Gość: jarek IP: *.wro.vectranet.pl 25.05.07, 13:52 w ciagu ostatnich 10 dni na pierwotnym z 60 do 67 ofert devloperów :)10 % !!! www.nieruchomosci.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
druop22 Re: ofert przybywa 25.05.07, 14:22 ale ceny sa zajebiste, w Wysokiej pod Wrcolawiem 5900zl/m2 ... w Krzeptowie (10km od centrum) za szeregowke 100m2 jakies 450tys, w stanie surowym.. na Muchoborze za 7200zl AS-Bau ???? hehehe przeciez za chwile tam tylko piechota bedzie sie mozna dostac najszybciej.. Na Bielanach 5990zl/m2 fiu fiu sie cenia.. Atal ze swoja "Zielona Etiuda" na Turniejowej (ekstra miejsce, super apartamentowce) to nawet chyba bal sie podac cene.. jak na Muchoborze 7200zl/m2 to tam powinno kosztowac ze 20tys/m2 ?Nie no zgodze sie ze powariowali z tymi cenami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: ofert przybywa IP: *.wro.vectranet.pl 25.05.07, 14:34 wiem ze to prawie nic nieznaczy ale moj kolego probuje sprzedac od ok 2 tyg 64 m2 wielka plyta kolo astry i jednoczesnie kupic cos mniejszego .mowi ze z kupnem to niema klopotu ale niema kupców na jego mieszkanie. najpierw chcial 410tys byli jedni oglądac mieli kupic za 380 tys ale okazalo sie ze bank im niechce dac kredytu i od tej pory niebylo ani jednego oglądającego( sprzedaje przez agencje ,moze slaba ta agencja?) a na www.nieruchomosci.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dealerowa Re: ofert przybywa 25.05.07, 16:04 tak ceny są swietne i tak np. Gant na Opolskiej buduje już mieszkania o metrażu 20m2 do max chyba 48m2 20m2???????????? mamy drugą Japonię.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ofert przybywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 20:53 > 20m2???????????? mamy drugą Japonię.... 20m2 lol :/ nic dziwnego, ze ofert przybywa skoro ceny sa juz zaporowe, Ci których bylo stac na chwilę obecną, już coś w wiekszości kupili, a duże mieszkania sprzedaĆ już baaardzo trudno .. trzeba developerom czekać aż młodzi uzyskają zdolnośc kredytową, tylko że oni w większości za granic siedzą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: ofert przybywa IP: *.rozanka.wroc.pl 29.05.07, 20:31 www.torcapolska.com/ tu jest ciekawa oferta w Młynie Maria ale pewnie z 15 tys.za m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: ofert przybywa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.07, 09:19 Jarek, tak jak radziłeś wstrzymałem się z kupowaniem mieszkania. Ile jeszcze czekać na te spadki? Bo mam różne sygnały i niechciałbym wtopić rodzinnej kasy. Jak sądzisz ile jeszcze się wstrzymać z kupnem 2-3 miesiące? Pół roku? Bo coś nie spadają i z lekka się denerwuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ofert przybywa IP: *.scansafe.net 26.07.07, 09:37 Nie czekaj, kupuj poki Ciebie jeszcze stac. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 26.07.07, 11:10 narazie masz ten konfort ze ofert przybyło od maja a ceny chyba niewzrosły co :) wiec nienarzekaj to niegiełda tu nic niedzieje sie w kwadrans:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: ofert przybywa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:17 Nie zaczeły spadać?? na początek... Milmart, Gant, Dachbud, Traiada, Archicom... tak na szybko z pamięci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Re: ofert przybywa IP: 193.0.242.* 26.07.07, 12:28 Dodam tylko, że miesiąc temu na allegro było ok 600 mieszkań z Wrocławia do sprzedania. Dziś jest ich 781 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ofert przybywa IP: 212.185.43.* 26.07.07, 12:36 Zauważ tylko, że mamy wakacje, a w wakacje jest mniej chętnych na kupno. Sam ma m znajomych, którzy chcą kupić mieszkanie, ale sobie na razie odpuścili bo wyjeżdżają na urlop. Zobaczymy co będzie na jesień. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 26.07.07, 13:31 • Re: ogrody Grabiszyńskie IP: 88.156.80.* Gość: jarek 12.06.07, 19:27 + odpowiedz prócz licznika posziego obserwuje tez liczbe ofert na rynku wtórnym we wrocku www.nieruchomosci.com.pl/index.php?s=mieszkania_domy jak zaczołem jakies 3 tyg temu bylo 360szt wczoraj 441 dzis 471- wzrost 30 procent w 3 tygodnie. ludzi juz chyba zaczyna parzyc ,ceny jeszcze dają wysokie (z wyjątkami) ale nieczekają juz na jeszcze wiekszą górke . wczesniej tez pobieznie obserwowałem tą ilosc, rosla ale nie tak szybko : a w tej chwili jest 925 szt :)od 12.06.2007 mineło 6 tyg i 2 dni i przybyło 484 ofert ,to ponad 100% :) być moze wielu ludzi wstrzymało zakup przez wakacje ale wielu też nieodnowiło ogłoszenia lub wstrzymało sie z jego publikacją . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Re: ofert przybywa IP: 193.0.242.* 26.07.07, 13:31 Skoro na wakacje jest mniej kupujących to dlaczego nie jest mniej sprzedających? To są jacyś inni ludzie, nie jeżdżą na wczasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ofert przybywa IP: 212.185.43.* 26.07.07, 14:09 Nie wiem, może sprzedający potrzebują pieniędzy na wakacje :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: her-etyk Re: ofert przybywa IP: 195.205.245.* 26.07.07, 14:41 oj potrzebują nie tylko na wakacje, ale i na inne rzeczy, nie rzadko na spłatę kredytów, a ponieważ szykują się spadki cen to i spodziewane premie będą niższe, więc wszyscy się bronią rękami i nogami, żeby nie przyznać, że rynek jest zapchany, ceny mogą postać conajwyżej do końca roku, potem będzie ziuum! w dół :) do tego dojdzie jeszcze odwołanie Euro w PL, to już wogóle nieciekawie bedzie, bo niejedna budowa zostanie niedokończona... Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 26.07.07, 15:01 Pożyjemy, zobaczymy. Dla przykładu WPB przy Strzegomskiej sprzedało "full" mieszkań w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Nie widzę szans, by z pierwotnego około 50 metrów zeszło poniżej 5-6 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ofert przybywa IP: *.scansafe.net 26.07.07, 15:13 Poki co jeszcze zadnej budowy w zwiazku z EURO nie rozpoczeto. Wiec nie widze powodu, dlaczego mialyby zostac niedokonczone. Przypominam, ze koszty budowy stale rosna - presja na podwyzke plac jest silna. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 26.07.07, 17:39 > Przypominam, ze koszty budowy stale rosna - presja na podwyzke plac jest silna. przypominam że materiały juz tanieją . przypominam że w zachodnich niemczech(np.hanower) koszt robocizny jest wyższy niż we wrocku a mieszkania w tej samej cenie.przypominam że jak ceny zaczną spadać by uruchomić kolejny popyt ,bedzie sie rozpoczynać mniej budów i robocizna i materiały wrócą w swoje stare koleiny. i wrócimy do wskaznika 0.8 m2 za średnią pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 26.07.07, 18:17 jotde2 napisał: > i wrócimy do wskaznika 0.8 m2 za średnią pensje. A ile to jest średnia pensja wg Ciebie i ile to będzie w takim razie za metr? Skoro ma być tak jak w Hanowerze, to chyba powyższe rozliczenie niezbyt się zgadza? Pytam poważnie, bez sarkazmu. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 26.07.07, 18:30 fido1979 napisał: > jotde2 napisał: > > > i wrócimy do wskaznika 0.8 m2 za średnią pensje. > > A ile to jest średnia pensja wg Ciebie i ile to będzie w takim razie za metr? > Skoro ma być tak jak w Hanowerze, to chyba powyższe rozliczenie niezbyt się > zgadza? Pytam poważnie, bez sarkazmu a gdzie ja napisałem że ma być jak w hanowerze ? napisałem tylko że tam robocizna jest drozsza a ceny takie same jak we wrocku(dodam że raczej tam są nizsze ceny biorąc pod uwage wykończenie mieszkań) srednią pensje brytto publikuje gus ,coś koło 3000zl. czyli srednio m2 wyjdzie nam 3.75 ( wiem wiem możesz sie terz śmiać ;)) w niemczech jak wiesz wskażnik wynosi ok 2m2 za średnią brutto. u nas ok 1 -0.8 m2 był ten wskażnik przed bomem. Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 26.07.07, 18:53 Rzecywiście z tym Hanowerem coś mi się rypnęło. Nie będę się śmiać, bo w sumie nic mnie już nie zdziwi, choć moje zdanie, jak powyżej, 5-6 metr. Dlaczego? Mimo wszystko pensje trochę rosną, a jest niewielu developerów sprzedających za tę cenę. Podałem przykład WPB, bo oni puszczali za nieco ponad 6 i zeszło im bardzo szybko i sporo (można obejrzeć na stronie, jakieś dwa miesiące wstecz było większość wolnych), choć ta lokalizacja mnie np. się nie podoba. Ich inwestycja na Osobowicach "stoi", bo cena jest blisko 8. 5-6 tys wydaje mi się po prostu akceptowalne (podaję dla nówki 45-55 metrów), bo jeśli ci, co mają za 8 zejdą do 6, to zejdą im natychmiastowo ich inwestycje, a to znów uruchomi popyt, który skieruje się na mniej ciekawe lokalizacje, które obniżą w okolice 5 tys., bo ciekawych miejsc jest coraz mniej. Tak to widzę. jeśli ceny spadną, to popyt uruchomi się tak, że mogą znów rosnąć. Ale tak jak napisałem powyżej, nie wierzę w spadki takie jak opisałeś, ale już z respektem podchodzę do każdej, nawet najbardziej zmyślonej teorii. Takie czasy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 26.07.07, 19:19 > Mimo wszystko pensje trochę rosną, pensje urosły ostatnio znacznie i dlatego zamiast ceną m2 lepiej jest sie posługiwać relacją cena m2/ płaca. > tę cenę. Podałem przykład WPB, bo oni puszczali za nieco ponad 6 i zeszło im > bardzo szybko i sporo schodzą najtańsze mieszkania .co w tym dziwnego jak populacji kończy sie zdolność kredytowa? reszty twojej wypowiedzi niebede cytował ale jesli myślisz że cena minimalna 5-6 tys m2 jest wykuta w brązie to sie mylisz.opisane oferty są poprosty "RELATYWNIE tanie" a nie "tanie" . wiesz ,ja tez niewierze w te opisane przezemnie spadki dlatego odpowiadam na nawet najbardziej szalony scenariusz przedstawiony przez forumowicza :)ale logika mówi mi relacje cenowe wrócą ( przypominam cena m2/ średnia płaca ) Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 26.07.07, 19:37 Co do relatywizmu, to się zgadzam, ale pytanie na które raczej odpowiedzi nie znamy brzmi: czy gdyby 50 m2 kosztowało 225 tys., to czy ludzie braliby właśnie taki metraż, czy większy za 300 tys., bo taką np. mają zdolność. A skoro m2/średnia płaca, a obaj nie wierzymy w znaczne spadki, to chciałbym by ceny stanęły, a moja pensja... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 26.07.07, 21:15 > m2/średnia płaca, a obaj nie wierzymy w znaczne spadki dwa lata temu w znaczne wzrosty tez bym nieuwierzył wieć niepolegam na wiarze i mimo że niewierze to sądze że ceby spadną znacznie bo za np dwa lata to pensje znacznie juz chyba nieurosną .urosną moze z 10% do np 3300 to m2 wyjdzie ok 4tys. średnio. > znamy brzmi: czy gdyby 50 m2 kosztowało 225 tys., to czy ludzie braliby właśnie > taki metraż, czy większy za 300 tys., bo taką np. mają zdolność sądze że brali by wieksze . czyli dopływ pieniedzy do rynku bedzie podobny jak dziś chyba że bedą nagłosnione jakieś sprawy niemogących spłacić kredyt to ludzie staną sie ostrożniejsi albo nadzór bankowy wprowadzi jakieś dodatkowe obostrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: ofert przybywa IP: *.gazeta.wroc.pl 27.07.07, 08:13 biznes.onet.pl/0,1579129,wiadomosci.html a to a propos tych, którzy sie pukali w głowę jak prorokowałem spadki cen Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 27.07.07, 09:55 Bodajże wczoraj czytałem na Onecie (nie mogłem teraz znaleźć linka), że minister budownictwa powiedział, iż ceny mieszkań zbliżyły się do cen unijnych i to jest normalne, a zatem ceny nie spadną, a będą tylko minimalnie rosły. Z opiniami to jest tak, że w zależności co się dzieje na rynku, to mówią eksperci. Jak rosną, to wróżą średnie blisko 10 tys., jak spadają, to nagle opinia, że przewartościowane. Takim ekspertem też mogę być. W tym akurat przypadku dotyczy to rynku wtórnego, a tu sporo osób pisało o spadkach, zwłaszcza wielkiej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uch Re: ofert przybywa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.07, 11:40 Jeśli chodzi o duże miasta to nic nie wiadomo. Tam gdzie jest praca to wątpię w spadki. Wielką płytę przestali kupować ludzie którzy chcą tam zamieszkać. Ale kupują teraz inni - pod wynajem, gdzie standard nie jest taki ważny jak lokalizacja. Sam sprzedałem takiemu który skupił już kilkanaście mieszkań w centrum. Ja nie wierzę w spadki, spadną tylko jakieś pomyłki i porażki lokalizacyjne, przewartościowane na trendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 27.07.07, 12:23 tak czy siak bilans migracyjno-ludnosciowy nawet wrock ma ujemny ,niechce mi sie juz szukać żródła. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 27.07.07, 12:21 z tym psedoartykólem rozrawilismy sie juz tutej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=66533660 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekoo Re: ofert przybywa IP: 195.205.245.* 27.07.07, 16:23 Czy średnie ceny w Polsce mają powody być niższe od europejskich? W wieloletniej perspektywie, za 5-10 lat? Dalej w Polsce bedzie się zarabiać mniej i dalej Polska będzie mniej atrakcyjnym krajem od zachodnich, jeśli cena mieszkań miała by być taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 27.07.07, 17:10 Gość portalu: lekoo napisał(a): > Dalej w Polsce bedzie się zarabiać mniej i dalej Polska będzie mniej > atrakcyjnym krajem od zachodnich, jeśli cena mieszkań miała by być taka sama. Przypomniała mi się sytuacja, jak ojciec znajomego zakupił w Stanach wypasioną wersję Nissana. Skóra i inne bajery, ogólnie amerykański standard. Ten sam Nissan (może podobny, bo przygotowany na Europę odpowiednik) w Polsce był odbierany jako naprawdę z najwyższej półki i w salonie w Polsce był 3x droższy, niż ten kupiony w Stanach po przeliczeniu dolar/złotówka. Wniosek? Dla mnie żaden racjonalny. A ironicznie prosi się zadać pytanie: czy polskie drogi były atrakcyjne dla tego Nissana. Niczego szczególnego do dyskusji nie wniosłem, ale zasady zdrowego rozsądku nie zawsze determinują popyt, a zatem cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 27.07.07, 18:27 poszi na wawie wielokrotnie omówił juz temat droższych u nas wypasionych fur. zresztą z tą ceną x 3 to chyba przesadziłes . > Niczego szczególnego do dyskusji nie wniosłem, ale zasady zdrowego rozsądku >nie zawsze determinują popyt, a zatem cenę. tu masz w zupełności racje .tak jest bardzo często.ludzie działają przewaznie impulsywnie a potem to racjonalizują. Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 27.07.07, 22:13 jotde2 napisał: > poszi na wawie wielokrotnie omówił juz temat droższych u nas wypasionych fur. > zresztą z tą ceną x 3 to chyba przesadziłes . Uwierz, że nie. Po jakiejś tam negocjacji (co w Stanach jest normalką) kupił za około 16000$, a u nas wówczas fura kosztowała około 150 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 28.07.07, 09:04 16000 $ wypasiona fura ? ona raczej nie była nowa wbrew temu co ci powiedziano . Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 28.07.07, 09:18 Ale to było jakoś w latach 1998-2000. Za nic nie przypomnę sobie dokładnie czasu, więc podałem przedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uch Re: ofert przybywa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.07, 01:26 ok. artykułów jest cała masa. Jedne zwiastują hekatombę mieszkaniową inne raj na ziemi. Zaczekajmy na dane gus-u. Na razie nie ma o czym pisać, poza tym sezon ogórkowy - wszyscy odkładają decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: ofert przybywa 29.07.07, 14:49 jak ktos może się wstrzymac ze 2-3lata to moze lepiej zainwestować kase i poczekać, nawet jeśli ceny nie bedą niższe to będzie większy wybór, będzie można może w końcu ogladnąć mieszkanie na rynku pierwotnym przed zakupem etc. rynek znormalnieje troche i nie bedzie takich chorych sytuacji jakie maja miejsce teraz... Z drugiej strony życie, rodzina ważna rzecz, nie zawsze trzeba myśleć o stronie finansowej tylko, czasem trudno to przeliczyć na kasę.. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 29.07.07, 19:29 amen:) tez patrze na maks-spadek cen we wrocku do ok 4tysm2 za 2-3 lata i na mini - wiekszy wybór,lepsza jakosc,wykończenie,kupowanie gotowego . uwazam że gorzej to juz niebędzie .za duzo sie buduje a szans na zwiekszenie popytu w peryspektywie 2-3 lat niewidać .wiec jak mozna poczekać to wydaje sie to mądzejszym wyjsciem .niezawsze to co mądre daje lepsze efekty. jednak czym sie w zyciu kierować jak nie głową ? paniką ?;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uch Co to znaczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.07, 02:48 średnia cen we wrocku? Wszędzie będzie po 4 tys? Loft w browarze po tyle samo co barak w praczach? Bredzisz. Chyba że średnia za metr rozwiązuje Twoje problemy. Ceny się różnicują. Najlepsze lokalizacje jeszcze niedawno były w zasięgu kieszeni, a teraz sięgają kosmosu. I co teraz to się odwróci? A może tak nie jest źle, bo średnia cen w Polsce (włączając pipidówy) jest gdzieś 2000/m , więc czemu narzekamy na ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: Co to znaczy 30.07.07, 09:17 "> średnia cen we wrocku? miałem na myśli mediane(wielkość która powstaje jako średnia po odrzuceniu najniższych i najwyższych wartośći) "Wszędzie będzie po 4 tys? Loft w browarze po tyle samo c > o > barak w praczach? Bredzisz" ja ? to raczej ty . średnia cena nie oznacza łosiu że wszystko bedzie tyle samo kosztować. a najlepsze lokalizacje w czasie korekty tracą podobno najbardziej bo wcześniej najbardziej szły do góry :) > Ceny się różnicują. no róznicują sie ,nigdy nie były takie same ,ale mogą sie i spłaszczyć. Najlepsze lokalizacje jeszcze niedawno były w zasięgu > kieszeni, a teraz sięgają kosmosu. I co teraz to się odwróci? wszystko sie zmienia i co z tego ? > A może tak nie jest źle, bo średnia cen w Polsce (włączając pipidówy) jest > gdzieś 2000/m , więc czemu narzekamy na ceny? niemiem .mówiłem zchyba o wrocku. w np hanowerze są ceny jak we wrocku a to chyba nie pipidówy ? zresztą w niemczech ceny sie za bardzo od siebie nierózną w zalezności od regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: Co to znaczy 30.07.07, 09:18 "więc czemu narzekamy na ceny?" kto narzeka? Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 29.07.07, 18:29 Nie jestem obrońcą teorii wzrostów czy choćby stabilizacji, ale ponieważ nie wierzę w wielkie spadki, to... zainteresowały mnie takie oto stwierdzenia, oczywiście cytaty: "Jak pokazuje historia nieruchomości na rynku amerykańskim, hossa może trwać nawet i kilkanaście lat. Polski rynek nieruchomości jest przynajmniej kilka lat za europejskim czy amerykańskim, gdzie obecnie w związku z licznymi podwyżkami stóp procentowych doszło do jego ostudzenia. Dla przykładu w Hiszpanii, gdzie ceny nieruchomości poszybowały w górę zaraz po akcesji tego państwa do Unii, wiele osób wieściło rychły ich spadek. Po dziś dzień ceny mieszkań w Hiszpanii zyskują na wartości, a zapowiadany krach nie nadszedł." "Dodatkowym impulsem do wzrostu cen w Polsce jest zjawisko konwergencji cen (czyli wyrównywania się cen) w krajach starej i nowej Unii. Przeciwnicy tej teorii z pewnością wysuną argument, że zarobki w Polsce są dużo niższe niż na Zachodzie, a nas nie będzie stać na tak drogie mieszkania. To prawda – ale czemu wszystkie inne dobra (elektronika, samochody) w Polsce kosztują już tyle samo co na Zachodzie, a czasami nawet więcej? Mieszkania miałyby być wyjątkiem?" Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 29.07.07, 19:23 u nas hossa była w pigułce .na ewentualne obnizenie cen wplynie najbardziej wzrost podazy a nie spadek popytu. dobra typu samochody są łatwo przemieszczalne i na całym świecie mają podobną cene a mieszkania znacznie bardziej zalezą od płac w danym rejonie a ich ceny mamy juz jak w niemczech (zachodnich) Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 29.07.07, 20:01 jotde2 napisał: > > dobra typu samochody są łatwo przemieszczalne i na całym świecie mają podobną pisałem wcześniej o cenie pewnego samochodu w Stanach i w Polsce... A poza tym wg takiego myślenia w Polsce powinno się żyć jak np. w Irlandii, bo za średnią pensję w Polsce powiinienem kupić tyle bochenków chleba lub litrów benzyny, ile Irlandczyk za swoją średnią pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 30.07.07, 09:03 > pisałem wcześniej o cenie pewnego samochodu w Stanach i w Polsce... a co to za żródło ? tato kolegi jeśli sobie dobrze przypominam . wybacz ale to mało wiarygodne .a juz mówienie o tym jak o zasadzie jest bez sensu. ale niechciałeś chyba powiedzieć że auta w stanach są 3 razy tańsze?co ? jeśli tak to podaj żródło tych rewelacji. > A poza tym wg takiego myślenia w Polsce powinno się żyć jak np. w Irlandii, juz pisałeś że sugeruje że ma być jak w hanowerze. naucz sie czytać ze zrozumieniem > za średnią pensję w Polsce powiinienem kupić tyle bochenków chleba lub litrów > benzyny, ile Irlandczyk za swoją średnią pensję. > A poza tym wg takiego myślenia w Polsce powinno się żyć jak np. w Irlandii, jeśli chodzi o chleb to podejrzewam że w irlandi jest on drozszy niz w polsce bo pewnie jest robiony na miejscu(usługa) a mąka kosztuje podobnie jak u nas. duzo zalezy zresztą od tego czy jest tam tak popularny jak u nas . co do benzyny to jej cena jest jest taka sama na całym świecie + podatki. wracając do mieszkań to niemiec kupi 2m2 za swoją średnią pensje a anglik 0.8m2 (jest tam bańka) .w polsce przed bańką można było kupić ok1m2 teraz 0.3-0.5 m2. w niemczech mieszkanie kosztuje tyle co we wrocku ,a koszt budowy nizszy niejest. jeszcze 2 lata temu koszt budowy m2 wynosił jakieś 3.5 tys m2. materiały poszły do góry po sie popyt na nie zwiekszył a nie ich koszt produkcji to samo ziemia ,jedynie robozina mogła wzrosnąć trwale ale i ona troche spadnie jak sie bum skończy a i tak jest teraz znacznie tańsza niz w niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 30.07.07, 09:21 > jeszcze 2 lata temu koszt budowy m2 wynosił jakieś 3.5 tys m2. niechodziło mi oczywiscie o koszt budowy a o cene sprzedazy Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: ofert przybywa 30.07.07, 09:44 jotde2 napisał: > a co to za żródło ? tato kolegi jeśli sobie dobrze przypominam . > wybacz ale to mało wiarygodne .a juz mówienie o tym jak o zasadzie jest bez > sensu. ale niechciałeś chyba powiedzieć że auta w stanach są 3 razy tańsze? co ? > jeśli tak to podaj żródło tych rewelacji. Kiedyś był taki gość o nicku "jarek" i mam dziwne odczucie, że... W każdym razie tradycyjnie zburaczyłeś dyskusję i zapamiętaj sobie: moje słowa są wiarygodnym źródłem, gdyż nie jestem z tych, co zmyślają na potrzeby udzielenia się. Jeśli nie wiesz jakie były realia w salonach w Stanach, to nie zabieraj głosu w dyskusji. Źródło? Jakie źródło? Tutaj niektórzy niedawno podawali źródło, że Gant sprzedaje na Gorlickiej za niecałe 4 tys. metr i tłumaczyli to tym, że wchodzi na giełdę... haha Żałosne są dla mnie takie źródła. I zapamiętaj: cena która jest wystawiana w salonach w Stanach jest zawsze do mocnej negocjacji... > naucz sie czytać ze zrozumieniem Naucz się nie zburaczać tego forum i zastępuj słowa, w których możesz zrobić ortograf, synonimem, bo żenujące błędy robisz. > juz pisałeś że sugeruje że ma być jak w hanowerze. To jest typowa reakcja określonego rodzaju ludzi. Wywloką coś z tematu zamkniętego, by podkreślić swoje, choć przyznałem się do pomyłki. Powinienem teraz dostosować się do twojego poziomu i napisać, że bzdury piszesz o koszcie na poziomie 3,5 tys. i nie interesuje mnie sprostowanie, tak jak ciebie nie interesowało moje. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: ofert przybywa 30.07.07, 10:03 wsadz łeb w kubeł zimnej wody chłopaczku. bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś