aga_86 10.05.05, 16:25 czy jest tu może ktoś kto studiuje prawo na Warszawskim?? Czy faktycznie jest tak ciężko jak mówią (tzn. ze trzeba mieć ułady i furę kasy)Wydaje mi się to niezbyt prawdziwe no ale pytam bo już nic nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wily_witch Re: PRAWO NA UW 14.05.05, 15:11 ja niestety jeszcze nie pomogę, ale może lepiej zadaj to pytanie na forum.wpia.uw.edu.pl/index.php pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
orangee Re: PRAWO NA UW 21.05.05, 14:04 Jeśli się zastanowić, to biorąc pod uwagę procentowe limity przyjęć na prawo na UW i na innych wiodących uczelniach <nie tylko prawa ale np. SGH>, to wychodzi że na UW jest najtrudniej sie dostać. W zeszłym roku 87% punktów było granicą, a na wspomnianym SGH - najlepszej uczelni ekon. w Polsce tylko ok 65%. To nie jest dowód na łatwość testów na UW, ani na wysoki poziom kandydatów. To ewidentnie wskazuje na jakieś przekręty. Jak na mój gust to za duzo tam dzieciaków znanych ludzi. Co prawda za reke nikt nikogo nie złapał ale dla mnie to oczywista sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
marco35 Re: PRAWO NA UW 31.05.05, 23:42 Jednak testy na UW (ja zdawałem 2001) były prostsze (duuuuuuuuuużo prostsze niż np na UJ). Nie wierzę że nagle na UJ zdają same matoły a na UW geniusze Odpowiedz Link Zgłoś
wpia Re: PRAWO NA UW 21.05.05, 17:17 nie moge Cie zapewnic ze niema korupcji u nas na wydziale. Ja sie ani razu nie spotkałem ze zjawiskiem. Wiem ze kiedys jednego doktora złapano i musiał sie pozegnac z wydziałem, nazwiska nieznam bo prof ktory o tym mowil, nie chciał powiedziec. Jezeli chodzi o przyjecie na wydział, to teraz sa jakies zmienione reguly przy tych nowych maturach, ale w poprzednich latach trzeba bylo miec 104-107 pkt na 120 i sie zdawalo. Wiem ze to duzo, ale wierz mi mozliwe do zrobienia. Jezeli chodzi o egzaminy to niesłyszałem ani razu aby ktokolwiek brał ani , zeby ktokolwiek dawał (poza doktorem ktory chyba był jeszcze przedemna na wydziale). Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: PRAWO NA UW 04.06.05, 23:25 Wiem o kogo chodzi, ale nie będę nic sugerował, nie mówiąc już o podawaniu danych. Słyszało się jeszcze o kilku innych. Na tak ogromnym wydziale wszystko może się zdarzyć. Generalnie jednak ustawianie egzaminów za kasę to na pewno ekstremalnie marginalne przypadki, chociaż pewnie sporadycznie mają miejsce. Na ogół chodzi po prostu o koneksje rodzinne i znajomości. Sam, gdybym skrajnie naciskał, może jakoś mógłbym minimalnie skorzystać w kilku przypadkach (np. dostać się na egz. bez kolejki), ale ani mi było to w głowie. Studia skończyłem z oceną bdb i nie oceniam ich jako szczególnie stresujące, chociaż było parę dość nerwowych momentów. Jak widać "bez" się da:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: PRAWO NA UW 04.06.05, 23:14 Za moich czasów - skończyłem WPiA kilka lat temu- słyszałem sporo plotek o układach, które mieli konkretni ludzie, w kilku przypadkach były to raczej pewne informacje (sami się bliskim znajomym przyznawali). Na ogół chodziło o "drobne" rzeczy - załatwienie sobie egzaminu ustnego np. u kumpla rodziców czy jakiegoś dobrego seminarium na 4-5 roku. Kompletną bzdurą byłoby jednak twierdzenie, że na UW "nie da się bez układów" - musisz po prostu się zmagać z chaosem związanym ze zbyt dużą liczbą studentów, którą nabijają głównie "wieczorowi" (duże kolejki na egzaminy ustne, w dziekanatach, problemy z zapisaniem się na lepsze ćwiczenia i seminaria, jeżeli ktoś nie wykaże się refleksem etc.). Układy na pewno dotyczą niewielkiego procenta studentów. Schody zaczynają się raczej dopiero na aplikacjach albo jeśli chcesz zostać po studiach na uczelni. z tego co wiem, to UW nie odbiega tu od innych uniwerków. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_86 Re: PRAWO NA UW 06.06.05, 15:26 eehhh wielkie dzięki wam wszystkim:)) Od czasu kiedy zdecydowałam sie zdawać na prawo UW docierają do mnie informacje, ze nie watro nawet próbowac.. o co chodzi z tymi ćwiczeniami>?>? Są lepsze i GORSZE?? a jak jest na pierwszym roku??? Odpowiedz Link Zgłoś
ddr2 Re: PRAWO NA UW 06.06.05, 21:22 jak wszedzie sa lepsze i gorsze cwiczenia.. nic w tym dziwnego - poza tym to subiektywna ocena studentow :)) na pierwszym roku jest lekko i miło :) a UW jest jednym z najlepszych miejsc do studiowania prawa w Polsce.. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
a.kleo Re: PRAWO NA UW 20.06.05, 18:55 przejrzyj sobie: www.samorzad.uw.edu.pl/forum/viewforum.php?f=6 forum.wpia.uw.edu.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś