Dodaj do ulubionych

ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO

29.09.10, 06:36
i jak teraz wygląda wasz ranking zaufanych biur ? kto kolejny ?
ok 9 ogłoszą info ... ale strony już nie działają ...
masakra jakaś !!
Obserwuj wątek
    • niiktos Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO 29.09.10, 08:25
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8438938,Orbis_chce_oglosic_upadlosc.html
    • imonate Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO 29.09.10, 08:33
      a jeszcze wczoraj na GPW kurs akcji skoczył o ponad 2% ;/
      • Gość: we Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 08:55
        TO NIE TEN ORBIS !
        • Gość: Trip Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: *.lanet.net.pl 29.09.10, 09:11
          Racja, to nie ten Orbis.

Na początku roku spółka akcyjna Orbis sprzedała biuro podróży Orbis. Tak więc Orbis, który ma akcje na rynku, trzyma się całkiem nieźle (ostatnio akcje rosły), a biuro podróży miało przejść restrukturyzację, ale widocznie się nie udało... Jeśli więc ktoś kupił od nich wycieczkę opierając się tylko na wiekowej marce, to się bardzo pomylił :/
        • imonate Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO 29.09.10, 12:17
          fakt, nie ten Orbis, z tym że Orbis Travel ma zobowiązania wobec Orbis SA na min 6 mln PLN, i jeszcze Orbis SA dał Orbis Travel gwarancje na następne 6 mn PLN, to nie są małe kwoty i mogą mieć wpływ na kondycję finansową spółki giełdowej.
    • ja-61 Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO 29.09.10, 09:47
      naprawdę masakra. Z kim tu jechać w 2011. Bankructwo za bankructwem ....
      • jachay Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO 29.09.10, 12:24
        Z dużymi biurami z Niemiec.
        • Gość: kole Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 29.09.10, 12:29
          ja wybrałem GTI na lato 2011. Stoi za nimi duży holding, własne linie lotnicze, Gti niemieckie i GTI Holenderskie. Dla mnie to dobra gwarancja
          • Gość: olek Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: 109.243.122.* 29.09.10, 12:53
            ja standardowo: na własną rękę - a po tym co się dzieje tylko się w tym utwierdzam.
            W obecnej sytuacji największemu wrogowi nie poleciłbym już rezerwacji na 2011 rok.
            Już zabukowałem sierpień 2011

A jeśli bym miał rezerwować?
            - albo największe europejskie biuro podróży
            - jeśli chodzi o Polskie to ITAKA lub Rainbow Tours- kto wymaga mniejszej pierwszej wpłaty tego wybieram.

Powiedzmy sobie szczerze: Selectours, Orbis - dla mnie te biura były nijakie, nigdy ich nie brałem pod uwagę przy rezerwacji.

• netka_71 Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO 29.09.10, 14:23
              A gdzie zabukowałeś ten sierpień? Oczywiście, jeżeli można spytać. Chyba zacznę się rozglądać i samodzielnie zorganizuję wakacje dla rodzinki.
              • Gość: olek Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: 109.243.176.* 30.09.10, 07:24
                Objazd po Malezji, z naciskiem na wyspy:
                www.molon.de/galleries/Malaysia/IslandsBeaches/
                Tioman i Parhentian Island na 100 %

plan taki:
                lot Warszawa - Hong Kong - 1750 zł ( 2 dni w Hong Kongu)
                lot Hong Kong Singapur- 240 zł ( 3 dni w Singapurze)

i teraz dylemat: albo lot na do Kuching ( Borneo) i 3 dni w Parku Narodowym Bako albo odrazu
                transport na Tioman Island ( plus okoliczne wysepki) a poźniej na Parhentian. Wylot z Kuala Lumpur do Hong Kongu ( Air Asia bilety w sprzedaży od ok. 11 listopada w cenie 150 zł).

Noclegi w Hostelach: nigdy nie droższe aniżeli 60 zł za dobę.
                Na wyspach o których wspominam nie rezerwuję wcześniej noclegów- nie ma problemu z dostępnością tanich kwater na miejscu.

www.backpackingmalaysia.com/ - informacje o wyspach, kwaterach itp.

Orientacyjny koszt na 18 dni: 3000 zł ( loty, zakwaterowania, śniadania) + wydatki na miejscu

w razie pytań służę pomocą
        • magdalaena1977 Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO 30.09.10, 00:21
          jachay napisał:
          > Z dużymi biurami z Niemiec.
          Ale ile osób zna niemiecki na tyle dobrze ?
          • Gość: sata Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 00:32
            Dlaczego z Niemiec? Można z Polski. Wybierać bezpieczniej jest - paradoksalnie - mniejsze biura. One nie działają na kredyt. Zmuszane są przez kontrahentów do przedpłat. Klient płaci, a biuro natychmiast przekazuje pieniądze za granicę i do linii lotniczej. Zero ryzyka dla klientów. Byłem w tym roku z mało znanym biurem Lemur Travel (ludzie z Orbisu uciekli w zeszłym roku i założyli nowe biuro) w Turcji i wszystko było na najwyższym poziomie.
            Zachęcam do małych biur. One nawet jak upadną, to klienci tego nie zauważa, bo wszystko jest zapłacone wcześniej. Z dużymi biurami nigdy nic nie wiadomo. Nie ma pewniaków.
            • Gość: JC info/ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: 93.91.208.* 01.10.10, 16:41
              Brawo!! Popieram w 100%, widzę, ze jest Pani/Pan osobą myślącą
              Oczywiste jest, że wszystkie te "kolosy" żyją na kredyt
              Pozdrawiam
    • Gość: ja Re: ORBIS - znane i zaufane biuro - UPADŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 13:13
      uważajcie na nowo powstałe biuro podróży SpecTours..to byli ludzie z Orbisu...wykradli bazę danych klientów byłego Orbisu i mieszają nadal..tylko żeby się niedługo z pieniędzmi klientów nie ulotnili..
    • Gość: cetniewo a może IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.11, 19:31
      a może lepiej wyjechać bez biura podróży nad morze np. tutaj
      • Gość: Sid1 Re: a może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 20:29
        Upadek Orbis Travel. EI wiedział wcześniej
        Taki wniosek płynie ze śledztwa przeprowadzonego przez „Rzeczpospolitą”. Biuro podróży zostało kupione przez Central European Tour Operator (CETO), zależne od Polish Enterprise Fund IV.

Jest to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, a jej kapitał zakładowy wynosił niecałe 12,5 tys. euro.
        Orbis SA już po dokonaniu transakcji udzielił nowemu właścicielowi zapomogi w wysokości 7,6 mln zł.
        Po ogłoszeniu bankructwa, Enterprise Investors odcięła się od CETO, twierdząc, że jest to niezależny podmiot gospodarczy. Ponieważ jest on spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, w przypadku bankructwa ma obowiązek spłaty długów jedynie w wysokości kapitału zakładowego, który jest bardzo niewielki. MZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka