dar161616 17.09.08, 17:18 Witam, czy ktos moze polecic sprawdzone Biuro nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klient Re: Biuro nieruchomości IP: 193.0.242.* 18.09.08, 14:48 bylem zadowolony z Homebrokera sprzedawałem za ich pośrednictwem mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 18.09.08, 15:27 witam a ile trwało sprzedanie twojego mieszkania bo ja tez jestem ciekawa o chce swoje dodac ogloszenie do biur nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Biuro nieruchomości IP: 193.0.242.* 18.09.08, 16:22 sprzedawalem ponad pol roku temu po okolo 2 tygodniach od kontaktu z biurem mialem klienta natomiast finalizowanie tej transakcji trwala pozniej okolo miesiaca notariusz, kredyt, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 18.09.08, 17:21 acha to fajnie bo ja narazie bezpośrednio oglaszam sie w necie i kase za to płace słono ,a powiedz ile bioro od sprzedającego ostatnio dzwonil do nie agent z biura nieruchomosci lokum weszlam na ich strone i widziałam 3 oferty z mojej miejscowosci to troche dla mnie konkurencja i w dodatku przyblizone ceny dlatego sie wacham ,czytałam o home broker na forum ,że jak sie da do nich oferte to potem kontakt sie urywa cisza nikt nie dzwoni ,a znowu inni pisza ze są wporządku jescze raz proszę o rade pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Biuro nieruchomości IP: *.magma-net.pl 18.09.08, 21:09 > acha to fajnie bo ja narazie bezpośrednio oglaszam sie w necie i > kase za to płace słono , ?!?!?! tzn. ile, 3,66 za gratkę i 9 pln za domiportę?! no jasne, w sumie lepiej sprzedawać przez biuro, nie biorą więcej niż 10 PLN za transakcję :D ja w każdym razie odradzam. jak sprzedawałem, to przychodzili kupcy szukający ofert bezpośrednich. przy aktualnym poziomie usług agencji obawiam się że 10 PLN byłoby adekwatną ceną. niestety żądają więcej. i nie nabieraj się na brednie w rodzaju "bezpieczniej z agencją". i tak musisz wszystko sprawdzić samodzielnie, bo agencja nic nie zrobi za Ciebie. w umowie nie ma niczego o ich zakresie odpowiedzialności i usług - poza tym, że będą "oferować" Twoją nieruchomość. Po prostu żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hands Re: Biuro nieruchomości IP: *.crowley.pl 22.09.08, 11:43 Odradzam Euro-City Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~d Re: Biuro nieruchomości IP: 78.133.203.* 18.09.08, 22:24 Spróbuj sprzedać sama, a pośrednik to tylko jak przyprowadzi konkretnego klienta. Nie ma się co łudzić, że korzystanie z usług pośrednika przełoży się na tłumy kupców. Kwestia bezpieczeństwa - faktycznie pośrednicy często używają tego chwytliwego marketingowo zwrotu, bo przy sprzedaży/kupnie mieszkania niby nie powinno się żałować kilku tysięcy za święty spokój. Rzeczywistość jest nieco brutalniejsza, swego czasu przy sprzedaży mieszkania tylko dzięki mojej uczciwości kupujący nabył lokal bez żadnych obciążeń. Pośrednik mówiąc ciągle o profesjonalnej i bezpiecznej transakcji miał chyba na myśli bezpieczne przekazanie mu prowizji, bo w jej braniu był prawdziwym profesjonalistą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies stepowy Re: Biuro nieruchomości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.08, 10:57 Kiedyś miałem okazję poznać prace biura nieruchomości z drugiej strony, mogę stwierdzić że wielkość prowizji ma się ni jak do zaangażowania i odpowiedzialności... Właściciel biura zatrudnia na najniższe stawki i najczęściej nie w pełnym wymiarze czasu pracy „naganiaczy”- pośredników, jednym etatem może obsłużyć czterech pracowników – im więcej tym lepiej – na pewno ktoś coś trafi i będzie się kręciło. Rotacja jest ogromna a do zawodu trafiają ludzie przypadkowi – nie inwestuje się w ich szkolenia, często przedstawiając ofertę są nie doinformowani, klient przez ich nie wiedzie wprowadzany jest w błąd – żenada. Generalnie odradzam, albo trzeba negocjować indywidualnie wysokość prowizji która będzie adekwatna do zaangażowanych sił i środków ze strony biura... Odpowiedz Link Zgłoś
kde44 Re: Biuro nieruchomości 19.09.08, 11:42 > Generalnie odradzam, albo trzeba negocjować indywidualnie wysokość > prowizji która będzie adekwatna do zaangażowanych sił i środków ze > strony biura.. Do takiego poziomu to na pewno nie zejdą :) Jak kupowałem mieszkanie to się wściekałem na właścicieli mieszkań, że dają się wrobić w pośrednictwo - nie mogłem się umówić na spotkanie z agentami, spóźniali się, nie wiedzieli kompletnie nic o oferowanej nieruchomości. Nie wszyscy, to jasne. Ale ja sobie tylko jeden wyjątek przypominam... - no ale to było młode biuro i chyba ich pierwsza umowa na wyłączność, to się jeszcze przejmowali. Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 19.09.08, 11:57 tak własnie mysle zeby się powstrzymac o konca września i narazie sprzedawać bez pośredników a potem kombinować ,fakt kupcy boją sie pośredników bo muszą płacić czytałam w home broker ,że od 2,5% juz mi nie chodzi o to kase co im bede płaciła ale oto żeby znależli skutecznie klienta ,tak patrząc to większośc szuka mieszkać bez pośredników sprzedaje ponad miesiąc wiem że to krótko ale jak każdy chciał by jż mieć za sobą pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Re: Biuro nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 13:06 Rok temu sprzedawałam mieszkanie. Sama oraz przez 5 biur nieruchomości. Ogłoszenie moje było na gratce, domiporcie, allegro i autogiełdzie. W tych samych serwisach moje mieszkanie wystawiały wszystkie agencje. Do mnie zadzwoniło i zwiedziło mieszkanie jakieś 8 osób, te pięć biur nieruchomości przyprowadziło w sumie 3 (trzy zainteresowane osoby). Sprzedałam sama. Agenci z Biur Nieruchomości których miałam nieprzyjemność wpuścić (nie mowię że wszyscy tacy są, ale wszyscy którzy pokazywali moje mieszkanie) to bezczelne kłamczychy i naciągacze. Gadali o włoskich kafelkach z najwyższej półki opisując moją łazienkę (Opoczno), o parkingu strzeżonym mającym powstać pod oknem (pierwsze słyszałam!) o najwyższej jakości lateksowych farbach na ścianach położonych nie dalej jak 6 miesięcy temu (mieszkanie było remontowane 2 lata wcześniej, a co to jest farba lateksowa dowiedziałam się niedawno). No ja nie polecam:) Nie polecam Pani Właścicielki z Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 19.09.08, 13:23 ojej masakra ale wieaz tam gdzie oni się opisują autogiełda domipora ,gratka to ja wlasnie bez pośredników sie ogłaszam cały net jak mają mi się ogłaszać na tym sammym to bezsensudawałma oprócz netu dawałam ogłoszenie do autogiełdy i lipa cisza musze jescze sie wstrzymac do końca miesiąca a potem chyba dam do biura ale osobiście też bede się ogłaszać dlatwgo chyba dam na włącznośc może się badziej będą i nteresować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Re: Biuro nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 13:39 właśnie w tym jest problem, że zawierając umowy z agencjami sprawiasz że Twoje mieszkanie pojawia się kilkakrotnie w każdym serwisie. Człowiek szukający mieszkania widzi to samo zdjęcie i ten sam opis kilka razy na każdej stronie. Czyli loterią jest do kogo trafi. Te Biura Nieruchomości na prawde nie robią nic ponad to, że wrzucaja fotki Twojego mieszkania gdzie się da. Jeśli robią to samo co i Ty możesz zrobić to po co im płacić? Wrzuć swoje ogłoszenie na kilka tylko portali, zadbaj o pozycjonowanie, żeby zawsze było na górze, warto więcej zapłacić. Ja sprzedałam przez Autogiełdę. Agencjom Nieruchomości mów, że mogą wystawiać Twoje mieszkanie, ale umowę podpiszesz z nimi dopiero jak przyprowadza pierwszego klienta. I nie pozwalaj im robić zdjęć. Zrób sama, wybierz najlepsze i daj. Pamiętaj, ze zdjęcie to najważniejsze i pierwsze co widzi ewentualny nabywca. Jak Ci agent przyjdzie nie w porę i pstryknie fotki z bajzlem w kuchni to już straciłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaje Re: Biuro nieruchomości IP: *.nsn-inter.net 19.09.08, 13:50 a nie uwazasz ze wystawilas za duza cene i to jest powod ???????? NO jak nikt nie przychodzi i sie nei zglasza to w tym bym widzial problem - a pytanie co gdzie i za ile sprzedajesz ????? Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 19.09.08, 14:11 napewno masz racje autogiełda robi swoje tylko się zastanawiam która agencja zaprosiłaby klienta a potem podpisać umowe jak mozesz daj namiary;}co do ceny jest w sam raz ale do negocjacji u nas są takie ceny i wyższe miasto się rozbudowuje dobre połączenie z wrocławiem już podaje oferte duzo osób dzwoniło ale co do przyjscia lipa ,niektórzy sa zainteresowani tylko z kredytem cięzko link dom.gratka.pl/tresc/26-27154335-dolnoslaskie-trzebnicawroclaw-zolnierzy-wrzesnia.html?w=ffe4f836cb2d8379&s=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies stepowy Re: Biuro nieruchomości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.08, 14:25 Możesz zaproponować pracownikom biura taki układ, że jak chcą to mogą twój lokal ogłaszać, ty nie podpisujesz żadnych umów a oni swoje wynagrodzenie (prowizję) wezmą od kupującego. Pójdą na to, im więcej mają ofert tym teoretycznie więcej klientów do nich przychodzi, a jak nie są pazerni na kasę to zrozumieją że lepszy jaki kolwiek zarobek niż żaden... A Ty będziesz panią sytuacji!! Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 19.09.08, 14:49 własnie takie oferty składa home broker bierze prowizje od kupującego,mąż martwi się tylko tym ,że jak biorą prowizje od kupującego to będzie mało zainteresowanych mieszkaniem bo każdy patrzy trzeby nie płacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies stepowy Re: Biuro nieruchomości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.08, 15:06 Oni ogłaszają ty ogłaszasz a jak ktoś jest sprytny to po kojarzy wasze ofert i tak do ciebie trafi – twoje mieszkanie będzie się pojawiało w rożnych miejscach, trafi na szerszy rynek... Nie należy wykluczać takich klientów którzy korzystają z pośrednictwa biur i przeglądają ich oferty. Wy tylko zyskacie, a nikt nie zrobi ci lepszej promocji niż ty sama... Możesz umieszczać ogłoszenia na różnych portalach, różnicuj zdjęcia i zmieniaj opis, a w końcu możesz też grać ceną... Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 19.09.08, 15:48 to właśnie bym obstawiała home broker mam nadzieje ,że klienci znajdą się bo moja oferta jest z dolnego śląska a wszędzie praktycznie wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Biuro nieruchomości IP: 193.218.148.* 21.09.08, 11:59 Korzystajcie z biur nieruchomosci tylko czytajcie umowy jakie podpisujecie i negocjujcie nie tylko prowizje :-))). De facto kupujący placi kazda prowizje wiec juz tak nie narzekajcie. Na szczescie nie ma przymusu korzystania z biura i dzieki temu kazdy moze wybierac. Biuro tez czasami ma problem bo sprzedajacy chce sprzedac szybko, drogo za "nore" i za problem ze sprzedaz obciaza biuro. Czasami warto wydac 300 PLN na drobne drobiazgi w mieszkaniu. I zasada KUPUJE sie oczami !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewapaw5 Re: Biuro nieruchomości 21.09.08, 16:26 A nie pomyslalas,ze masz cene 5100zl za Trzebnice a za to kupisz teraz nowe mieszkanie we Wroclawiu np na Gagarina 5200zl lub stablowce ul.Glowna ,ul.Opolska lub na osiedlu do remontu i dziwisz sie,ze nikt nie chce tego kupowac skoro przesadzilas chyba z cena niezle bo Trzebnica to nie Wroclaw jednak i chyba znalazlam Ci powod dlaczego twoje mieszkanie nie sprzedaje sie szybko i zaden posrednik cudu Ci nie dokona !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roksana1980 Re: Biuro nieruchomości 22.09.08, 11:08 tu są takie ceny a nawet większe deweloperskie są takie ceny ale trzeba jescze je zrobić a to wymaga dużych kosztów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies stepowy Re: Biuro nieruchomości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.08, 11:42 Ta cena developerskie to pewnie jest cena wyjściowa... a takie nowe mieszkanie kupujący urządza według swojego gustu, twoje jest urządzone a to nie wszystkim musi się podobać. Należy też pamiętać o tym, że jeżeli ktoś a to jest większa części kupujących nabywa mieszkanie na kredyt to zainwestowanie w wykończenie przekłada się na niewiele wyższą ratę a mieszkanko ma urządzone według swoich upodobań! Przy takim podejściu do tematu twoja oferta staje się mało konkurencyjna... Chcąc uzyskać swoją cenę możesz mieszkanie sprzedawać długo – ceny na rynku coraz bardziej zarysowują się w tendencji spadkowej... - czas gra na twoją nie korzyść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Biuro nieruchomości IP: *.magma-net.pl 22.09.08, 19:51 w przypadku rynku wtórnego inne rzeczy mają wartość. to jest naturalna rzecz w rozwiniętych krajach, że na rynku wtórnym osiągane są wyższe ceny niż na pierwotnym. Odpowiedz Link Zgłoś