Dodaj do ulubionych

ul Sosnowa na Bielanach

IP: *.elektrosat.pl 07.08.07, 21:44
Witam sąsiadów, ostatnio rozmawialismy z sąsiadami z sąsiedniego
bloku (tego w środku) o ogrodzeniu naszego mini osiedla i okazuje
się że chęć mieszkańców 2 starszych bloków jest - teraz kolej na
nas... Pytnie więc zadaję czy chcemy się podłączyć pod inwestycję i
wspólnymi siłami odgrodzić się - nadmienię iż tydzień temu miało
miejsce włamanie do garażu..... Była też mowa o zbudowaniu w
przysżłości czegoś w rodzaju muru oddzielającego nas od drogi - co
by można było szybciej i ciszej zasypiać...
Co Wy na to ??
pozdrawiam ! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.elektrosat.pl 07.08.07, 22:53
      no szkoda, że nie było pana na zebraniu wspólnoty, była o tym mowa i
      nie wyraziliśmy zgody na żadne płoty i bramy. przede wszystkim
      żadnych spółek z sąsiednimi wspólnotami - wg większości z nas
      świrami. zapraszamy na ponowne zebranie w marcu 2008.
      • Gość: sąsiad Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 23:57
        sam jesteś świr, nie znasz ludzi to się nie wypowiadaj. i nie uogólniaj.
        • Gość: ja Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.07, 10:06
          znam. powstrzymam się od podawania nazwisk. nie powiedziałem, że
          chodzi o wszystkich.
          • Gość: sąsiad Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 15:16
            chodzi mi o to, że poprzez takie wypowiedzi powstają konflikty. po co uogólniać?
            ja akurat mieszkam w TYM ŚRODKOWYM budynku. za świra się nie uważam, nie mam z
            nikim konfliktów - wręcz przeciwnie - żyję w zgodzie z sąsiadami i mam znajomych
            z którymi jestem w bardzo dobrych relacjach w TRZECIM budynku. ostre słowa są
            nie potrzebne.
            • Gość: ja Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.07, 15:45
              też mam znajomych - we wszystkich trzech blokach. nie zmienia to
              faktu, że lepiej w spółki nie wchodzić - właśnie żeby uniknąć
              konfliktów. potem im więcej osób do podjęcia jakiejkolwiek decyzji,
              tym gorzej. i konflikty narastają. lepiej żyć SPOKOJNIE OBOK siebie.
    • Gość: sąsiadka Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.provider.pl 13.08.07, 11:22
      Ja popieram. A buntownicy też się przekonają, byle nie po pierwszym tragicznym wypadku... Proszę zwrócić uwagę, że praktycznie każda brama nowego bloku i dwóch pozostałych to conajmniej 2 ciąże lub płacz niemowlaka. Za 4 lata te maluchy będą się bawić na ulicy. Ciekawe czy wówczas ich rodzice też będą przeciwni i będą się martwić, np. gdzie zaparkują ich goście. Ludzie!Jak słyszę, że płotu nie może być, bo "co zrobią" odwiedzający nas, to ręce mi opadają. Przecież przy takiej otwieranej bramie jest domofon, można zadzwonić i babcię, ciocię, wujka czy kolegę Gienka wpuścić. PRAWDA???? Osoby wysuwające argument z parkowaniem gości nie byli chyba nigdy na podobnych osiedlach.. A tymczasem obserwuję różne historie na naszym parkingu - łącznie z parkującymi osobami, które nie mieszkają u nas, tylko podążają drugim samochodem w stronę Domasławia.. Pomyślcie o dzieciach, ja martwię się, że będę miała duże opory w wypuszczeniu syna na podwórko.. Odnośnie muru oddzielającego od drogi - nierealne, to faktycznie poruszono na zebraniu - pas zieleni nie należy do nas, więc nie możemy nic tam postawić. Pozdrawiam, również sąsiadów z pozostałych bloków :)
      • Gość: ja Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.07, 14:31
        właśnie dlatego, że jedna z działek przy naszym bloku należy do
        generalnej dyrekcji dróg krajowych i autostrad, nie możemy zrobić
        płotu. nie ma szans uzyskać na to zgody.
        • Gość: sąsiadka Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.provider.pl 14.08.07, 09:37
          oczywiście - przyznaję rację. ale moglibyśmy wymienić już istniejący i zamknąć wjazd bramą z domofonem . wczoraj rozmawiałam z kilkoma osobami i wszyscy to popierają (za wyjątkiem jednej pani z naszego <nowego> bloku, ale jej malutkie dziecko też rośnie, więc myślę, że jak wyrośnie z pieluch i zacznie biegać po drodze, to pani zmieni zdanie). także sprawa jest otwarta i do omówienia na kolejnym zebraniu. pozdrawiam :)
          • Gość: ja Re: ul Sosnowa na Bielanach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.07, 14:34
            osobiście dzieci nie posiadam, ale gdybyśmy jeszcze raz głosowali,
            też byłbym za bramą. natomiast problem jest tego typu, że nie
            moglibyśmy zamykać bramy w ciągu dnia ze względu na służebność drogi
            dla lokali usługowych z pierwszego bloku. więc auta przyjeżdżające
            od strony domasławia, czy też od religi z naprzeciwka, pewnie i tak
            by stały na naszych parkingach w ciągu dnia.w nocy moglibyśmy bramę
            zamknąć, jednak na ochronę nie byłoby nas stać - tak twierdzi osoba
            z biura zarządcy, z którą rozmawiałem przez telefon. na wymianę
            płotu póki co też nas nie stać (za młoda wspólnota), trzeba by się
            na to złożyć specjalnie - a to mi się nie uśmiecha póki co. zarządca
            twierdzi, że dwie sąsiednie wspólnoty też nie będą chętne do
            składania się, bo są w trakcie wykupu kotłowni od swojego dewelopera
            i mają w związku z tym podwyższony czynsz o kilka stów, a płot wbrew
            pozorom wraz z robociną tani nie będzie. ale jak wymyślimy jakieś
            rozsądne cenowo rozwiązanie, jestem za.
            • Gość: mieszkaniec płot IP: *.elektrosat.pl 20.08.07, 13:52
              Przeciez płot od ulicy jest, wystarczy troche chęci i farby,
              a będzie wyglądał jak należy
              Prościej jest się wzajemnie obrazać niż wziąść do wspólnej pracy
              i pomalowac pare przęseł
              • Gość: pitek Re: płot IP: *.elektrosat.pl 20.08.07, 23:03
                Witam, myślę że nie chodzi tu o pomalowanie kilku przęseł a o
                zmniejszenie hałasu i zwiekszenie bezpieczenstwa dzieci których jak
                to napisała "sasiadka" przybywa i będą rosły...- sam mam córę która
                już postawiła własne kroki... Co do sąsiadów z obu starszych
                budynków - wszystkich, których poznałem są naprawdę OK i nie ma co
                się uzewnętrzniać - lepiej żyć w zgodzie niż jak Pawlak z
                Kargulem... :)
                Yo!
                • Gość: JA Re: płot IP: *.eranet.pl 28.08.07, 12:50
                  Osobiście tez jestem mieszkańcem nowego trzeciego bloku nie mam
                  dzieci i narazie nie zamierzam, nie mniej jednak uważam, że
                  odgrodzenie się od ruchliwej drogi jest dobrym pomysłem tym bardziej
                  że powstający apartamentowiec budowany przez ASM również bedzie
                  odgrodzony od nas wraz z teranami tego psełdo parku. Ogrodzenie
                  wcale nie musi byc drogie, i nie trzeba odrazu budowac nie wiadomo
                  co. Wpuszczenie w juz istniejący plot pnącej sie roślinności
                  zabierze równiesz jakąś część hałasu oraz doda troche kolorystyki. A
                  jesli chodzi o bezpieczeństwo niestety w godzinach wieczornych i
                  nocnych miedzy budynkiem środkowym i trzecim jest po prostu za
                  ciemno co napewno ulatwia potęcjalnym złodzieją buszowanie na naszym
                  osiedlu. Osobiście uważam że do podniesienia bezpieczęstwa nadaje
                  sie system kamer oraz wzmocnienie oświetlenia. Takie systemy
                  monitoringu z każdym dniem coraz bardziej tanieją, a materjały
                  budowlane (do budowy płotu muru) nie.
                  Pozdrawiam wszystkich pierwszy drugi i trzeci budynek oraz pana
                  mieszkającego w altance na polu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka