Dodaj do ulubionych

IWANNA, IWAN

03.08.04, 16:54
Poznałam dzisiaj małą dziewczynkę o tym imieniu. Na początku było to dla mnie
niesamowitym szokiem - dopiero później dowiedziałam się, że mieszka na
Ukrainie. Jej imię bardzo mi się spodobało, dziewuszka jest bardzo słodka i
od razu widać, że doskonale do niej pasuje.

Imię prawdopodobnie pochodzi od męskiego rosyjskiego imienia IWAN, ale głowy
za to sobie nie daję obciąć wink
Jak myślicie, czy te imię mogłoby się zaaklimatyzować na stałe na terenie
naszego kraju i czy ktokolwiek odważyłby się nadać je swojemu dziecku, gdyby
tak się stało smile? Ja od razu mówię, że tak, chociaż obawiałabym się trochę
dręczenia mojej córeczki przez rówieśników z racji na skojarzenia związane z
wanną wink

A Wy co o tym sądzicie?
Pozdrawiam,
Magdalena
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: IWANNA, IWAN 03.08.04, 17:21
      Iwan jest imieniem używanym w PL jako pogardliwe określenie Rosjanina. Wątpię,
      czyby się przyjęło, razem z Iwanną, tym bardziej że jego zdrobnieniem jest
      Wania, co wielu Polakom kojarzy sie jeszcze gorzej, niż Iwan. W dodatku jest to
      po prostu rosyjska wersja imienia Jan (i Janina).
      • abiela Re: IWANNA, IWAN 03.08.04, 17:43
        A mnie sie Iwana nawet podoba, a jeszcze bardziej podobaja mi sie imiona
        Ivanka, Jovanka - nadawane tu wlasnie w takiej formie. Na poczatku bylam
        zazskoczona ta zdrobniala forma, ktora jednak tutaj tak nie jest odbierana, a
        teraz zupelnie sie z nia osluchalamwink
        Ania
      • forencja Re: IWANNA, IWAN 03.08.04, 18:24
        gaudencja napisała:

> Iwan jest imieniem używanym w PL jako pogardliwe określenie Rosjanina.
        Wątpię,
        > czyby się przyjęło, razem z Iwanną, tym bardziej że jego zdrobnieniem jest
        > Wania, co wielu Polakom kojarzy sie jeszcze gorzej, niż Iwan. W dodatku jest
        to
        >
        > po prostu rosyjska wersja imienia Jan (i Janina).

Gaudencjo: czy w takim razie uważasz, że w Polsce powinno się surowo zakazać
        nadawania imion typu Czesław, Wiesław, Franciszka czy Kunegunda, gdyż w
        podstawówkach występują zwykle jako obelgi? Nie sądzę... smile
        Wiele imion zapożyczonych z innych krajów przyjęło się w Polsce bardzo dobrze -
        weźmy np. taką żywcem przeniesioną z Ameryki do nas Iwettę (Yvette) czy Roksanę
        (Roxanne) - wielu osobom się podobają (były o nich nawet na forum wąki) -
        chociaż są żadko nadawane, a brzmią o niebo lepiej niż np. sławna Dżesika czy
        też Andżelika... wink

PS: Iwanna podoba mi się bardziej od Janiny, ale to przecież tylko kwestia
        gustu, a o nich się nie dyskutuje - i nawet na tym forum tego nie robimy, tylko
        po prostu je przedstawiamy... smile I najważniejsze, że wszyscy przy tym się
        dobrze bawimy smile
        • gaudencja Re: IWANNA, IWAN 03.08.04, 18:39
          forencja napisała:

> Gaudencjo: czy w takim razie uważasz, że w Polsce powinno się surowo zakazać
          > nadawania imion typu Czesław, Wiesław, Franciszka czy Kunegunda, gdyż w
          > podstawówkach występują zwykle jako obelgi? Nie sądzę... smile

Forencjo droga: napisałam, że wątpię, aby imię Iwan się przyjęło, a nie że
          należy je zakazać. Co do pozostałych imion, o których piszesz, to tym sie one
          różnią od Iwana, że mają jakąś tradycję nadawania w Polsce, więc moze z tej
          racji niektóre się odrodzą, choć na razie nie widać żadnych znaków po temu
          (oprócz Franciszki). Sama nie nadałabym żadnego z tych imion, z Iwanem
          włącznie, bo nawet moja duża tolerancja dla oryginalnych imion ma jakieś
          granice i nie zamierzam czynić z moich dzieci oczywistego obiektu do żartów
          (może jeszcze li tylko Franciszka zmieni swoją konotację niedługo).

Jeśli jeszcze chodzi o Iwana, to jak już pisałam, nie popieram tego imienia
          dlatego, że za pretensjonalne uważam importowannie imion z zagranicy, jeśli
          posiadają one polskie odpowiedniki (w tym przypadki Jan). Tak samo nie
          podobałby mi się Wasyl, skoro mamy Bazylego.
        • aniadm Re: IWANNA, IWAN 03.08.04, 20:14
          W Czechach znałam jedną czy dwie Ivany. W Ameryce imie jest znane (nie licząc
          mniejszości narodowej) dzięki Ivanie Trump i jej córce Ivance.

A tak nawiasem mówiąc, Yvette zostało sprowadzone na znacznie krótszy dystans,
          bo z Francji (żeńska forma imienia Yves), a Roksana mogła chyba (tu nie wiem)
          przejść zza wschodniej granicy.

Natomiast zgadzam się z Gaudencją, że Iwan i Iwana są w Polsce mocno
          nacechowane i mogłyby dziecko narazić na niepotrzebne nieprzyjemności. (Ja
          wiem, że jak dzieci się uprą, to powód do wyśmiewania się zawsze znajdą, ale po
          co im w tym pomagać?) Forma Iwanna nasuwa dodatkowe skojarzenia z wanną.
    • dorka1976 Re: IWANNA, IWAN 04.08.04, 10:35
      Jakiś czas temu bardzo mi się podobało imie IWAN dla chłopczyka, nie miałam
      żadnych skojarzeń z rosjaninem! Nawet pisałam w innym miejscu jak nie byłam w
      ciąży, ze tak chciałabym by miał na imię mój synek. Córunia oczywiście IWANKA!
      Ale upłyneło sporo czasu, zaszłam w ciążę i troszkę gusta się zmieniły. Iwanka
      nadal OK, ale Iwan jakoś już mi nie pasuje..Zreszta znaleźliśmy imie głęboko
      osadzone w polskie tradycji i niech tak zostanie..
      Ale jeśli USC zezwoli ci na Iwankę to popieram cię , bo imię to wydaję mi się
      ciekawe, ślicznie brzmiące, 1000 razy lepiej od Nikoli .. takie jest moje
      zdanie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.