Dodaj do ulubionych

książki podróżnicze, dzienniki z wypraw....

30.08.04, 18:32
Hola!
Namiętnie pochłaniam powieści podróznicze, dzienniki z wypraw, relacje...itp.
z całego świata! Znacie może jakieś ciekawe książki z tej dziedziny, które
warto przeczytać?
a może prowadzicie własne dzienniki wypraw?
Pooozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • aisza5 Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 30.08.04, 18:45
      Ja również, a zwłaszcza uwielbiam dzieła Nicolasa Bouviera, który poświęcił się
      podróżowaniu po świecie i całe swoje życie uczynił wielką podróżą. Jego
      dzieło "Oswajanie świata" jest taką świętą księg, biblią tych, dla których
      podróże nie są powierzchownym zwiedzaniem świata, lecz próbą dotknięcia istoty
      życia.
      Gorąco polecam!!!
      • artlomen Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 31.08.04, 13:33
        przeczytaj prowadzil nas los tu nawret jest watek z tej ksiazki
        • pli Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 01.09.04, 12:15
          zabawie sie w autopromocje (choc oczywiscie nie jest to lieratura wysokich
          lotow, ale skoro pytasz o dzienniki wypraw...) : moj blog z podrozy po ameryce
          poludniowej -
          plaszczak.blox.pl
          • mirek1410 Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 01.09.04, 16:36
            rowniez autopromocja czyli nasze relacje z podróży:

alpha.mini.pw.edu.pl/~buba/nasze.html
      • piurko Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 10.12.04, 23:44
        slowa maxa cegielskiego z empik news bodajze
    • agnes_xxx Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 01.09.04, 17:30
      Polecam książkę "Gingo wśród dzikich plemion".
      Autorem jest Wojciech Cejrowski, ale jeżeli komuś on działa na nerwy, to niech
      się nie zraża, bo książka rewelacyjna nie tylko dla sympatyków.
      Opowiada o jego przygodach w Ameryce Południowej i Środkowej w sposób ciekawy i
      niezwykle zabawny. Parskanie smiechem gwarantowane.
      a.
      • frragola Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 01.09.04, 19:19
        dziękismile))

fakt, na książki Cejrowskiego jeszcze nie trafiłamsmile a akurat głównie
        interesuje mnie Ameryka Pdsmile))..wink

i każda autoreklama jak najbardziej miło widziana! Pozdrawiamsmile
        • agnes_xxx Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 02.09.04, 19:11
          Autoreklama??

Ja tu siebie nie reklamuję, tylko Pana Wojtka...

Odezwij się, jak przeczytasz wink Ciekawa jestem reakcji wink
          a.
          • frragola Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 04.09.04, 16:48
            Autoreklama dotyczyła ogólnie tych ktorzy podali własne dziennikismile)))
            Odezwe sie jak tylko zdobede i przeczytam ksiązkesmile) Tez juz jestem ciekawasmile
            hi hi
            Pozdrowionka!
      • sol_bianca Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 12.01.05, 22:15
        agnes_xxx napisała:

> Polecam książkę "Gingo wśród dzikich plemion".
        > Autorem jest Wojciech Cejrowski, ale jeżeli komuś on działa na nerwy, to niech
        > się nie zraża, bo książka rewelacyjna nie tylko dla sympatyków.
        > Opowiada o jego przygodach w Ameryce Południowej i Środkowej w sposób ciekawy i
        >
        > niezwykle zabawny. Parskanie smiechem gwarantowane.

No, ale dla tych co tam byli albo cokolwiek wiedza o Ameryce, to jest zupełnie
        niestrawne nie ze względu na osobe autora, tylko na bzdury jakie wypisuje.
    • aamica Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 07.09.04, 22:41
      "Wyspy zaczarowane" Waldemara Łysiaka ! Nie jest to może typowa pozycja ale dla
      wielbicieli włoskich klimatów (i nietylko) doskonała. Pozdrawiam
    • marta147 Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 16.12.04, 17:30
      Polecam książkę Wojtka Kmity "Cztery lata na huśtawce", szkoda że w polsce nikt
      nie wpadł na to w tYP aby zrobić z nim wywiad, książka super nie tylko dla
      żeglarzy ale również jako przewodnik.
    • podroznik47 Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 20.01.05, 19:06
      Zapraszam na moja str www.republika.pl/maniecka Znajdziesz tam kilka dziennikow
      podrozy.
    • nomanda Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 27.02.05, 18:09
      "Wielkie przygody małej Patrycji" autorstwa Tonego Halika.- naprawdę świetne!
      Polecam też książki Beaty Pawlikowskiej z serii blondynka...np. Blondynka w
      dżungli, Blondynka wśród łowców tęczy, Blondynka śpiewa w Ukajali"- pani Beata
      pisze naprawdę ciekawie smile
      No i ktoś tu wspomniał o książce "Prowadził nas los"- nie czytałam całej, lecz
      po obszernych fragmentach tej książki muszę powiedzieć, że zapowiada się bardzo
      interesująco i mam zamiar ją przeczytać asap smile
      Pozdrowienia! :o)
      • maria-malena Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 27.02.05, 19:58
        osobiscie jakos seria z Blondynka w tytule nie przypadła mi do gustu (ale nie
        dlatego, ze o blondynce, sama tez nia jestemsmile, dla mnie zbyt infantylna,
        jakas taka powierzchowna.Za to niedawno pochłonełam wrecz "Tam gdzie konczy sie
        droga" Eriki Warmbrunn.
        Rewelacyjna ksiazka opowiadajaca o samotnej wyprawie rowerowej autorki przez
        czesc Rosji, Mongolie, Chiny, Tajlandie i Wietnam. Przy tej ksiazce seria z
        Blondynka w tytule wypada bardzo blado.

Erika Warmbrunn osiagneła glebie spojrzenia rzeczywistosc, przez ktora
        przjezdzałam na rowerze. Na rowerze poznaje ona nieznana czesc Azji, zbaczajac
        z utartych sciezek, poznajac tamtejszych ludzi, ich obyczaje. Z jej opisow
        widac, ze po prostu pokochała zarowno tamtejszych ludzi, jak i azjatycki
        krajobraz. No i przede wszystkim mamy tu do czynienia z swietnym warsztatem
        pisarskim.
        • kohoutek24 Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 08.03.05, 12:03
          "Gringo wsrod dzikich plemion rowniez polecam", pamietajac Cejrowskiego z tv
          nie spodziewalem sie takiej dobrej ksizaki.
          Polecam rowniez "Prowadzil nas los" o podrozowaniu stopem po swiecie
          Polecam wszystko Kapuscinskiego, Tonego Haliki "urodzony dla przygody" i "moja
          wielka przygoda"
          polecam strone www.sendivius.pl i oczywiscie www.travelbit.pl
          Jak ktos lubi rozmawiac o podrozach i innych kulturach - zapraszam 6261550
    • chaobella Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 09.03.05, 04:53
      Witaj!

Zapraszam do siebie :
      www.saigon.blox.pl

Pozdrawiam
    • sumire Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 23.03.05, 11:38
      Bouvier, Bouvier, Bouvier smile
      Polecałabym jeszcze jako absolutną podstawę "Smutek tropików" Levi-Straussa.
      Kapuściński, rzecz jasna.
      "Masala" Cegielskiego - na pewno lepsza niż "Światowidz"
      Gretkowskiej. "Korespondent" - bardzo dobra powieść Grażyny Jagielskiej (żony
      Wojciecha Jagielskiego z GW, którego reportaże też polecam). Budrewicz. Olga
      Stanisławska ("Rondo de Gaulle'a" o samotnej podróży przez Afrykę). Beata
      Pawlikowska, Wojciech Cejrowski...
      "Dzienniki motocyklowe" niejakiego Ernesto Guevary - zdecydowanie nie wybitne,
      ale całkiem ciekawe. Biografia Alexandry David-Neel (pierwsza cudzoziemka,
      która dostała się do Lhasy). Emm... Ostatnio wydane przez Twój Styl "Krynolinę
      zostaw w Kairze" - o pierwszych podróżniczkach - i "Japoński wachlarz" Joanny
      Bator.
      "Berlin-Moskwa. Podróż na piechotę" Bueschera (wyd. Czarne) - treść opisana w
      tytule. I z tego samego wydawnictwa koniecznie "Jadąc do Babadag" Stasiuka.
      Pewnie coś jeszcze przyszłoby mi do głowy, bo pisałam magisterkę z relacji
      podróżniczych, a i sama je płodzę niekiedy, ale muszę wracać do pracy smile)
    • mysiulek08 Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 03.04.05, 21:13
      Jesli rejony Ameryki Pld, to zapraszamsmile
      pod pierwszym adresem narazie tylko zdjecia, ale strona zapowiada sie niezlie
      pod drugim troche opisow z przepychanek w prozaicznej czynnosci na koncu
      swiatasmile

www.polcom.cl/patagonia
      volvina.blog.onet.pl
      smakosze.blox.pl
    • aendo Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 05.04.05, 13:10
      A może mógłby ktoś z Was coć o Chinach polecić??? staram się zawsze przed
      wakacjami poczytać książki podróżnicze z miejsc, do których sie wybieram, i o
      ile w przypadku Afryki wybór był ogromy, to teraz, przed Chinami, jakoś nic nie
      mogę znależć... dzięki z góry!
      Ania
    • markowy.net Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 09.04.05, 11:34
      witam
      > a może prowadzicie własne dzienniki wypraw?
      jak najbardziej i to od dawna - zapraszam na <a
      href="http://www.travelblog.prv.pl">www.travelblog.prv.pl</a>
      natomiast relacje są tutaj <a
      href="http://www.markowy.net/text/indext.html">www.markowy.net/text</a>
      pozdrawiam
    • padma Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 02.06.05, 10:17
      Ja podpiszę się pod Bouvierem, Levi-Straussem, Olgą Stanisławską. Seria o
      Blondynce to zupełnie inna liga, można poczytać, ale wielka literatura to nie
      jest. Z klasyków, po których na pewno warto sięgnąć są jeszcze Peter
      Matthiessen - po polsku "Śnieżna pantera" o Nepalu i "Drzewo pod którym
      narodził się człowiek" o Afryce powiedzmy. Napisał też cudowną książkę o
      podróży przez Amerykę Południową, "The Cloud Forest", ale niestety nie ma
      polskiego tłumaczenia. Po Polsku również nie znajdziesz innego klasyka -
      polecam bardzo Bruce Chatwin "In Patagonia".
      O Chinach nie kojarzę, ale jeszcze do moich ulubionych należą "Grzeczne
      dziewczynki nie chodzą na biegun" - nie pamiętam autorki - bardzo refleksyjna
      opowieść kobiety, która samotnie dotarła do bieguna południowego.
      Pozdrawiam!
    • brasilka2 Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 19.06.05, 11:54
      "Życie wielkiej rzeki" Wiktora Ostrowskiego - relacja faceta, który na kajaku
      przepłynął większą część Parany. Książka super, jeden z moich (kilku) numerów
      1 wink
      Cejrowski - świetne, a jakie śmieszne do tego wink

A z innej części świata" Ucieczka do Indii" Mroziewicza.
      • radzyminek Re: książki podróżnicze, dzienniki z wypraw.... 22.06.05, 13:28
        Ja czasami opisuje swoje wyprawy, nie często (po Polsce i Świecie)wink Może
        akurat znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie smile
        Pozdrawiam
        www.cyclista.blog.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka