Gość: arch IP: *.dialog.net.pl 25.03.08, 17:36 Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykowice - domy drożeją, obniża za to o 10% mieszkania w centrum Wrocka....tendencja b. dobra... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 18:58 Platinum nie powinno kosztować więcej niż 6tys./metr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.dialog.net.pl 25.03.08, 20:22 nie wierzę, że ktokolwiek inny niż ci co kupowali za 4200 za metr kupił te mieszkania - myślę, że powyżej 6000 za metr nie mieli ani jednej sprzedaży wszystko więc stoi od 1,5 roku i czeka na normalne ceny....co innego domy tam wartość jest w miarę realna i myślę, że ludzie to kupują i kupią...ale cena za 100 m 860 k w platinum to przegięcie.... Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow 25.03.08, 21:18 Gość portalu: arch napisał(a): > Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykowice - domy drożeją, > > obniża za to o 10% mieszkania w centrum Wrocka....tendencja b. > dobra... Słyszałem od kogoś z branży, że tak może być, bo ponoć jest pewien problem z materiałami, a developerzy nie chcą zbytnio zejść z marży. Zresztą nie wiem jak czytać ogłoszenie o podwyżce na stronie Milartu? www.milart.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalala Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.wroclaw.mm.pl 25.03.08, 21:55 czytalbym to tak: nikt nie chce od nas nic kupić, nie mamy pojęcia o marketingu i chwytamy się różnych sposobów, by zwabić klienta :) Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow 26.03.08, 07:11 Gość portalu: lalala napisał(a): > czytalbym to tak: nikt nie chce od nas nic kupić, nie mamy pojęcia o marketingu > i chwytamy się różnych sposobów, by zwabić klienta :) Podwyższenie ceny też może być zabiegiem marketingowym, zwłaszcza, gdy nastąpi później obniżka, która tak naprawdę osiągnie poziom sprzed podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.dialog.net.pl 26.03.08, 08:23 albo będzie zwała......i podwójne dno.....widzę tu formację ramion a to wróży spadki...heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.lanet.net.pl 26.03.08, 11:17 pryma aprylis ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 21:53 niby dlaczego zabieg marketingowy jeśli zostało kilka domków - reszta sprzedana. Im bliżej końca cena rośnie. Kupiłam tam domek przed rokiem sporo taniej niż cena obecna. Budowa idzie pełną parą, za kilka miesięcy odbiór i co najważniejsze budowane są wszystkie domki. Wiadomo było już przed rokiem, że cena domów pójdzie w górę, a mieszkań spadnie. Żadna niespodzianka dla znających się na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.08, 14:34 Mieszkam już na tym osiedlu i to co się tam dzieje przechodzi wszelki granice. Osiedle niby strzeżone, a można wejść i wjechać bez żadnych problemów, ponieważ od 2 miesięcy zepsuta jest bramka wejściowa. Ochrona niby jest ale tylko w godzinach 0d 8 rano do 17. Niestety w międzyczasie sprząta, a wtedy brama wjazdowa jest otwarta przez co może wjechać sobie każdy kto ma na to ochotę. 2 miesiące temu popsuł sie czujnik zmierzchowy który włącza i wyłącz światło na osiedlu.Światło gaśnie i zapala się co 1,5 minuty. Ukwiecone klomby o których wspomina deweloper znajdują się tylko przy wjeździe oraz na działkach u sąsiadów. Wewnątrz osiedla są miejsca przypominające niestey nie uprawiane od kilku lat pola obrośnięte chwastami. Z odsnieżniem również jest problem ponieważ śnieg usuwany jest tylko z chodników ... na szerokość łopaty :) Regularnie płacę niemały czynsz i zastanawiam się na co idą te pieniądze? Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych nabywców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 19:27 Wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Jest tam Was obecnie za mało, aby za te opłaty można było ochraniać całodobowo, odśnieżać drogę itp. Kilka domków oddanycha więc ile tej kasy do podziału? Czy nie zgłaszacie tej usterki do administratora lub dlaczego nie zrobicie zebrania? Mam nadzieję,że jak oddadzą więcej domków to sytuacja siępoprawi jeśli chodzi o zarząd. Ponadto jeśli będziesz robił dalej taką antyreklamę to jeszcze długo nikt nie dołoży się do czynszu i sam będziesz musiał sprzątać, odśnieżać i bramę zamykać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MariolaMaOczyPiwne Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 14:37 Chyba nie rozumiesz istoty. Chodzi jedynie o to, żeby administrator wykonywał swoje obowiązki wynikające z umowy zawartej z mieszkańcami, za co pobiera wynagrodzenie. Nie ma tu znaczenia ile osób mieszka na osiedlu. Na razie płaci kilkanaście i z pewnością nie pokrywa to kosztów zarządu, ale za chwile będzie 80 domów (choć miało być 134!) i wówczas zwrócą się wydatki na zarządzanie. Administrator ma jak dotąd takie samo podejście jak Ty - jest nas mało, więc nas olewa. Antyreklamą jest skandaliczny sposób zarządzania osiedlem a nie negatywne opinie mieszkańców. Gdybyśmy nie mieli zastrzeżeń byłoby lepiej, czyściej i bezpieczniej??? Jeżeli tak ma wyglądać kompleksowe zarządzanie, to może rzeczywiście rozsądniej będzie samemu zadbać o wszystko a nie płacić za nieudolność. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doker jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 14:59 haha niech podnoszą, pewnie nie nadążają z obslugą kupujących lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 17:01 Nie masz pojęcia o zarządzaniu. Jeśli jest określony budżet to co? Mają wziąć kredyt na Wasz rachunek w banku? Czasami bywa tak, że jeśli nie ma z czego zapłacić, to mieszkańcy sami dbają o czystość przed swoim domem i odśnieżają chodnik i połowę drogi. Jeśli płacicie tyle, że starcza tylko na wywóz śmieci i coś tam to nie wymagaj całodobowej ochrony, sprzątania i odśnieżania. Może się mylę, może w kilka domków jesteście w stanie to obsłuzyć, ale to są poważne kwoty. Wystarczy przeliczyć. Ponadto nie rozumiem, czy nie można zrobić spotkania na żądanie z Zarządcą i porozmawiać na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 17:08 Zapomniałam dodać, że nie miało być - tylko przypuszczalnie będzie 131 domków. Budują etapami - a więc cierpliwości, kupiłeś pierwszy i tak bywa, że najtaniej, ale za to musisz czekać na resztę towarzystwa. Jeśli nie wybudują 131, to zakończą i ogrodzą i osiedle będzie mniejsze. Ja tak mam w umowie i nie wiem dlaczego jesteś aż tak niedoinformowany. Nie mogę uwierzyć, że jest problem ze zmianą czujnika od oświetlenia. Może za mało ciśniecie Zarządcę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 08:45 Ja również mieszkam na osiedlu strzeżony (kupionym u innego dewelopera) i uwierz mi, że nie ma szans żeby ochrona była non stop wszędzie... U mnie jest ok 150 mieszkań a i tak koszt ochrony to ponad 1 zł za metr... a tylu mieszkańców się na to składa... porzecież żeby ochrona była non stop, musi być zmianowa, a to podraża koszty. Inna rzecz, że czym więcej mieszakń tym trudniej wszystkiego dopilnować. Jeżeli jest mało domków, to uwierz mi, że musiałbyś płacić chorendalne kwoty za taką ochronę... I ktoś tu dobrze napisał - zarządca administruje waszym osiedlem dysponując określoną kwotą... Jeżeli wymagasz większego wachlarza usług, to albo musisz płacić wiecej, albo sam przejąć czesć obowązków... i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MariolaMaOczyPiwne Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 14:13 Może rzeczywiście nie mam pojęcia o zarządzaniu, dlatego w moim imieniu (i pozostałych mieszkańców) osiedlem zarządza firma, która powinna na tym się znać. Obowiązki zarządcy wynikają z umowy a nie z budżetu. Wynagrodzenie, które pobiera administrator nie jest pochodzenia kosmicznego, tylko zostało chyba skalkulowane stosownie do zakresu obowiązków i ilości mieszkańców. Skoro więc obowiązek sprzątania, ochrony, odśnieżania i wykonywania innych czynności wynika z umowy, to mieszkańcy mają prawo wymagać, że czynności te zarządca będzie wykonywał. Wysokość wynagrodzenia jest tu sprawą drugorzędną - zarządca pobiera wynagrodzenie w takiej wysokości w jakiej sobie wyliczył koszty zarządzania i swój zysk. Na razie osiedle jest małe, więc czynności zarządcy ograniczają się wyłącznie do oddanej częsci, wobec czego koszty zarządu są relatywnie niskie. Po oddaniu całego osiedla zarządca będzie miał więcej kasy, ale i koszty znacznie wzrosną. I w końcu zarządca będzie miał bat nad głową, bo po przekazaniu częsci wspólnych mieszkańcom, przy takim podejściu do obowiązków, jestem przekonany, że zostanie odprawiony. P.S. Prawdę mówiąc wolałbym wymienić się uwagami z innymi mieszkańcami. Szkoda czasu na dyskusję u "ukrytymi" pracownikami inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 14:20 Nie zgadzam się z Tobą... Koszt ochrony nie są zależne tak bardzo od ilości domków, bo czy jest 50 domków czy 80, to jeżeli ma być zmianowa warta to musi być zatrudnionych więcej ochroniarzy... podobnie z wieloma usługami... Np. sprzątanie, koszt przy większej ilości domków wzrośnie, ale nie tak drastycznie, bo zarządca podnajmujący firmę sprzątającą zamówi po prostu dwie sprzątaczki więcej za pareset złotych... Czy uważasz, że jak będzie te kilkanaście domków więcej, to będzie dużo wiecej odśnieżania? I dla sporstowania: nie jestem ukrytym pracownikiem zarządcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: 193.0.242.* 01.04.08, 14:31 Archicom ma spolke ktora w jego imieniu zarzadza nieruchomoscia zgadzam sie z rozgoryczonymi mieszkancami przeciez Archicom zdawał sobie sprawe ze nie wybuduje w jednym czasie 131 domkow skalkulowal sobie koszty inwestycji tak a nie inaczej wiec gdybym byl mieszkancem tego osiedla to oczekiwalbym ze w poczatkowej fazie, kiedy jest malo mieszkancow Archicom dolozy sie do tego interesu skoro Archicom czaruje potencjalnych kupujacych calodobowa ochrona to niech ja zapewni albo niech informuje klientów ze ochrona calodobowa bedzie po oddaniu np.: 90 domkow ale to juz marketingowo zle wyglada, wiec.... jest jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Biały Pies Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:56 Nareszcie jakiś głos rozsądku, bo już mdło się robi od tych mądrości. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 17:50 Co ma sprzątaczka sprzątać na osiedlu domków jednorodzinnych? Pozbierać papiery z drogi? Czy chcecie oddzielnej osoby która to będzie robić? Co jeszcze ma w obowiązkach? Przecież jest budżet Wspólnoty, którym się zarządza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: 193.0.242.* 02.04.08, 09:22 jakiej wspolnoty? do czasu ukonstytuowanie sie wspolnoty inwestycja zarzadza Archicom za posrednictwem swojej spolki i to jego obowiazek zeby zapewnic odpowiedni standard osiedla w koncu na swoich stronach internetowych oglaszaja sie jako developer z certyfikatem rzetelnosci tytul zobowiazuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 09:50 Ala pytam o sprzątaczkę, co ma robić na osiedlu domków jednorodzinnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MariolaMaOczyPiwne Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:49 Chodziło o pracowników inwestora ;-) Dalej nie rozumiesz. Domków jest na razie kilkanaście a ma być 130. Na razie więc zarządca powienien utrzymywać jedynie nieco ponad 10 % docelowej powierzchni. Dlatego po oddaniu wszystkich domów koszty zarządu drastycznie wzrosną. Masz jednak rację w jednym - koszt ochrony od tego nie zależy. Upraszczając więc można przyjąć, że odśnieżania, sprzątania itp. teoretycznie będzie 10 razy więcej. Teoretycznie, bo trudno wyliczyć proporcje z zera, bo tyle administrator robi. A co do sprzątaczki, to niech zarządca zatrudni chociaż jedną, bo na razie za nią kasuje a sprząta ochrona, za którą kasuje drugi raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: jak od 1 kwietnia to znaczy prima aprilis :P IP: *.gprs.plus.pl 02.04.08, 11:09 Ochrona 2 osoby 24h to jest 8 etatów licząc ze musza po 2000zł zarobic bedzie jakies 3000zł brutto 24 000 zł podziel to na 14 domkow to jest koszt miesiecznej oplaty. ciekawe kto by chcial tyle placic jezeli oczekuje pelnej ochrony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ar Kichom Telefon i internet w Dobrzykowice Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 11:21 W jakiś magiczny sposób z opisu inwestycji Dobrzykowice Park zamieszczonego na stronie Archicomu znikł telefon i internet w każdym pomieszczeniu. Teraz jest tylko rozprowadzenie instalacji niskoprądowej. Po jeszcze kilku korektach może opis będzie rzetelny, bo w drugą stronę - dostosowanie osiedla do opisu - wydaje się nadmierną akstrawagancją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: Archikom podwyższa ceny o 10% domów Dobrzykow IP: *.centertel.pl 22.04.08, 23:07 Witam, czy ktoś z mieszkańców osiedla ma dzieci w czwartej klasie podstawówki? pozdr gb Odpowiedz Link Zgłoś