bionik 07.12.08, 19:00 Witajcie mam w planach zakup domu w Smolcu pod Wrocławiem na os. Słonecznikowym.Czy waszym zdaniem warto zainwestować pieniądze w te okolice? Czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Dom w Smolcu IP: *.multimo.gtsenergis.pl 08.12.08, 23:05 ostatnie miejsce w jakie bym zainwestowała , dojazd masakra , teren zalewowy:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Dom w Smolcu IP: *.tpnet.pl 08.12.08, 23:36 no dojazd fatalnu fakt, jak siechnice czy niewiele lepsszy od dobrzykowic , ale zalewowy? Od czego miałoby zalac? W 1997 moe przypominam sobie żeby cokolwiek w promieniu 5 km było podtopione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Dom w Smolcu IP: *.187.242.13.ip.airbites.pl 08.12.08, 23:47 Krew zalewa mieszkancow jak do Wroclawia musza dojechac ta waska drozka :) Bo wody gruntowej to tam dostatek ale teren zalewowy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bionik Re: Dom w Smolcu 09.12.08, 16:30 Hej wszystkim, czytam to wszystko i nie wiem co mam zrobić... macie może jakieś pozytywne odczucia jeśli chodzi o Smolec???:P:P Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Dom w Smolcu IP: *.111.241.197.static.crowley.pl 09.12.08, 04:15 Teren podmokły, bagnisty - W czasie budowy poprzerywano rury melioracyjne. Pomimo niewielkiej odległości do Wrocławia brak komunikacji. Rozbudowujące się lotnisko za płotem. Wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erde Re: Dom w Smolcu IP: *.as.kn.pl 10.12.08, 10:38 mają rację...pojedź na wiosnę, zobaczysz o co chodzi z tą wodą, dramat! dojazd wiadomy, samolotów będzie coraz więcej i ponoć powstanie cargo a to całkowicie zmieni charakter miejsca warto przemyśleć dokładnie sprawę pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
peunat Re: Dom w Smolcu 10.12.08, 22:03 Macie racje korki, droga, ale porównanie Smolca do miejscowości na bagnie jest lekką przesadą, ja na waszym miejscu wziąłbym jeszcze pod uwagę chyba najważniejszą kwestię a dokładniej, kwestie finansową.Grunt z domem za taką cenę zaczynającą się od 3000zł/m2 robi różnicę:) www.sdom.pl/index.php?stan=cennik_smolec Moim zdaniem powinieneś się dobrze zastanowić lecz sprawdź jeszcze to:) pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Dom w Smolcu IP: *.gprs.plus.pl 11.12.08, 22:38 czytam niektóre odpowiedzi i tak się zastnawiam co kieruje ludźmi formuującymi tak stanowcze , aczkolwiek rozmijajace się z prawdą opinie. Kwestia, która pojawia się najczęściej to dojazd do Wrocławia - dojazd możliwy jest co najmniej kilkoma drogami - przez Żwirki i Wigury do Muchoboru Wielkiego (od 6 do 10 minut w zalezności od natężenia ruchu), przez Cesarzowice do Oporowa (max. 8 minut), przez Zabrodzie na Klecinę/Bielany (max. 10 minut). Inną sprawą jest dojazd od Muchoboru, Oporowa czy z Kleciny/Bielan do Centrum. Ponadto za dwa lata w poblizu (2,5 km) będzie wjazd na Autostradową Obwodnicę Wrocławia oraz na Oś Inkubacji, co znacznie ułatwi dotarcie w wiele rejonów Wrocławia. Sprawa lotniska - lokalizacja tych domów jest w tzw. "starym" Smolcu, a więc kwestia lotniska jego rozbudowy i uciążliwości z nim zwiazanych (cargo, itp...)zupełnie jej nie dotyczy (samoloty słychać bardziej w całej płd. części Wrocławia). Sprawa braku komunikacji - 500 metrów jest do stacji PKP, skąd w 15 minut jesteś na Dworcu Glównym. W przyszłości jest również szansa na kolej aglomeracyjną. Faktem jest brak komunikacji autobusowej, ale nad zorganizowaniem tejże komunikacji trwają juz intensywne prace, chociaż na efekt przyjdzie pewnie jeszcze trochę poczekać. Mam krótki apel do wszystkich zacietrzewionych krytykantów na forum - sprawdźcie dokładnie sami miejsca, które krytykujecie, bo tak naprawde nie macie pojęcia o czym piszecie. Czytam i mam wrażenie, że opisujecie zupełnie inne miejsce. Nie mieszkam w lokalizacji , o którj pisze "bionik", ale 300 metrów od niej, więc to co napisałem wyżej sprawdzam osobiscie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
bionik Re: Dom w Smolcu 17.12.08, 20:01 witam dziękuje za wasze wypowiedzi szukam dalej:) jednak czytając wasze wypowiedzi trudno mi się zdecydować na podjecie jakiejkolwiek decyzji:)na każdym forum spotykam się z większością krytyki ale jak napisał Nemo on to ma na co dzień:)wiec o takie fakty mi chodziło:) dziękuję za zaangażowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dom w Smolcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 17:47 ale tam jest ohydnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uch Re: Dom w Smolcu IP: *.217.146.194.generacja.pl 19.12.08, 11:59 ale ohydnie będzie tylko jeszcze 10-15 lat. Potem powyrastają drzewa, wszystko zatonie w zieleni. Miód malina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Dom w Smolcu IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.12.08, 18:15 Ten huk samolotów jest nie do zniesienia. Kiedyś może jeden nie wyrobi i ... oby nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Dom w Smolcu IP: *.magma-net.pl 19.12.08, 13:01 to osiedle dla wcześneijszych emerytów albo pracujących wewnatrz osiedla. Bo wyjazd w obie strony a tym bardziej do wrocławia jest tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Dom w Smolcu IP: 213.77.11.* 19.12.08, 15:24 > Bo wyjazd w obie strony a tym bardziej do wrocławia jest > tragiczny. Jak z 80% osiedli we Wrocławiu... Odpowiedz Link Zgłoś
bionik Re: Dom w Smolcu 22.12.08, 11:45 hej:)naprawdę nie wiem co mam myśleć czy słuchać osób, które tam mieszkają i mówią, że wcale nie jest źle;)czy czekać na rozwój sytuacji na tym forum:) bo zaczyna sie robić dosyć ciekawie:) Dziękuję wam serdecznie za wpisy:)i czekam na więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Dom w Smolcu IP: *.magma-net.pl 22.12.08, 17:33 Okolica jest piękna lasy, dróżki, sady, ale... zalezy gdzie pracujesz. Jezeli w centrum wrocławia to dojazd zajmie ci połtorej godziny w jedna strone zwlaszcza po zamknieciu na stale żwirki i wigury przez AOW. Jezeli pracujesz na psim polu albo bielanach to szybko śmigniesz AOW na łączniku Mokronos. Osobiście wybrałbym inna lokalizacje złotniki/stabłowice z lepszym dojazdem albo poczekac na zabudowe Żernik pólnocnych. Oczywiscie cena wyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Dom w Smolcu IP: *.gprs.plus.pl 25.12.08, 23:54 bionik, czytaj dalej, to Ci głowa pęknie od tych komentarzy. Tym razem pozwole sobie odnieść się do ostatniego. W okolicy raczej nie uświadczysz lasu, chyba ze podjedziesz sobie do niego rowerem (ok. 1,5 km). Nieprawdą jest to, że dojazd do centrum Wrocławia to 1,5 godziny. Codziennie rano o 7.40 jadę do Centrum Wrocławia, rozwożąc po drodze dwoje dzieci do szkoły/przedszkola. W pracy jestem o 8.30, a więc dojazd, łącznie z rozwiezieniem dwójki dzieci zajmuje mi 50 minut. Gdy nie wiozę dzieci jestem w pracy po 25-30 minutach. W ścisłym centrum Wrocławia !!!. Uwaga: dojad do Wrocławia przez Zwirki i Wigury nigdy nie będzie zamkniety. Radzę spojrzeć na plany i popytać w odpowiednich urzedach zanim się coś napisze na forum. Bionik, dobra rada, nie czytaj postów pisanych przez osoby, które nie mieszkają w Smolcu, w Polakach są ogromne pokłady zawiści, niektórzy potrafiliby obrzydzić Ci życie w każdym miejscu Wrocławia i okolicy. Dlaczego ? Bo tacy już są. Piszą byle pisać, nieważne co. Żenujące, ale niestety prawdziwe. Dlatego omijam wszelkie fora szerokim łukiem, a tutaj zagościłem tylko dlatego, że w bardzo łatwy sposób mogę na własnych doświadczeniach udowodnić, że wiele z tych "dobrych" rad nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistości. Na koniec jeszcze jedno: nieważne gdzie żyjesz (mieszkasz), ważne jak i z kim żyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Dom w Smolcu IP: *.magma-net.pl 26.12.08, 13:23 haha, niezly żart w centrum w 30 min. Pol godziny to sie stoi w korku przed wyjazdem z nowego dworu, a potem na strzegomskiej/braniborskiej/podwale albo grabiszyńskiej. No chyba że lepszy dzien wypadnie. A propos stuprocentowego zamknięcia Żwirki i Wigury (chyba że bedziesz przelatywal nad autostradą albo przekopiesz tunel bo projekt nie przewiduje drogi) to mieszkańcy muchoboru wielkiego juz apelują do miasta o ustanowienie szykan na przyszłej ul. gagarina ktora bedzie objazdem dla ludzi ze smolca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Dom w Smolcu IP: *.gprs.plus.pl 26.12.08, 17:40 widzisz "znawco" trzeba jeszcze wiedziec którędy jechać a nie pchać się w największe korki (polecam lekturę mapy Wrocławia).Do ulicy Gagarina powstanie łącznik ze Zwirki i Wigury (protesty na nic się nie zdadzą, to nie jest prywatna droga, więc ten dojazd powstanie, bo siła zainteresowanych nim jest zdecydowanie większa niż przeciwników, chcesz się załozyć kolego ???, ponadto jest on ujęty w planach, tylko nie wszyscy umieją je czytać) i tędy faktycznie będzie można dojechać do Muchoboru. Dodatkowo po powstaniu Osi Inkubacji będzie dojazd do ul. Granicznej. Na Oś inkubacji będzie można wjechać ze Żwirki i Wigury. Jeszcze jedno rozwiązanie, o którym już pisałem to wjazd w Cesarzowicach na AOW i dalej dostanie się do zachodniej/północnej częsci Wrocławia. Bionik, mam nadzieję, że chociaż troche pomogłem w podjeciu decyzji. Nie będę się więcej udzielał na tym forum i wdawał w dyskusje, bo cokolwiek nie napiszę i tak znajdą się "mędrcy", którzy ...... eee szkoda gadać, lecę pobawić się z dziećmi. To lepiej spędzony czas. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
bionik Re: Dom w Smolcu 06.01.09, 13:35 no sam już nie wiem :) masakra jakaś:) nie wiem co mam robić piszecie raz że miejsce super, a niektórzy dają po bandzie:) i porównują miejsce do os. na bagnie;/a mi zależny na opiniach osób które maja to na co dzień.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga17 Re: Dom w Smolcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 16:49 a ja mieszkam w Smolcu, codziennie dojeżdżam do pracy do centrum Wrocławia po drodze odstawiając dwójkę dzieci do placówek oświatowych i zajmuje mi to rano od 30 do 45 minut (ciekawe jak długo jedzie się z Leśnicy czy z Biskupina do centrum?) samoloty nie ryczą i ryczeć raczej nie będą jak straszą wszyscy, bo od tej strony podchodzą do lądowania (owszem, zdarza się, że startują w naszą stronę, ale jest to kilka dni w roku) brak komunikacji miejskiej/podmiejskiej to prawda, ale jak już wcześniej wspomniano trwają intensywne prace, aby to się zmieniło a o bagnie to pierwszy raz słyszę, ziemia jest gliniasta, ale żeby od razu bagno ???!!!! chyba faktycznie niektórzy piszą tylko po to, żeby cokolwiek napisać, ale nie mają zielonego pojęcia o czym piszą .... Odpowiedz Link Zgłoś
dekar Re: Dom w Smolcu 06.01.09, 16:50 Od razu zaznaczę, że nie mieszkam w Smolcu, ale znajomy postawił tam niedawno dom. Okazało się, że poziom wód gruntowych był tak wysoki, że wydał majątek na podniesienie i specjalne zabezpieczenie fundamentów plus dodatkowe kanały drenażowe. Z ust budowlańców padało dokładnie takie samo stwierdzenie o bagnie jakie przewija się w tym wątku, więc coś w tym jest. Zapewne nie wszędzie jest tak źle z tym gruntem, ale radzę uważać, bo jak się ma pecha to można mieć niemiłą niespodziankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batti Re: Dom w Smolcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 23:51 A ja tam sobie chwale. Kupiłam bliźniaka od dewelopera i jest super. Fajni sąsiedzi i wcale nie ma bagna... Ja wlasnie kupilam blizniaka od S-dom. Jestem zadowolona i mysle ze jak pociagna obwodnice to dojazd bedzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snezze Re: Dom w Smolcu IP: *.lanet.net.pl 08.01.09, 14:29 ja też podzielam entuzjazm batti:) niedawno się wprowadziłem i nie widzę problemów z dojazdem bo naprawdę nie jest aż tak złe:)a bliźniaki widziałem i powiem szczerze ze niezłe się prezentują:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nutek Re: Dom w Smolcu IP: *.lanet.net.pl 11.01.09, 23:01 Dodam od siebie na co powinieneś zwrócić uwagę ,to cena gruntu.W Smolcu jest ona wyższa niż niektóre w samym Wrocławiu a to powinno dawać do myślenia.Osobiście kończę budowę domu w tej miejscowości i nadal uważam ,że to jest to miejsce,gdzie chcę się osiedlić na stałe Odpowiedz Link Zgłoś
bionik Re: Dom w Smolcu 12.01.09, 10:02 Gość portalu: Nutek napisał(a): > Dodam od siebie na co powinieneś zwrócić uwagę ,to cena gruntu.W Smolcu jest on > a > wyższa niż niektóre w samym Wrocławiu a to powinno dawać do myślenia.Osobiście > kończę budowę domu w tej miejscowości i nadal uważam ,że to jest to > miejsce,gdzie chcę się osiedlić na stałe Dzięki wielkie naprawdę mi pomagacie:) w końcu widzę wypowiedzi ludzi którzy mają styczność z tym konkretnym miejscem:)A byłem ostatnio oglądać tam domek i naprawdę moja druga połowa była zachwycona:)pozdrawiam i dzięki za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś