breslauer_88 22.10.03, 18:41 Mam pytanie: kiedy (jezeli wogole) pojawia sie we wroclawiu NISKOPODLOGOWE tramwaje?? Ja wiem, ze miasto nie ma pieniedzy itp, ale inne miasta w polsce tez sa biedne, a jakos maja... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomcio001 Kiedy... 23.10.03, 14:54 Tyle miast w Polsce ma niderflury. Poznań - Tatry RT6N i 105N/2 - zawsze coś + Siemens Combino w produkcji Kraków - Bombardiery GT6N Gdańsk - 114N i Citadisy Warszawa - 116N - w ostateczności Łódź - Cityrunnery - najlepsze jakimi podróżowałem w Polsce A my? Odpowiedz Link Zgłoś
kudi_wrocek Re: Kiedy... 23.10.03, 15:38 tomcio001 napisał: > Tyle miast w Polsce ma niderflury. > Poznań - Tatry RT6N i 105N/2 - zawsze coś + Siemens Combino w produkcji > Kraków - Bombardiery GT6N > Gdańsk - 114N i Citadisy > Warszawa - 116N - w ostateczności > Łódź - Cityrunnery - najlepsze jakimi podróżowałem w Polsce > > A my? JESZCZE kATOWICE MAJĄ :) A co do wrocka to planowany zakup 8 tramów niskopodłogowych bodajże na 2006 rok :( Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer_88 Re: Kiedy... 23.10.03, 15:50 Ha ha ha w 2006...to niezle predzej umre albo sie z tad wyprowadze (do Frankfurtu albo Wiednia;-)) niz tego doczekam...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawczyk Re: Kiedy... 23.10.03, 19:00 Tak sie podniecacie tymi tramami jakby te kilka sztuk zbawiło komunikacje miejską.Policzcie ile teraz jeździ tramwajów we Wrocku i obliczcie jaki % stanowiłoby np. 14 nowych sztuk.Przy tym te 14 sztuk kosztuje tyle co estakada Gadów z dojazdami i przebudową strzegomskiej-ponad 100 mln zł. Taki Gdansk kupił kilka sztuk i notorycznie wylatywały z torów.Chyba bardziej logiczne jest remontowanie 105-tek, za 100 mln można wyremontowac ich 100. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Kiedy... 23.10.03, 19:17 wroclawczyk napisał: > Taki Gdansk kupił kilka sztuk i notorycznie wylatywały z torów.Chyba bardziej Bo torowisk nie wyremontowali, sieroty jedne... > logiczne jest remontowanie 105-tek, za 100 mln można wyremontowac ich 100. W nieskończoność remontować nie można. Stopiątki jeszcze dobre trochę po tych remontach pociągną, ale nie wieczność. Gorzej ze stodwójkami... A taboru jest na styk cokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 Kiedy... 27.10.03, 18:26 Tak te gdańskie niskopodłogowce to jakieś lekko dziwne, nie dość że z szyn wylatują to jak ja jechałem to sie przegrzewał i motorniczy co przystanek jak drzwi otworzył to te skrzynki bezpieczników wietrzył. Po 2-óch minutach zamykał wszystko i pędził... - te czynność powtarzał 5 razy (nie wiem co dalej bo wysidłem, a szkoda bo coraz ciekawiej wyglądało) A we Wrocławiu to proszę o coś porządnego, na przykład Bombardier i kupcie jak najszybciej bo braki taborowe są, a zmodernizowane nie znaczy najlepsze - wszystko się psuje(Skład wyremontowany przez ADtranz - mam na myśli). Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Kiedy... 28.10.03, 19:07 tomcio001 napisał: > Tak te gdańskie niskopodłogowce to jakieś lekko dziwne, [...] Takie własnie sa produkty Konstalu ;^) > wszystko się psuje(Skład wyremontowany przez ADtranz - mam na myśli). We współpracy z AdTranzem raczej. On cierpi na typową chorobę prototypów i jedynaków (choć tych wynalazków akurat są sztuki dwie Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 Kiedy... 05.11.03, 17:16 Nie sądzisz, że fajnie zobaczyć takie coś html://tomasz.paszko.webpark.pl/04a.jpg na najbliższym przystanku! P.S. Nudziło mi się i sobie dorysowałem wrocławskie malowanie w Paintcie Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 Kiedy... 05.11.03, 17:18 Sorki za błędy tomasz.paszko.webpark.pl/04a.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
herpi1 Re: Kiedy... 05.11.03, 23:36 wroclawczyk napisał: > Taki Gdansk kupił kilka sztuk i notorycznie wylatywały z torów.Chyba bardziej > logiczne jest remontowanie 105-tek, za 100 mln można wyremontowac ich 100. Tia. 1 sztuka = 2mln euro, tj. ok. 9mln złotych... Jeszcze nie tak dawno temu te same tramwaje mogli kupić za 5-6mln zł ale niestety euro poszło w górę szybciej, niż myśleli ;] Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Kiedy... 06.11.03, 08:52 Dokładnie, obecnie, przy tak wahającym się kursie Euro cena jednego tramwaju niskopodłogowego podskoczyła z około 6 mln PLN do 9 mln PLN. Przez co zamiat 12 sztuk tramwajów możemy kupić już tylko 7 sztuk ... :-PPPPP Poza tym zmieniła się w międzyczasie koncepcja obsługi linii taborem niskopodłogowym. Do tej pory była to linia nr 7, obecnie lansowana jest linia nr 10, która wymaga olbrzymich nakładów na poprawę stanu torowiska. W zasadzie można by także zmodernizować parę "pudeł" 105-tek jako wozy niskopodłogowe i zrobić jako doczepy lub I-sze wozy ze sterowaniem. Pod względem technicznym jest do do wykonania, nawet przez nasz Protram :-) Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Kiedy... 09.11.03, 23:48 smi napisał: > sztuk tramwajów możemy kupić już tylko 7 sztuk ... :-PPPPP > Poza tym zmieniła się w międzyczasie koncepcja obsługi linii taborem > niskopodłogowym. Do tej pory była to linia nr 7, obecnie lansowana jest linia > nr 10, która wymaga olbrzymich nakładów na poprawę stanu torowiska. > W zasadzie można by także zmodernizować parę "pudeł" 105-tek jako wozy > niskopodłogowe i zrobić jako doczepy lub I-sze wozy ze sterowaniem. Pod > względem technicznym jest do do wykonania, nawet przez nasz Protram :-) A wiesz ze bardziej 102jki sie nadaja na wstawianie srodkowego czlonu niskopodlogowego i robienie z nich 24 metrowcow - no pomijajac wiek i rdze :/ Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Kiedy... 09.11.03, 23:45 wroclawczyk napisał: > Tak sie podniecacie tymi tramami jakby te kilka sztuk zbawiło komunikacje > miejską.Policzcie ile teraz jeździ tramwajów we Wrocku i obliczcie jaki % > stanowiłoby np. 14 nowych sztuk.Przy tym te 14 sztuk kosztuje tyle co estakada > Gadów z dojazdami i przebudową strzegomskiej-ponad 100 mln zł. > Taki Gdansk kupił kilka sztuk i notorycznie wylatywały z torów.Chyba bardziej > logiczne jest remontowanie 105-tek, za 100 mln można wyremontowac ich 100. > Bzdura piramidalna, nowe tramwaje sa potrzebne ze wzgledu na to ze nie mozna remontowac 105Na w nieskonczonosc. I tramwaj nie moze byc synomnimem halasu tak jak jest w 105tkach i 102jkach. A estakada Gadow imo jest lekko chybiona inwestycja ze wzgledu na wysokie koszty i to ze nie bedzie dokonczona na razie az do zmigrodzkiej - inaczej to psu na bude taka inwestycja juz lepiej byloby zrobic drugi warszawski i kawalek drogi miedzy zmigrodzka i CH korona :P Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer1 Prawa autorskie. 29.10.03, 19:21 Zauważyłem właśnie że ktoś zachachmęcił mi ksywe na forum. Ale może być w końcu w dosłownym tlumaczeniu chyba do wszystkich tu piszących pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś