lokatorka84 09.09.08, 20:17 Witam, jesteśmy nowymi właścicielami mieszkania na osiedlu "Horyzont" firmy TMB. Szukamy sąsiadów, żeby móc wymieniać się informacjami na temat budowy, dewelopera itp. Serdecznie pozdrawiamy Sąsiadów. Sąsiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lokatorka Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.houston.hp.com 09.10.08, 17:00 Witam Sąsiada, rozpoczęłam ten wątek dla wspólnych dyskusji,dzielenia się opinią lub też nowymi informacjami, ponieważ wydaje mi się,że czasami dobrze jest wiedzieć więcej. My narazie nie mamy żadnych problemów,jeżeli chodzi o TMB i mam nadzieje,że tak już pozostanie do samego końca. Narazie wszystko układa się pomyślnie. Ciekawa jestem jaka jest Twoja opinia na ten temat? Pozdrawiam serdecznie Lokatorka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M@M Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.magma-net.pl 20.10.08, 19:35 Witamy sąsiadów serdecznie :-) Również jesteśmy szczęsliwymi (póki co :-)) posiadaczami mieszkania w Horyzoncie. Podobnie jak Wy jak na razie nie mamy powodów do narzekań. I mamy wielką nadzieję, że już tak zostanie !. pozdrawiamy, M@M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: 217.153.65.* 21.10.08, 10:01 Witajcie Sąsiedzi. My będziemy mieszkać w klatce A i z tego co widać postępy są znaczące. Myślę że do końca roku powinny zacząć się odbiory. Myślę że nie będzie powodów do narzekań jeśli chodzi o TMB, nawet jestem w 100% przekonany że będzie OK. Może zaczniemy myśleć o organizowaniu powoli naszej wspólnoty na jakimś forum albo może jakąś stronę otworzymy? Zorientuję się w TMB czy wsparliby taką inicjatywę gdyby byli chętni. Co wy na to? pozdrawiamy, sąsiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokatorka Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.houston.hp.com 22.10.08, 12:51 Witamy Sąsiadów, myślę,że jest to bardzo dobry pomysł,żeby otworzyć taką stronę, więc popieram w 100%. Jeżeli będziecie coś wiedzieć to dajcie proszę znać,a w razie jakiejkolwiek potrzeby to chętnie służymy pomocą. A tak na zakończenie dodam,że mamy ogromną nadzieję,że odbiory będą jeszcze w tym roku - nie możemy się już doczekać:):):) Pozdrawiamy wszystkich serdecznie, Lokatorzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: 217.153.65.* 22.10.08, 13:40 Witajcie, Z tego co wiem to jest nas jeszcze niewiele, na stronie TMB widać że najwięcej sprzedanych jest mieszkań z I piętra. Więc pewnie przybędzie mieszkańców. Rozmawiałem z TMB i mają tam domenę www.znajdzswojemiejsce.pl pod którą planują osadzenie strony - forum dla mieszkańców swoich osiedli. Ma być to w pełni wolne forum oraz miejsce kontaktu mieszkańców z zarządcą i deweloperem. Kiedy to otworzą jeszcze nie wiadomo. Co wy na to? Macie ewentualnie jakiś pomysł na stronę? Trzeba będzie niedługo podejmować decyzje w różnych sprawach (zieleń, fitness) dlatego trzeba by się zacząć zbierać i organizować. Pozdrowienia z klatki A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokatorka Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.houston.hp.com 23.10.08, 11:50 Witam, faktycznie, należałoby zacząć myśleć o zorganizowaniu się ze względu na różne decyzje, które musimy podjąć. Myślę,że możemy poczekać do momentu otwarcia forum przez TMB, ale jeśli nie zostanie otwarte w miarę szybko to wtedy proponuję np.jakieś wspólne spotkanie, jeśli będzie taka potrzeba. Skontaktuje się z TMB na początku listopada,być może będzie już coś wiadomo na temat otwarcie tej stronki. Gdyby jednak ktoś miał inny pomysł to proszę,żeby dał znać:) Pozdrawiamy serdecznie. Lokatorzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: 217.153.65.* 29.10.08, 11:52 Witam. Stronka z tego co wiem już się organizuje. Musimy się tylko zastanowić czy strona ta ma być powszechnie dostępna, czy ma służyć tylko nam, mieszkańcom osiedla Horyzont? Jeżeli będziemy tam omawiać sprawy wspólnoty to wydaje mi się że powinna być zamknięta. Takie jest moje zdanie. Co wy na to? Pozdrawiam, z klatki A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokatorka Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.gprs.plus.pl 31.10.08, 18:55 Witam, w takim razie ja przychylam się do zdania sąsiada. Uważam,że stronka powinna być zamknięta. Pozdrawienia z klatki B:) Lokatorzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klatka C Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: 62.148.94.* 13.11.08, 01:42 jak najbardziej powinno byc zamkniete (moze za wyjatkiem jakiegos jednego dzialu na wypadek, jakby ktos chcialby sie z nami skontaktowac), ale juz po zamieszkaniu wszystkich na osiedlu fajna rzecz to osobne forum jedynie dla lokatorow wykluczajac dewelopera. niestety dopoki nikt sie z mieszkancow nie zna, to jestesmy zdani na platforme proponowana przez tmb lub ewentualnie na jakies umowione i zorganizowane przez kogos forum, ale i tak nie bedziemy miec gwarancji ze ktos z tmb sie pod kogos nie podszyje. ja tam z nimi zadnych zlych doswiadczen nie mam, ale nie oszukujmy sie: oni maja interes inny niz my (taka brutalna prawda) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiedzi Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: 217.153.65.* 13.11.08, 17:34 A co masz konkretnie na myśli mówiąc że oni mają inny interes niż my? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.wro.vectranet.pl 13.11.08, 19:59 bo generalnie ty jako kupujacy chcesz najlepsze warunki dla siebie i np zero usterek a deweloper chce zeby klient jak najszybciej wzial, nie marudzil i takie tam poodobne. poza tym to chyba jasne ze jesli sa 2 strony jakiejs tranzakcji to ich interesy rozne (az mi troche gluio ze takie rzeczy musze tlumaczyc bo to chyba oczywiste) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiedzi Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.08, 18:36 przepraszam najmocniej ze zrobiło się komukolwiek głupio... W moim mniemaniu w tym wypadku deweloperowi powinno zależeć na tym żeby nie było usterek i klient był zadowolony. Dlatego nie uważam że ma Pan rację. Myślę że deweloper który stawia sprawę tak jak Pan mówi nie będzie miał szans na przetrwanie obecnych zawirowań. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten sam Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.wro.vectranet.pl 15.11.08, 00:11 nie twierdze ze mu nie zalezy zeby wszystko bylo ok, ale przeciez to sa podwykonawcy i poza tym wszsytkim to sa tylko ludzie i jeszcze poza tym po prostu moze cos na budowie nie wyjsc (tematy budowlane znam tez toszke od drugiej strony). bez trudu umiem sobie wyobrazic ze tam nie wszystko jest w 100% idealne i deweloper bedzie sie tylko modlil zeby lokator tego nie zauwazyl wiec ja bede z poczworna dokladnoscia ogladal mieszkanie podcaas odbioru i mam nadzieje ze i tak niczego nie znajde. wiec nie ma sie co oburzac i trzeba pomyslec na trzezwo: to jest tranzakcja i strony maja rozne interesy :) rowniez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawny Forum osiedla "Horyzont" IP: 80.48.107.* 22.11.08, 16:39 Witam wszystkich mieszkańców Chciałem powrócić do wątku własnego forum, może skorzystamy z domeny muchoborwielki.wroclaw.pl, niezła stronka o dzielnicy, dodatkowo każde osiedle ma swoje forum, ja się tam zalogowałem i zachęcam wszystkich do tego samego. Pozdrowienia z klatki A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forum Re: Forum osiedla "Horyzont" IP: 89.174.38.* 01.12.08, 12:43 muchoborwielki.wroclaw.pl/osiedle/horyzont Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris1 Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.eranet.pl 28.12.08, 19:18 Witam serdecznie . Mam kupione mieszkanie w klatce G- niestety jeszcze nie posiadam zbyt wielu sąsiadów:-( Interesuje mnie wątek zarządcy- czy w świetle prawa to nie my decydujemy o zarządcy??? Zdaje się,że to my go wybieramy . Co do fitnes- siłowni oraz zieleni to faktycznie powinniśmy zdaje się niebawem podejmować takie decyzje. Pozdrowienia z klatki G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klatka c Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.wro.vectranet.pl 28.12.08, 21:19 deweloper wybierze zarzadce na poczatku zeby uniknac jakiegos kryzysu decyzyjnego i nie chodzi tu o "prawo" ale o zapisy w umowach przedwstepnych. potem oczywiscie wspolnota moze latwo (poprzez uchwale) zmienic zarzadce jesli ten poprzedni nie bedzie zadowalajacy. co do tego pomieszczenia to i tak trzeba poczekac z jakakolwiek decyzja na czas jak bedzie po odbiorach PS. nie wie ktos kiedy one beda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris1 Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.eranet.pl 29.12.08, 19:07 Ślicznie to zostało przez Ciebie napisane- to słowo - " prawo" :-). Brawo za składnię i wiedzę merytoryczną. Pracujesz w TMB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiM Odbiory IP: *.magma-net.pl 29.12.08, 20:37 Witamy Was serdecznie Drodzy Sąsiedzi, Z tego co się dzisiaj dowiedzieliśmy odbiory mają następować od 15.02.09 do końca miesiąca lutego - stan na dzisiaj. Pozdrawiamy, MiM z klatki D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Odbiory IP: *.wro.vectranet.pl 04.01.09, 22:48 a to ciekawe... jakis miesiac temu mowili ze budowa ma sie zakonczyc do konca roku a odbiory po 15.1. ciekawe czemu to opoznienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Odbiory IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.09, 19:42 Odbiory mogłby by być już od 15.01 gdyby nie przepisy. najpierw musi być pozwolenie na użytkowanie. Chodzi o to że budynek musi być zgodny z projektem, a po pozwoleniu to można sobie już przestawiać ścianki w mieszkaniach... tak mi powiedział kierownik budowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Odbiory IP: *.wro.vectranet.pl 06.01.09, 19:49 drogi kolego/kolezanko: kierownik naopowiadal ci glupot!!! najpierw budowa musi sie zakonczyc wpisem do dziennika budowy, dalej trzeba ten dziennik zlozyc w urzedzie aby wszyscy inspektorzy przyszli i zrobili odbiory instalacji, nastepnie dopiero protokoly (jesli pozytywne) sklada sie w urzedzie i dostaje sie pozwolenie na urzytkowanie lokali - wszystko potrwa pewnie OKOLO 3 MIESIACE!!! po drugie kierownik opowiadal glupoty ze nie mozna wczesniej przestawiac scian dzialowych. sciany dzialowe mozna przestawiac byleby nie zmieniac ilosci pomieszczen (jest to bowiem tzw. znaczaca zmiana w projekcie) oraz oby nie naruszyc normy dotyczacej doswietlenia pomieszczen (teoretycznie sprawdza to sanepid podczas swojej czesci odbioru. jak dla mnie to budowa wcale nie jest zakonczona i stad ta niewielka obsuwa (teraz im dodatkowo mroz nie pomaga). zaznaczam ze nie jestem tego pewien ale jak przejezdzalem tamtedy po swietach to furtki oraz kompletnego ogrodzenia nie bylo a i sporej czesci trawnikow i kostek rowniez. chyba ze formalnie skonczyly budowe i czekaja na inspektorow w nadzieji ze zakoncza zanim tamci przyjda (robia to troche na lewo). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenobia Re: Odbiory IP: *.eranet.pl 07.01.09, 19:02 Zgadzam się z Tobą w 100% Ktoś bajek nawciskał w materii odbiorów. Jak nastąpią w marcu to będzie dobrze- niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Odbiory IP: *.wro.vectranet.pl 07.01.09, 20:23 terminy biegna nieublaganie, ja tylko czekam jak nadejdzie termin placenia kar :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: *.wro.vectranet.pl 04.01.09, 22:47 wrecz przeciwnie. ostro negocjowalem umowe i pamietam co w niej mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiedzi Odbiory IP: *.europe.hp.net 05.01.09, 13:54 Witam, w TMB można dowiedzieć się jaka jest data odbioru poszczególnego mieszkania.Dzwoniłam tam dzisiaj i bez problemu przedstawiciel TMB podał mi datę. Pozdrowienia z klatki B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: 195.205.254.* 04.11.08, 10:55 my też zastanawiamy się nad mieszkaniem od TMB, aktualnie nie mieszkamy na muchoborze i zastanawiamy się jak się tam mieszka, jakie są plusy i minusy, z minusów widzimy słaba komunikację i korki w dojeżdzie do centrum, a jak jest np z przedszkolami, szkołami, służba zdrowia, itp, Bedziemy wdzieczni za Wasze doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiedzi Re: Osiedle "Horyzont" TMB IP: 217.153.65.* 05.11.08, 12:39 Witaj, jak się decydowaliśmy na rakietową to dokładnie takie same miałem pytania. Plusami na pewno są, blisko: żłobek i przedszkole (koło kościoła), kościół, sklep z drobnymi artykułami spożywczymi, supermarket, niedaleko jest szkoła podstawowa, blisko są tereny rekreacyjne, blisko jest przystanek autobusowy. Faktycznie minusem jest duży ruch na minskiej ale kupujac mieszkanie myślimy perspektywicznie i myślę że po wybudowaniu części planowanych łączników, obwodnic i nowych dróg wszystko się tam uspokoi. mapka z tymi miejscami tutaj: muchoborwielki.wroclaw.pl/mapa na stornie Wrocławia są plany:www.wroclaw.pl/m3527/p62391.aspx Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa wybuliliscie przeszlo 8k za klitki pod lotniskiem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.08, 19:00 ...na osiedlu ze slabym dojazdem do centrum gdzie za chwile bedzie maksyk spowodowany euro 2012 + remonty i jedna wielka budowa? odwaznie! gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrrr Re: wybuliliscie przeszlo 8k za klitki pod lotnis IP: *.wro.vectranet.pl 28.11.08, 00:17 pogratuluj sam sobie i proponuje np zamieszkac w kielczowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M klatka D Andrzejki TMB IP: *.magma-net.pl 28.11.08, 07:41 Witajcie Drodzy "Rakietowicze ";-) Czy wybieracie się dziś na Andrzejki organizowane przez TMB ?. To chyba świetny moment żeby się lepiej poznać ?, co o tym myślicie ? Pozdrawiamy z klatki D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Andrzejki TMB IP: 89.174.38.* 01.12.08, 12:45 Witam, jak andrzejki;) zapraszam na forum osiedlowe: muchoborwielki.wroclaw.pl/osiedle/horyzont Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaaa cie Re: wybuliliscie przeszlo 8k za klitki pod lotnis IP: 89.174.38.* 01.12.08, 12:50 Jakie 8K? teraz są po 6K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: wybuliliscie przeszlo 8k za klitki pod lotnis IP: *.ppp.eranet.pl 15.02.09, 23:33 Czy są jakieś nowe wieści z osiedla, odebraliście mieszkania, są jakieś problemy? Ja właśnie mocno zainteresowałam się mieszkankiem tam i poszukuję opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: wybuliliscie przeszlo 8k za klitki pod lotnis IP: *.eranet.pl 19.02.09, 21:45 Witam, zapraszam na forum osiedlowe. Już są odbiory, z tego co wiadomo z forum to jest nieźle. forum.muchoborwielki.wroclaw.pl/viewtopic.php?f=25&t=284 Lepiej się spieszyć bo mieszkania się kończą!!! a ceny to już są bardzo nisko, w porównaniu do tego co było jeszcze niedawno... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: wybuliliscie przeszlo 8k za klitki pod lotnis IP: 67.159.44.* 12.05.09, 01:25 witam jakby ktos nie dotarl do naszego osiedlowego forum albo nie chcialo mu sie czytac to napisze w wielkim skrocie ze ODRADZAM INTERESY Z TYM DEWELOPEREM!!! sa nieslowni i mimo ze czlowiek sie ludzil to postepuja wedlug taktyki ze jak juz mieszkanie odbierzesz to maja cie gleboko w powazaniu i ignoruja twoje pisma maile i telefony. sa skrajnie nieslowni, lekcewaza usterki i nie usuwaja ich a co jest najwiekszym skandalem u nas na osiedlu zawlaszczyli pomieszczenie przewidziane dla ochrony i sprzedali je sobie za co oczywiscie sami (a nie wspolnota) wzieli kase. rozpatrywanie usterek "powiezono" prezesowi spolki ktory ignoruje zapytania i prosby o ich usuwanie. jednym zdaniem skandaliczne praktyki i bezczelnosc przy koncu przygody z nimi. a mialo bc tak pieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiedzi Re: wybuliliscie przeszlo 8k za klitki pod lotnis IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.05.09, 18:53 To co sąsiad pisze to święta prawda! Zgadzamy sie z nim w zupełności.Lepiej nie wchodzić w bagno jakim jest TMB !!! Odpowiedz Link Zgłoś