Dodaj do ulubionych

sposób na developera - pomóżcie!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 09:39
Developer nasz po raz któryś już się spoznia z oddaniem mieszkania, jak
zaczyna się dyskutować to straszy wypowiedzeniem umowy, sytuacje argumentuje
brakiem siły roboczej i wyższymi stawkami dla robotników, a dla nas są
koszty! proszę poradźcie co robić! przecież developer nie może być bezkarny!
w dodatku zapowiedział, że kar żadnych nie zapłaci :( :( najbiedniejszy jest
klient :( zawsze przeciągniety pod dywanem...
Obserwuj wątek
    • Gość: MM Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.02.07, 09:50
      Widzisz, trzeba było w umowie kary za opóźnenie wpisać i wtedy można dochodzić przed sądem...
      A tak to pozostaje Ci chyba cierpliwie czekac na mieszkanie, i dopiero pózniej podać sprawę do sadu...
      Polecam konsulacje z prawnikiem.

Mozna wiedziec jaki deweloper?
      • Gość: Oliwia Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:06
        Mam zawartą umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego i są tam aspekty kar
        umownych ujęte - ale nie wiem, czy podając sprawe do sądu a) nie poniosę
        kosztów na zasadzie nie warta skórka za wyprawkę i i tak przegram a poza tym b)
        zrobią się jeszcze większe kwachy... chodzi mi o przypadki podobne, czy ktos
        już tak miał i interweniował? i co zyskał? dzieki...
    • Gość: M Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.wro.vectranet.pl 08.02.07, 09:52
      Nie za bardzo widzę jakieś rozwiązanie - tylko spokojnie czekać. Ja też ponoszę
      comiesięczne koszty najmu czekając na odbiór swojego mieszkania od dewelopera.
      Taki life. Możesz tylko zrobić firmie czarny PR - podać nazwę dewelopera i
      wykazać jaki jest niesolidny. Na Twoim miejscu z powodu samego opóźnienie nie
      ryzykowałabym zerwaniem umowy. Nie za bardzo przychodzi mi do głowy nazwa
      jakiegoś dewelopera, który oddał w ciągu ostatniego roku bez opóźnień.
      • Gość: MM Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.02.07, 10:13
        W taki razie spokojnie czekaj az odbierzesz mieszkanie, a potem tylko wyślij im pismo, ze zgodnie z umową kara za opóźnienie odbioru (lub obniżenie wartosci mieszkania) a jak nie będą chcieli zapłacić - to trzeba będzie do sądu (i tu są koszty z tym związane).
        Oczywiście policz ile dostaniesz kasy...

Ja jestem w podobnej sytuacji (opóźnienie miesiąc) i czekam na odzew, bo pismo juz wysłałem...
        • Gość: Oliwia Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:21
          no to jest sposób, ale oni sie cholera zabezpieczają ! wysłali mi aneks do
          podpisu, że się zgadzamy na przesunięcie a jak ktoś nie podpisze to do
          widzenia... to jest chamstwo!
          • Gość: MM Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.02.07, 10:28
            Co to za deweloper???

O ile mi wiadomo (ale nie jestem prawnikiem) to nie mogą zrobić czegoś takiego, ze jak nie podpiszesz aneksu to rozwiązą umową. Ale w Twoim wypadku myślę, że potrzebny jest kontakt z prawnikiem...
            Jezeli wszystko jest zgodne z dotychczasowa umowa (a szczegolnie punktami, ktore mowia o tym kiedy mozna rozwiazac umowe) to mozesz byc spokojna.
            Brak sily roboczej to nie jest sila wyzsza...

Ale ja na Twoim miejscu do do prawnika od razu bym pobiegł...
            Daj znac jaki to deweloper aby ludzie na niego uwazali.
            • Gość: Oliwia Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:32
              oczywiście że dam! a co! kiedyś Janbud a teraz Locus! budują na Wietrznej!
              • Gość: MM Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.02.07, 10:42
                To zycze powodzenia, ale jak dla mnie to nie masz sie o co martwic:)
                Tylko nie podpisuj aneksu bez konsultacji z prawnikiem.

• Gość: Oliwia niech się wypowie prawnik! sposób na developera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:53
                  Dzieki za wszystkie rady! może by się w tej sprawie wypowiedział PRAWNIK! mamy
                  tu jakiegoś na forum?
                  • Gość: Tadeusz Re: niech się wypowie prawnik! sposób na develope IP: 82.160.70.* 08.02.07, 12:47
                    Powiem tak (bo przerabiam na sobie):
                    Teoretycznie tak być nie powinno, a w praktyce
                    1) jeżeli nie masz umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego to przy
                    próbie "uprzykrzania" życia deweloperowi (tzn. dochodzenia przysługujących Ci
                    praw) możesz liczyć się z jednostronnym wypowiedzeniem umowy i nic na to nie
                    poradzisz
                    2) w Twoim konkretnym wypadku lepiej poczekać i nie zazdrażniać sytuacji
                    3) w sytuacji, kiedy nawet umowa nie precyzuje kwestii odsetek w przypadku
                    przekroczenia przyrzeczonego w niej terminu odbioru lokalu mozna skorzystać z
                    kodeksu cywilnego, który to reguluje - tyle tylko, że obecnie nie znam ani
                    jednego przypadku, kiedy ludzie "robieni przed dewelopera w balona" decydują
                    sie na to, bo deweloper doskonale wie (i to wykorzystuje), że dla klienta to
                    kolejne zainwestowane środki na prawnika, kolejne miesiące, a raczej lata do
                    wyroku sądu, który po pierwsze nie jest wcale pewny (w sensie korzystnego dla
                    nabywcy rozwiązania), a po trzecie od założenia sprawy do wyroku, a przede
                    wszystkim zasądzonych odsetek jest daleko
                    4) dodatkowo moje obserwacje z pkt. 3 znajdują paradoksalnie zastosowanie nawet
                    w przypadku klientów, którzy mają wyraźnie sprecyzowaną wysokość odsetek za
                    każdy dzień zwłoki - czyli z małymi szansami na ich wyszarpanie.

Po prostu ludzie wychodzą z tego samego (co deweloper) założenia w pewnym
                    zakresie - tzn., że kupione przez nich mieszkania nabrały tyle na wartości, że
                    nikt nie będzie ryzykował ich utratu jednym fałszywym ruchem, po drugie
                    deweloper w przypadku podjęcia stosownych kroków prawnych ma zdecydowanie
                    więcej środków, aby dać się nam we znaki - niz my jemu, po trzecie w końcu
                    większośc woli przeczekać i odebrać upragnione "M" niż włóczyć się po sądach i
                    tracić czas i nerwy, o kosztach nie wspominając. Smutne to, ale prawdziwe...
                    • Gość: Oliwia Re:niech się wypowie prawnik! sposób na developera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:09
                      Dzieki za rady, mam umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego oraz zapis o
                      odsetkach karnych...ale co z tego! developer powiedział że nie zapłaci i
                      koniec! nastały złe czasy dla klienta bleeeee
                      • Gość: toja Re:niech się wypowie prawnik! sposób na developer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 14:11
                        mój developer - ATAL - zapłacił sam, nawet buzi nie zdążyłam otworzyć i to był
                        szok!! Bardzo pozytywnie mnie z tym zaskoczyli... Natomiast moja koleżanka
                        miała taką sytuację jak Ty i rzecznik praw obywatelskich poradził jej żeby na
                        razie zostawiła sprawę w spokoju do momentu do kiedy nie będzie miała
                        podpisanego aktu notarialnego (deweloper spóźnił się u niej 3-4 miesiące), ale
                        w akcie nie może mieć kaluzuli, że nie będzie rościła żadnych praw wobec
                        dewelopera po podpisaniu aktu (czy coś takiego), bo to zamknie sprawę.
                        Natomiast jeżeli teraz wejdzie na wojenną scieżkę, to może skutkowac to tym, że
                        wypowie jej umowę pod byle pretekstem płacąc tylko karę za zerwaną umowę....
                        Szczerze jej odradził zadzieranie z deweloperem teraz, przed aktem, bo za 1m kw
                        dała 3000zł, więc deweloper z chęcią rozwiąże umowę "z winy" kupującego...
                        • Gość: Tadeusz Re:niech się wypowie prawnik! sposób na developer IP: 82.160.70.* 08.02.07, 14:19
                          dokładnie tak, jak piszesz. Smutne, to ale w konfrontacji deweloper-klient, ten
                          ostatni w 99% przypadków może co najwyżej położyć uszy po sobie z przytoczonego
                          przez Ciebie powodu. Deweloper nigdy nie straci (a jeżeli już to w swoich
                          kategoriach biznesowych sprzedając za 3000 zł/m2, a nie np. za 6000 zł), a
                          nabywca zawsze, często majątek całego życia. Life is brutal...
    • Gość: golo Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.07, 20:07
      Moim zdaniem trzeba takich szmaciarzy obsmarować w prasie telewizji internecie
      na bilbordach i to tak żeby nikogo więcej nie oszukali i poszli z torbami.Takim
      dziadostwem był u nas integer(NIBY DEVELOPER)prawie rok obsówy
      • Gość: MM Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.02.07, 20:58
        Ale ludzie, jak deweloper moze zerwac umowe (nawet jak nie była zawarta w formie aktu notarialnego), jezeli wszystko co robimy jest zgodnie z umową.
        Przeciez taka sprawa jest wygrana w sądzie - można udowodnić winę deweloperowi. WIem, ze moze to trochę długo potrwać - ale...

• Gość: Tadeusz Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:11
          Zdziwiłbyś się. Może, oj może, wystarczy, że wykaże jako nieodbieranie w
          wyznaczonym umową terminie lokalu (co zdarza się notorycznie, gdy klient nie
          chce podpisać odbioru ze względu na liczne usterki). To tylka jedna z licznych
          możliwości.
          • Gość: OLiwia Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 08:34
            Szok!! czyli generalnie nie mamy nic do gadania - Developer PAN i KRól!!!
            bleeeee
            • Gość: Tadeusz Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: 82.160.70.* 09.02.07, 08:42
              Niestety tak jest, bo sami klienci napędzając i rozdmuchując koniunkturę w
              budownictwie umocnili dewelopera w swej pozycji biorąc wszystko i niemal za
              każde pieniądze. A na działania niekonwencjonalne moga sobie pozwolić osoby
              majętne, którym niestraszne są zmagania prawne z deweloperem, którym
              niestraszna zwłoka w odbiorze/utrata lokalu (choćby chwilową do czasu
              korzystnego dla siebie rozstrzygnięcia) itd., itp. Znacie wielu takich? Ja nie.
              • Gość: MM Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 09.02.07, 10:57
                Wiec ja proponuję odebrać w wyznaczonym terminie, a dopiero pozniej domagać się odsetek za opóźnienie.
                Tym bardziej, jak braliśmy mieszkanie na kredyt - to developer dostał od razu całą kasę... więc nie ma podstaw do zerwania umowy.
                Przynajmniej tak jest w mojej umowie - wszystkie punkty są spełnione.

• Gość: Tedeusz Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:10
                  W teorii tak, w praktyce różnie z tym bywa. Fikać deweloperowi (tzn. dochodzić
                  swych praw) bezpiecznie jest dopiero w momencie podpisania aktu wlasności, a
                  nie odbioru mieszkania.
                • Gość: toja Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 12:20
                  A co jeżeli mieszkanie ma usterki i nie chcesz odbierać mieszkania? Ale
                  mniejsza z tym.... Deweloper ma możliwość odstąpienia od umowy nawet z jego
                  winy i wtedy płaci karne odsetki... co i tak mu się opłaca... na wojowanie mogą
                  pozwolić sobie osoby, którym aż tak nie zależy na mieszkaniu i mogą je stracić
                  w skutek wypowiedzenia!! a co pomoże telewizja jeżeli wszystko odbyło się
                  zgodnie z prawem??
                  • Gość: toja Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 12:22
                    I Tadeusz ma świętą rację... dochodzić praw można i powinno się nie w momencie
                    odbioru mieszkania, a w momencie podpisania aktu notarialnego... Bo dopiero
                    wtedy mieszkanie jest Twoje i deweloper go nie zabierze! Wcześniej to bardzo
                    ryzykowna gra...
    • Gość: zyczliwy Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.crowley.pl 09.02.07, 13:57
      Moim zdanie Oliwio powinnas zrobic tak:
      Po 1. dopoki nie bedziesz miala aktu wlasnosci to siedz cicho :-(
      Po 2. potem jak bedzie to oplacalne to skieruj sprawe do sadu

a w miedzyczasie wynajmij paru Ukraincow, aby obili buzki Panom Prezesom, to
      tak dla tymczasowej satysfakcji
      • Gość: OLiwia Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:44
        buhahhaha bardzo dzięki za rady ale jak już wcześniej pisałam niestety dali nam
        aneks do podpisania z nowym terminem odbioru wiec jak podpisze to dostanę
        mieszkanie z opóźnieniem a jak nie to wcale nie dostanę, wiec jak mam coś robić
        to teraz albo nigdy.Jak sie juz na to zgodzę to potem będzie po ptokach ;/
        • Gość: sz1 Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 16:30
          Jakie masz zapisy o warunkach zerwania umowy?
        • Gość: b Re: sposób na developera - pomóżcie! IP: *.range86-133.btcentralplus.com 09.02.07, 20:09
          To ze podpiszesz cos pod grozba straty mieszkania a tym samym pieniedzy, zawsze
          jest do wygrania w sadzie. Oczywiscie musissz tego chciec i miec na to
          pieniadze.
          Ale nikt nie moze robic niczego co jest niezgodne z prawem.
          Ja bym podpisal aneks, odczekal az do uzyskania aktu wlasnosci mieszkania i
          wtedy zebral wszystkie odpowiednie papiery i przedstawil je madremu prawnikowi
          i utarl nosa deweloperowi.

Ktos pisal zeby obsmarowac i oczernic developera...
          Temat janbudu i jego brudnych praktyk powraca na forum jak bumerang a jednak
          mnostwo ludzi decyduje sie na zakup u niego.
          Kazdy kto kupi nie chce aby developer padl lub zbankrutowal wiec poki czeka
          namieszkanie to nie chce podejmowac zadnych krokow mogacych zniszczyc
          developera.
          To jest troche bledne kolo, ale nic sie nie zmieni od tego ze my sobie
          popiszemy tutaj na forum, ludzie nadal beda kupowac mieszkania a zanim je
          odbiora to zawsze beda takie problemy.

PS. MOj developer mial 7 miesiecy spoznienia za ktore zaplacil

---------------------------
          www.zlotapodkowa.wroclaw.pl
          • Gość: janbud_szmira Re: sposób na developera - pomóżcie! JANBUD oszust IP: 62.29.248.* 15.03.07, 10:32
            witam,
            Janbud czy tez obecnie locus zadebiutoweal jako dewelopper budujac osiedle na
            Skarbowcow, wczesniej byl jedynie wykonawca domow u innego deweloppera.
            trzeba mu przyznac ze pieknie zaczal dewelopperke, pieknie.
            Tez mam wykupione mieszkanie w tym osiedlu i tez czekam...na zapewne kolejny
            aneks przenoszacy czas oddania mieszkania...
            Tez radzilem sie u prawnikow co mozna w tej sytuacji zrobic - odp. byla: NIC,
            obecnie nic
            Janbud - trzeba mu przyznac - zachecil mnie solidnoscia swoich poprzednich
            domow, niestety chyba na tym sie skonczylo... szkoda ze zaczal parac sie
            sprzedaza mieszkan...zabiera sie do tego od d... strony :-(((
            • Gość: Oliwia Re: sposób na developera - pomóżcie! JANBUD oszus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:08
              Ja też się radziłam, okazuje sie ze sprawa moze trwac latami i kosztować kupę
              kasy a kto ma po urządzaniu sie kase na prawników i sądy... heh ciężki los
              młodych w tym kraju :((
              • Gość: MZ Re: sposób na developera - pomóżcie! JANBUD oszus IP: 217.237.185.* 15.03.07, 15:22
                Proponuje napisać takie pisemko, że skoro Twój deweloper nie wywiązuje się z
                umowy Ty nagłosnisz tą sprawę w mediach. To na 100% zadział. Zaden deweloper nie
                będzie targał swojej opinii w mediach.
                • Gość: gość Re: sposób na developera - pomóżcie! JANBUD oszus IP: *.zlotniki.pl 15.03.07, 21:12
                  no niezupełnie...

rynek mieszkan w tej chwilijest taki ze kupuje sie wszystko i od byle kogo,
                  niestety...

developer w d... ma wizerunek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka