Dodaj do ulubionych

Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku

IP: *.nsn-inter.net 14.04.08, 14:27
Witam
mam taka prosbe a zarazem zabawe dla nas wszystkich
zrobmy spis jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku.
Z tego co zaobserwowalem to na pewno:
spdla cena w budusie(obecnie na stronie jest 5500 - a podobno juz oferowali za
4950 ;)
Gant na Opolskiej obnizyl z najnizszej 6450 do 5895.
Macie jeszcze jkaies ciekawe spostrzezenia.
Sledzac watek bedziemy mogli widziec jka ksztaltuje sie cena
chetnych zapraszam do wpisow
Obserwuj wątek
    • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 14.04.08, 14:29
      A i jeszcze dodam - Milart obiecal odwyzke od kwietnia - ceny jak narazie stoja
      w miejscu ;)
      • Gość: Tyrpa Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.187.244.2.ip.airbites.pl 14.04.08, 14:34
        Właśnie że podwyższyli. Podwyżkę zapowiadali na Opolskiej, i rzeczywiście cena
        wzrosła - dla mieszkań do 75 m2 cena wzrosła z 5500 do 5600 netto za metr.
        • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 14.04.08, 14:49
          Fakt masz racje - sugerowalme sie mieszkaniami powyzej 77.
          Moj blad
          • Gość: bao Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.as.kn.pl 25.06.08, 18:18
            owszem- w krakowie i gdańsku spadły
            tylko dlaczego nie napisali, że we wrocławiu w maju wzrosły średnio o 3 %
            podawał to Dziennik

oby spadły- jestem za
            tylko w to jakoś nie wierzę
            a sytuacja w europie nie przełoży się na polskę, bo niby dlaczego?
            można porównać niedobór mieszkań ?
    • Gość: ? Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.08, 15:05
      Budus ma po 5800 za metr + 18000 obowiązkowe mpostojowe. Dziś
      dzwoniłem w sprawie 55 metrów.
      • Gość: art Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.access.telenet.be 14.04.08, 16:08
        Tak spadają ze idą w gore!!;))
        Locus na Pieknej miał mieć po 5500 i cale forum sie tym podniecało.
        Teraz ma po 6tys/metr i pewnie dopiero początek podwyżek bo chętnych duzo.Cały
        czas zwlekają z umowami -także myślę ze to tylko po to żeby jednak podwyższyć cenę.
        • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 25.04.08, 12:06
          Gant na Hubskiej mial od minimum 8500 za metr - popatrz na strone, najtansze juz
          za 7700
          • Gość: ... Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.ukonline.co.uk 25.04.08, 13:02
            7700 to chyba nie juz? bo to jest dość wysoka cena. Z tego co widac
            to realnych obnizek jakos nie ma :(
            Niestety, ale na ceny z początku 2007 to szans nie ma.
            • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 28.04.08, 09:22
              NO wiem
              jest szansa na nizsze ;)
              • Gość: jarek Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.wro.vectranet.pl 28.04.08, 11:21
                czyżby agenciny z "oberhu."skorzystały z mojego pomysłu i nakręcały
                sie pisząc na forum logując sie przez proxy ?bo coś dziwne tu IP-y
                jakieś same zagraniczne ?(prócz jednego podającego gdzie faktycznie
                spadło)
                • Gość: fakir Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.171.196.2.crowley.pl 28.04.08, 16:59
                  z perspektywy zagranicy i dochodów tam uzyskiwanych mieszkania faktycznie nie
                  tanieją :)
          • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 08.07.08, 09:41
            sam sobie odpowiadam ;)
            Gant na kamiennej : - update z dnia dzisiejszego
            ceny sprzedaży
            za 1 m2
            od: 7 319 zł
            do: 8 453 zł
            • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 14.07.08, 09:45
              Gant na Opolskiej :
              sprzedaży
              za 1 m2
              od: 5 601 zł
              do: 6 567 zł
    • druop22 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku 28.04.08, 12:10
      Belvedere Marki, ul.Przyjaźni
      było 7300zł/m2
      jest chyba obecnie 7000zł/m2 do negocjacji,
      plus garaż 25tyś zł.

• Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 04.06.08, 12:22
        Budus - sprzedawal w przedziale 6000-7000
        obecnie od(przy duzych mieszkaniach - za dzisjeszym domem z wybiorczej - 4994)
        • Gość: theo Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 164.143.244.* 04.06.08, 14:42
          również za dzisiejszym dodatkiem wyborczej - belvedere marki od
          6200zł za metr
          • Gość: magda Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.router.finemedia.pl 04.06.08, 15:19
            Triada-5,5tys za m2,przy mieszkaniach powyzej 70m2-5,2tys
            • angiem78 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku 04.06.08, 16:32
              a skąd takie informacje? o której inwestycji mowa?
          • Gość: oooo ? Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn.uu3.net 04.06.08, 16:08
            to ciekawe bo oni nigdy nie reklamowali się z ceną w GW,
            skoro teraz się tak afiszują to znaczy że sprzedaż im na prawdę kiepsko idzie
            (nowe etapy),
            ale nic dziwnego bo kto kupi do oddania za np. pół roku(jak nie rok) w cenie
            >7tyś/m2
            jak mógł sobie kupić już kwartał temu gotowe z I etapu, w tej samej cenie:
            dom.gratka.pl/tresc/26-26574384-dolnoslaskie-wroclaw-krzyki-przyjazni.html?w=35274321f81328a5&s=1
            sporo ofert z drugiej ręki jest na tym osiedlu.
          • Gość: Komandor Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 78.133.168.* 26.06.08, 10:20
            Rok temu chcieli 7400 jak ich pytałem...
            • Gość: za 6200/m2 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn.uu3.net 30.06.08, 10:18
              takie ogloszenie wisi,
              ale pisze "od 6200zl", czyli pewno parter i balkon 2m2
              a wyżej na pewno drożej, no i za taras na pewno też drożej sobie policzą.
              • Gość: Komandor Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 78.133.168.* 30.06.08, 10:59
                widełki były 7000-8000 zł, a to co mnie interesowało stalo 7400

czyli wtedy było "od 7000" a teraz jest "od 6200"
              • Gość: Maciej Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 00:26
                Raczej metraż powyżej 70
    • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 25.06.08, 12:22
      za dzisiejszym PB :
      Mieszkania potanieją, ale nie wszystkie
      PAL
      25.06.2008 12:14
      Czytaj komentarze(0)
      Zobacz na forum ({PostCount})
      Druga połowa roku upłynie w Polsce pod znakiem obniżek cen mieszkań – nawet o 20
      proc. do końca roku. Inaczej będzie z nieruchomościami luksusowymi, których ceny
      w Warszawie będą porównywalne do tych z Paryża i Nowego Jorku.
      Więcej informacji

Raport nt. cen mieszkańplik pdf

Z raportu przygotowanego przez analityków AZ Finanse i portalu Domiporta.pl
      wynika, że ceny mieszkań w Polsce już teraz spadają. „W Krakowie na rynku
      wtórnym spadek cen od początku roku wynosi 6 proc. W tym samym czasie w Gdańsku
      ceny na rynku pierwotnym spadły średnio o 3 proc. Statystycznie znaczny wzrost
      cen na rynku pierwotnym odnotowano we Wrocławiu, ale jest to efekt wprowadzenia
      na rynek znacznej liczby luksusowych apartamentów w budynku Sky Tower. Ceny w
      tej inwestycji zaczynają się od 10 tys. złotych za jeden metr kwadratowy
      mieszkania z pełnym wykończeniem” – napisali specjaliści rynku.

Zdaniem analityków AZ Finanse, proces obniżek cen przyspieszy
      rozprzestrzeniający się kryzys na rynku nieruchomości w krajach europejskich: -
      Z naszych analiz wynika, że spadek cen o minimum 20 proc. sprawi, że znaczna
      grupa potencjalnych nabywców mieszkań odzyska zdolność kredytową – uważa Mariusz
      Kacała, prezes AZ Finanse.

Czytaj poniżej
      Reklama:

- Banki są coraz ostrożniejsze w udzieleniu kredytów mieszkaniowych i ocenie
      zdolności kredytowej. Wzrost cen energii i ropy przekłada się na podnoszenie
      kosztów życia – tłumaczy Mariusz Kacała z AZ Finanse.

Jak zgodnie podkreślają autorzy raportu, pogorszenie koniunktury nie dotknęło
      jeszcze segmentu nieruchomości luksusowych. Ten nadal rządzi się własnymi
      prawami. Do tego stopnia, że za metr kwadratowy w bardzo prestiżowej lokalizacji
      można zapłacić nawet 50 tys. zł...
      • Gość: matrx Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.k.pl 03.07.08, 07:20
        Na Zwycieskiej mieszkania duze sa po 5500 zl/m2.
        • Gość: theo Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 195.205.254.* 03.07.08, 10:19
          descont 4 pokojowe mieszkania na brochowie po 5 tys brutto, ale nie
          wiem po ile byly wczesniej
          • Gość: fakir Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.171.196.2.crowley.pl 03.07.08, 14:59
            Quart, Wysoka od 5800 (było 6200), natomiast np. Gant macha cenami w zależności
            od lokalizacji swych inwestycji zarówno w gorę jak i w dół...
            • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 03.07.08, 15:11
              dzis podniesli stopy w strefie euro no jeszcze cos pojdzie w gore to sie juz
              wogole posraja a Gant ma za duzo mieszkan do psrzedania we wrocku i sam chyba
              nie wie co robic, ale sami na siebie ukrecili ten bicz.
              Ja dalej uwazam ze wieksze mieszkanie w perspektywie gora roku bez problemow
              bedzie mozna kupic 3900-4300 za metr
              • Gość: fakir Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.171.196.2.crowley.pl 03.07.08, 15:22
                >Gant ma za duzo mieszkan do psrzedania we wrocku

"Dużo" to mało powiedziane (tam akurat ceny poszły w dół) :)
                • Gość: ... Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.ukonline.co.uk 03.07.08, 17:22
                  w 3900 - 4300 nie wierzę, ja stawiam na 5200 brutto za nowe, a z
                  wtornego moga byc kolo 4tys. Dla mnie generalnie to obojętne bo
                  kupilam mieszkanie, aby w nim mieszkac , a nie handlowac nim. Co do
                  wczesniejszych uwagi, ze ja się zyje zagranicą to mieszkania
                  faktycznie podrozaly, bo waluta poszla na dol, to nie zgodzę się. To
                  powiem Ci, ze akurat dla mnie to plus , ze waluta idzie w dol. Kiedy
                  bralam kredyt CHF stal wyzej, przez co mam mniejsze zadluzenie, iz
                  osoby, ktore biorą teraz kredyt na tą sama kwotę obecnie. Poza tym
                  pomimo ze libor idzie w gorę, to od samego początku moje raty za
                  kredyt nie rosną. W moim przypadku jest jeszcze inny aspekt, ale to
                  juz mniejsza z tym. W kazdy razie cieszę się , ze kupilam mieszkanie
                  za mniej niz 4,5 tys brutto wraz z garazem, a nie sluchalam glosow o
                  mega obnizka, bo juz ja bum się zaczęlo na dobre w 2006 r, to 2007
                  nie brakowalo takich, ktorzy mowili, ze będzie taniec poczekaj. Ja
                  kupilam i nie sądzę zebym przeplacila. Kazdy musi zadecydowac sam
                  czy chce czekac, czy kupowac. A dla tych co wynajmuję to niech się
                  zastanowią czy opłaca się komus placi, czy lepiej placi ale za swoje
                  • Gość: bullet Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 22:44
                    rafin na zwycieskiej sprzedawal okolo pol roku temu po 8000-8500. teraz na
                    tabeli ofert sa ceny 6000.
                  • Gość: fakir Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:53
                    to co napisałem jest na podstawie informacji od developerów - możesz sobie
                    wierzyć lub nie... Natomiast nie podawałem kwot przez Ciebie cytowanych...

> wczesniejszych uwagi, ze ja się zyje zagranicą to mieszkania
                    > faktycznie podrozaly, bo waluta poszla na dol, to nie zgodzę się.

mam wrażenie że nie zrozumiałaś wywodu - dla kogoś, kto zarabia za granica w
                    euro, funtach, dolarach itp. mieszkania w Polsce podrożały o wiele bardziej
                    drastycznie niż dla tych co zostali w kraju...

Co innego sytuacja kredytobiorcy na miejscu mającego kredyt np we frankach - tu
                    korzyść jest ogromna jeśli ktoś wziął kredyt np. 3-4 lata temu...
    • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 07.07.08, 15:41
      A tak jeszcze z dodatkowych moich przemyslen :
      Najwiekszy ruch cenowy w dol w szczegolnosci na rynku wtornym widoczny bedzie
      jak powroci hossa na gieldy, wtedy ci co kupili mieszkanka dla zysku pogodza sie
      nawet z lekka strata, zeby zaczac znowu zarabiac na gieldzie( bo pocztek hossy
      to bedzie mozna zarabiac tak ze hooooooo), czyli tak naprawde moze byc kwestia
      trzech czterech miesiecy, czego tak sadze??? z ostatnich analiz rynku wyszlo ze
      mniej wiecej 30% kupionych nowych mieszkan do tej pory byla kupiona z checi
      zysku przy odsprzedazy ( spekulacyjnie), nie wiem jak bylo na rynku uzywanych
      mieszkan.
      powodzenia
      • Gość: pix Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.08, 12:21
        Ceny na 100% spadną. Pod koniec roku mieszkania z rynku pierwotnego
        będzie można kupić za 4,5 tys. za m2. Mój brat pracuje u jednego
        wrocławskiego dewelopera i powiedział, że są wręcz zdesperowani. Na
        razie trzymają cenę, ale ich też cisną banki, dlatego szykują się
        mega obniżki. Ja właśnie na nie czekam. Śmiać mi się chce z ludzi
        którzy teraz kupują mieszkania i się cieszą :)))) Będą płakać pod
        koniec roku, kiedy banki zgarną im mieszkania bo nie będzie ich stać
        na spłatę kredytów a stopa % wciąż będzie rosłaaaa i to bardzooo!
    • Gość: ........... Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.ukonline.co.uk 14.07.08, 13:19
      Ja sié cieszé i béde cieszyc, bo wlasnie bédé odbierac swoje M :)).
      Ja się bralo wczesniej kredyt w walucie obcej jak byla waluta
      wysoko - to i mniejsza kwota kredytu byla. Teraz spadly waluty to i
      wartość zadluzenia się zmniejsza. Kiedy bralam kredyt - trąbiono, by
      brac w złotowkach. Wzięlam we frankach i tez się bardzo cieszę.
      Dajcie znac - jak Wam się uda kupic mieszkania po tym mega obnizkach
      i ile zaplaciliscie za metr.
      Pewnie, ze deweloprzy zaczną opuszczac ceny ,a szczegolnie ci,
      ktorzy przegieli z 8 i więcej tys za metr za mieszkania juz prawie
      poza miastem, ale dalej nie wierzę ze zrobią obniżkę do 4 tys
      brutto. Nie ma co gdybac, tylko konkrety pisac. Jak się pojawi
      oferta we Wroclawiu za 4 tysiące brutto to proszę napisac gdzie. Bo
      narazie to widzę caly czas posty zyczeniowe, zas jakos ofert
      okazyjnych brak, choc okres wakacyjnyc jest raczej martwy na zakup
      mieszkan i juz powinny pojawic się te znizki.
      • Gość: Komandor Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 78.133.168.* 14.07.08, 14:15
        Jeszcze rok temu niektórzy pisali że nie wierzą w obniżkę poniżej
        5500 tyś... tendencja zniżkowa jest BARDZO wyraźna.... a skoro coś
        mogło pójść w górę o X% to spaść też może o X%... ekonomia to
        prosta nauka jak budowa cepa
        • fido1979 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku 14.07.08, 16:40
          Gość portalu: Komandor napisał(a):

> a skoro coś
          > mogło pójść w górę o X% to spaść też może o X%... ekonomia to
          > prosta nauka jak budowa cepa

A czy w Twoim prostym jak ekonomia wzorze X=X ? jeśli tak, to trochę
          to dziwnie policzone. Załóżmy, że mkw kosztuje 1000 zł, przyszła
          podwyżka 20% i mkw kosztował 1200. Potem przyszła procentowo równa
          podwyżce obniżka. Czy to znaczy, że mkw znów jest po 1000 ?
          • Gość: Komandor Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 78.133.168.* 15.07.08, 10:49
            Było to uproszczenie, aby wszyscy mogli łatwo zrozumiec o co mi
            chodzi.... zapewniam Cię że egzamin z matematyki na poziomie
            podstawówki/gimnazjum nie jest mi potrzebny.. ;-)

Chciałem zobrazować wszystkim niedowiarkom że skoro możliwa jest
            hossa to możliwa jest też bessa, że skoro możliwy jest krach, to
            możliwy jest też boom... Rynek mieszkaniowy różni się tym od np.
            rynku długopisów tym że podaż jest nieelastyczna, a więc powrót do
            tzw. równowagi rynkowej trwa dłużej. Mówiąc kolokwialnie jeżeli
            ceny długopisów wzrosną o 100% (przy wmiare niezmienionych
            kosztach) to w ciągu tygodnia rynek zostanie zalany długopisami, i
            ich cena wróci w okolice wcześniejszej wartości. Na rynku
            mieszkaniowym nie ma możliwości "produkcji" bądź importu mieszkań w
            tak krótkim czasie. Pozwolenia, projekty, czas budowy itd.
            sprawiają że ten okres jest znacznie dłuższy, ale powrót do
            równowagi rynkowej w gospodarce rynkowej (a taką w mniej więcej
            mamy w Polsce) jest NIEUCHRONNY (być może na lekko zmienionym
            poziomie).

Taki mały wykład z podstawowych zasad ekonomi, oczywiście pominąłem
            kilka mniej istotnych (wg. mnie) czynników (zagadnienia zmiany
            kosztów, fluktuacje popytu, zmiany oczekiwań konsumentów, dobra
            będące substytutami itd.), ale mam nadzieję że nie będę łapany za
            słówka przez Fido ;-)
      • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 14.07.08, 15:12
        prosze bardzo

1. www.bierutowska.pl - od 4922
        2.
        www.mkm-investment.pl/inwestycje/e972b7f3-acaa-48da-bb35-4f9b5d1975b1/5.aspx
        od 4700
        • spooner Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku 14.07.08, 19:14
          ..co do mkm-investment, zacytuje swoja wypowiedz z innego watku:
          [..]w promocyjnej cenie firma oferuje 40 lokali. Pewnie tyle
          zagwarantuje im zwrot kosztow calej inwestycji i kosztow dzialalnosci.
          Nie bylem na wizji lokalnej ale smiem twierdzic ze nawet nie wbito w ziemie lopaty a taki stan budowy nie wrozy jej terminowego zakonczenia - II kwartal 2009 czyli raptem rok czasu..
          Gdyby to byl deweloper z prawdziwego zdarzenia to mialby na tyle pewnosci siebie by wziac kredyt, zaczac budowac a mieszkania oferowac po cenach 1000 zl wyzszych niz aktualnie.
          Na zasadzie - 'jak sie sprzeda dziura w ziemi, dopiero wtedy zaczynam budowe' to sam moglbym sie zajac dzialalnoscia deweloperska, chociaz na samym budownictwie sie nie znam..
          • Gość: b Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.ukonline.co.uk 15.07.08, 00:30
            mkm-investment - a do tego podana cena jest netto - dotyczy powyzej
            50m i w tej cenie nawet nie mają mieszkania parapetu wew. NO okazja,
            ze hoho
            • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 15.07.08, 08:15
              oj sie usmialem
              parapetow w cenie nie ma i dlatego tak nisko wycenione hahahahahahah
              <rotfl> ........ no potrafisz czlowieka z rana rozbawic, rozumie ze 4 parapety
              w domu to conajmniej 1000 zl na m2 ;)
        • Gość: zaje gantowa promocja - podobno mieli juz podnosic ceny IP: *.nsn-inter.net 05.09.08, 11:10
          www.gant.pl/fotogaleria/wizualizacje/Promocje/optymalne/GANT_plakat-internet.jpg
          OPOLSKA OD 4799 ;) - hmmm a zaczynali od 5900 ???
          • Gość: d Re: gantowa promocja - podobno mieli juz podnosic IP: 195.68.232.* 06.09.08, 15:54
            w pierwszym poscie jest cena od jakiej gant zaczynał na opolskiej:
            6450, spadek ponad 25%
            • Gość: kkk Re: gantowa promocja - podobno mieli juz podnosic IP: 79.97.244.* 06.09.08, 18:23
              sorry, ale akurat gant obnizyl 10 000zl na mieszkaniu
              to jest NIC, niech zejdzie 20% to MOZE sie ZASTANOWIE
          • fido1979 Re: gantowa promocja - podobno mieli juz podnosic 08.09.08, 21:03
            Gość portalu: zaje napisał(a):

> www.gant.pl/fotogaleria/wizualizacje/Promocje/optymalne/GANT_plakat-internet.jpg
            > OPOLSKA OD 4799 ;) - hmmm a zaczynali od 5900 ???

Moim zdaniem to cena za metr szeregówek.
            • Gość: bb Re: gantowa promocja - podobno mieli juz podnosic IP: 79.97.244.* 08.09.08, 23:10
              za 4799 nie ma tam nic
    • fido1979 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku 14.07.08, 16:52
      Jeśli ktoś napisze, że ogólnie rzecz biorąc obniżek nie ma, to
      niestety się skompromituje. Najprostsze przykłady - Wrobud miał za 7
      tys., teraz puszcza po 5990 i nawet sporo im zeszło, mimo że na
      koniec 2009 odbiory. DachBud przy Litewskiej miał za ponad 6 tys. i
      spuścił do 4900 i zeszły im wszystkie mieszkania. Przy Miłostowskiej
      na 1piętrze miał za 6700 i teraz sprzedaje za 6 tys., a na poddaszu
      miał za 6 tys., a ostatnie puścił za 5 tys. Triada przy Spiżowej z
      około 7 zjechała na 6. Takich przykładów mozna jeszcze sporo
      wymienić. Ktoś może uznać to za tendencję spadkową do 3 tys. Na ile
      jest to realne? W 2005 r. powszechnie mówiło się, że mieszkania będą
      drożeć o 10% rocznie. To było akceptowalne - wejście do Unii,
      rozwój, podwyższenie standardu życia itd. Gdyby taka tendencja miała
      się utrzymać, to w 2008 r. średnia powinna wynieść 3500 x 1,331 (1,1
      do potęgi 3, bo powinien toi być procent składany) = 4658,5. Czy
      takie ceny byłyby akceptowalne? Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że to
      była "prognoza" ceteris paribus. Nikt nie uwzględnił, że surowce
      skoczą, że płace wzrosną, że będzie spora inflacja, że grunty pójdą
      aż tak w górę. Nie twierdzę, że teraz będzie stabilizacja, ale czy
      mozna liczyć na 4 tys. za metr? Każdy podejmie decyzję sam. To że
      ktoś wystawi za 5 tys. mkw z odbiorem na rok 2010, to nie znaczy, że
      jest taniej niż gotowe do odbioru za 6 tys., nawet jesli ktoś płaci
      za całość gotówką.
      • Gość: yty Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 79.97.244.* 15.07.08, 00:48
        fido1979 - a Ty co myslisz? z koncowych linijek dajesz do zrozumienia, ze juz czas
        • Gość: i co dalej? Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.e-wro.net.pl 24.07.08, 08:36
          dokad to zmierza, jakies nowe obnizki sie pojawiły?
          co słychac na rynku nieruchomosciowym?
          • Gość: thomas 79 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 10:34
            Ja dziś kupuje mieszkanko w Belvedere-Park na Przyjaźni, nie wiem do końca czy
            to słuszna decyzja, może powinienem sie jeszcze wstrzymać z kupnem. Być może
            nastąpi jeszcze większa korekta na pierwotnym, ale z drugiej strony za rok nie
            będzie co kupić, bo nie zaczyna sie żadnych nowych inwestycji. Podobno nigdy nie
            ma dobrej pory na kupowanie mieszkania :-) pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
            • Gość: Taka jedna Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.08, 11:31
              No to gratuluję głupoty! Przepraszam ale inaczej tego nazwać nie
              potrafię... 7200zł za metr kwadratowy w zamkniętym i mało
              przestrzennym blokowisku. Daleko od centrum, głośno, ale za to jakie
              miłe sąsiedztwo - linia energetyczna wysokiego napięcia i cmentarz...
              • Gość: thomas 79 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 12:03
                kto powiedział ze 7200/m2? :-) duuuuuuużo mniej
                • Gość: ja Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.lanet.net.pl 24.07.08, 12:08
                  za ile udalo ci sie wynegocjowac i jaki metraz ?
      • Gość: dawid225 Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.sdm.de 24.07.08, 13:47
        Czy na prawde na Litewskiej na poczatku bylo az ponad 6 tys. za metr?
        Ja pamietam jedynie spadki na nastepujacych progach: 5600->5300-
        >4922 PLN/metr.

Spodziewam sie wiec, ceny w nowym bloku na Gorlickiej - tym
        7pietrowym - rowniez spadna o jakies 1000 PLN za metr. Obnizek mozna
        sie spodziewac jednak dopiero jak ukonczona zostanie budowa. Teraz,
        jak buduja, nie spieszy im sie ze sprzedaza, bo DachBud chyba
        finansuje budowe z wlasnych pieniedzy, a nie wkladow klientow.

Ostatnio byc moze spadla tez cena na Milostowskiej??, poniewaz
        zniknela informacja o cenie na stronie.
        • Gość: Komandor Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 78.133.168.* 08.09.08, 09:51
          Już obniżyli... na razie o ok 300-400zł/metr, ale budowa jeszcze
          się nie zakończyła, co oznacza że zmiękli znacznie szybciej niz na
          litewskiej..
    • Gość: zaje za dzisiejsza GW IP: *.nsn-inter.net 28.07.08, 10:10

Mieszkania tanieją, trwa walka o klientów
      Maciej Nowaczyk
      2008-07-28, ostatnia aktualizacja 2008-07-28 08:16

Nawet o jedną piątą taniej niż rok temu można kupić nowe mieszkanie we
      Wrocławiu. Chętnych jest coraz mniej, więc deweloperzy kuszą klientów: do
      tańszego mieszkania dokładają sprzęt AGD, garaż, ogród, taras...
      Zobacz powiekszenie
      Fot. Łukasz Giza/AG
      Nowe mieszkania powstają w oszałamiającym tempie. Tylko kto je kupi?
      - To już fakt, w nieruchomościach jest załamanie - mówi Robert Chojnacki, prezes
      zarządu redNet Consulting, firmy zajmującej się m.in. analizą rynku
      nieruchomości w Polsce.

Choć załamała się sprzedaż, deweloperzy kończą inwestycje rozpoczęte w czasie,
      gdy trwał mieszkaniowy boom. Efekt: według Głównego Urzędu Statystycznego w
      pierwszym półroczu zeszłego roku na rynek trafiło w Polsce niecałe 15,8 tys.
      nowych mieszkań. W pierwszych sześciu miesiącach tego roku deweloperzy oddali
      ich aż 27,8 tys. Za to sprzedali niewiele ponad 13,5 tys., co oznacza, że
      nabywcę znalazło mniej niż co drugie z nowych mieszkań! Do tego na rynku
      pojawiła się ogromna liczba nieużywanych mieszkań, które kilka lat temu były
      kupowane jako inwestycja.

Czytaj dalej »
      Reklamy google

* Pierwszy blog maklerski
      Wybitni specjaliści z rynku o rynku Sprawdź o czym powinieneś wiedzieć
      blogi.bossa.pl
      * Szukasz lepszej pracy?
      Sprawdź swój iloraz inteligencji Zwiększ szanse i porównaj z innymi
      www.getiq.pl
      * Emigracja do Australii
      Wizy - Bilety - Lider na rynku ! Nasze Biura w Polsce i w Australii
      www.bridgeagency.pl

Niska sprzedaż spowodowana jest głównie wywindowanymi na bardzo wysoki poziom
      cenami, ale też dużo mniejszą niż dotychczas dostępnością kredytów.

- Banki w Polsce, głównie z zachodnim kapitałem, przestraszyły się krachu na
      rynku kredytów hipotecznych w Stanach Zjednoczonych. I już nie są tak skore do
      masowego przyznawania kredytów - mówi Jacek Wróblewski, prezes JOT-BE
      Nieruchomości, ekspert wrocławskiego rynku nieruchomości. - Na kredyt w banku
      może liczyć coraz mniej Polaków. Tym samym coraz mniej osób stać na kupno
      mieszkania.

- W wielu przypadkach deweloperzy obniżają cenę w trakcie negocjacji z
      klientami. Nawet o 15- 20 proc. - mówi Marek Stobniak, prezes agencji
      nieruchomości Optimax.

Najbardziej tanieją te mieszkania, które dopiero trafiły na rynek.

Robert Chojnacki, prezes redNet Consulting: - Ich projekty były przygotowywane w
      czasach galopującego wzrostu cen, gdy rynkiem rządziła podaż, a nie popyt.
      Nominalnie mieszkania wchodzące na rynek są znacznie droższe (średnio 9,3 tys.
      zł za metr) od tych, które były w sprzedaży już od dłuższego czasu (średnio 7,6
      tys. zł). W tej sytuacji ceny po prostu musiały spaść.

- Warto poszukać mieszkań czy domów będących w ofercie sprzedaży już od roku,
      dwóch - przekonują zgodnie analitycy wrocławskiego rynku. I warto zrobić to
      latem, bo to sezon ogórkowy i deweloperzy najrozmaitszymi sposobami starają się
      skusić klientów do swojej oferty.

Dla przykładu: Inkom, jeden z największych deweloperów działających we
      Wrocławiu, w promocji przy kupnie domu na Wojnowie dorzuca sprzęt AGD, a
      Archicom daje - na początek negocjacji - od 250 do 500 zł upustu od ceny metra
      kwadratowego mieszkania. Wielu przedsiębiorców za darmo oferuje miejsca w
      podziemnym parkingu, ogród, taras, ogrzewanie podłogowe, drewniane schody.

Jacek Wróblewski z JOT-Be Nieruchomości: - To dobry czas na kupno domu czy
      mieszkania. Rynek mieszkaniowy stał się rynkiem klienta, nie dewelopera.

proszę czekać
      Źródło: Gazeta Wyborcza Wrocław
      • Gość: zaje Blog Bartosza Stawiarskiego dla odpornych IP: *.nsn-inter.net 08.08.08, 14:20
        bartoszstawiarski.blox.pl/2008/08/Nieruchomosci-a-spadajacy-noz.html
        Nieruchomości a spadający nóż

Po kilku miesiącach minorowego milczenia tzw. eksperci od nieruchomości wyszli z
        ukrycia z szumnym proroctwem: „Mieszkania nie potanieją!”. Jednak pochopny zakup
        podsycony zaćmieniem pamięci o specyfice cykli na rynkach nieruchomości może
        przynieść finansowy ból na długie dekady. Dlatego warto przestrzec, że
        inwestycja w grunt bądź mieszkanie to nie planszowa gra w „Eurobiznes” czy
        spekulacyjne zabawy srebrnymi numizmatami NBP, lecz życiowa decyzja, która
        dokonana w złym momencie przyniesie jak najbardziej realne straty liczone w
        dziesiątkach tysięcy.

Kampanię zachęcania do zakupu „tanich” polskich lokali sprowokowało skokowe
        ożywienie w bankowości hipotecznej: w czerwcu udzielono kredytów na kwotę 5 mld
        zł. Liczba może imponująca, ale jaką jej część stanowią faktycznie nowe kredyty,
        a jaką refinansowe po niższej stopie celem spłaty poprzednich zobowiązań
        pozostanie bez odpowiedzi. Te kluczowe dla otrzymania prawdziwego obrazu rynku
        proporcje są być może znane co najwyżej wąskiej garstce uprzywilejowanych.

Krajobraz po boomie

Przypomnijmy w telegraficznym skrócie ostatnie kilka burzliwych lat na rynkach
        nieruchomości, zarówno tych amerykańskich, jak i europejskich. Najpierw ceny
        mieszkań i domów wystrzeliły ponad własny sufit wskutek negacji ryzyka i łatwej
        dostępności anormalnie tanich kredytów. Rozpętała się spekulacyjna machina
        podszyta fałszywym przekonaniem o wiecznym wzroście cen i naciąganymi ratingami,
        analizami, raportami, etc., dającymi złudne poczucie bezpieczeństwa. Następnie
        pojawiły się groźne sygnały przesilenia, które siłą rozpędu ignorowano bądź
        celowo tłumiono. Równolegle, strukturalne pęknięcia na rynkach kredytowych
        generowały miliardowe, choć jeszcze nieujawnione straty.

Choć amerykański balon pękł z hukiem w połowie 2007 r., to licznym zastępom
        branżowych władców dusz nie w smak było korygowanie prognoz skrzywionych przez
        interesowny bądź po prostu głupi optymizm. Ceny jednak uparcie nie chciały
        rosnąć, ba: zaczęły spadać i jak dotąd zniżki przekraczają już w wielu miejscach
        20 proc. od szczytu. Podczas gdy kryzys ledwie zaczął się rozwijać, część
        skompromitowanych „nieomylnych” subtelnie zmieniła retorykę. Pojawiły się w
        wypowiedziach zwroty typu: „korekta”, „stabilizacja”, a niektórzy już na jesieni
        2007 r. wypatrywali... dołka w przesileniu, mającego sygnalizować powrót do
        wzrostów. A przysłowiowy nóż spada dalej i coraz głębiej rani szeregi chciwych
        bądź naiwnych. (Dla mniej wtajemniczonych: „łapaniem spadającego noża” nazywamy
        potocznie kupowanie aktywów podczas gdy ich ceny znajdują się w silnym trendzie
        spadkowym.)

Niczym cień za kryzysem amerykańskim podążyło załamanie w Wielkiej Brytanii,
        Hiszpanii, Irlandii, republikach nadbałtyckich. A przecież eksperci
        przekonywali, że problemy amerykańskie mają charakter lokalny i ich skutki są
        ograniczone (nadużywano angielskiego zwrotu: contained). Infekcja systemu
        finansowego przybrała na sile, ryzyko pokazało lwi pazur, skończyła się
        beztroska, wyparował tani pieniądz, niejedna instytucja finansowa zwłaszcza w
        USA de facto zbankrutowała pomimo ratunkowej nacjonalizacji. Część spekulantów
        po obu stronach Atlantyku zdołała się ewakuować, ale znacznie większa grupa
        uwierzyła i kupiła w okolicach szczytów. Teraz są oni i nadal będą wywłaszczani
        z domostw, za które nigdy nie byliby w stanie zapłacić, a stworzono im jedynie
        złudzenie wypłacalności.

Zachodnioeuropejskie noże spadają na wzór amerykańskich i ze świecą szukać
        straceńców gotowych je łapać. Rozmiary pękniętej bańki nie zostały
        społeczeństwom w pełni uświadomione, a w wymiarze globalnym straty z tego tytułu
        na pewno nie zatrzymają się na bliskim realizacji bilionie dolarów.

Co powoduje, że nóż zaczyna spadać

W takich okolicznościach kto się łudzi, że Polska pozostanie nietkniętą oazą
        drożejących nieruchomości, niech łudzi się dalej bez pożytku dla siebie ani
        innych. Dalece groźniejsze jest to, że bezkrytycznie przyzwala się na medialną
        dominację lobbystów i ich przybocznych, często anonimowych „ekspertów”, którzy
        te miraże zaszczepiają w skali całego kraju. Przykładem tego jest hasło z
        pierwszego akapitu niniejszego tekstu. Jednak prawa rynku są nieubłagane. Jednym
        z takich praw jest podleganie cen nieruchomości cyklom o dłuższych okresach niż
        w przypadku rynków akcji. Panuje tu większa bezwładność systemu, której wyrazem
        są trwalsze trendy z niższym niż na giełdach akcji udziałem krótkoterminowych
        losowych fluktuacji. Zatem jeśli nowy trend się wykrystalizuje to przy założeniu
        braku radykalnej zmiany np. polityki monetarnej czy rozwiązań prawnych będzie on
        konsekwentnie trwał latami. Rosną więc szanse na to, że ci którzy próbują
        inwestować przeciwko trendowi poniosą niemałą stratę.

Co do praw rynku, przytoczmy konkretniejszą i bardziej sugestywną argumentację.
        Takowa tkwi w obiektywnych danych liczbowych, wolnych od wszelkich celowych
        przeinaczeń. Weźmy pod uwagę bodaj najbardziej zrozumiałe relacje popytu i
        podaży. Według danych GUS, w całym 2006 r., czyli w pełni rozkwitu szaleństwa
        cen, oddano do użytku tyle samo mieszkań co w 2005 r. (114,2 tys.). Był to
        pamiętny etap kupowania dziur w ziemi i sponsorowania świetlanej przyszłości
        firm deweloperskich przy jednoczesnym boomie kredytowym. Rok później, w 2007 r.
        do zasiedlenia wydano już 133,8 tys. mieszkań, co daje roczny wzrost o 16 proc.

Przypomnijmy, że wiosną ubr. rynek się zakorkował gdyż ceny tak mocno oderwały
        się od normalności, że przestały być akceptowalne (nie mówiąc już o poziomach
        marż firm budujących mieszkania). Zwyżki ustąpiły miejsca spadkom sięgającym
        dziś nawet 20 proc. od szczytów, jednak tylko na rynku wtórnym. Według
        najnowszych informacji, w pierwszym półroczu 2008 r. oddano do użytku 67,7 tys.
        nowych mieszkań, czyli o 28 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubr.
        Zakładając konserwatywnie, że przeciętny kredyt opiewa na 250 tys. zł, to
        wspomniane 5 mld zł kredytów udzielone w czerwcu pozwoliłoby nabyć ok. 20 tys.
        mieszkań. Jest to jednak tryb przypuszczający z racji wspomnianej ciemnej liczby
        kredytów refinansowych na już kupione lokale, więc powyższy wolumen jest zapewne
        mocno zawyżony.

Coraz więcej lokali stoi pustych, a ich sprzedawcy bronią się wszelkimi
        możliwymi sposobami przed obniżkami cen, ratując się podnoszeniem standardów
        wykończenia czy losowaniem samochodów wśród klientów. Oficjalnie, w bilansie
        wycena metra kw. pozostaje nietknięta, gdyż byłoby to zbyt niewygodne i mogłoby
        uruchomić spiralę przecen. Skutkiem tego na trajektorii cen nowych mieszkań
        pojawił się szczytowy płaskowyż, fałszujący rynkowe prawidła za sprawą przyjętej
        przez deweloperów nieugiętej strategii biznesowej. Można nawet znaleźć
        buńczuczne reklamy z napisami typu: „Taniej już nie będzie”.

Wątpliwej wiarygodności powyższego stwierdzenia dowodzi nadal rosnący nawis
        podażowy, obrazowany wydanymi pozwoleniami na budowę nowych lokali. W ubr. ich
        liczba wzrosła względem 2006 r. o 47 proc. do 247,7 tys. (źródło: GUS), przy
        czym już w 2006 odnotowano 36-proc. dynamikę wobec 2005 r. W pierwszym półroczu
        zapęd budowniczych wyraźnie wyhamował, gdyż wydano o 0,5 proc. więcej zezwoleń
        (115 tys.) niż rok wcześniej. Mając na uwadze te statystyki w powiązaniu z coraz
        słabiej wchłanianymi przez rynek lokalami już oddanymi, widać, że nadwyżka
        podaży może przez najbliższe kwartały tylko rosnąć. Dostępność mieszkań mierzona
        siłą nabywczą (ang.: affordability) nawet tych nielicznych zarabiających ok. 1,5
        średniej krajowej jest iluzoryczna, a przed tymi którzy kupili na górce
        rozpościera się mroczna wizja spłacania aktywa zagrożonego niemałą przeceną
    • Gość: Tomek Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.zep.com.pl 12.09.08, 10:28
      Spadły! i jeszcze będą spadać.
      www.gant.pl/CMS/mieszkania/mieszkania.html
      Zobaczcie sami.
      • Gość: zaje Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.nsn-inter.net 12.09.08, 12:40
        Teraz jest caly czas okres przejsciowy bo wiele inwestycji czeka na zakonczenie
        i jeszcze licza ze pare mieszkan sie sprzeda, ale na przelomie roku bedzie
        wiekszy wysyp skonczonych inwestycji i wtedy deweloperom bedzie zalezec na
        sprzedazy, tak wiec dziwie sie profitowi ze trzyma mieszkania w budynku ktory
        juz oddali po wysokiej cenie, zamiast puscic je o jakis 1000 pln na metrze mniej
        i miec spokoj, a mieli 13 mieszkan wolnych, teraz widzialem chyba 15 - ciekawe
        skad sie biora, czyzby ludzie rezygnowali i zrywali umowy z deweloperem ???
        • Gość: ujj Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: 79.97.244.* 12.09.08, 17:00
          Tomek, ceny spadly o 10 000 wiec o cene tych wszystkich urzadzen AGD co to niby
          gratis byly, obnizki to dopiero beda
      • Gość: sioux Re: Jak spadaja ceny nowych mieszkan we Wrocku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 10:34
        W marcu ceny mieszka Ganta na ul. Kamiennej zaczynały się od 8 tys, teraz 7 tys.
        Pół roku i cena ok. 12% w dół :]
        • Gość: sioux Sprzedają jedno mieszkanie miesięcznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 10:46
          W temacie Gant Kamienna, 16 maja br. użytkownik STATYK podał liczbę
          niesprzedanych mieszkań która na podstawie strony GANT, wynosiła 149 sztuk.
          Obecnie tych mieszkań jest 144. Sprzedaż na poziomie jednego mieszkania
          miesięcznie :]
          • Gość: Hans Klosz Re: Sprzedają jedno mieszkanie miesięcznie IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.08, 11:03
            kurcze, to trzeba szybciutko pobiec i kupić. Zwłaszcza, że dorzucają
            10% obnizkę, z okazji 10-ciu lat działalności deweloperskiej, do
            ceny 22 wybranych miesznań. Tak przynajmniej głosi reklama radiowa.
            Nadawane od dwóch miesięcy. Lista kolejkowa na te 22 mieszkania już
            jest ? Zadzieram kiecę i lecę. Do tej kolejki.
            • Gość: zaje Re: Sprzedają jedno mieszkanie miesięcznie IP: *.nsn-inter.net 17.09.08, 11:08
              Nie ta firma nie ta reklama ;) ale z Gantem pewnie mozna i probowac dalszych
              obnizek ;)
              • Gość: Hans Klosz Re: Sprzedają jedno mieszkanie miesięcznie IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.08, 11:14
                opss, to sorki. Już mi się wszystkie reklamy mieszają. A bo to,
                jeden panie, daje sprzęt AGD gratis do mieszkania. A drugi,
                panoczku, miejsce garażowe dorzuca. A z kolei trzeci, to mi nawet
                proponował upust na legitymację kombatancką Abwehry. Zastanawiam
                się. Lokal dobry. W sam raz na punkt kontaktowy :)
                • jotde2 Re: Sprzedają jedno mieszkanie miesięcznie 17.09.08, 12:25
                  > jeden panie, daje sprzęt AGD gratis do mieszkania. A drugi

poczekaj aż córki będą dawać do łużka ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka