Dodaj do ulubionych

Osiedle pod Skrzydłami, IV etap

• Gość: AEK Akt notarialny IP: *.e-wro.net.pl 13.12.09, 20:59
      Czy wiadomo kiedy będę akty notarialne podpisywane?
      • Gość: mario Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 18.12.09, 01:09
        Dostalem dzisiaj pismo od spoldzielni na temat propozycji podlaczenia do naszej inwestycji budynku ktory projektuje dla Triada Dom ArC2 i choc mimo ze spoldzielnia przekonuje ze pozyskane ze sprzedazy terenu pieniadze trafia w calosci do mieszkancow to jak znam zycie i tak wyjda to groszowe sprawy, a zaniepokojilo mnie to ze w owym pismie np wspominaja ze chca polaczyc w jeden garaze podziemne. Ja mieszkam w klatce 11c ale wydaje mi sie ze takie odkopywanie fundamentow a co wiecej rozwalanie scian ma jednak wplyw na sposob osiadywania, zachowywania budynku wiec jestem raczej przeciw i do tego bym Was tez zachecal, co wiecej Arc2 uzylo taniego chwytu dolaczajac warianty projektu gdy wyrazimy zgode badz nie i oczywisce w tym niekorzystnym dla nich wariancie umiescili slonce na wschodzie tak aby cien byla jak najbardziej rzucony na nasz budynek podczas gdyprzy wizualizacji z polaczynymi budynkami slonce znajduje sie juz na poludniu i prawie nie rzucaja nowe budynki cienia:P tak czy inaczej ja jestem przeciw, a Wy co sadzicie?
        • Gość: m Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 20.12.09, 19:20
          Ja jeszcze zadnego pisma w sprawie nowego bloku nie otrzymalam,ale
          absolutnie jestem przeciw-gdyby moim marzeniem bylo mieszkac w
          megamolochu-kupilabym mieszkanie gdzie indziej-nasz blok i tak do
          najmniejszych "dziel" ARC nie nalezy:)Pytanie tylko-bez urazy-czy
          dobrze zrozumiales kontekst "laczenia garazy"?moze chodzi tylko o
          pootwieranie drzwi laczacych w tej chwili wszystkie hale garazowe,a
          nie wywalanie scian?bo jesli naprawde taki jest zamysl ARC i Triady-
          wiekszego absurdu sobie nie wyobrazam...Zreszta otwarcie tych
          wszystkich drzwi to bedzie akurat raj dla zlodziei:(
          • Gość: www Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 20.12.09, 22:15
            To jescze nic. najgorsze będzie wwiercanie sie w nasze ściany , bo
            jakos musza połączyc te bloki triady. Hałas będzie straszny, kurz a
            nie wspomnę o mozliwych pęknięciach na ścianach w mieszkaniach. Ja
            też jestem przeciwny i namawiam do tego wszystkich.
            • Gość: arturo Re: triada dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.09, 23:59
              No prawda, wwiercanie sią to byłaby masakra, a przecież to
              wwiercanie byłoby na etapie każdej kondygnacji, więc około roku
              nieustająceho łomotu. A hałas byłby na całym budynku; nawet nie chce
              mi się o tym mysleć. Jestem zdecydowanie przeciw.
              Myslę też, że wersja z odunietym budynkiem Triady została nam
              przedsatwiona na zasadzie straszaka (bo wizualnie jest
              nieciekawa).Ale jest ona zupełnie niefunkcjonalna, więc miejmy
              nadzieję, że jak nie zgodzimy się na doklejenie, to powstanie
              trzecia, może lepsza wersja.
              • Gość: TeK Re: triada dom IP: 62.206.129.* 21.12.09, 11:40
                No nie wiem sąsiedzi...
                Jak na razie wszyscy są na nie a jak nie połączymy tych budynków to ja to widzę
                tak - zrobi się szczalnia i sralnia w pasie miedzybudynkowym, i nijak bedzie
                wygladać dwa budynki w odleglosci 3m od siebie. Nie wiem dokladnie jak bedzie z
                cieniem rzucanym na nasz blok, ale osoby mieszkajace na parterze i 1-szym, ew.
                nawet 2-gim pietrze po obu krancowych stronach budunku nie beda mialy ciekawych
                widokow (pięciopiętrowa sciana).
                Na chwile obecną wydaje mi się, ze sklejenie budynków jest lepsze.
                • Gość: www Re: triada dom IP: 62.29.160.* 21.12.09, 13:23
                  No nie do końca Kolego, bo według prawa odległość musi miec 3 metry
                  od każdej granicy działki, tak więc daje to 6 metrów a nie 3 jak
                  piszesz.
                  • Gość: 11c Re: triada dom IP: *.am.wroc.pl 21.12.09, 14:19
                    Moim zdaniem latwiej zagrodzic jakkolwiek-okratowana bramka lub
                    plotkiem lub czymkolwiek innym- wneke powstala wskutek odsuniecia
                    nowobudowanego bloku od naszego lub systematycznie przeganiac
                    pijaczkow i innych meneli niz pozwolic na wwierty a potem ponosic
                    ich konsekwencje (pekanie scian lub fundamentow)przez cale
                    lata.Absolutnie jestem przeciw "sklejeniu" blokow.
                    • Gość: TeK Re: triada dom IP: 62.206.129.* 21.12.09, 15:16
                      Nie ma znaczenia czy to jest 3, 6 czy nawet 9 metrów. Dla ludzi mieszkajacych w
                      naroznych mieszkaniach dostep swiatla zostanie odciety. Kolejna sprawa - taki
                      korytarz powietrzny wyziebia te mieszkania, bez wzgledu na to jakie materialy
                      zostaly zastosowane a po temperaturze w mieszkaniu watpie by byly "najlepsze".
                      Doklejenie budynku zamknie tez sprawe menelstwa, krążącego w okolicach wspolnego
                      placu zabaw.
                      Poza tym nie jestem budowlancem, ale tak drastycznie wczesniej opisywane
                      łączenie blokow, z wierceniami, pekaniem scianek itp, moze da sie jakos inaczej
                      zrealizowac. Sprawe bedzie trzeba obgadac na wspolnym spotkaniu.
                      • Gość: IreK Re: triada dom IP: 188.122.20.* 22.12.09, 08:38
                        Osobiście jestem przeciwny łączeniu bloków, decydując się na zakup mieszkania,
                        miałem w dużej mierze na na uwadze to w jakim budynku się ono znajduje. Gdybym
                        chciał mieszkać w kwadraciaku albo prostokącie, to wybrałbym mieszkanie gdzie
                        indziej. Moim zdaniem ten pomysł łączenia bloków osłabia atrakcyjność tego
                        budynku, jako budynku nowego. Informacja o tym, że są plany łącznia powinna być
                        udzielana dużo wcześniej, nie wierzę, że ARC ma tę wiedzę od niedawna. Ja
                        kupowałem jedno z ostatnich dostępnych mieszkań i gdybym wiedział, że bloki mają
                        być łączone wybrałbym inną lokalizację. Byłbym za tym, żeby oprotestować pomysł
                        łączenia bloków. Z informacji jakie otrzymałem od ARC niecałe dwa lata temu
                        wiem, że ta pusta działka obok naszego bloku jest po prostu za mała żeby coś tam
                        wybudować. Mam wrażenie, że jedyny pomysł jaki ma ARC na zagospodarowanie tej
                        działki to postawienie tam bloku połączonego z naszym. Na samodzielny budynek
                        jest tam za ciasno, zresztą komu sprzedadzą te mieszkania znajdujące się kilka
                        metrów on naszego budynku? Jak się nie zgodzimy na łączenie to budynek nie
                        powstanie w ogóle.
                        • Gość: www Re: triada dom IP: 62.29.160.* 22.12.09, 13:11
                          Zgadzam się z Irkiem. Nikt im nie kupi mieszkań blisko naszego
                          budynku.

Wiercanie się, hałas i popękane ściany będa na 100%, u moich
                          znajomych w poznaniu była też taka akcja - 1,5 roku mieli koszmar.
                      • Gość: www Re: triada dom IP: 62.29.160.* 22.12.09, 13:17
                        Kolego zdecyduj się co piszesz. najpierw piszesz o 3 metrach jako
                        największym zagrożeniu ze strony pijaczków a później że nie ma
                        znaczenia czy jest 3,6, czy nawet 9 metrów. Jak boisz sie pijaczków
                        to trzeba było kupić mieszkanie na strzeżonym osiedlu.
                        No właśnie nie jesteś budowlańcem. Popytaj znajomych, obdzowń
                        firmy o dowiesz się jak wygląda łączenie budynków. Hałas, pękanie
                        ścian będzie na 100%. Około 1,5 roku będizmey mieli masakrę.
                        • Gość: 11c Re: triada dom IP: *.am.wroc.pl 22.12.09, 14:15
                          Pytanie zasadnicze-czy decyzja dotyczaca ewent laczenia blokow
                          nalezy wylacznie do wlascicieli mieszkan w naszym bloku czy np swego
                          rodzaju wiekszosciowy glos posiada spoldzielnia,ktora ewentualnie
                          moze nas np przeglosowac?w pismie otrzymanym od SM6 napisane jest,ze
                          sprawa wymaga zwolania Walnego Zgromadzenia(czymkolwiek ono jest)-
                          rozumiem,ze jako czlonkowie SM6 jestesmy jego czescia-ile jednak w
                          skali calosci sprawy posiadamy glosow?oczywiscie pytanie
                          retoryczne...
                          • Gość: MAT Re: triada dom IP: *.b-ras2.bbh.dublin.eircom.net 27.01.10, 00:47
                            Czlonkow SM6 jest 3tys nas jest w tym wszystkim tylko garstka.
                            Mnie nurtuje tylko jeden aspekt a mianowicie ile osob jest czlonkami SM6 bo ja
                            na ta okazje nie jestem czlonkiem i w tym przypadku w ogole nie mam prawa glosu
                            na walnym zgromadzeniu. Czy to znaczy ze ktos bedzie za mnie decydowal czy
                            sprzedac moja wlasnosc czy nie. Jestem na 100% przeciwny sprzedawaniu
                            jakiegokolwiek grunku. Powodow jest kilka miedzy innymi obnizenie wartosci
                            mieszkan ktore kupilismy (po sprzedazy gruntu). Oprocz tego mam jeszcze nie
                            rozliczone kary umowne za opoznione zdanie budynku przez arc2, a co za tym idzie
                            po sprzedazy gruntu kary umowne od czego beda naliczane od jakiej wartosci gruntu.
                            Sporo tego jest i mozna sporo pisac np o tym ze jako wlasciciele mieszkan nie
                            musismy byc czlonkami spoldzielni mozemy sami utworzyc wspolnote mieszkaniowa
                      • Gość: d Re: triada dom IP: 192.100.130.* 22.12.09, 14:47
                        Ja od poczatku nie mialem watpliwosci ze tam bedzie jeszcze jakis budynek -
                        wiedzialem o przetargu na dzialke. Jezeli przedstawione opcje sa jedynymi
                        mozliwymi (w co watpie) to wybieram polaczenie - nie sadze zeby bylo tak
                        drastyczne jak pieszecie - a "wyburzenie scian w garazach" mnie nawet ubawilo ;)

Ale zapewne mozna wybudowac cos innego - cos o mniejszej powierzchni, czyli z
                        mniejszym zyskiem. Moze mieszkancy naszego bloku latwiej by sie zgodzili gdyby
                        mieli jakis udzial w zyskach? ;) W kazdym razie dyskusja nad tematem jest
                        potrzebna. pozdrawiam sasiadow!
                        • Gość: qwer Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 22.12.09, 20:52
                          No nie wiem, nikt za darmo nie rezygnuje ze swojego zysku mi tu smierdzi ze niezalezny deweloper z Trzebnicy w imie dbalosci o jakosc urbanistyki i architektury wychodzi do nas z propozycja zebysmy mu sprzedali teren i pozwolili na polaczenie naszych budynkow i wtedy bedziemy mieli przestrzen i dobrze naslonecznienie,(choc deweloper zbuduje o wiele mniej mieszkan), ale jesli nie daj boze sie nie zgodzimy to nasze osiedle pokryja wieczne mroki i zostanie wybudowana wielka sciana, a w ogole 6 m to bardzo duzo, przeciez tyle to ma osiedlowa droga dwukierunkowa wiec nie bedzie to taka szczelina jak sie niektorym wydaje. Poza tym ten rzekomy straszak w postaci dlugiego budynku prostopadlego do skrzydlatej ma byc w relacji prawie ze polnoc poludnie wiec najwiekszy cien na nasze budynki moze dawac o wschodzie slonca. Mnie bardziej ciekawi jak podejmie spoldzielnia decyzje za niebocencyh na tym zgromadzeniu, zeby sie nieokazalo ze kazdy nieobecny wyraza zgode...
                          • Gość: arturo Re: triada dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.09, 22:01
                            Z całym szacunkiem, ale widzę, że niktórzy snują niepotrzebne
                            domysły jak będą traktowani w tym głosowaniu pozostali (nieobecni)
                            członkowie spółdzielni, a przecież to wszystko jest opisane w
                            statucie spółdzielnie(strona internetowa), a więc dla jasności:
                            decyzje podejmowane są zwykłą większościa głosów, a więc nieobecnych
                            się nie liczy. Mam więc nadzieję, że osoby z innych budynków nie
                            będą zainteresowani i nie przyjdą (zresztą pani w spółdzielni mówiła
                            mi, że zwykle na walnych jest mało osób.
                            Ja jestem oczywiście przeciw łączeniu!
                            pozdrawiam
                            • Gość: IreK Re: triada dom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.09, 09:49
                              moim zdaniem arturo ma rację, zainteresowanym polecam lekturę statutu
                              spółdzielni. Głosowanie odbywa się zwykłą większością głosów tych członków
                              którzy są obecni na Walnym Zgromadzeniu. Walne Zgromadzenie jest najwyższym
                              organem spółdzielni i tak naprawdę to od nas jako członków zależy w tej
                              spółdzielni niemal wszystko. Jedyne co mnie martwi to to, że jeżeli liczbą
                              członków spółdzielni przekracza 500 to następuje podział członków, którzy
                              głosują w danej sprawie w poszczególnych częściach Walnego Zgromadzenia. Jeżeli
                              spółdzielnia miałaby nas przeciwników łączenia bloków podzielić, to pytanie czy
                              w poszczególnych grupach nie mają swoich "zaufanych członków", którzy
                              przegłosowuję najważniejsze dla spółdzielni sprawy. Jeżeli by tak było to
                              wszyscy którzy są przeciwni łączeniu budynków musieliby się zmobilizować i
                              bezwzględnie uczestniczyć w Walnym Zgromadzeniu. Ja przyjdę bo NIEOBECNI NIE
                              MAJĄ RACJI...
                              • Gość: Sas Re: triada dom IP: 195.85.249.* 23.12.09, 12:45
                                Witam
                                Pytanie, czy na walnym zgromadzeniu członka spółdzielni może
                                reprezentować małżonek?
                                Drugie, a czy te działki o których mowa w piśmie nie przynależą do
                                naszej budowy, tzn nie mają być podzielone i oddane nam przy
                                podpisywaniu aktu notarialnego?
                                • Gość: IreK Re: triada dom IP: 188.122.20.* 23.12.09, 14:20
                                  na Walnym Zgromadzeniu członek spółdzielni może występować tylko osobiście,
                                  statut wyklucza możliwość reprezntacji
                                  • Gość: Alexian Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 23.12.09, 21:52
                                    Ja też czuję się oszukany przez ARC2. Projekt przyłączenia bloków
                                    istniał dużo wcześniej i nikt nas o tym nie informował. Wręcz
                                    odwrotnie / krok po kroku są po cichu robine działania na szkodę
                                    mieszkańców tego bloku, a co by nie było to przecież członkowie
                                    sĻółdzielni. Prezes spółdzielni już wydzielił działkę do
                                    odsprzedania, mimo że sprawa nie jest przesądzona a ARC podciągnęło
                                    fundamenty do granicy działki. Wariant prostopadły jest lipny i ma
                                    tylko na celu przekonanie mieszkańców do tzw. mniejszego zła. A tak
                                    nie jest. Ziemia na działce jest nasza, czy się to `prezesowi i
                                    Traiada Dom podoba czy nie i bez naszej zgody nie mogą nic
                                    zrobić.`nie dajmy się więc manipulować ani zastraszyć.
                                    • Gość: gosc Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 23.12.09, 22:57
                                      Panie i Panowie, nie wiem czy te rozmowy do czegos doprowadza. Na to forum zaglada 10-20 osob, wiec tutaj tego problemu nie da sie rozwiazac i przekonac reszte, ktora jeszcze nie odebrala listu z info o nowym budynku lub wrzucila go do kosza i sie nie zjawi na zebraniu bo ma to gdzies.
                                      • Gość: IreK Re: triada dom IP: 188.122.20.* 29.12.09, 09:11
                                        Dobrze uznajmy to za wariant pesymistyczny, jednak jeżeli każdy z nas
                                        przeciwników łączenia bloków zrobi cokolwiek w tej sprawie, chociażby pojawi się
                                        na Walnym i zaprotestuje, to zawsze jest jakaś szansa, że ten pomysł łączenia
                                        uda się odrzucić. Jeżeli frekwencja na Wlanym ma być mała, bo ludzi nie
                                        zaglądają na forum to jak pojawią się wszyscy przeciwnicy, to szansa na
                                        zamierzony skutek jest. Najłatwiej jest nic nie zrobić, olać sprawę, a potem
                                        narzekać, że inni za nas nic w tej sprawie nie zrobili...
                                        • Gość: Irek Re: triada dom IP: 188.122.20.* 29.12.09, 09:24
                                          mam taka propozycję, może każdy z forumowiczów, który jest przeciwny łączeniu
                                          bloków powie o tym fakcie chociażby jednemu swojemu sąsiadowi na klatce, to z
                                          tych 10-20 osób, może się zrobić szybko 20-40. Ja zahaczę swoich sąsiadów o ten
                                          temat, może to coś przyniesie.
                                          • Gość: Alexian Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 30.12.09, 12:19
                                            Walne Zgromadzenie w sprawie nowego bloku będzie pod koniec
                                            stycznia. Głosować mogą wszyscy członkowie spółdzielni, także z
                                            innych bloków. Mamy trochę znajomych na tym osiedlu więc postaramy
                                            się ich przekonać aby przyszli i zagłosowali przeciw. Tylko jaki
                                            spółdzielnia ma interes w sprzedawaniu tej ziemi i dlaczego w ogóle
                                            jest to dopuszczone na Walne na którym ludzie którzy do naszej
                                            budowy nic nie mają mogą głosować. Jak można po 2 latach od
                                            sprzedania ziemi (bo w końcu każdy z nas swój udział w gruncie
                                            zapłacił) sprzedawać ją jeszcze raz i to obcemu deweloperowi.
                                            • Gość: gos Re: triada dom IP: *.e-wro.net.pl 30.12.09, 20:34
                                              Problem w tym , ze na dziś to spółdzielnia jest właścicielem tych działek, a my
                                              tylko daliśmy kasę na ich zakup . Jak byśmy mieli akty notarialne to było by co
                                              innego.
                                              Triada buduje dla spółdzielni i się dogadali. Z tego co wiem to i zarząd
                                              spółdzielni i triady chcą przyłączenia bloków i to prawdopodobnie na walnych
                                              przegłosują członkowie, bo wszyscy mogą głosować, nie tylko nas blok , ale każdy
                                              członek.
                                              Czy na walnym można ograniczyć uprawnionych do głosowania tylko do naszej grupy?

• Gość: xx Re: triada dom IP: 213.5.45.* 06.01.10, 19:42
                                                ja jestem za przyłączeniem.
                                                • Gość: Sasiad-Grzesiek Re: triada dom IP: *.emea.csc.com 07.01.10, 13:31
                                                  Jak każdy tego typu temat, tak i ten ma dwa rozwiazania i każde z
                                                  nich odpowiada bardziej innym mieszkańcom.
                                                  Normalną rzeczą jest, ze dla mieszkańców z "zewnętrznej strony
                                                  naszej podkowy" jedynym zagrożeniem będzie łączenie budynków i jak
                                                  twierdą przedmówcy np. możliwość pękania ścian. Dla
                                                  mieszkańców "wewnętrznej strony naszej podkowy" oczywistym problemem
                                                  będzie poprzeczna zabudowa nowego bloku, gdyż będą z okien widzieli
                                                  właśnie ją a nie jak dzisiaj otwartą przestrzeń. Taka zabudowa
                                                  zaciemni na maksa mieszkania, słońce choć poruszające sie wysoko po
                                                  łuku, po niebie nie bedzie napewno docierało do duzej, bardzo duzej
                                                  ilości mieszkań. Dlatego logicznym jest, ze takie rozwiazanie byłoby
                                                  dla nich (nas) najgorszym koszmarem, powodującym, ze napewno
                                                  sprzedam to mieszkanie. Suma sumarum z logicznego punktu widzenia
                                                  każdy bedzie głosował tak aby pominąć jeden lub drugi problem. Na
                                                  szczęscie zapytani przeze mnie już znani mieszkańcy z "wewnątrz"
                                                  zgadzaja się ze mną.
                                                  PROŚBA:
                                                  Biorąc pod uwage problem pierwszej grupy i dzisiejsze technologie
                                                  nowoczesnego łączenia budynków oni problemu nie maja, wiec proszę
                                                  Was "mieszkańcy zewnętrzmej częsci naszej podkowy" zagłosujcie tak
                                                  abyśmy i my nie mieli problemu i nikt nam nie postawił poprzecznej
                                                  ściany przed oknami. Łączenie budynków Wam nie zaszkodzi, nam
                                                  postawienie tego poprzecznego budynku napewno zaszkodzi.
                                                  Z góry dziękuję za pomoc:-))
                                                  Grzesiek
                                                  • Gość: m Re: triada dom IP: 213.77.10.* 07.01.10, 16:03
                                                    Akurat posiadam mieszkania od strony "zewnętrznej" i również jestem
                                                    przeciwna projektowi spółdzielni. I nie chodzi tu bynajmniej o to,
                                                    kto ile utraci światła w mieszkaniu, ale o fakt, że przez najbliższe
                                                    jakieś dwa lata będziemy mieszkać praktycznie na budowie!!! Oznacza
                                                    to mega hałas, kurz i wszelkie pozostałe niedogodności związane z
                                                    budową. Moim pobożnym zyczeniem jest, aby na tamtym miejscu powstał
                                                    zwykły bezpłatny parking, ale spółdzielnie nie chodzi o działania
                                                    charytatywne... Do zobaczenia na Walnym Zgromadzeniu
                                                  • Gość: d Re: triada dom IP: 213.5.45.* 07.01.10, 19:11
                                                    Ale nikt sie nie pyta: "Czy tam budynek moze byc czy nie". On tam bedzie. Mozna
                                                    powiedziec ze budowa murowana ;) Pytanie jest "jaki". Dzialka zostala sprzedana
                                                    przez miasto na przetagu - chetni na zbudowanie tam parkingu tez mogli w nim
                                                    startowac. Pozdrawiam.
                                                  • Gość: LS Re: triada dom IP: 213.5.45.* 07.01.10, 19:44
                                                    budowa bedzie wiec kurz i halas tez bedzie i chyba wiekszego znaczenia nie ma czy bedzie on o kilka metrow dalej czy blizej. Mi osobiscie nie odpowiada wizja zeby zacieniac nasz budynek, wiec bede pewnie za laczeniem budynkow. Tylko czy te projekty to wersja ostateczna czy jeszcze moze sie cos zmienic?
                                                  • Gość: r Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 07.01.10, 20:40
                                                    pytanie czy jesli sie nie zgodzimy na polaczenie to faktycznie powstanie to czym nas strasza, bo uwazam ze to straszak jest, Druga sprawa to z tym zacienieniem to przesada majaca w ogole jakis wplyw na komfort mieszkania maksymalnie do godz 11, potem ten bud bedzie juz bez znaczenia.
                                                  • Gość: maxi Re: budowa budynku IP: *.as.kn.pl 07.01.10, 22:25
                                                    Jestem za połaczeniem z naszym budynkiem
                                                  • Gość: sss Re: budowa budynku IP: *.as.kn.pl 07.01.10, 23:44
                                                    Budynek na sąsiedniej działce powstanie na pewno,gdyż grunt został
                                                    sprzedany deweloperowi i ten może budować sobie , co zechce.
                                                    W spółdzielni są wyłożone dwa plany, w przypadku połączenia budynków
                                                    i drugi wariant,gdy sprzedaż części granicznej działki , na której
                                                    stoi już budynek, nie dojdzie do skutku.Warto przespacerować się do
                                                    biura spółdzielni i wybrać wariant bardziej optymalny.
                                                  • Gość: gość portalu czynsz i opłaty IP: *.as.kn.pl 08.01.10, 12:48
                                                    Czy może ktoś wie, od kiedy spółdzielnia zacznie pobierać od nas czynsz? I może znacie wymiar tych opłat, tzn ile na naszym osiedlu kosztuje np 1GJ ogrzewania, 1m3 ciepłej i zimnej wody i ile spółdzielnia pobiera czynszu za 1m2 mieszkania?
                                                  • Gość: jjj Re: budowa budynku IP: *.e-wro.net.pl 11.01.10, 19:27
                                                    Witam
                                                    Widziałem ogłoszenie o walnym 28.01, na którym odbędzie się głosowanie.
                                                    Przeanalizowałem raz jeszcze obie propozycje i dla mnie lepiej jak budynek
                                                    zostanie przyłączony. Wariant I daje więcej miejsc postojowych (podziemnych i
                                                    naziemnych), większy teren wewnątrz tzn patio, więcej terenu zielonego wewnątrz,
                                                    mniej zaciemni skrajne mieszkania ( te na styku budynków). Co do hałasu i
                                                    brudu, to i tak będzie, bo budynek powstanie. Z tego co się dowiedziałem to
                                                    powstanie nowa ściana na styku budynków . Dowiedziałem się od inżyniera
                                                    budownictwa ,że tego typu łączenie nie powinno przenosić obciążeń na sąsiedni
                                                    budynek.
                                                    Nasz budynek od początku był zaprojektowany tak by dostawić do niego kolejny
                                                    etap. Myślę , że przyłączenie budynku jest korzystniejsze.
                                                  • Gość: marko Re: budowa budynku IP: *.as.kn.pl 12.01.10, 19:48
                                                    Bardzo mądra opinia dot. nowego budynku osobiście także jestem za wariantem I.
                                                  • Gość: js Re: budowa budynku IP: 156.17.24.* 13.01.10, 12:19
                                                    Jeżeli budynek musi powstać (a musi bo inwestor po to kupił działkę), to jedynym sensownym projektem jest dołączenie nowego budynku do istniejącego - czyli wariant I
                                                  • Gość: gość garaże IP: *.as.kn.pl 18.01.10, 12:17
                                                    Mozna juz odbierac piloty i klucze do bram:) Byc moze popoludniu bedzie juz mozna parkowac samochody (o ile bramy wjazdowe nie beda zastawione). Nie wiem jak jest w innych budynkach na osiedlu pod skrzydlami, ale w naszym bramy otwieramy pilotem, a zamykaja sie same po 20sek, na dodatek drzwi wejsciowe z kazdej klatki do garazu nie beda zamykane na klucz. Jak dla mnie to absurd do kwadratu, nie po to kupowalismy miejsce w garazu zeby teraz kazdy mogl sobie tam wchodzic i przebierac na spokojnie, ktory by tu samochod czy zamykany garaz opedzlowac.
                                                  • Gość: . Re: garaże IP: *.ok.hasta.pl 19.01.10, 09:46
                                                    SM 6 nie odebrała dwóch garaży ze względu na jakość wykonania w nich posadzki.
                                                    ARC2 ma do środy poprawić wszystkie usterki. We środę będzie kolejne podejście
                                                    do obioru.
                                                  • Gość: d Re: garaże IP: 192.100.130.* 21.01.10, 17:42
                                                    No ale do klatki przeciez nie kazdy wejdzie.. Musi znac kod. No chyba ze
                                                    obawiasz sie mieszkancow klatki ;) Ale w takim razie to rowniez inni posiadacze
                                                    miejsc parkingowych sa zagrozeniem ;) pozdrawiam! glowa do gory!
                                                  • Gość: m Re: garaże IP: *.as.kn.pl 21.01.10, 20:05
                                                    z ciekawostek powiem ze jak odbieralem klucze do garazu to kierownik powiedzial ze kwestia dobudowania budynku jest juz przesadzona a to glosowanie to pic na wode
                                                  • Gość: gość portalu Re: garaże IP: *.as.kn.pl 22.01.10, 09:14
                                                    Chodze z glowa do gory, lecz ten ogolnodostep do garazy mi sie nie podoba i mam do tego prawo wiec wyrazam swoja opinie:) Wczesniej posiadalem miejsce w takim garazu i powiem Ci ze sam zmienisz zdanie jak zobaczysz jakie beda cyrki z tym ogolnodostepnym garazem. A samemu to nie obawiam sie o swoje auto poniewaz na szczescie nie jest na liscie chodliwych samochodow i czesci. Nie wiem jak Ty ale w mojej klatce wiekszosc osob zna standardowy kod z ktorego wszyscy robole korzystaja, wogole to nie kazdy domyka drzwi wejsciowe lub wystarczy zadzwonic do kogos i na haslo LISTONOSZ kazdy otworzy Ci drzwi:) Co do osob posiadajacych garaze lub samych mieszkancow a bedzie ich ok 500, myslisz ze nie znajdzie sie osoba z polswiadka ktora zajrzy czasem jesli ma juz ulatwiony dostep do garazu zeby powybierac sobie samochodowe lupy?
                                                  • Gość: TeK Re: garaże IP: 62.206.129.* 22.01.10, 11:38
                                                    Klatki powinny byc zamykane, z czystej przezornosci.
                                                    Mieszkalem na osiedlu gdzie do dzisiaj zdarzają sie kradzieze. Bilans osiedla (6
                                                    malych budynkow) byl nastepujacy - zniknely 2 samochody - 1 z garazu, 1 sprzed
                                                    bloku, do tego nagminnie znikaly lusterka, radia + zawartość komorek lokatorskich.
                                                    Dopiero minitoring garazy zalatwil, czy tez odstraszyl, łobuzów, i to tylko w
                                                    tych blokach w ktorych wspolnoty przeglosowaly ich montaz.
                                                    Czyli drzwi powinny być jak najbardziej zamykane, nigdy nie wiadomo kogo licho
                                                    przyniesie.
                                                  • Gość: gość Re: garaże IP: *.as.kn.pl 22.01.10, 20:49
                                                    Popieram opcję zamykania garaży i monitoring. A propos parkowania to jak już ktoś wspomniał na forum jest ono zgrozą pod naszym pięknym blokiem. Radośni posiadacze czterech kółek wydają się egzystować w świecie bez zasad. To nic że parują gdzie popadnie - widok na własny samochód przez okno bezcenne! Każdemu kto parkuje wzdłuż dróg wewnętrznych ze szczerego serca życzę nagłej interwencji pogotowia lub straży, która nie dojedzie w razie potrzeby! Nie wspomnę o zastawianu wjazdu do garaży. O swobodnym wyjeździe bez mijania się na milimetry z innym autem i kupą śniegu można zapomnieć. A jeżeli już ktoś zaparkuje na przeznaczonym to tego miejscu to z radości zajmuje dwa stanowiska stawiając samochód na ukos. Najśmieszniejsze jest to że te asy parkowania to w większości mieszkańcy tego bloku, osoby, któtre tak przepaśnie rozpisują się na formu w słusznych sprawach broniąc swojego interesu.
                                                  • Gość: Promyczek1982 Re: garaże IP: *.as.kn.pl 22.01.10, 23:45
                                                    Ciekawa jestem jak Ty parkowałeś jak garaże podziemnie nie były
                                                    jeszcze dostępne;)
                                                  • Gość: gość Re: garaże IP: *.as.kn.pl 23.01.10, 12:18
                                                    Normalnie na miejscah postojowych do tego przeznacznonych. A jeżeli ich nie było pod blokiem to w innym miejscu ale nigdy na drodze przeciwpozarowej, trawniku, czy chodniku. Wystarczy troszkę dobrej woli i nawet użytkując trzy auta można sobie na naszym osiedlu poradzić bez przeszkadzania innym :) polecam
                                                  • Gość: TeK Re: garaże IP: 62.206.129.* 25.01.10, 10:58
                                                    Temat parkowania.... tema rzeka.
                                                    Z doswiadczenia wiem, ze nie ma co sie rozpisywac na forum, bo ludzie parkujacy
                                                    "jak chca" najczesciej nie czytaja forum.
                                                    Druga sprawa, problem malej ilosci miejsc to wylacznie krzywda jaka zrobil nam
                                                    deweloper wespol z sm6, wiedzac dobrze ze osiedla dookola zapchane sa
                                                    samochodami, ktore beda korzystaly z nielicznych miejsc od strony (szczegolnie)
                                                    zachodniej naszego budynku.
                                                    I na koniec, parkowanie to jedno a umiejetnosc poruszania sie po drogach
                                                    osiedlowych to drugie. Przed swietami widzialem starszych ludzi w peżociku.
                                                    Najpierw pan starszy nie zauwazyl swiezo postawionego znaku zakazu postoju i
                                                    cofajac troche go nagial a potem w panice otarl opla corse stojacego opodal. Na
                                                    szczescie bez szkod :)
                                                  • Gość: Sasiad-Grzesiek Re: garaże IP: *.as.kn.pl 23.01.10, 15:46
                                                    Ooo, to ja chciałbym wiedzieć jakie rozwiazanie jest przesądzone...
                                                    Możesz powiedzieć, które? Szczerze mówiac tak sie domyslałem he he
                                                    he he, normalna to rzecz przeciez:-))
                                                    Z góry dzięki:-))
                                                  • Gość: m Re: garaże IP: *.as.kn.pl 24.01.10, 20:24
                                                    Wariant I, sprzedaz gruntu triadzie i dobudowa do istniejacej zabudowy
                                            • Gość: MAT Re: triada dom IP: *.b-ras2.bbh.dublin.eircom.net 27.01.10, 01:07
                                              Zgadzam sie z Toba Alexian Jakim prawem! Zaplacilismy za ten grunt a teraz SM6
                                              oglasza walne na ktorym kazdy Kowalski ktory nic za ten grunt nie placil bedzie
                                              glosowal ZA lub PRZECIW to jakis absurd Jestemy zwiazani umowa z deweloperem na
                                              ktorej jasno jest napisane ze jestesmy wlascicielami gruntu
                                    • Gość: MAT Re: triada dom IP: *.b-ras2.bbh.dublin.eircom.net 27.01.10, 00:54
                                      Jesli uchwala przejdzie na walnym to i tak mozna ja zaprotestowac z
                                      zabezpiecdzeniem powodztwa i ja mam taki wlasnie zamiar zrobic jak tylko bede
                                      mial akt notarialny w reku
                                      • Gość: kacper6 Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 27.01.10, 09:31
                                        pomysł bardzo dobry, ale trzeba pamiętać, że zgodnie z prawem
                                        spółdzielczym, można w sadzie zaskarżyć tylko uchwałę WZ i to w
                                        okresie 6 tygodni od jej podjęcia i wtedy należy wystąpić do sądu o
                                        jej prawne i materialne zabezpieczenie, co powinno skutkować
                                        wstrzymaniem jej wykonania, a więc procesu sprzedaży m.in.
                                        • Gość: Kacper6 Re: triada dom IP: *.as.kn.pl 27.01.10, 09:45
                                          poza tym, dla wszystkich Spółdzielców SM6 takie wpuszczanie na teren
                                          obcego użytkownika jest bardzo niebezpieczne również dla przyszłych
                                          kosztów zarzadzania, bowiem w razie przyłączenia budynku będą
                                          wspólne części jak ściany, wjazdy , wnętrza i przyłacza sieci i co
                                          będzie jak zdarzy sie awaria?!, kto będzie ponosił koszty,zanim i w
                                          końcu się wyjaśni, kto powinien i czy to zrobi - oczywiście wszyscy
                                          spódzielcy, solidarnie, bo takie jest prawo. Poza tym , wydaje
                                          sie,że prawo budowlane określa bardzo dokładnie zageszczenie budynku
                                          i z tym zwiazane drogi dojścia, dojazdu do ulicy ,miejsca parkingowe
                                          itp.i to Triada w nowym projekcie /a nie kupując dawno istniejący
                                          gotowiec/ bedzie musiała uwzgednić
                                          • Gość: ghj Re: triada dom i grunt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.10, 10:06
                                            Witam
                                            Na dzień dzisiejszy właścicielem spornego gruntu jest SM 6. Nie mamy
                                            aktów (nie jesteśmy jego właścicielem) , więć sprzedaż gruntu
                                            podlega zasadom spóldzielczym, tzn wsyzscy członkowie mogą się
                                            wypowiedzieć na temat sprzedaży gruntu, czy to ich bezpośrednio
                                            dotyczy czy nie.Uważam, że powinna powstac uchwała , że za sprzedany
                                            grunt SM6 powinna nam (ze skrzydlatej) oddać nasze udziały
                                            (odpowiednie do wkładu). Co do przyłączy to nie dokońca jest
                                            tak ,że gdyby nowy budynek stał osobno to przyłącza są osobno.
                                            Tzn ,że dla przyłączy w nasyzm przypadku nie ma znaczenia czy
                                            budynki się stykają czy nie. Przyłącza już istnieją.
                                            Ja kupując mieszkanie zdawałem sobie sprawę z tego , że będzie
                                            budowany kolejny etap. Konstrucja naszego budynku, ścian
                                            zewnętrznych jest tak przygotowana żeby można było dobudować kolejny
                                            etap. Tak było zaprojektowane od samego początku i o tym było
                                            wiadomo. Kwestą wtórną jest to czemu to triada , a nie arc2 buduje.
                                            Z mojego puktu widzenia lepsze jest przyłączenie budynku,niż
                                            stawianie osobnego "parawanu" który przegrodzi obie inwestycje. Nowy
                                            budynek powstanie tak czy siak. Zastanówmy się czy lepiej mieć
                                            większe "patio" i pozbyć się poprzecznej zabudowy wewnątrz budynku,
                                            czy wojować ze SM6 z powodu pretensji do ARC2 za nietermnowość
                                            realizacji. Jeżeli mam miec z okna widok na sąsiedni budynek to wolę
                                            przyłączyć inwestycję i miec więcej terenu w środku, oraz odzyskać
                                            kase na sprzedany grunt. Ten pas 3m , w przypadku nieprzyłączenia
                                            budynków bedzie nasz, ale jego użytkownaie będzie trudne i
                                            zbyteczne. Szkoda kasy na ten pas, jeżlei nie będe mógl tam np.
                                            parkować.

• Gość: Kacper6 Re: triada dom i grunt. IP: *.as.kn.pl 27.01.10, 15:30
                                              niby logiczne, a jednak nie do końca prawdziwe, ponieważ projekt i
                                              usytuowanie nowego budynku na sasiedniej działce musi uwzgledniać
                                              już istniejace budynki na terenach przyległych i spełniać określone
                                              prawem budowlanym wymogi i wcale nie jest powiedziane, że taki
                                              wariant "projektowy"/a tak naprawdę szkic-straszak, a nie
                                              projekt/dostałby kiedykolwiek pozwolenie na realizację? Poza tym
                                              skąd ten pośpiech ze sprzedażą, skoro "przedmiot umowy" jeszcze nie
                                              jest rozliczony?
                                              • Gość: Miso Re: triada dom i grunt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.10, 16:32
                                                Pośpiech jest , ponieważ w marcu mamy podpisywać akty notarialne, a
                                                po aktach to każdy z nas w swoim udziale byłby właścicielem tego
                                                spornego pasa ziemi. W tedy prawo spółdzielcze działa w ograniczony
                                                zakresie i głosowaniem na walnym nie można by było sprzedać działki.
                                                Co do przyłączy, to są one "nasze" od złącza do naszego budynku,
                                                tzn że jak triada się podłączy to nie na nasze przyłącze tylko
                                                swoje. Przyłączenie obu budynkow nie oznacza ze dziąłki są wspólne,
                                                przyłącza są wspólne itp.
                                                Jeżeli okaże się że SM6 wprowadziła nas w błąd pokazując projekt
                                                połączonych budynków przez co skłoniła nas do sprzedaży gruntu,
                                                wiedząc że nie ma możliwości wydania pozwolenia na budowę według
                                                projektu, to są to jawne działania zarzadu spółdzielni na niekorzyść
                                                spółdzielców, czego status SM6 nieprzewiduje.
                                                Z dwojga złego chyba połączenie budynków jest lepsze. Zobaczymy co
                                                na walnym nam przedstawią.
                                                • Gość: m Re: triada dom i grunt. IP: *.as.kn.pl 29.01.10, 19:24
                                                  Wczoraj do nocy pracowalam,wiec nie bylam na walnym zgromadzeniu-czy
                                                  ktos uczestniczyl we wczorajszym zebraniu spoldzielcow?jakie sa
                                                  wyniki glosowania nad sprawa sprzedazy gruntu Triadzie i inne
                                                  ustalenia podjete na spotkaniu?pozdrawiam i z gory dzieki za info
                                                  • Gość: wLNY Re: triada dom i grunt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.10, 10:57
                                                    Grunt sprzedany za ok 200 tyś.
                                                    Zarząd spółdzielni został zobowiązany do nadzoru poprawności
                                                    asymilacji nowej inwestycji.
                                                  • Gość: arturo Re: triada dom i grunt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 22:16
                                                    Mam pytanie: Ile kosztował metr komórki? I czy cena była uzależniona
                                                    od metrażu?
                                                    Z góry dziękuję za informację.
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: gość Re: triada dom i grunt. IP: *.ericsson.net 02.02.10, 08:27
                                                    3000 PLN za metr kwadratowy. Może teraz są tańsze tak jak miejsca
                                                    postojowe.
                                                  • Gość: XXX Re: triada dom i grunt. IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.02.10, 09:04
                                                    ooo,a po ile teraz miejsca postojowe?garaze swieca pustkami,ale to z pewnoscia
                                                    dlatego,ze blok prawie w ogole nie jest zamieszkany.a co myslicie o skladce na
                                                    fundusz remontowy?
                                                  • Gość: lukasz Re: triada dom i grunt. IP: 85.219.148.* 02.02.10, 13:37
                                                    ta, fundusz mała przesada jak na budynek, który jest na gwarancji, wg mnie winda
                                                    tez do najtańszych nie należy za 4 osoby to ponad 80 PLN miesięcznie.

pozdrawiam,
                                                  • Gość: IreK Re: triada dom i grunt. IP: 188.122.20.* 02.02.10, 14:49
                                                    Ta stawka za fundusz remontowy to jakaś paranoja, spółdzielni przysługują
                                                    roszczenia z tytułu rękojmi za wady fizyczne w stosunku do generalnego wykonawcy
                                                    oraz zabezpieczenia z tytułu gwarancji. Faktycznie będzie tak, że usterki nie
                                                    będą naprawiane za pieniądze ze składki na fundusz remontowy, to będą ekstra
                                                    pieniądze do kieszeni zarządu. Ja już napisałem w tej sprawie do spółdzielni,
                                                    proponuję wszystkim aby również interweniowali w spółdzielni. w mojej klatce
                                                    jest informacja od jednego z sąsiadów, że dzwonił on do spółdzielni i podobno
                                                    wysokość stawki za fundusz remontowy jest sprawą otwartą ...

• Gość: gość Re: triada dom i grunt. IP: *.ericsson.net 02.02.10, 14:21
                                                    Z tego co się orietuję to miejsce postojowe z gruntem można od ARC
                                                    kupić za 20 tys. Dużą cześć z tych miejsc zarezerwowała sobie
                                                    spółdzielnia i pytanie co z nimi będzie robiała (sprzedawała,
                                                    wynajmowała)? Opłata eksploatacyjna za miejsce postojowe to kradzież
                                                    w biały dzień o składce na fundusz remontowy nie wspomnę. PS:
                                                    pospacerujcie sobie po osiedlu i zobaczycie jak SM6 dba o swoje
                                                    nieruchomośći. Elewacje bloków z pierwszego etapu pełne są zacieków,
                                                    rdzewiejących barierek itp. A klatka 17 naszego nowego bloku już od
                                                    dwóch tygodni nie moeż się doczekać naprawy zamka magnetycznego przy
                                                    głównym wejściu. I za co my płacimy?!
                                                  • Gość: marki Re: triada dom i grunt. IP: *.as.kn.pl 02.02.10, 15:18
                                                    Uwazam że masz racje spóldzielnia w ogóle nie dba o wczesniej wybudowane budynki i uważam że musimy wspólnie w tej sprawie działać. Dobrze że jest spotkanie naszych mieszkańców w piatek. Namawiam do przyjscia.
                                                  • Gość: m spotkanie IP: *.arch.pwr.wroc.pl 02.02.10, 15:31
                                                    Spotkanie? pierwsze slysze, moze ktos przyblizyc szczegoly?
                                                  • Gość: m Re: triada dom i grunt. IP: *.arch.pwr.wroc.pl 02.02.10, 15:18
                                                    Ja akurat posiadam mieszkanie i w czesci z lat komuny, i w naszym
                                                    nowym budynku, i powiem Wam ze ten fundusz remontowy jest dokladnie
                                                    taki jak w moim starym mieszkaniu, przy czym w tamtym przypadku
                                                    został on podniesiony kilka lat temu po remoncie elewacji i wymianie
                                                    okien. Zastanawiam sie czy przypadkiem spoldzielnia nie chce nas
                                                    wrzucic to jednego worka z reszta osiedla i z pieniedzy ktore my
                                                    bedziemy wplacac beda remontowac stare budynki, ktore jak wiadomo z
                                                    lat komuny, wymagaja kosztownych remontow
                                                  • Gość: marki Spotkanie mieszkańców 05.02. gogz.18 IP: *.as.kn.pl 02.02.10, 18:34
                                                    W sprawie spotkania mieszkanców naszego budynku to po ostatnim walnym zgromadzeniu spółdzielni.Spotkało się kilka osób z naszego budynku i doszły do wniosku że trzeba nasze sprawy załatwic tak więc postanowiono zorganizować spotkanie ktore odbedzie sie w piatek t.j 05.02 o godz. w garażu podziemnym pod biurem budowy.Ogłoszenia sa na tablicy w każdej bramie. Jeśli możesz to powiadom innych.
                                                  • Gość: Zorientowany Cena za komórkę - 3 tys./1 m2 IP: *.as.kn.pl 13.02.10, 18:28
                                                    Trochę późno odpowiadam, ale dopiero teraz przeczytałem twoje pytanie.
                                                    Cena za 1m2 komórki wynosiła 3 tys. zł. Większość miała chyba 2,5 m2.
                                                    Przy okazji - czy ktoś kupił może za niższą kwotę?
                                                  • Gość: m Re: Cena za komórkę - 3 tys./1 m2 IP: *.as.kn.pl 13.02.10, 19:41
                                                    Obecnie cena wynosi 2 tys/m2.Potanialy w tym samym czasie co miejsca
                                                    postojowe-na poczatku stycznia.
                                                  • Gość: Zorientowany Re: Cena za komórkę - 3 tys./1 m2 IP: *.as.kn.pl 14.02.10, 01:29
                                                    Masz może informacje ile zostało wolnych miejsc postojowych? W
                                                    garażach niewiele meiejsc zajętych, więc chyba dużo. Z tego co wiem,
                                                    sprzedane są wszystkie boxy garażowe.
                                                  • Gość: m Re: Cena za komórkę - 3 tys./1 m2 IP: *.as.kn.pl 14.02.10, 09:13
                                                    Zamykanych boksow faktycznie juz nie ma-ostatnio dowiadywalam sie(na
                                                    razie telefonicznie),gdzie sa jeszcze miejsca postojowe do kupienia
                                                    i prawie wszystkie miejsca w garazu pod 11b sa wolne-
                                                    reszta "lokalizacji"mnie nie interesowala,bo szukalam blisko swojej
                                                    klatki 11 c(tu miejsc nie ma juz w ogole).Sytuacja (finansowo)
                                                    wyglada tak:-w tej chwili 1 miejsce kosztuje 20 tys, za 2 kupowane
                                                    naraz placi sie 35 tys.Jednak ja juz mam zamykany boks,za ktory
                                                    zaplacilam dawno temu 37500,jesli teraz chce do niego dokupic
                                                    miejsce postojowe-zadne znizki nie sa przewidywane-troche to nie
                                                    fair,prawda?Tak czy siak-warto wybrac sie do ARC zerknac na plany
                                                    garazy.Pozdrawiam
                                                  • Gość: mama Re: Cena za komórkę - 3 tys./1 m2 IP: 90.156.112.* 14.02.10, 12:23
                                                    Czy ktoś sie orientuje, gdzie w naszej okolicy znajduje się jakaś forma opieki
                                                    nad dziećmi (klub, prywatne przedszkole itp.)? Podobno, ale to na zasadzie
                                                    "jedna pani drugiej pani) ma coś nowego powstać na Skrzydlatej. Wiecie coś na
                                                    ten temat? od maja wracam do pracy i po mału się rozglądam.
                                                  • Gość: YaBol W ARC2 traktują klienta jak gó.no! IP: *.as.kn.pl 14.02.10, 19:39
                                                    Zapomnij o słowie "fair" w tym przypadku - w słowniku ARC2 ono nie
                                                    istnieje. Zapewniam cię. Obecnie ta firma chce tyko wydoić z klientów
                                                    pieniądze. Zapewniam cię. Przekonałem się o tym dobitnie przy okazji
                                                    budynku na Skrzydlatej. Wyłączny kontakt przez radcę prawnego, którym
                                                    jest jakaś stara bezczelna baba, która ma w zwyczaju wrzeszczeć do
                                                    swojego rozmówcy. W zasadzie to wygłasza monologi. Nigdy w życiu nie
                                                    spotkałem się z takim chamstwem jak ze strony pani radcy prawnej ARC2.
                                                    Kobieta z marketingu jest miła, ale kompletnie nic nie może w przypadku
                                                    pojawienia się zgrzytu. Robi się blada, przeprasza za chamstwo radcy,
                                                    ale odsyła do niej bo takie ma polecenie służbowe. No cóż nie jej wina,
                                                    że ma przełożonych za chamów. Prezes oczywiście nieuchwytny - w tym
                                                    samym dniu na urlopie za granicą i jednocześnie na ważnym
                                                    spotkaniu/konferencji -> sekretarka musi kłamać. Ta firma w obecnym
                                                    kształcie to DNO. Myślałem, że podobne traktowanie ludzi skończyło się
                                                    wraz z upadkiem komuny, ale myliłem się.
                                                  • Gość: TeK Re: Cena za komórkę - 3 tys./1 m2 IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 16:25
                                                    Z tymi garażami to rzeczywiście heca. W klatce 11, nie widziałem więcej jak 3
                                                    samochodów. Na pewno wykupione są boksy zamykane, ale pozostałe miejsca ....
                                                    pustka. Z tego co słyszałem na początku wielkiej akcji promocyjnej ArC2 (garaż
                                                    20 tys, 2 - 35 tys) najwięcej miejsc było właśnie w 'jedenastce' i podobno wiele
                                                    z nich zostało sprzedanych. A jeśli tak to gdzie są ich właściciele ? Bo
                                                    przecież chyba nie parkują pod gołym niebem.
                                                  • Gość: Zorientowany Wjazdy do garaży wadliwie? Bezpłatne garaże? IP: *.as.kn.pl 17.02.10, 02:52
                                                    Może właściciele nie korzystają z nich w obawie przed zarycie przednim
                                                    zderzakiem samochodu w podjazd? ;) Moim zdaniem wjazdy od strony
                                                    Skrzydlatej wykonane są wadliwie - krótki zjazd jest pod zbyt dużym kątem.
                                                    Wjeżdżając obcieram spodem przedniego zderzaka! Samochód ma standardowe
                                                    zawieszenie, nie jest też długi. Prześwit większy od typowych sedanów. Nie
                                                    chcę nawet myśleć co działoby się gdybym próbował tam wjechać samochodem o
                                                    nieco sportowej charakterystyce zawieszenia. Boksy garażowe są byt płytkie
                                                    - Ford Mondeo wejdzie na styk. Miejsca postojowe bardzo wąskie, podobnie
                                                    jak wyjazd - trzeba uważać, żeby w coś nie zaryć wyjeżdżając samochodem.
                                                    Moim zdaniem w garażach nie powinno być komórek, a uzyskana w ten sposób
                                                    dodatkowa przestrzeń powinna być rozdzielona na garaże i szerszy wyjazd.
                                                    Projektanci z ARC popełniają szkolne błędy w pogoni za zyskiem, a my za te
                                                    buble płacimy. Wszystko to jednak sprawa drugorzędna przy tym aspekcie
                                                    który poruszę teraz. Podstawowe pytanie brzmi: skoro przepisy zobowiązują
                                                    developera do zapewnienia miejsc parkingowych mieszkańcom ("plany
                                                    zagospodarowania przestrzennego w chwili obecnej najczęściej podają
                                                    współczynnik miejsc parkingowych 1,5 - co oznacza, że na jedno mieszkanie
                                                    powinno przypadać 1,5 miejsca parkingowego, łącznie w garażach i na
                                                    zewnątrz budynku), to jeżeli wliczył w to garaże podziemne, czy ma w takim
                                                    przypadku prawo je sprzedawać??? A może jest tak, że powinien udostępnić ZA
                                                    DARMO wszystkim mieszkańcom odpowiednią miejsc parkingowych, ponieważ prawo
                                                    obliguje go tego? Co innego gdyby mieszkania sprzedawane byłyby razem z
                                                    miejscami postojowymi (powiedzmy bezpłatnymi, które oczywiście byłyby
                                                    wliczone w cenę mieszkania). Moim zdaniem sytuacja teraz jest taka, że
                                                    developer łamie prawo sprzedając miejsca postojowe w garażach, ponieważ w
                                                    ten sposób warunek zapewnienia ich wszystkim nie jest spełniony. Jedna
                                                    osoba mogłaby wykupić je wszystkie, a pozostali lokatorzy nie mieliby gdzie
                                                    parkować. Trzeba byłoby zajrzeć do warunków zagospodarowania
                                                    przestrzennego, tam są cenne informacje na ten temat. Co o tym sądzicie moi
                                                    drodzy? Dobrze byłoby żeby zgłębił ten temat prawnik.
                                                  • Gość: m Re: Wjazdy do garaży wadliwie? Bezpłatne garaże? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.10, 17:14
                                                    Witam
                                                    Napiszę trochę dosadnie. Widziały gały co brały.
                                                    Co do normy i garaży, to nie oznacza ona że 1,5 ma mieć każdy. Ma
                                                    być 1,5 na jedno mieszkanie. co czytaj :" twój sąsiad może mieć 3 ,
                                                    a ty 0" i norma spełniona. Jak by doliczali do ceny mieszkania cenę
                                                    garaży to pewnie niektórzy z nas stracili by na tym. Kupując garaż
                                                    dziś, płacę mniej niż w 2007,2008 lub 2009.
                                                  • zamknij_oczy Re: Wjazdy do garaży wadliwie? Bezpłatne garaże? 22.02.10, 01:58
                                                    Gość portalu: m napisał(a):

> Napiszę trochę dosadnie. Widziały gały co brały.
                                                    > Co do normy i garaży, to nie oznacza ona że 1,5 ma mieć każdy. Ma
                                                    > być 1,5 na jedno mieszkanie. co czytaj :" twój sąsiad może mieć 3 ,
                                                    > a ty 0" i norma spełniona.

Rozumiem, że jesteś prawnikiem? Ja nie i stąd moje wątpliwości co do
                                                    interpretacji. Pisząc chciałem sprowokować dyskusję, więc twoja
                                                    dosadność była zbędna. Niestety na osiedlu Pod Skrzydłami jest tak, że
                                                    ludzie którzy nie wykupili garaży złoszczą się, że nie mają gdzie
                                                    zaparkować, ale nikt z nich nie pójdzie na zebranie, żeby wywierać
                                                    presję na prezesa i zarząd SM 6. To SM 6 była dysponentem gruntów na
                                                    których powstają nowe bloki i brak miejsc parkingowych to ich
                                                    ewidentne zaniedbanie, a raczej świadome działanie wynikające z
                                                    dobijania interesów z developerem. Z tym "wdziały gały co brały" nie
                                                    jest tak do końca jak ci się wydaje, ale nie o tym dyskusja. Powiem
                                                    tylko tyle, że garaże podziemne pojawiły się w sprzedaży dużo później
                                                    od mieszkań. Kto nie zadzwonił w odpowiednim momencie, mógł nie mieć
                                                    szansy na boks garażowy, a przynajmniej nie taki jaki chciał.

> Jak by doliczali do ceny mieszkania cenę
                                                    > garaży to pewnie niektórzy z nas stracili by na tym. Kupując garaż
                                                    > dziś, płacę mniej niż w 2007,2008 lub 2009.

Zostały miejsca postojowe, nie garaże. Parę postów wyżej żalisz się,
                                                    że nie dostaniesz zniżki na miejsce postojowe, chociaż wcześniej
                                                    kupiłaś już boks garażowy. Dlaczego uważasz, że to nie fair? Teraz
                                                    cena i tak jest obniżona, a że niektórzy chcieliby kupić za pół darmo,
                                                    to ARC2 nie specjalnie rusza. Pomarzyć każdy może. Taniej jest, bo
                                                    zostało im dużo miejsc do sprzedania, to dla nich dodatkowy kłopot.
                                                    Ktoś za ich utrzymanie będzie musiał zapłacić, może stąd to
                                                    horrendalne 100 zł którym SM6 próbuje obciążyć właścicieli
                                                    garaży/miejsc. Tak więc jak jeszcze poczekasz, to mogą opuścić ci
                                                    cenę, ale równie dobrze miejsc może za chwilę nie być, jak ludzie będą
                                                    mieli dość rozjeżdżania trawników.
                                                  • Gość: m Re: Wjazdy do garaży wadliwie? Bezpłatne garaże? IP: *.am.wroc.pl 22.02.10, 08:38
                                                    Widzisz..tak sie sklada,ze sporo osob w tym kraju ma imie
                                                    rozpoczynajace sie na litere "m"-i tak-zgadza sie,to ja posiadam
                                                    miejsce zamykane w garazu i to ja "zale sie"ze to nie fair, ze nie
                                                    obejmuja mnie obecnie proponowane znizki-jednak to nie ja
                                                    pisalam "widzialy galy co braly"-i nie ja wyrazam sie "dosadnie"-jak
                                                    sie wyraziles-i mimo ze jak widac-na tym forum posiadam alter ego-
                                                    poki co nazwiskiem podpisywac sie nie zamierzam.Pozdrawiam
    • Gość: Promyczek1982 Akt Notarialny IP: 89.174.104.* 02.02.10, 18:13
      Witam,
      Czy wiadomo kiedy będą podpisywane akty norialne? Na jakie koszta
      trzeba się nastawić??
      • Gość: m Re: Akt Notarialny IP: *.as.kn.pl 02.02.10, 19:17
        Rozmawialam kilka tyg temu w sprawie aktow z "pania ze
        spoldzielni"p/tel i powiedziala mi,ze akcje podpisywania aktow maja
        zamiar zakonczyc do konca marca br-kiedy natomiast zaczna-nie
        wiadomo.W przypadku mojego mieszkania 40 m2 koszt to okolo 5-6 tys
        za mieszkanie i okolo 1,5 tys za garaz(zamykany,o wymiarach troche
        wiekszych niz standardowe)-oczywiscie koszt szacunkowy-uzywalam
        standardowego kalkulatora z internetu-koszty podpisywania aktow
        zawsze w jakims tam "minimalnym"stopniu sa jednak negocjowalne:)pzdr
        • Gość: N Re: Akt Notarialny IP: 195.85.249.* 03.02.10, 10:38
          Cześć
          M ale liczyłaś z PCC? My ni ebędziemy płacić PCC 2%.
          Zgodnie z zasadą wyrażoną w art. 2 ust. 4 ustawy o PCC opodatkowaniu
          podatkiem od czynności cywilnoprawnych nie podlegają czynności
          cywilnoprawne, jeżeli przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania
          tej czynności jest opodatkowana VAT. Zasada ta ma zastosowanie m.
          in. do nabycia nowego mieszkania od developera, który jest
          podatnikiem VAT. Ponadto sprzedaż takiego mieszkania jest
          opodatkowana VAT, a zatem jego wartość jest powiększona o kwotę
          podatku. W związku z tym podatnik nie zapłaci PCC.
          • Gość: m Re: Akt Notarialny IP: *.am.wroc.pl 03.02.10, 12:06
            N-liczylam bez PCC:)mam nadzieje ze pani notariusz
            bedzie "elastyczna"-przy podpisywaniu aktu notarialnego za drugie
            mieszkanie kilka lat temu pani nie chciala w ogole dyskutowac,a
            kiedy kupowalam garaz byla juz bardziej chetna do negocjacji-
            zobaczymy jak bedzie tu-ogolnie notariusze trzymaja mocno sztame i
            nawet skorzystanie z uslug zaprzyjaznionego notariusza nie spowoduje
            mozliwosci duzej negocjacji jego honorarium-bo tylko ono moze byc w
            pewnym zakresie obnizane...
            • Gość: wally Re: Akt Notarialny IP: 213.76.147.* 03.02.10, 12:44
              ....ale gdyby jeden notariusz miałby wypisać ponad 200 aktów to wydaje mi się,
              że by zmiękł i coś promocyjnego zaproponował :]
              • Gość: m Re: Akt Notarialny IP: *.am.wroc.pl 03.02.10, 14:23
                no wlasnie to bylo tak,ze caly blok podpisywal u jednej osoby-i
                kobita tak szla w zaparte,ze ani grosza nie chciala opuscic-moze tu
                bedziemy miec wiecej szczescia-ogolnie spoldzielnia twiedzi,ze nie
                ma przymusu podpisywania aktow u "ich"notariusza-ale
                znajac "sklonnosc do negocjacji" i ogolnie od wewnatrz srodowisko
                notariuszy-nie ma znaczenia,u kogo to zrobimy-obowiazuje niepisana
                zmowa cenowa:(pzdr
                • Gość: mieszkaniec Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 03.02.10, 17:21
                  Przypominamy o spotkaniu mieszkańców naszego budynku w najbliższy piątek o godzinie 18:00 w garażu podziemnym pod biurem budowy. Bedzie okazja porozmawiać o wielu poruszanych na forum sprawach szczególnie o opłatach dla spółdzielni
                  (z tablic informacyjnych zniknęły kartki z zawiadomieniem o spotkaniu, nowe rozwiesimy jutro)
                  • Gość: mieszkanka Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: 213.5.45.* 06.02.10, 10:48
                    Na spotkaniu 05.02 o godz. 18:00 wielu mieszkańców przybyło, co mnie
                    niezmiernie cieszy! Wniosek jest taki, że obecnie trzeba negocjować
                    obniżenie opłat, a po aktach notarialnych, będziemy mieli większą
                    możliwość manewru. Pozdrawiam wszystkich
                    • Gość: Promyczek1982 Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 06.02.10, 14:51
                      Witam,
                      Wydaje mi się że sprawa opłat za czynsz jest za bardzo wyolbrzymiona
                      przez niektórych mieszkańców.Szum nie wiadomo o co (o 60zł??)... W
                      porównaniu z innymi Spółdzielniami płacimy zdecydowanie mniej.
                      Zresztą znając mentalność polaków nie dziwi mnie szum wokół sprawy;)
                      Pozdrawiam
                      • Gość: P Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 15:26
                        Promyczek szum uzasadniony, bo przez najbliższe 2 lata płacimy
                        wysoki fundusz remontowy i opłatę ekspoatacyjną za nowy budynek
                        podlegający rękojmi ARC2. SM 6 przez 2 lata nie wyłoży ani 1 PLN na
                        naprawę budynku. Pozwól innym decydować czy te około 60 PLN jest
                        dużo czy mało. Odkładając te twoje 60 PLN przez 2 lata odłożysz na
                        większą część taksy notarialnej.
                      • Gość: gość Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 06.02.10, 15:36
                        Witam.
                        Niestety cały tydzień do późnego wieczora pracuję, tak więc nie byłem na spotkaniu. Czy moglibyście opisać najciekawsze i najważniejsze sprawy poruszane na spotkaniu. Jak się zakończyło czy będzie pisany jakiś oficjalny wniosek lub może głosowanie na temat zmniejszenia opłaty czynszowych za mieszkanie i garaż? Co z zarządzaniem nieruchomością, padł jakiś mądry pomysł jak się od społdzielni odseparować lub jak kontrolować pieniądze wpłacane przez nas, żeby nie szły na remonty innych budynków, ulic itp?
                        ps. Słupki na chodniku przed blokiem od ulicy skrzydlatej zajefajne:) Ciekawe czy na tym koniec, czy może osłupkują też resztę chodnika przy klatkach 15-17.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Promyczek1982 Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 06.02.10, 16:09
                          Szanowny gościu a dlaczego chcesz się (jak to
                          powiedziałeś) "odseparować od Spółdzielni"???
                          • Gość: gość Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 06.02.10, 17:59
                            Chyba nie jesteś na bieżąco, poczytaj wcześniejsze posty na forum. Jestem za powstaniem wspólnoty. Posiadam kilka mieszkań, w których dopiero po kilku latach zacząłem płacić fundusz remotowy, który wynosi 30gr/m2 (gromadzone pieniądze w zupełności wystarczają na bieżącą eksploatację i remonty budynków i jeszcze tego zostaje) ,a nie 1,5zl! Rozbój w biały dzień!:) Po co mi spółdzielnia, która podchodzi pod "SYSTEM ARGENTYŃSKI" ,po co i dlaczego mam płacić za remonty innych starszych budynków naszego osiedla? Oni płacą niższą stawkę za utrzymanie budynku i mają niższy fundusz remontowy niż my, czy jest to w pożądku? A jak chcę coś załatwić w społdzielni to akurat wszystkie telefony zajęte(pewnie wszystkie malują paznokcie) lub jak się do nich wybieram to patrzą z pod byka ,jak ja mogę jej przeszkadzać jak ona właśnie je śniadanie! Do działań tej spółdzielni pasuje pewien cytat z polskiego filmu:
                            "Gotowi pomyśleć, że my tu jesteśmy dla nich!" :)
                            • Gość: Gość Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 07.02.10, 17:47
                              Hej,
                              Ja również jestem za obniżeniem opłat za część rzeczy. Najważniejsze
                              to stawka za obsługę windy (choć należy sobie zdać sprawę z tego,
                              jest w niej zamontowany 24 h monitoring, z możliwością zadzwonienia
                              z wewnątrz windy w przypadku zacięcia, awarii itp...Nikt nas nie
                              pytał jednak czy coś takiego chcemy, może po prostu wyłączą tą
                              usługę i będzie 3/4 kosztów mniej – TO PIERWSZA RADA DO
                              NEGOCJACJI !!!), oczywiście fundusz remontowy (czuję, ze faktycznie
                              płacimy za remonty na całym osiedlu, ale w sumie cieszę się z tego
                              jak wygląda nasze otoczenie, i mogą nam inne osiedla zazdrościć, tak
                              czy siak może uda się urwać coś ze stawki – TRZEBA SPRAWDZIĆ STAWKI
                              NA KILKU INNYCH OSIEDLACH – DRUGA RADA DO NEGOCJACJI !!!), do garaży
                              się nie mieszam bo jestem nie w temacie, nie mam garażu.
                              Podsumowując ja tylko sypiam w moim mieszkaniu, i wiecznie mnie nie
                              ma więc ani nie byłem na spotkaniu ani też nie będę reprezentował
                              sprawy w SM, ale mam nadzieję, ze uda się wystosować pismo i wysłać
                              dobrą ekipę negocjacyjną (tylko proszę wybierzcie osoby, które
                              umieją negocjować, w oparciu o stawki w innych SM, nie wybierajcie
                              krzykaczy, którzy tylko poobrarzają się na Zarząd SM !!! tam trzeba
                              kogoś z jajami, kogoś kto wynegocjuje nie wywalczy :-))
                              Aha co do wspólnoty to aby powstała w bloku, lub np. w obrębie
                              klatki schodowej musi się zgodzić 100% mieszkańców, nie można tego
                              przegłosować większością, więc w mojej klatce wspólnoty nie będzie,
                              bo ja się nie zgodzę. Dlaczego? To proste. Dopóki nic nie trzeba
                              robić, remontować jest ok, kiedy zaś zaczna trzaskać drzwi na
                              parterze koleś z 4 powie mam to gdzieś, kiedy zacznie cieknąć z
                              dachu, koleś z parteru powie niech spadają... Ciekawe czy znajdzie
                              się ktoś kto odśnieży chodnik przed bramą w zimie, tak tak to
                              należałoby do naszych obowiązków. Ty tylko błahe przykłady ale można
                              je mnożyć w nieskończoność. Więc tylko SM ale za rozsądną kasę. SM
                              podobno jest gotowa do negocjacji, wiec negocjujmy, udowodnijmy, ze
                              na innych osiedlach jest taniej. Rozmawiałem kiedyś z Prezesem SM6 w
                              całkiem innej sprawie, naprawdę spoko facet, wiec pewnie uda się
                              obniżyć stawki, tylko negocjować, nie krzyczeć, dobra powtarzam się.
                              Pozdrawiam wszystkich i przykro mi, że nie mogę się przyłączyć, taka
                              praca, wiecznie mnie nie ma:-))
                              • Gość: marki Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 07.02.10, 18:29
                                Witam , byłem na spotkaniu mieszkanców i szacunek dla tych co przyszli i zrozumienie dla tych co nie mogli. Przeczytałem opinie wielu osób z nie którymi się zgadzam inne rozumię. Tak więc dobrze jest jak każdy wypowie swoje zdanie i pewnie wszystkich się nie zadowoli ale rozmawiać trzeba .Teraz ważne jest negocjować ze spółdzielnią i pilnować naszych interesów co bedzie dalej zobaczymy czas pokaże . Proszę tylko pamiętać napewno nie wszyscy muszą mieć takie samo zdanie Ja się dostosuje do wiekszości bo tylko w tedy jest szansa na mieszkanie w fajnym miejscu z fajnymi sąsiadami. pozdrawiam !!!!!!!!!!!
                              • Gość: KL15 Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 07.02.10, 23:10
                                Witam,
                                Coś jest w tym co mówisz, ale... wspólnota mieszkaniowa nie oznacza wcale że nie
                                płaci się żadnych składek. Tak więc ustala się wszelkiego rodzaju opłaty aby
                                można było pokryć bieżące remonty, utrzymanie czystości, etc. Główna różnica
                                jest taka, że wspólnoty są po prostu tańsze i wydajniej zarządzalne, a
                                mieszkańcy mają większy wgląd i wpływ na podział zgromadzonych środków. Teraz
                                mam wrażenie że pieniądze, które przelewamy spółdzielni trafiają do jednego
                                wielkiego razem z wpłatami z okolicznych "obdrapańców". No bo jak inaczej
                                tłumaczyć tak zaproponowane stawki?
                                Druga sprawa: orientuje się ktoś skąd taka opłata za miejsce postojowe? Dla
                                porównania na krzykach za parking płaci się 40-60pln) Zrozumiałbym gdyby w
                                ramach tej opłaty 2 razy w miesiącu wszystkie auta były myte i odkurzane :)
                              • Gość: ts Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.wcss.wroc.pl 08.02.10, 12:00
                                Bardzo rozsądna wypowiedź. Mnie również bulwersują stawki za niektóre pozycje w
                                czynszu - winda, miejsce postojowe, f.remontowy czy CW. Nie podejrzewam, że
                                zostały one przez SM6 wzięte z kapelusza, natomiast należałoby uzyskać
                                szczegółowe informacje o ich kalkulacji i poprzez porównanie opłat na innych
                                osiedlach, drogą rzeczowych spokojnych negocjacji doprowadzić do ich obniżenia.
                                Pozdrawiam wszystkich
                                • Gość: Autor Re: Spotkanie mieszkańców 05.02.2010 18:00 ! IP: *.as.kn.pl 08.02.10, 18:38
                                  Piszą już o naszych garażach nawet w gazecie:)
                                  wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,7539597,Jaki_czynsz_za_wykupione_miejsce_w_podziemnym_garazu_.html
                                  • Gość: Zorientowany Arykuł o czynszu za boxy garażowe! Komentujcie :) IP: *.as.kn.pl 09.02.10, 02:10
                                    Zapraszam do komentowania
                                    artykułu o czynszu za
                                    boxy/miejsca garażowe
                                    . Inicjatorowi sprawy gratuluję sukcesu.
                                    Tak trzymać! :)

PS. Autor już podał odnośnik, ale napisałem jeszcze raz informację,
                                    żeby zmienić temat - będzie bardziej widoczny :)
                                    • Gość: suzu Re: Arykuł o czynszu za boxy garażowe! Komentujci IP: *.as.kn.pl 15.03.10, 19:58
                                      szkoda tylko że pani prezes podając ceny za wynajem miejsc postojowych w
                                      artykule w gazecie nie raczyła dodać iż 170zł to jest cena netto dla osoby
                                      fizycznej do tego dochodzi 22% vat, a na wynajem dla firmy cena wzrasta do 200
                                      zł + vat !!!!
                • Gość: TeK Re: Akt Notarialny IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.10, 10:56
                  Wow, nie wiem skad te dane, ale kupa znajomych podpisywala akty notarialne z
                  roznych inwsetycji i w zadnym przypadku dla mieszkania do 50 m2 kwota nie
                  przekroczyla 3 tys zl....
        • Gość: Kris Re: Akt Notarialny IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.10, 14:05
          Witam, opłata notarialna, która nie uwzględnia wpisu(ów) do ksiągi wieczystej
          dla mieszkań w przedziale (60 000 do 1 000 000zł) ma wzór:
          1 010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60 000 zł i trzeba oczywiście wliczyc vat
          czyli od 300tys mieszkania jest to 1970zł+vat,
          miejsce postojowe (10 000 do 30 000zł)- 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10 000
          zł czyli dla 20tys jest to 510zł+vat.
          Tak więc dla mieszkań 2-pok opłata powinna się mieścić do 3-tys. Z rozmów z
          moimi znajomymi, którzy podpisywali akty w ciągu ostatniego miesiąca to te
          opłaty są właśnie do 3tys złotych.
          Pozdro
          • Gość: m Re: Akt Notarialny IP: 195.85.249.* 04.02.10, 15:04
            Może sami poszukamy kancelarii notarialnej , która obsłuży nas?

• Gość: Zorientowany Akt notarialny - przykłady cen IP: *.as.kn.pl 09.02.10, 18:21
            Parę miesięcy temu za akt notarialny kupna mieszkania (spółdzielnia
            wystawiała faktury po każdej wpłacie - na Skrzydlatej jest nieco inna
            sytuacja) 45 m2 przy ul. Hynka (Piast) opłata wynosiła 1600 zł (w tym 6
            szt. wypisów). Budynek znacznie mniejszy od naszego na Skrzydlatej -
            można rzucić okiem, znajduje się po drugiej stronie ul. Bajana. Ceny z
            kancelarią notarialną negocjował Piast i z tego co wiem podobno
            notariusz zszedł ok. 50% z normalnie obowiązujących stawek. Przy ilości
            ponad 200 aktów notarialnych, to powinien być standard, bo wkłada
            znacznie mniej pracy, wszystko odbywa się niemal taśmowo. Chyba, że
            pośrednik negocjujący cenę (prezes SM ;)) bierze sowitą "prowizję",
            wtedy zapewne będzie to znacznie bliżej 100% i notariusz nie będzie
            chciał rozmawiać indywidualnie o żadnej obniżce ;)
            Za przeniesienie własności, czyli to co ma miejsce w przypadku
            Skrzydlatej, opłata jest jeszcze mniejsza. W etapie II za mieszkanie o
            powierzchni ok 60 m2 było to jakieś 800 zł. Tak więc nie wiem skąd te
            kwoty paru tysięcy złotych. Nie dajmy się okradać. Działajmy wspólnie.
            • Gość: katka Re: Akt notarialny - przykłady cen IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.02.10, 09:32
              Podoba mi się Twoje zaangażowanie,Zorientowany:)Jeśli faktycznie tak było w
              przypadku Piasta,tj.zlecenie jednej kancelarii sporządzenia wszystkich aktów w
              rozsądnej cenie,to uważam,że nasza reprezentacja(wybrana na spotkaniu)powinna
              również i tą kwestię przedstawić SM podczas rozmów dot. wysokości
              czynszu.Faktycznie,nie dajmy się oszukiwać:)pozdrowienia dla Skrzydlatych
              • Gość: marki Re: Akt notarialny - przykłady cen IP: *.as.kn.pl 10.02.10, 12:30
                Tak tą sprawę poruszymy na spotkaniu ze Spóldzielnią. pozdrawiam
    • Gość: YaBol Kto chętny na odszkodowanie od ARC2? IP: *.as.kn.pl 14.02.10, 20:24
      Drodzy sąsiedzi,

Czy rozważaliście wystąpienie o odszkodowanie za niedotrzymanie terminu
      oddania mieszkania i garażu do użytku? Oficjalnie budynek podobno
      został odebrany przez nadzór z końcem grudnia, a garaże z końcem
      stycznia. Moim zdaniem nie ma kompletnie znaczenia to, że deweloper
      wpuścił nas na plac budowy przekazując lokale do wykończenia - zrobił
      to na własne ryzyko, niezgodnie z prawem. W październiku/listopadzie
      budynek nie był wykończony - po terenie jeździł sprzęt budowlany, nie
      było odbioru technicznego, winda została uruchomiona po wielkich bojach
      w pod koniec grudnia (i to też niezgodnie z prawem, bo nie miała
      odbioru technicznego). Tak więc jest parę miesięcy (3-4) poślizgu za
      które można domagać się odszkodowania. Chciałem się zorientować ile
      osób byłoby zainteresowanych zawalczeniem o swoje pieniądze. Nie jestem
      prawnikiem, ale myślę, że szanse są bardzo duże, a kwoty nie małe.
      Bardzo mile widziana będzie opinia prawnika jeżeli któryś z sąsiadów
      pracuje w tym zawodzie :)
    • Gość: YaBol Proszę nie parkować na chodniku przed 19, 21, 21b! IP: *.as.kn.pl 22.02.10, 02:11
      Osoby parkujące swoje samochody na chodniku przed bramami 19, 21, 21b
      blokują drogę przeciwpożarową (dlatego jest taki szeroki), a dodatkowo
      nie liczą się z sąsiadami, którzy mają problemy bo samochody dostawcze
      nie mają jak dojechać do tych klatek. Jak ktoś z parkujących się
      obruszy, że nie ma gdzie stawiać samochodu, to od razu odopowiem: są
      wolne miejsca parkingowe do wykupienia. Na tym chodniku nikt nie
      powinien parkować! Co najwyżej podjechać na chwilę, żeby coś
      wypakować. Trzeba szanować siebie na wzajem i myśleć o innych!
      • Gość: Promyczek1982 WYCIĄG IP: *.as.kn.pl 26.02.10, 20:07
        Witam,
        Od pewnego czasu zaczął niepokoić mnie WYCIĄG. Gdy ktoś z wyższych
        pięter zaczyna gotować czuję te wszystkie zapachy w moim mieszkaniu.
        W dodatku wyciąg zaczyna strasznie głośno chodzić. Nie do
        wytrzymania! Czy ktoś u siebie również zaobserwował coś takiego?
        Zaczęło mnie to na maxa wkurzać! Dajcie znać jak jest u Was.
        Pozdrawiam
        • Gość: Zorientowany Re: WYCIĄG IP: *.as.kn.pl 26.02.10, 22:48
          Czy nie miałaś przypadkiem na myśli "niższych" pięter, a nie
          "wyższych"? ;) Dobrze zrobiona wentylacja ciągnie powietrze w górę,
          więc byłoby to dziwne. Z drugiej strony każdy powinien mieć swój kanał
          wentylacyjny, nie powinno być takich problemów. Ja nic takiego nie
          zaobserwowałem. Mnie zastanawia natomiast wentylacja w łazience - po
          zdjęciu kratki znalazłem jakąś baterię, więc rozumiem, że to jakaś
          wyższa technologia ;) - jak mniemam zasila jakiś czujnik (wilgotności?
          ), który w razie potrzeby otwiera, bądź zamyka otwór wentylacyjny.
          Jeżeli ktoś wie co to takiego to byłbym dźwięczny za przybliżenie
          tematu. Odnoszę wrażenie, że w mojej łazience wentylacja źle działa bo
          nader często hałasuje i ciągnie powietrze na maxa, a co za tym idzie
          ucieka ciepło. Czy u was też tak jest?

Zdrówka ;)
          • Gość: Kibel Re: WYCIĄG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.10, 11:01
            Witam
            W łazience jest czujnik światłą i stąd ta bateria. Jak zapalisz
            światło to powinien zadziałać mechaniz otwierania przepustnicy.
            Spowrotem zamyka się po pewnym czasie jak jest ciemno.
        • Gość: RS Re: WYCIĄG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 22:08
          W każdej kuchni znajduja się dwa układy wentylacji. Jeden zakończony
          jest kratką wentylacyjną i służy do wentylacji kuchni, drugi
          przeznaczony do podłączenia okapu kuchennego. Jest tam coś takiego
          jak klapa zwrotna, widoczna bez podłączonego okapu , jej zadaniem
          jest zapobieganie przed cofaniem się powietrza do pomieszczenia.
          Jeśli jest ona niesprawna lub została usunięta to zapachy od
          sąsiadów mogą przedostawać, gdyż mieszkania są podłączone do
          wspólnych pionów wentylacyjnych. Jeżeli instalacja nie była
          przerabiana proponuję zgłosić to jako usterkę. W przypadku kratek
          wentylacyjnych w kuchni i łazienkach, to są one podłączone również
          do wspólnych pionów zakończonych na dachu wentylatorami. Kratki
          wentylacyjne mają w środku element zapewniający utrzymanie stałej,
          wymaganej ilosci powietrza wywiewanego. W łazienkach dodatkowo
          zwiększana jest ilość powietrza w przypadku zapalenia światła, stąd
          bateria. Zainstalowana wentylacja powinna mieć określoną ,
          normatywną wydajność i nie powodować hałasu ponad wartości
          dopuszczalne - praktycznie nie powinna byc słyszalna. Wykonawca
          instalacji wentylacji powinien wykonać pomiary jej skuteczności i
          hałasu , a protokoły z nich są jednymi z wielu dokumentów bez
          których odbiór budynku nie byłby możliwy.
          Jeżeli zaobserwowaliście niepokojące objawy proponuję zgłaszać to
          natychmiast jako usterki. Odradzam dokonywania
          jakichkolwiek "usprawnień" we własnym zakresie, gdyż instalacja ta
          to system naczyń połączonych i doprowadzenie jej później do porządku
          może kosztować.

• Gość: Marzenka Re: Proszę nie parkować również przy przejściu do IP: *.as.kn.pl 27.02.10, 13:30
        bramy 21a. Swoją drogą zastanawia mnie czy te osoby co tam parkują nie boją się,
        że coś im może spaść na samochód...
        • Gość: Zorientowany "Parkujący inaczej" nie myślą o innych. IP: *.as.kn.pl 01.03.10, 00:11
          Mają w nosie, że ktoś przez ich lenistwo musi targać ciężki sprzęt AGD
          i meble przez pół osiedla. Nie wpadnie im też do głowy, że samochód
          dostawczy przeciskając się koło ich samochodów może pourywać im
          lusterka. O Straży Pożarnej nie wspominając. Takie zdarzenie może by
          ich czegoś nauczyło.
          • Gość: Marzenka Re: "Parkujący inaczej" nie myślą o innych. IP: *.as.kn.pl 01.03.10, 19:33
            dokładnie tak, jak piszesz. Nie ważne, że ciężko przejechać, ważne, że parkują
            prawie w bramie. Dla mnie jednym z powodów dla których wybrałam mieszkanie od
            strony placu zabaw był właśnie brak ulicy i świadomość, że auta nie będą tędy
            jeździły. To co się dzieje z parkowaniem jest żenujące.

• Gość: cz księga IP: *.e-wro.net.pl 17.03.10, 18:58
      Witam. Czy macie informacje kiedy będą podpisywane akty notarialne?
      • Gość: :) Re: księga IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.10, 15:50
        właśnie,sprawa aktów notarialnych coś ucichła,a początkowo miały być podpisywane
        w marcu...
        • Gość: LS Re: księga IP: 192.100.112.* 13.04.10, 17:28
          o ksiedze nic nie slychac, ale za to spoldzielnia wysyla pisma zeby aktualizowac
          liczbe osob w mieszkaniu... ot taka rzeczywistosc :)
          • Gość: lukasz Re: księga IP: 85.219.148.* 14.04.10, 09:40
            Pani ze spółdzielni mówiła, że coś będzie wiadomo w kwietniu. Niestety żadnych
            konkretów.

pozdrawiam,
            • Gość: ciekawy adres e-mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 09:14
              Witam
              proszę o podanie adresu e-mail, dla naszej sprawy odnośnie wybranej
              grupy reprezentnatów dot. negocjacji ze SM 6. Nie moge znaleść na
              formu , a był podany.
              • Gość: Promyczek1982 Re: adres e-mail IP: 89.174.104.* 16.04.10, 18:52
                Chłopie a co ty chcesz negocjować?? Masz ustalone wszystkie stawki
                więc w czym problem??
                • Gość: Ciekway Re: adres e-mail IP: *.e-wro.net.pl 16.04.10, 21:38
                  Promyczek posłuchaj tego:

Babo! a po co ci wiedzieć po co mi ten adres.
                  • Gość: TeK Re: adres e-mail IP: 213.5.45.* 17.04.10, 17:04
                    Promyczek, czy Ty aby nie jesteś tajnym współpracownikiem spółdzielni ?

:))
                    • Gość: Promyczek1982 Re: adres e-mail IP: 89.174.104.* 19.04.10, 17:15
                      Kurcze TEK rozszyfrowałeś mnie!!:) Pewnie że jestem tajnym agentem
                      Spółdzielni Szóstka:) a wcześniej byłam szpiegiem ARC2;) heheh
              • Gość: markie adres e-mail dla mieszkańców budynku IP: *.as.kn.pl 16.04.10, 20:06
                skrzydlata@onet.pl

Pozdrawiam wszystkich mieszkańców
            • Gość: d Re: księga IP: *.e-wro.net.pl 04.05.10, 20:20
              Witam
              Dzwoniłem do spółdzielni. Pani z działu członkowskiego powiedziała mi , że akty
              będziemy podpisywać w maju. Czy ktoś może to potwierdzić?
              • Gość: lukasz Re: księga IP: 85.219.148.* 05.05.10, 08:04
                co miesiąc mówią, że do końca miesiąca :/

pozdrawiam
                • Gość: gość portalu Re: księga IP: *.as.kn.pl 05.05.10, 10:54
                  W arc powiedziano mi ze w czerwcu, bo musza spoldzielni poprzekazywac wszytkie papiery, a to jeszcze jak twierdza troche czasu potrwa.
                  • Gość: Promyczek1982 F-ra za media ARC2 IP: *.as.kn.pl 11.05.10, 19:34
                    Witam wszystkich,
                    Dostaliście fakturki od ARC2 za media za okres od... do grudnia?? Co
                    myślicie o wyliczonych stawkach??
                    • Gość: lukasz Re: F-ra za media ARC2 IP: 213.5.45.* 11.05.10, 20:56
                      witam,

no ja dziś otrzymałem ale jeszcze się nie przyglądałem dokładnie. W sumie prawie 1000 PLN to sporo. Odczyty za ciepłą i zimną wodę na 31-12 nieznacznie różnią się od odczytów z tego samego dnia wykonanych przez SM. Wiadomo kiedy będzie wyrównanie za ogrzewanie? Chciałbym i ten odczyt porównać(w moim przypadku to prawie 70% wartości faktury).

pozdrawiam,
                      • Gość: d Re: F-ra za media ARC2 IP: 192.100.130.* 12.05.10, 13:13
                        Ja tez dostalem taki prezent od ARC2 i jestem troche zdziwiony.. Bo nie wiem na
                        jakiej podstawie jest oplata za energie - przeciez mam licznik i za jego
                        wskazanie place zakladowi energetycznemu.. No a wsteczny termin platnosci to
                        chyba jakis dowcip ;)
                        • Gość: Szach Re: F-ra za media ARC2 IP: *.as.kn.pl 18.05.10, 08:54
                          Witam Wszystkich uszczesliwionych fakturkami z ARC2
                          Ja rowniez znajduje sie w gronie szczesliwcow obdarowanych powyzszym prezentem
                          Jak mi sie wydaje to stawiki naliczone sa za okres od 15.09.09 (data podpisania protokolu zdawczo-odbiorczego) do 31.12.09 z podzialem na metrarz mieszkania. Dla przykladu jesli w klatce jest 1000 m2 to wlasciciel mieszkania 100 m2 pokryje koszty 0.1 calosci. Tego nie jestem pewny w 100% ale w praktyce z reguly tak sie robi.
                          A tak z innej beczki. Czy wiadomo kiedy beda podpisywane akty notarialne?
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Edyta zapytanie o odszkodowanie IP: 213.5.45.* 19.05.10, 18:14
                            Czy ktoś z Was pisał o odszkodowanie do ARC za nieterminowe oddanie
                            mieszkań? Jeżeli tak to jaki termin oddania mieszkania
                            uwzględniliście czy dzień otrzymania kluczy, czy też oddania
                            budynku.
                            • Gość: TeK Tarasy i trawniki - instrukcja obsługi IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.06.10, 08:59
                              Arc2 zaskakuje każdego dnia.
                              Tym razem wysłali 'listem poleconym' instrukcje pielęgnacji trawników
                              tarasowych. Choć to ważna i cenna informacja, równie dobrze mogła zrobić to
                              spółdzielnia, wrzucając ulotkę do odpowiedniej skrzynki.
                              Brawo Arc2. A ja straciłem godzinę na poczcie.
                              • Gość: wally Re: Tarasy i trawniki - instrukcja obsługi IP: *.as.kn.pl 08.06.10, 21:36
                                Przydałaby się co niektórym instrukcja savoir vivre: przesadzają lekko osoby
                                trzepiące koce przez balkon!!!, wiercące i koszące trawniki w niedzielę.
                              • Gość: gość Re: Tarasy i trawniki - instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 13:20
                                TeK czepiasz się. Miej pretensje do Poczty Polskiej , że tyle stoisz
                                w kolejce. Jak Ci wyślę życzneia świąteczne poleconym, też się
                                będziesz denerwował na mnie?
                                • Gość: TeK Re: Tarasy i trawniki - instrukcja obsługi IP: 213.5.45.* 10.06.10, 22:37
                                  Hmm, może i się czepiam, ale instrukcja to nie życzenia, poczta jaka jest każdy
                                  wie, gdyby nie polecony nawet bym jej nie odwiedził.
                                  Życie nie jest proste, więc po co sobie je utrudniać ?
                              • Gość: Toiyy Re: Tarasy i trawniki - instrukcja obsługi IP: *.as.kn.pl 16.06.10, 11:46
                                Witam
                                Chciałbym odkupić dwie metalowe kratki które znajduja sie na tarasach , może ktoś chce sie ich pozbyć.
                          • Gość: akty notarialne.. Re: F-ra za media ARC2 IP: *.magma-net.pl 13.06.10, 18:10
                            Czy cos już wiadomo o terminie?? Bardzo to długo trwa..
      • Gość: YaBol Za ile została odstąpiona część naszej działki? IP: *.as.kn.pl 15.05.10, 02:32
        W kontekście aktów notarialnych - czy ktoś się orientuje za jaką kwotę
        SM6 przehandlowała część naszej działki Triadzie i jakie korzyści
        finansowe będziemy mieli z tego tytułu? Bo to przecież była ziemia za
        którą wszyscy zapłaciliśmy, więc interesuje mnie ile Triada zapłaciła
        i kiedy dostaniemy pieniądze. Podejrzewam, że opóźnienie aktów
        notarialnych może mieć z tym związek. Dobrze byłoby więc żeby nasi
        przedstawiciele poruszyli ten temat na najbliższym spotkaniu z SM6 ;)
        • Gość: m.k Re: Za ile została odstąpiona część naszej działk IP: *.as.kn.pl 15.05.10, 07:14
          Witam , grunt został sprzedany za nieco ponad 200 tyś zł. W tej sprawie rozmawialismy w spółdzielni i odp. że jeszcze nie mają aktu notarialnego z Triadą. Trochę coś zbyt długo to trwa ale na najbliższym spotkaniu z Spółdzielnią będziemy o tym rozmawiali.

Pozdrawiam M.K
    • Gość: Anna Akty Notarialne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.kn.pl 16.06.10, 20:23
      Szanowni wspólmieszkańcy informuje że zgodnie z informacją Prezesa Zarządu Spółdzielni projekt aktu notarialnego jest do wglądu w siedzibie Spółdzielni w pok. nr.5 . Podpisywane będą od. 22.06.2010r
      • Gość: TEK do mieszkających na parterze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 13:15
        Zainteresował mnie temat opłat za windę w kontekście zróżnicowania stawek w
        zasobach spółdzielni. Zadzwoniłem więc z pytaniem, czy prawdą jest w niektórych
        blokach za windę nie płacą mieszkańcy parteru a pierwsze piętro płaci jedynie
        50%. Pani w spółdzielni potwierdziła, ze owszem tak jest a parter w nowym bloku
        płaci bo winda zjeżdża na -1 i tym samym parter to już pierwsze piętro. Czy w
        takim układzie nie powinno to być przynajmniej 50% tak jak w innych blokach?
        Zapytałem o podstawy tej decyzji, kto ustalił,że akurat dla tego bloku zasada
        staje się wyjątkiem, ale Pani ze Szóstki powiedziała,że muszę wystosować pismo,
        bo to nie jest sprawa na telefon...
        Czy ktoś zgłębiał ten temat i posiada jakieś informacje?
        • Gość: YaBol Re: do mieszkających na parterze IP: *.as.kn.pl 21.09.10, 13:45
          Kolego, czy warto różnić się o takie drobiazgi? Musisz wziąć pod uwagę, że gdyby doszło do obniżenia opłaty dla mieszkańców parteru, pozostali zapłacą więcej. A ty i tak będziesz jeździł windą do piwnicy czy garażu. Idąc dalej - mogą znaleźć się osoby, które będą twierdziły, że nie zamierzają korzystać z windy i nie będą płacić, albo zażądają procentowego udziału w płatnościach - im wyżej tym drożej. Wyobrażam też sobie, że gdyby istniała wspólnota to mogłyby znaleźć się osoby które odmówią remontu dachu, bo przecież mieszkają na parterze i ich to nie dotyczy ;) Nie popadajmy w paranoję. Myślę, że takie podejście do sprawy może być zalążkiem konfliktów wśród mieszkańców, a tego raczej chyba nie chcemy. Prawda? Kupując mieszkanie miałeś świadomość, że na klatce jest winda i powinieneś się liczyć z ponoszeniem kosztów związanych z jej funkcjonowaniem. Myślę, że znacznie lepiej przyjąć jest postawę solidarnego podejścia do takich kwestii, żeby nie prowokować konfliktów. W jedności siła - należy się skupić raczej na kontrolowaniu zarządcy, dociekaniu w czego wynikają przedstawiane nam rachunki, co może doprowadzić do obniżenia opłat, tak jak to miało miejsce w przypadku garażów.

Pozdrawiam
          • Gość: TeK Re: do mieszkających na parterze IP: 170.205.240.* 29.11.10, 09:29
            W swoich wyobrażeniach posuwasz się chyba za daleko, poza tym w niewłaściwym kierunku.
            Obniżenie opłat za eksploatacje wind jest wyjściem na przeciw oczekiwaniom mieszkańców tej kondygnacji. Nie jest to całkowite pozbycie się opłaty, a jedynie obniżenie jej o 50%, jak napisał TEK (zbieżność nazw). I takie podejście jest jak najbardziej fair. Również mieszkam na parterze i z windy, choć długo nie korzystałem, zdarza mi się od czasu do czasu. Jednak fakt pozostaje faktem - winda jest przeznaczona dla mieszkańców kondygnacji wyższych.
            W swojej solidarnej utopii zapomniałeś o jednym. Żyjemy w kapitalizmie, liczy się każdy grosz, czy to z opłat za windę czy fundusz remontowy, czy jeszcze jakieś inne chore wymysły spółdzielni.
            NASZA spółdzielnia dalej żyje w 'komunie', i takimi zasadami kieruje się przy tworzeniu czynszu - wszystkim po równo ... i dostatecznie dużo by wyżywić jej bezproduktywną administracje. Zapis o zróżnicowanej opłacie za windę powinien pojawić się na początku egzystencji budynku K. Wówczas nie byłoby tematu.
      • Gość: gosc Re: Akty Notarialne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 15:18
        Witam. Widziałem projekt aktu notarialnego. SM 6 w paragrafie 7
        zobowiązuje Nabywcę między innymi do :
        " Nabywca nadto oświadcza, że długotrwałe zaleganie z zapłatą
        należnych opłat lub wykraczanie w sposób rażący lub uporczywy
        przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez niewłaściwe
        zachowanie, czynienie korzystania z innych lokali lub nieruchomości
        wspólnej uciążliwym, może spowodować w trybie procesu żądanie
        sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów kodeksu
        postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości"
        Radca prawny powiedział mi, że ten zapis jest mało korzystny,
        ponieważ powołuje się na egzekucję . Co wy o tym sądzicie?
        • Gość: ania Re: Akty Notarialne ! IP: *.as.kn.pl 17.06.10, 16:24
          Witam z takim zapisem może być problem , dlatego proponuję przybycie na zebranie naszych mieszkańców które odbedzie się w garażu podziemnym. Termin bedzie podany poprzez ogłoszenie na tablicy w każdej bramie. Będzie okazja poruszyć ten temat

pozdrawiam
          • Gość: rez Re: Akty Notarialne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 11:51
            Czy dostaliście informacje o dacie podpisywania aktów? Trwa sezon
            urlopowy i ciężko jest coś zaplanować.
            • Gość: wally Włamania do piwnic IP: 213.76.147.* 23.06.10, 10:07
              Dziś miały miejsce włamania do piwnic w klatce 15. Zostały otwarte wszystkie. Od
              kilku dni ktoś notorycznie zostawiał otwarte główne drzwi do piwnicy. Czy ktoś
              widział kogoś kręcącego się przy budynku miedzy 17:00 a 8:00 z 22 czerwca na 23?
              • Gość: z Re: Włamania do piwnic IP: *.as.kn.pl 23.06.10, 16:08
                Włamali się łomem i rozwalili zamek/drzwi, czy umiejętnie otworzyli wytrychem nie zostawiając śladu włamania?
                • Gość: wally Re: Włamania do piwnic IP: 213.76.147.* 23.06.10, 16:57
                  łomik i widać, że nie mieli najmniejszego problemu. Zamki pewnie wyskakiwały z
                  futryny z łatwością :{
                  • Gość: LS Re: Włamania do piwnic IP: 213.5.45.* 23.06.10, 21:06
                    w bramie 21b sa "otwarte" pewnie łomem drzwi do wozkowni. Nie wiem od kiedy bo
                    dopiero dzis zwrocilem na to uwage.
            • Gość: Promyczek1982 Re: Akty Notarialne ! IP: 89.174.104.* 23.06.10, 16:48
              Ja mam termin podpisania na 5 lipca.
              W czerwcu są jeszcze miejsca.
              • Gość: rez Re: Akty Notarialne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.10, 10:06
                Promyczek , a widziałaś , czytałaś swój AKT?
                • Gość: Promyczek1982 Re: Akty Notarialne ! IP: *.as.kn.pl 24.06.10, 20:57
                  A tak w ogóle ile osób podpisało już Akt??
                  • Gość: Techbau Odbiory mieszkań i domów !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 21:33
                    Profesjonalne odbiory mieszkań , domów i lokali usługowych
                    od firm developerskich i spółdzielni mieszkaniowych szczegóły na :
                    www.favore.pl/97641_odbior-mieszkania-odbior-domu-wroclaw-okolice-dolnoslaskie.html
                    lub telefonicznie : 0-607-937-916 071-315-52-48
                    Firma "Techbau"
                • Gość: Promyczek1982 Re: Akty Notarialne ! IP: 89.174.104.* 01.07.10, 17:51
                  Witam sąsiadów:)
                  Kto z Was podpisał już AKT u Pani Notariusz na Tęczowej?
                  Słyszałam że na zebraniu ktoś wpisywał na listę do jakiegoś tańszego
                  Notariusza. Ktoś może mi coś więcej powiedzieć na ten temat??
                  Pozdrawiam
                  • Gość: marki Re: Akty Notarialne ! IP: *.as.kn.pl 02.07.10, 16:28
                    Witam ,na zebraniu mieszkańców otrzymaliśmy propozycje tańszego notariusza. Grupa która nas reprezentuje wysłała meile do zapisanych na listę którzy chca skorzystać z tej oferty. Tak więc jeśli chcesz poznać ofertę to wyslij maila na adres skrzydlata@onet.pl oraz zapraszamy na forum tylko dla naszych mieszkańców. www.smszostka.cba.pl
                    • Gość: abc Re: Akty Notarialne ! IP: *.bestgo.pl 01.11.10, 21:42
                      dostaliście już odpisy kw?akt notarialny podpisany pod koniec sierpnia...jak dlugo sie czeka?
                  • Gość: marki Nowe Forum dla Mieszkańców Skrzydlatej !!!!!!!!!!! IP: *.as.kn.pl 02.07.10, 16:32
                    Adres: smszostka.cba.pl/index.php?sid=60537a14b73722b6a386f285e8df3cd5
                    • Gość: marki Re: Nowe Forum dla Mieszkańców Skrzydlatej !!!!!! IP: *.as.kn.pl 02.07.10, 16:34
                      podaję jeszcze raz adres forum bo poprzedni był nieprawidłowy : smszostka.cba.pl/index.php
                      • Gość: TeK Re: Nowe Forum dla Mieszkańców Skrzydlatej !!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.10, 12:03
                        Informacja dla tych wszystkich zniechęconych widzących na podanej stronie: "To
                        Forum nie ma żadnych forów."

Ażeby mieć dostęp do wątków trzeba się ZAREJESTROWAĆ.

• teresa291 Re: Nowe Forum dla Mieszkańców Skrzydlatej !!!!!! 06.10.20, 17:48
                          Zapraszam na forum mieszkańców Osiedla pod Skrzydłami (w tym SM Szóstka) www.facebook.com/groups/513116948833595
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka