Dodaj do ulubionych

Ceny notariusza

IP: *.generacja.pl 13.12.06, 15:15
Witam zamierzam zakupic mieskzanie za kwote 290.000 zl z rynku wtornego.Chcialbym zapytac czy orientujecie sie jakies sa ceny u notariusza.Kobieta z agnecji odsyla mnie do ich notariusza ktory wyliczyl za umowe wstepna 1400 zl oraz za koncowa 1400zl + zalozenie ksiegi 200 zl.DO tego jescze 2 proc wartosci mieszkania do skarbowki.Drugie pytanie czy nie jest tak ze jak ktos kupuje pierwsze mieszkanie w zyciu to nie musi placic w skarbowym tych 2 proc.?
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Ceny notariusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 15:30
      2 % PCC, podatek od czyności cywilno parwnych, zawsze płacisz , zapłacisz 1 %
      gdy kupujesz od dewelopera, a takse masz rozbitą po 50 %, wszytsko w porzadku ,
      na takie koszty musisz się przygotować, 200 zł za wpis do księgi a jak jej nie
      masz to notariusz ją założy za 60 zł. pozdrawiam
      • Gość: obserwator Re: Ceny notariusza IP: 217.197.79.* 14.12.06, 19:16
        myślę, że jak troche się rozejrzysz, tj. podzwonisz do kilku notariuszy, to uda
        ci się wytargować nizszą cenę.. w końcu to sa takie same usługi jak każde
        inne .. wprawdzie maja ustalone stawki ale z tego co wiem to sa to stawki
        maksymalne, a to na ile faktycznie się umówicie, to zalezy tylko i wyłącznie od
        elastyczności notariusza... na początku tego roku podpisywałem umowę
        przedwstępną , i kolejny 7 notariusz był skłonny obniżyć mi cenę, z czego
        oczwiście skorzystałem i obie strony były zadwolone..powodzenia..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka