska 11.10.06, 13:30
                                Popieram Cię Leszek w 100%.
                                jeśli to forum mam byc źródłem rzetelnej informacji to lepiej by nie udzielali
                                się tutaj dyletanci głoszący swje chore wizje bez żadnego konkretnego
                                uzasadnienienia.
                                Skupmy się więc na faktach a nie domysłach.
                                • Gość: jasio Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 195.136.23.* 11.10.06, 15:04
                                  Pewnie,
                                  sursum corda, alleluja i do przodu!
                                  • Gość: PeeEm Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.aster.pl 13.10.06, 17:34
                                    A moze by tak zasiegnac informacji u zrodel?
                                    We Wroclawiu zajmuje sie tym (wydaje pozwolenia na budowe):
                                    Departament Architektury i Rozwoju
                                    Wydział Architektury i Budownictwa
                                    pl. Nowy Targ 1/8
                                    Tam co prawda nie dowiemy sie kiedy pozwolenie bedzie, ale z informacji na jakim
                                    etapie jest sprawa mozna wyciagnac wnioski (tzn. oszacowac czas/zobaczyc kto
                                    wstrzymuje/czyja wina itp.). Trzeba znac tylko numer dzialki (jest w umowie)
                                    Kto na ochotnika, bo ja obecnie jestem daleko od Wroc?
                                    • Gość: Lilka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 22:04
                                      Dobry pomysł. Tam nawet chyba wystarczy zadzwonić.
                                      • Gość: anka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 24.10.06, 19:35
                                        Z dzisiejszej rozmowy z Panią Tujek wynika, że pozwolenia na budowę spodziewać
                                        się można w listopadzie, natomiast pocieszające jest, że do tego czasu Osada
                                        wstrzyma spłatę rat, tak więc nie muszą panikować ci, którzy zamierzali sie
                                        kredytować, czyli pewnie większość z nas :))Ponoć mamy podpisywać z Osadą
                                        specjalne aneksy do umowy, regulujące tą kwestię.Mają się z nami indywidualnie
                                        kontaktować i umawiać na podpisywanie aneksów.
                                        Pozdrawiam
                                    • Gość: Kuba Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 12.11.06, 19:07
                                      witam,
                                      jutro podpisujemy aneks do umowy.
                                      Pozwolenie na budowę bankowo do końca listopada, I rata wpłaty przesunięta do
                                      15 grudnia żeby zdążyć załatwić kredyt:)
                                      Pozdrawiam przyszłych sąsiadów:)
                                      • Gość: Paweł Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.crowley.pl 23.11.06, 12:30
                                        Witam przyszłych sąsiadów
                                        Tak jak Wy oczekuję pozwolenia na budowę. Dajce znać jak juz będzie.
                                        Pozdrawiam
                                        • Gość: kaspars Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.11.06, 17:36
                                          gratuluje optymizmu w czekaniu na pozwolenie,śledzę temat z boku i strasznie
                                          długo to trwa.
                                          mam takie nieśmiałe pytanie ile kosztował m2, może było ale wydaje mi się że
                                          czytałem uważnie cały wątek.
                                          • labrador78 Re: SM Osada - ul. Himalajska 26.11.06, 19:15
                                            no cóż optymizm mnie osobiście nie opuszcza,
                                            śmiało odpowiadam że metr kosztował 3950 zł.
                                            Optymizmem nie zaraże ale proszę o trzymanie kciuków za rychłe otrzymanie
                                            pozwolenia.
                                            Pozdrawiam
                                            • Gość: Wedrowiec Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.e-wro.net.pl 26.11.06, 19:23
                                              Trzymam za was kciuki, bo sam tez czekam na pozwolenie (SM Cegielka). Macie
                                              jakies wtyki w Wydziale Architektury?
                                              • labrador78 Re: SM Osada - ul. Himalajska 26.11.06, 19:46
                                                no w końcu przychylny człowiek:)
                                                trzymam kciuki za cegiełkę!!
                                                co do wydziału architektury mam nadzieje, że nie trzeba będzie korzystać z
                                                wtyczki.U nas z tego co wiem SM wystąpiła o pozwolenie obejmujące więcej niż
                                                jeden obiekt stąd jeszcze czekamy.Teoretycznie wydanie pozwolenia na budowę
                                                może sięgnąć do 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie decyzji.
                                                Ile czekacie już na pozwolenie?
                                                Pozdro
                                                • Gość: Wedrowiec Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.e-wro.net.pl 26.11.06, 19:53
                                                  Nie wiem, kiedy wystapili z wnioskiem, ale obsuw jest juz dwutygodniowy.
    • rasiauskas Re: SM Osada - ul. Himalajska 27.11.06, 18:45
      Witam nowych sasiadow!
      • Gość: KUBA Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 23.12.06, 13:13
        pozdrawiam wszystkich sąsiadów:)
        zdrowych wesołych świąt;)
        • Gość: Wedrowiec Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.12.06, 15:42
          Hej!

Mamy juz pozwolenie. Jak wyglada sytuacja u was?
          • Gość: Kuba Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 23.12.06, 20:25
            hej,
            też już jest nawet prawmomocne:)

• Gość: PeeEm Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 08:42
              Co z tego ze prawomocne, jak nie ma oficjalnej pieczatki od urzedasow i poki co
              kazali czekac. Ehhh, mam nadzieje zdazyc z kredytem do konca roku. I cale Swieta
              w nerwach
              • Gość: Szeryf Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 24.12.06, 12:29
                będzie dobrze:)
                pozwolenia ma być w środę po świętach.
                Nerwy mamy z przyczyn nie leżących po naszej stronie tylko ewidentnie po
                stronie Osady.
                też biegałem za kredytem ale mam nadzieje podpisać umowe 28-takie ustalenia z
                doradcą:)co pokaże praktyka zobaczymy ale jestem dobrej myśli.
                Prawomocnośc potrzebna jest tylko do uruchomienia kredytu ale pewnie w każdym
                banku podchodzą do tego inaczej.
                mimo wszystko spokojnych świąt:)
                Pozdrawiam
                • Gość: Paweł Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.crowley.pl 16.01.07, 10:59
                  Witam w Nowym Roku
                  Udało się wszystko załatwić w starym roku. Wprawdzie w ostatnim dniu, ale
                  jednak wszystko poszło gładko.
                  Pozdrawiam wszystkich (przyszłych) sąsiadów.
                  • Gość: KUBA Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 17.01.07, 19:01
                    no to ciesze się że wszystko poszło:)
                    teraz pozostaje nam spokojnie czekać na start budowy:)
                    patrząc na pogodę za oknem można być optymistą.
                    Z tego co widzę budują całkiem nieźle, mam na mysli budynki 14 i 15 które rosną
                    niesamowicie niemal z dnia na dzień.
                    Oby tak było w naszym przypadku:)
                    Pozdrawiam przyszłych sąsiadów!!!!
                    • Gość: Paweł Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.crowley.pl 30.01.07, 15:58
                      Witam
                      Czy ktoś wie kiedy mają rozpocząć budowę bloku 18? W którym miesiącu??
                      • Gość: PeeEm Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.aster.pl 06.02.07, 18:26
                        W umowie nie ma podanego miesiaca tylko kwartal. Tak wiec spoldzielnia moze
                        rozpoczac budowe nawet ostatniego dnia kwartalu i bedzie zgodnie z umowa.
                        • Gość: PeeEm Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.aster.pl 16.02.07, 19:10
                          Polecam wszystki nowe osadnicze forum:
                          www.osadabrygada.fora.pl/index.phppozdr
                          • Gość: PeeEm Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.aster.pl 16.02.07, 19:10
                            Mala poprawka do linka:
                            www.osadabrygada.fora.pl/index.php
                            • Gość: dede Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 06.03.07, 04:24
                              Witam nowych sąsiadów. W "Osadzie" mieszkam od 8 lat (dobrze się
                              mieszkało/mieszka). Teraz czekam na przeprowadzkę do większego M w budynku 18
                              przy Himalajskiej.
                              Odkąd oddano nowe budynki (druga strona Pirenejskiej i A.Uznańskiego) zaczęły
                              się kłopoty z parkowaniem. Dla tych co tu nie miaszkają, warto przyjechać
                              wieczorem po 20.00 wszystko jest już obstawione, łącznie z zakretami i wjazdami
                              na chodniki. Miejsc parkingowych jest po prostu zbyt mało, a ceny garaży/ew.
                              miejsc w boksach podziemnych są w Osadzie nieproporcjonalnie wysokie :/. Ale
                              jeżeli kogoś stać to zdecydowanie polecam kupno garazu.
                              Niektórzy zakupili garazę w budynku Spectrum przy Niemczańskiej bo tam były one
                              sporo tańsze niż w Osadzie :).
    • Gość: mis Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 24.03.07, 18:37
      Własnie zauwałyłam, że tam gdzie mają stanąc nasze budynki (17 i 18) wycieli
      drzewka owocowe. Pierwszy postęp na palcu budowy ;). Za to budynek 16 zaczyna
      być widać z fundamentów. Martwi mnie tylko, że materiały budowlane drożeją w
      takim tempie, jak nic przyjdzie nam dopłacić przed odbiorem sporą sumę
      pieniedzy :/
      • Gość: eva Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.03.07, 19:34
        a w którym miejscu mają być te dwa budynki? bliżej borowskiej, obok bud. 16? zastanawiam sie dlaczego nie ma info na stronach osady ...
        • Gość: gosc Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 195.127.59.* 27.03.07, 10:12
          Bo i po co skoro wszyskie mieszkania rozeszły się na pniu??
          Reklama raczej tutaj nie była konieczna... :)
    • Gość: ag Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.07, 09:26
      To jest bardzo dobry wybór. Mieszkam od 7 lat na tym osiedlu i obecnie kupiłam
      drugie mieszkanie od tej spółdzielni i na tym samym osiedlu. Cisza, spokój,
      blisko centrum...
      • Gość: mis Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 19.04.07, 10:05
        jeden duzy minus za brak dostatecznej ilości miejsc parkingowych, wieczorem
        koszmar, mi już stukneli auto zaparkowane wzdłuż ulicy (spawca oczywiście
        uciekł)Az strach mysleć co będzie jak oddadzą te 2 nowe budynki przy
        W.Rutkiewicz (mnóstwo mieszakań 1 i 2 pokojowych, gdzie jak mniemam każdy
        właściciel będzie miał auto, bo skoro kogoś stać na mieszkanie, to tym bardziej
        na ayut ;). Teraz skasowali cześć trawników (czyli jest mniej zieleni, latem
        bedzie jeszcze większy upał - bo betony nagrzewają się niemiłosiernie i jeszc
        ze długo w nocy oddaja zakumulowane dniem ciepło), ale to może pomoże trochę na
        taka ilośc aut jaka jest obecnie.
        Żałuję, że we Wrocławiu nie ma takiego prawa jak w Warszawie, że są odpowiednie
        przeliczniki w jakiej strefie ile powinno byc minimum miejsc parkingowych, żeby
        przyjac PB do realizacji, to wymusza na Dewloperach i Spóldzielniach
        racjolalniejsze dla przeszłych mieszkańców zagospodarowanie terenu, a nie
        maksymalkizację zysków dla budującego.
      • Gość: AGA Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 13:09
        A powiedź kiedy kupiłeś?czy tam sa jakieś mieszkania do kupienia? proszę o
        odpowiedź
        • Gość: grzegorz Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 20.04.07, 20:04
          skontaktuj się z Panią T.Tujek z Osady może coś jesczze zostało...
          choć wielu szans nie daje.
          Pozdrawiam
          • Gość: dede Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 09.07.07, 18:32
            Zaczął się 3 kwartał 2007 większość ma wpłacone juz prawie połowę rat, a na
            budowie bud.17 i 18 poza pojawieniem się tabliczki "Teren budowy wstęp
            wzbroniony" :) i tablicy informacyjnej nie widać zadnych ruchów w kierumku
            rozpoczecia budowy. Budynek 16 ma juz chyba stan surowy zamkniety, 14 na
            ukończeniu i pewnie lada moment bedą oddawać. To może cos ruszą u nas. A
            inflacja w branży budowlanej rośnie :(
            • Gość: Witek Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 12.07.07, 17:40
              14 i 15 wybudowali w 10-11 m-cy więc spokojna głowa:)
              myśle, że dają radę.
              Pozdrawiam
              • Gość: dede Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 05.08.07, 14:49
                Na terenie bud.17 stanęły 2 kontenery. Pojawila sie koparka robiaca wykop pod
                fundamenty i wywrotka wywozaca ziemie. Dobre i to, bo na razie to tak leniwie
                wyglada. Budynki 14 i 15 wydaja sie byc na finiszu, 14 pewnie niedlugo chca
                oddac, bo nie ma juz plotu i robia chodniki i miejcsa parkingowe, a 15 zaczęli
                ocieplać styropianem.
                • Gość: aśka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.07, 13:16
                  No to super, będę bardzo wdzięczna za informację na forum o postępie prac, bo
                  przyznam że obecnie nie jestem w stanie tego kontrolować osobiście. Oby tak
                  dalej!
                • Gość: anita Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.07, 16:08
                  Wykonanie budynku to " małe piwko" Mnie martwią odbiory!
                  • Gość: aśka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.07, 14:10
                    A możesz mi wyjaśnić dlaczego martwi Cię kwestia odbiorów???? Proszę
                    o jakieś informacje, bo chyba jestem mało zorientowana w tej
                    sprawie. Z góry dziękuję
                    • Gość: Piotr Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 16:36
                      Polecam Wam nasze "osadnicze" forum:
                      www.osadabrygada.fora.pl/index.php
                      Jest troszke informacji na biezaco i fotorelacji.
                      • Gość: zibi Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.lanet.net.pl 31.05.08, 14:53
                        witam, a ja bylbym zainteresowany wynajeciem mieszkania.. chodzi mi o ul himalajska, alpejska, rutkiewicz lub kukuczki. jesli ma ktos mieszkanei pod wynajm lub wie kto chce wynajac - bardzo prosze o kontakt. lustrooo@gmail.com pozdrawiam
    • Gość: dede Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.06.08, 19:04
      w bud. 18 stawiają ścianki działowe,ostatni moment na zglaszenie
      jakichs zmian w instalcjach itp. Warto chyba zrezygnowac z
      rozprowadzania rur wodnych, bo oni klada je na scianch i potem
      najczesciej i tak konczy sie na przrobkach. A i zaplanowany jest juz
      bud. nr 19 przy lini zabudowy od ul.Borowskiej (przy tym opuszczonym
      budynku),to swietnie bo odgrodzi nas od halasu z ulicy :) i bedzie
      jakis ladniejszy widok, a nie tylko te nieciekawe zaplecze domów
      przy Borowskiej.
      • Gość: jarek Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 15.06.08, 14:31
        witam,
        czy słyszeliście czy coś już wiadomo na temat ewentualnych dopłat do
        ceny m2 z związku z inflacją dla osób które zakupiły mieszkania w
        budynkach 17 i 18??
        • Gość: Paweł Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.crowley.pl 25.07.08, 15:46
          Nie tylko słyszeliśmy, nawet otrzymaliśmy stosowny aneks ze SM :(
          Podwyżka 2,5%
          • Gość: mike Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.telsat.wroc.pl 27.07.08, 11:28
            na pocieszenie,
            kolejnych aneksów nie będzie:)
            pozdrawiam
            • Gość: Paweł Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 82.76.46.* 10.02.09, 10:02
              Odbieramy mieszkania w 18tce!!
              • Gość: Bezi Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 20:04
                i mieszkanie odebrane :)
                • Gość: Piotr Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.houston.hp.com 16.03.09, 14:14
                  Niestety okazuje sie ze bedzie powazny problem z umowami notarialnymi.
                  Teretycznie jest szansa na takowe akty w tym roku (2009) - listopad, grudzien
                  dla budynkow 17 i 18, ale zycie pokazuje ze to bedzie raczej 2010.
                  Teretyczna przyczyna - trzeba czekac na odebranie budynku nr 19 (!), aby
                  zalatwic papierkologie. Ile w tym prawdy, nie wiem. Przekazuje tylko co sie
                  dowiedzialem.
                  • Gość: Paweł Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.181.188.86.static.crowley.pl 26.03.09, 10:21
                    Dzisiaj rozmawiałem w Osadzie nt aktów notarialnych. Jest duże
                    prawdopodobieństwo (tak zapewniali), że będą we wrześniu.
                    Zaznaczyłem, że załapaliśmy się na ulgę odsetkową i jeżeli nie
                    będzie do końca tego roku to ją stracimy.
                    • Gość: Piotr Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.houston.hp.com 02.04.09, 13:14
                      Mi tez tak powiedzieli, ale zadałem kluczowe pytanie 'dlaczego wtedy'. Otóż
                      wrzesień 2009 jest realny w przypadku gdyby zakończony został budynek nr 19
                      (policzony jego metraż i odebrane mieszkania). Czy to jest realne? - wystarczy
                      pojechać i zobaczyć na jakim etapie jest budynek. Moim zdaniem, nie ma szans na
                      ukończenie na 09.2009. Poza tym dochodzi sprawa biurokracji tj. odbiorów
                      budynków, wydzielenie aktów. Na deser pozostaje fakt iż podpisanie aktów to tez
                      nie jest jeden dzień. Tak wiec, nie ma co liczyć na szczęście, alternatywa
                      pozostaje wydzielenie budynków 17 i 18 z całości inwestycji. Wymaga to trochę
                      pracy, a jakoś nie usłyszałem entuzjazmu w słuchawce po stronie spółdzielni na
                      taki scenariusz.
                      • Gość: karolinka Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.chello.pl 28.06.09, 09:08
                        Czy cos wiecej wiadomo o oddaniu budynku 19? Jakies konkrety? Pozdrawiam
    • polisproperty Re: SM Osada - ul. Himalajska 08.04.09, 12:32
      znajoma tam mieszka i bardzo narzeka na hałas jak ze studni, kiedy pijaki
      krzyczą na podwórku, echo sie niesie bo budynki sa postawione wokół. Ogólnie
      duzo imprez bo mieszkania sa wynajmowane studentom.
      • Gość: Paweł Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: *.pool.t-online.hu 27.04.09, 21:30
        A czy ktoś zmusza Twoją znajomą do mieszkania na tym osiedlu? Nie
        rozumiem ludzi, którzy narzekają, że jest im tak źle i nadal to
        robią. Można przecież zmienić lokalizację na bardziej cichą,
        bezpieczną, ładniejszą itp.
    • Gość: maruda Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 80.249.5.* 19.05.09, 12:42
      Super osiedle Tylko jedno małe ale dlaczego na ulicy Rutkiewicz 16 i
      18 w nowiutkim budynku (rok od oddnia) odpada tynk a i kolor jakiś
      taki bladziudki .Jesli po roku tynk odpada to co będzie za 20 lat
      moż balkon komuś odpadnie ?
      Motto dla Osady "Niedbały robi dwa razy-my nawet do trzech"
      • Gość: bucu Re: SM Osada - ul. Himalajska IP: 80.249.5.* 07.09.09, 10:16
        juz poprawili :)