Dodaj do ulubionych

Mali, Senegal, Gambia z Rainbow

IP: *.mnc.pl 31.10.11, 18:14
Wróciła pierwsza grupa. Jak ktoś ciekaw mogę opowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • thamel1 Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow 31.10.11, 19:34
      Chciałbym pojechać na początku przyszłego roku, stąd interesuje mnie wszystko. Dużo komarów ? Jak wyglądają przejazdy w Mali ? Czy jest czas wolny ? Jak wycieczki fakultatywne w Gambii ? itd, itp
      • Gość: Andrzej Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.mnc.pl 03.11.11, 18:21
        Nad Nigrem komarów wieczorami jest dużo. Repelenty koniecznie. Coś na malarię też bym brał. Można kupić na miejscu dużo taniej niż w Polsce. Choć malarone, który podobno najlepszy nie ma.
        Zadziwiająca sprawa ale w Mali są dobre drogi. Proste, z równym asfaltem, gdy dalej od stolicy praktycznie puste. W porównaniu z Senegalem to bajka. Dlatego długie przejazdy są do zrealizowania. Ale są to bardzo długie przejazdy. Wycieczka wymaga wysiłku choć warto bo Mali jest warte wysiłku.
        Droga do Timbuktu to droga przez pustynię i jest to prawie cały czas jazda po bezdrożach. Jednak trudno wymagać by do tego legendarnego miejsca była autostrada, Malijczycy zapowiadają, że tam nigdy nie będzie dobrej drogi bo wtedy Timbuktu straci cały mistycyzm ( jedzie się 4x4). Ciężkie drogi są też w krainie Dogonów i też nigdy tam lepszych raczej nie będzie. Taniec masek u Dogonów nikogo nie pozostawia obojętnym. Jak już pisałem to ciężki wyjazd, zobaczy się dużo ale za cenę wysiłku. Na czas wolny praktycznie nie ma miejsca. Ale przecież na końcu jest Gambia czyli możliwość czasu wolnego przez 24 godziny. Z wycieczek fakultatywnych w Gambii ludzie biorą całodzienną do wioski Kunta Kinte. Płynie się małym stateczkiem po rzece Gambia. To relaksowy czas. Ewentualnie Makasutu Safari czyli las namorzynowy, wino palmowe, połów ostryg. Hotele generalnie były O.K. Zaskoczenie raczej na plus bo to przecież prawdziwa Afryka a nie Hurgada.
      • kaszana43 Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow 07.11.11, 09:39
        Dwa tygodnie temu wróciłem z Mali.Drogi są w dobrym stanie,do Timbuktu ok.200 km. i w Kraju Dogonów niema asfaltu.Komarów są duże ilości.Najlepiej zabrać euro.1euro=650franków.Woda min.500f,piwo1000,cola500.W Gambi drogi fatalne.Wycieczka do wioski Juffereh 50 euro,warto pojechać.
    • Gość: andrzej Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 10:21
      chcę wybrać się na w/w wycieczkę organizowaną przez Rainbowa na przełomie stycznia i lutego
      i w związku z tym mam pytania:
      1/ co to znaczy, że wróciła pierwsza grupa?
      myślałam, że nowością jest nowa trasa po Senegalu i Gambii, natomiast trasa wycieczki:
      Mali- Senegal-Gambia jest już "wypróbowana", sprawdzona pod względem organizacyjnym
      2/ kto był pilotem wycieczki?
      3/ ile osób liczyła grupa?
      4/ czy wszyscy brali malarone - komary!
      5/ pytanie dość dyskusyjne, atrakcyjność wyjazdu;
      czytałam relacje grupy Polaków jadących samochodem przez te kraje- w skrócie
      wycieczka wyglądała tak:
      - kurz, brud
      - przestrzeń pustyni i nic nadto
      - sprawdzanie wiz, stanie na granicach, kłótnie z kontrolą
      - nieograniczona nachalność tubylców.... tak przez 26 dni i koniec wycieczki!
      Byłam już tu i ówdzie, stąd chęć zdobycia jak największej ilości informacji,
      za które będę b. wdzięczna
      Roma
      • Gość: bo Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.214.83.35.addr.tdcsong.se 30.11.11, 14:46
        1) Byłam na tej wycieczce w październiku i faktycznie była to pierwsza grupa, która pojechała na tę trasę.
        2) Pilotem był Pan Andrzej Zarzecki
        3) grupa 20 osób
        4) większość brała - komarów było sporo - jedyny sposób na nie to mugga 50%DEET co 12 godzin i mnie nie uciął żaden ale niektórzy nogi mieli podrapane do krwi.
        5) kurz, brud i owszem ale stania na granicach nie było bo Mali-Senegal samolotem a na granicy Senegal/Gambia przewodnik lokalny przyspieszył. Tubylcy nie tak nachalni jak na Bliskim Wschodzie za to chętnie pozują do zdjęć (za darmo) a zwłaszcza dzieci.
        Program został (moim zdaniem ) trochę uatrakcyjniony a mianowicie jeden dzień jazdy zamieniono na łódkę - płyneliśmy rzeką Bani z Dżenne do Mopti - zaglądając do wiosek do których mało kto zagląda.
        Zmęczona ale baaaardzo zadowolona wróciłam z tej wycieczki
        • Gość: Gość:bo Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 13:27
          Dzięki za wcześniejsze informacje;
          mam nast. pytania dot. wyjazdu:
          1/ a jak z jedzeniem? w ofercie wycieczki są tylko śniadania; co z obiadokolacjami?
          jak to wygląda cenowo? czy je się w hotelu czy idziemy grupą do okolicznej "jadłodajni"?
          2/ jakie buty należałoby wziąć? mogą być sandały czy raczej pełne?
          3/ czym pokonywaliście te jakby nie było duże odległości? dżipami? busikami?
          4/ co lepiej zabrać? torbę czy małą walizkę?
          • Gość: bo Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.214.83.35.addr.tdcsong.se 02.12.11, 12:56
            1)śniadania raczej cieniutkie -takie francuskie. Dopiero w Bamako,Dakarze i Banjul - był szwedzki stół. Natomiast za obiady zapłaciliśmy razem ze wstępami (tak jak było napisane w katalogu). Obiadokoloacje w hotelach bardzo dobre (przynajmniej mi smakowały). Chyba tylko raz czy dwa zatrzymaliśmy się na obiad po drodze, gdzie każdy mógł sobie kupić co chciał. Generalnie jest bardzo mało miejsc w których można się zatrzymać, zeby coś zjeść a jeśli lubisz napić się kawki w ciągu dnia to pozostaje tylko zabranie termosu.
            Ceny jedzenia są europejskie: Obiad ok 3000CFA, piwo małe 1500-2000, woda 500-1500, przelicznik był 1USD - 400CFA, 1EUR-650CFA.
            2) Ja przechodziłam cały wyjazd w klapeczkach ale do Dogonów lepiej załozyć mocne sandały lub adidaski to będzie wygodniej chodzic po skałkach.
            3)Bamako-Dżenne - bus
            Dżenne- Mopti - łódka
            Mopti-Tombuktu-Mopti - Jeepy
            Mopti-Bamako- bus
            Bamako-Dakar - samolot
            Dakar- Banjul -bus
            4)nie ma znaczenia - bagaże jadą na dachu. Na szczęście u nas pilot pomyślał i zabrał duże worki na śmiecie, w które pakowaliśmy walizki jak jechaliśmy przez pustynię. Jak wracaliśmy do Mopti spadł deszcz - nie wyobrażam sobie jakby wyglądały te bagaże (zakurzone i mokre)
            jakby jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem
            • Gość: Maciek Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.elknet.pl 08.12.11, 19:06
              CO z bezpieczeństwem, nasze M.S.Z odradza wyjazdy po zabiciu turysty z Niemiec.
              • Gość: Andrzej Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.mnc.pl 14.01.12, 00:59
                Ze względów bezpieczeństwa Rainbow odwołało wyjazd w styczniu. Z kolejnym będzie pewnie podobnie. Jak wygląda sytuacja oczami Malijczyka można przeczytać na : www.timelesstravel.pl/forum/11-mali/31-bezpieczenstwo
                • ayana.ayana Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow 16.06.12, 13:01
                  Czy jest szansa na ponowne uruchomienie tego programu z Mali? Np zima 2012/3013? Czy uspokoilo sie na tyle, zeby mozna ruszyc w rejony Timbuktu?
                  • africamaniac Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow 18.06.12, 17:09
                    No, sami jesteśmy zainteresowani pojechaniem tam w styczniu 2013 - ale na razie to wróżenie z fusów. W Mali był przewrót wojskowy, Północ kraju odłączyła się, powstało nowe państwo Tuaregów - Azawad (obejmujące Timbuktu, Gao, Kidal). Po upadku Kadafiego na Saharze są teraz koszmarne ilości broni wszelkiego rodzaju i grasujące tam bandy - również ekstremistów islamskich... Sytuacja jest na tyle nieprzewidywalna, że nie da się teraz niczego zaplanować... :(
    • Gość: Mugga Deet Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.jmdi.pl 12.12.11, 23:41
      Oficjalny sklep MUGGA EMAX DEET na komary tropikalne meszki gzy
      --->>> KLIKNIJ TU -->> SKLEP MUGGA DEET
      • Gość: afset Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: 62.29.169.* 12.06.13, 19:39
        Wygląda na to, że kierunek Senegal+Gambia ma powodzenie i sprzedaje się w RT. Czy i kiedy jest szansa na dołożenie Mali do programu objazdówki ?
        • Gość: Lael Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.06.13, 22:50
          Do Mali możesz jechać od zaraz z misją pokojową. Ale jeśli nie masz ze sobą granata i wsparcia, to chwilowo tego kierunku nie polecam ;)
    • beata_tychy88 Re: Mali, Senegal, Gambia z Rainbow 19.06.13, 12:55
      Mam do sprzedania bon wakacyjny rainbow tours na kwotę 2000zl ważny do 22.10.2013. mozna nim płacić jak gotówką. Chcę za niego 1799zł wiec macie Państwo 200zł kieszonkowego :) Bon kupić mozna poprzez serwis Allegro, link poniżej:
      allegro.pl/bon-wakacyjny-voucher-kupon-rainbow-tours-2000-zl-i3337057995.html
      zapraszam do kupna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka