Dodaj do ulubionych

PRAWO NA UW

10.05.05, 16:25
czy jest tu może ktoś kto studiuje prawo na Warszawskim?? Czy faktycznie jest
tak ciężko jak mówią (tzn. ze trzeba mieć ułady i furę kasy)Wydaje mi się to
niezbyt prawdziwe no ale pytam bo już nic nie wiem....
Obserwuj wątek
    • wily_witch Re: PRAWO NA UW 14.05.05, 15:11
      ja niestety jeszcze nie pomogę, ale może lepiej zadaj to pytanie na
      forum.wpia.uw.edu.pl/index.php
      pozdr
    • orangee Re: PRAWO NA UW 21.05.05, 14:04
      Jeśli się zastanowić, to biorąc pod uwagę procentowe limity przyjęć na prawo na
      UW i na innych wiodących uczelniach <nie tylko prawa ale np. SGH>, to wychodzi
      że na UW jest najtrudniej sie dostać. W zeszłym roku 87% punktów było granicą,
      a na wspomnianym SGH - najlepszej uczelni ekon. w Polsce tylko ok 65%. To nie
      jest dowód na łatwość testów na UW, ani na wysoki poziom kandydatów. To
      ewidentnie wskazuje na jakieś przekręty. Jak na mój gust to za duzo tam
      dzieciaków znanych ludzi. Co prawda za reke nikt nikogo nie złapał ale dla mnie
      to oczywista sprawa.
      • marco35 Re: PRAWO NA UW 31.05.05, 23:42
        Jednak testy na UW (ja zdawałem 2001) były prostsze (duuuuuuuuuużo prostsze niż
        np na UJ). Nie wierzę że nagle na UJ zdają same matoły a na UW geniusze
    • wpia Re: PRAWO NA UW 21.05.05, 17:17
      nie moge Cie zapewnic ze niema korupcji u nas na wydziale. Ja sie ani razu nie
      spotkałem ze zjawiskiem. Wiem ze kiedys jednego doktora złapano i musiał sie
      pozegnac z wydziałem, nazwiska nieznam bo prof ktory o tym mowil, nie chciał
      powiedziec.

Jezeli chodzi o przyjecie na wydział, to teraz sa jakies zmienione reguly przy
      tych nowych maturach, ale w poprzednich latach trzeba bylo miec 104-107 pkt na
      120 i sie zdawalo. Wiem ze to duzo, ale wierz mi mozliwe do zrobienia.

Jezeli chodzi o egzaminy to niesłyszałem ani razu aby ktokolwiek brał ani , zeby
      ktokolwiek dawał (poza doktorem ktory chyba był jeszcze przedemna na wydziale).
      • wiksadyba1 Re: PRAWO NA UW 04.06.05, 23:25
        Wiem o kogo chodzi, ale nie będę nic sugerował, nie mówiąc już o podawaniu
        danych. Słyszało się jeszcze o kilku innych. Na tak ogromnym wydziale wszystko
        może się zdarzyć. Generalnie jednak ustawianie egzaminów za kasę to na pewno
        ekstremalnie marginalne przypadki, chociaż pewnie sporadycznie mają miejsce. Na
        ogół chodzi po prostu o koneksje rodzinne i znajomości. Sam, gdybym skrajnie
        naciskał, może jakoś mógłbym minimalnie skorzystać w kilku przypadkach (np.
        dostać się na egz. bez kolejki), ale ani mi było to w głowie. Studia skończyłem
        z oceną bdb i nie oceniam ich jako szczególnie stresujące, chociaż było parę
        dość nerwowych momentów. Jak widać "bez" się da:)))
    • wiksadyba1 Re: PRAWO NA UW 04.06.05, 23:14
      Za moich czasów - skończyłem WPiA kilka lat temu- słyszałem sporo plotek o
      układach, które mieli konkretni ludzie, w kilku przypadkach były to raczej
      pewne informacje (sami się bliskim znajomym przyznawali). Na ogół chodziło
      o "drobne" rzeczy - załatwienie sobie egzaminu ustnego np. u kumpla rodziców
      czy jakiegoś dobrego seminarium na 4-5 roku. Kompletną bzdurą byłoby jednak
      twierdzenie, że na UW "nie da się bez układów" - musisz po prostu się zmagać z
      chaosem związanym ze zbyt dużą liczbą studentów, którą nabijają
      głównie "wieczorowi" (duże kolejki na egzaminy ustne, w dziekanatach, problemy
      z zapisaniem się na lepsze ćwiczenia i seminaria, jeżeli ktoś nie wykaże się
      refleksem etc.). Układy na pewno dotyczą niewielkiego procenta studentów.
      Schody zaczynają się raczej dopiero na aplikacjach albo jeśli chcesz zostać po
      studiach na uczelni. z tego co wiem, to UW nie odbiega tu od innych uniwerków.
      • aga_86 Re: PRAWO NA UW 06.06.05, 15:26
        eehhh wielkie dzięki wam wszystkim:)) Od czasu kiedy zdecydowałam sie zdawać na
        prawo UW docierają do mnie informacje, ze nie watro nawet próbowac.. o co chodzi
        z tymi ćwiczeniami>?>? Są lepsze i GORSZE?? a jak jest na pierwszym roku???
        • ddr2 Re: PRAWO NA UW 06.06.05, 21:22
          jak wszedzie sa lepsze i gorsze cwiczenia.. nic w tym dziwnego - poza tym to
          subiektywna ocena studentow :))
          na pierwszym roku jest lekko i miło :)
          a UW jest jednym z najlepszych miejsc do studiowania prawa w Polsce..
          pzdr
    • a.kleo Re: PRAWO NA UW 20.06.05, 18:55
      przejrzyj sobie:
      www.samorzad.uw.edu.pl/forum/viewforum.php?f=6
      forum.wpia.uw.edu.pl/index.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka