Dodaj do ulubionych

Itaka - wątpliwości

07.06.13, 08:53
Czy można spokojnie kupować wczasy w Itace? Miałam upatrzony hotel, wczoraj gdy potwierdzono mi już urlop i chciałam go zarezerwować zobaczyłam, że mają bardzo duże obniżki. Czy to nie są złego początki? Trochę przypomina mi to Triadę i zaczynam się martwić. Ja wiem, najwyższa gwarancja ubezpieczeniowa, stabilność, lata na rynku ale czerwone światełko mi zaczyna migać.
Rezerwować czy szukać w innych biurach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Itaka - wątpliwości IP: *.189.219.112.skyware.pl 07.06.13, 09:16
      Jeśli boisz sie w Itace, to gdzie indziej nawet nie szukaj.
      • Gość: Basia Re: Itaka - wątpliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.13, 09:27
        Dlaczego gdzie indziej nie szukać, ja uważam, że bardzo wiarygodne i bezpieczne jest Rainbow Tours, TUI i Neckermann, nie możemy zakładać, że wszystkie biura podróży w Polsce padną, zresztą co do Itaki też bym nie miała obaw, chociaż ostatnio bardzo obniżyła jakość usług, zmienia hotele, anuluje sporo rezerwacji, odwołuje bardzo dużo wylotów z lokalnych lotnisk, może po prostu obniżyli ceny, ponieważ słabo im idzie sprzedaż, bo niektóre ceny w tym sezonie mieli z kosmosu, sporo wyższe niż u konkurencji i jakość kiepska.
        • onyks_malowany Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 09:42
          "anuluje sporo rezerwacji, o
          > dwołuje bardzo dużo wylotów z lokalnych lotnisk, może po prostu obniżyli ceny,
          > ponieważ słabo im idzie sprzedaż, bo niektóre ceny w tym sezonie mieli z kosmos"

czyli działają zgodnie z zasadami ekonomii. Sprzedaż idzie słabo, więc odwołują nieopłacalny lot, tam, gdzie mają jeszcze miejsca w samolocie obniżają ceny, aby te miejsca zapełnić. Byłoby dziwne, gdyby działali na odwrót.
        • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 10:23
          Nekkerman bardzo słabo stoi w rankingach.
          Sprawdź:

www.rp.pl/temat/984572.html
          Nekkerman bym nie brała ;-/
          • Gość: . Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 10:47
            > Nekkerman bardzo słabo stoi w rankingach.
            > Sprawdź:
            >
            > www.rp.pl/temat/984572.html
            > Nekkerman bym nie brała ;-/

możesz wyjaśnić o co chodzi z tymi rankingami? przecież wg tego linka to neckermann jest w czołówce.
            • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 10:55
              Neckermann ma ocenę N/A czyli negatywne prognozy na przyszłość a to dlatego, że NIE UJAWNIA swoich danych finansowych a to już jest podejrzane,
              brak danych - uniemożliwia ustalenie poprawnego ratingu oraz perspektywy.

Mój przyjaciel był z nimi na urlopie w święta wielkanocne, już wtedy właścicielka biura pośredniczącego mówiła, że agenci mają problemy z nimi ale nie powiedziała o co chodzi.
              Dla mnie osobiście skoro nie ujawniają danych finansowych to nie wszystko jest OK.
              • Gość: . Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 11:15
                nie to żebym bronił neckermanna, nigdy z nimi nigdzie nie byłem, bo są po prosty dla mnie za drodzy.

ale mylnie czytasz ten ranking.

N/A oznacza tylko i wyłącznie brak danych, a ocena "Outlook Perspektywa - Negatywna" oznacza, że najprawdopodobniej ocena (rating) tego biura zostanie obniżona. Ale zauważ, że Neckermann ma ostatnią ocenę AA- (czyli bardzo wysoką nawet w porównaniu do np. Itaki) więc i ma z czego spadać, bo nawet jak spadnie na A czy BBB to nadal będzie to b. bardzo wysoko.

Zaznaczam także dla innych czytających ten ranking: Outlook Perspektywa to nie jest perspektywa działalności (negatywna nie znaczy że firma pada, a pozytywna nie oznacza że firma świetnie sobie radzi), a ocena czy jest szansa na wzrost ratingu czy nie.

Na przykładzie Itaki (ostatnia ocena BBB), perspektywa - stabilna, Itaka nadal będzie miała ocenę BBB.
                Na przykładzie TUI (ostatnia ocena BB), perspektywa - pozytywna, jest szansa że następna ocena będzie BB+ lub wyższa.
                Na przykładzie Neckermanna (ostatnia ocena AA-), perspektywa - negatywna, jest duże prawdopodobieństwo że następna ocena będzie BBB lub niższa.
                • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 11:17
                  To jest twoja opinia,
                  moja znajoma ma biuro podróży w Piasecznie, kupuję u niej wycieczki od kilkunastu lat, ostrzegała mnie w marcu przed GTI, a wcześniej Kopernik i Triada.
                  Na temat Neckermanna też ma swoja opinię, ja jej ufam.
                  Ja dziękuję.
                  • Gość: . Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 11:25
                    1landrynka, ależ ja się z tobą nie kłócę.
                    Może i to biuro ma problemy. Tak jak pisałem, nie interesuje mnie to ponieważ nigdzie się z nimi nie wybieram, bo mają za wysokie ceny (jak dla mnie oczywiście).

Pisałem tylko, że wyciągasz złe wnioski z ratingu (nie rankingu), to wszystko.
                    • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 11:27
                      Rozumiem co do mnie piszesz,
                      dla mnie dane z tego rankingu są potwierdzeniem obaw mojej znajomej, ot tyle.
                      • Gość: jula Re: Itaka - wątpliwości IP: *.toya.net.pl 07.06.13, 14:06
                        ja bym również nie ryzykowała z Neckermanem. Moja znajoma która pracowała w w firmie obsługującej to biuro powiedziała że mają spore problemy i ona z nimi nigdzie nie pojedzie. Nekerman to chyba spółka córka należąca do Tomasa Cooka który też ma (lub miał - nie orientuje się na rynku angielskim) duże problemy z płynnością.
      • anamaria74 Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 09:39
        Gość portalu: Gość napisał(a):

> Jeśli boisz sie w Itace, to gdzie indziej nawet nie szukaj.

Mam po prostu wątpliwości. Patrząc na to co się dzieje w turystyce myślę, że to chyba normalne. Ufałam Itace (spędzałam z tym BP już kilka razy urlop) i chcę ufać dalej ale obniżona jakość usług mówi niestety za siebie.
        • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 10:24
          spójrz;
          www.rp.pl/temat/984572.html
          i wybierz biuro z najlepsza prognozą :-)
        • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 10:57
          Właśnie, wkurza mnie to czekanie kilka, kilkanaście godzin na holu na samolot bo doba hotelowa skończyła się o 11-12 a Itaka o 3 nad ranem podstawia samolot, tyle godzin na holu z dziećmi, omijam takie sprawy :-/
          • Gość: gość Re: Itaka - wątpliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:12
            Po co wychodzisz z dziećmi "NA hol"?
            Pozostań W holu.
            ;-)
            • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 11:16
              Czepiasz się pierdół, raz byłam z Itaką więcej nie pojadę,
              za to na różnych wyjazdach widziałam koczujące rodziny z dziećmi na holu, czekające po 9 godzin na wylot, gdzie nawet nie mogli już posilić się w hotelu i dostać napój z baru bo recepcjonista zabrał im opaski hotelowe.
              • maigold Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 12:58
                Ale dlaczego mieli dostać? Chyba w umowie jest określona liczba dób hotelowych.
                • werkaem Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 13:42
                  > Ale dlaczego mieli dostać? Chyba w umowie jest określona liczba dób hotelowych.

W dobrych hotelach a all inclusive nawet po wykwaterowaniu z pokoju o 12 nie zabierają opasek z all i do samego wyjazdu na lotnisko można korzystać ze wszystkiego w hotelu. Ja zawsze tak miałam we wszystkich hotelach w których byłam. Doba hotelowa po prostu dotyczyła tylko zakwaterowania, a nie napojów i jedzenia.
          • Gość: Ja Re: Itaka - wątpliwości IP: 194.24.1.* 07.06.13, 11:31
            Godziny wylotów ustala przewoźnik i biuro nie ma na to wpływu, my zawsze dokupujemy przedłużenie pokoju i nie musimy tkwić w holu.
            • 1landrynka Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 11:38
              Też to wiem,
              jednak mimo to wybieram inne biura, gdzie nie muszę dopłacać za pokój za 8 godz 180 euro, bo taką sytuację miałam w Sharm.
              • Gość: olusia Re: Itaka - wątpliwości IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 16:32
                My nie koczujemy w holu tylko opalamy się na plaży, a bagaże czekają na nas w pomieszczeniu na przechowywanie bagaży - nigdy nic nam nie zginęło, potem przebieramy się i w drogę - tylko trzeba się spakować z głową, aby mieć wszystko pod ręką
              • Gość: kasia Re: Itaka - wątpliwości IP: *.toya.net.pl 07.06.13, 22:40
                a w którym biurze pokój masz do końca (czyli po 12:00 w dniu wylotu, zakładając, że zaczynasz 8 lub 15 dobę) bez dopłaty?
        • maigold Re: Itaka - wątpliwości 07.06.13, 12:42
          Obniżona jakość usług i obniżanie cen ma na celu przyciągnięcie rzeszy turystów. Itaka, Rainbow to masowe biura.
          • Gość: ania Re: Itaka - wątpliwości IP: *.mofnet.gov.pl 07.06.13, 14:55
            Niskie ceny w czerwcu to atrakcyjne lasty, to normalne i nie ma się czego bać.
            Podobno dlatego ludzie nie chcą mieć dzieci w Polsce :)
            1.500 x 2 w czerwcu to nie to samo co 2.500 x 2 + np. 1.500 w lipcu...
            • Gość: kasia Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 12:24
              Neckermanm.... po zmianie prezesa, podupadł. Ale teraz wrócił 'stary' prezes, pan Piątek który tworzył neckermana. I za jego czasów biuro świetnie sobie radziło. I od jego powrotu wyniki biura idą w góre. Jeszcze troche i biuro wyjdzie na prosta.
              Natomiast źle się dzieje w Tui. Tui rónież zmieniło prezesa, i marka idzie dół. Są bardzo skłóceniu z agnetami, za kiepską sprzedaż również pan prezes obwinia agentów. A przecież tak bardzo chcą przenieść sprzedaż do netu. Ze względów oszczędnosciowych. Zamykają również coraz więcej biur stacjonarnych. Kiedyś TUI był biurem drogim, niedostępnym dla wszystkich. A teraz ... ceny konkurencyjne, systematyczne 'promocje' , jakoś usług idzie w dół. Korzystam z tego biura od 10 lat. W tym roku po raz pierwszy w życiu zrezygnowałam z tui.
              TUI prawdopodobnie wycofa sie z rynku polskiego, tak jak na Węgrzech. W kuluarach mówi sie , że w przyszłym roku. TUI world nie będzie wiecznie dokładał pieniędzy. TUI de. też ma się źle.
              • Gość: Asia Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 14:08
                Takie brednie to tylko konkurencja (Neckermann??) może wymyślać (albo jakiś skłócony agent), ja z TUI jeżdżę od 8 lat i dotychczas zawsze wszystko było OK, nie interesują mnie problemy TUI z agentami, biuro stacjonarne, w którym co roku rezerwuję działa jak działało, a to że TUI ma ceny konkurencyjne, a nie jakieś z kosmosu i promocje to dla mnie zdecydowanie zaleta, a nie wada. Sprzedaż TUI rośnie z roku na rok (skąd te bzdury o spadającej sprzedaży?), rankingi TUI są pozytywne, a wpadki zdarzają się wszystkim biurom, które mają masowego klienta (TUI jest drugie na polskim rynku), mnie osobiście nic takiego nie spotkało zawsze wracam zadowolona i nie bardzo zrozumiałam z jakiego powody Kasia zrezygnowała z TUI, bo chyba nie z powodu konkurencyjnych cen.
                Ja w tym roku jadę znowu z TUI (Majorka i Egipt) i nie mam żadnych obaw o przyszłość tego biura.
                • Gość: kasia Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 15:09
                  Zawodowo nie jestem związana z żadnym biurem podróży :) Co nie znaczy, że nie mam wiedzy nt temat.
                • Gość: do kasi i asi Re: Itaka - wątpliwości IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.06.13, 15:58
                  Wbrew pozorom Wasze opinie nie są sprzeczne.
                  Gdy jedna pisze o konkurencyjnych cenach, druga - że TUI się wycofa bo nie chce dokładać, to jest tu pewna logika.
                  I jest prawdą, że TUI ograniczyło współpracę z agentami.
                  Co do moich doświadczeń z TUI - Bodrum: hotel **** HB w cenie **** AI Itaki, ale było to prawdziwe 4 gwiazdki a nie udawane.
                  Bardzo pewne biuro i przeliczanie po ok. 4,00 zł za euro podczas gdy zawsze ostatnio euro kosztuje 4,20 - 4,30.
                  Co do podsatwowej kwestii - czy bać się niskich cen w Itace? Są to typowe lasty, ale tanio tylko na tydzień z wylotem np. za 3-4 dni.
            • maigold Re: Itaka - wątpliwości 08.06.13, 12:27
              Masz rację, ludzie rezerwują weekendy majowe i potem wakacje. Często patrząc w czerwcu na oferty aż człowieka skręca, że nie może się wybrać. Końcem lipca jadę (ale nie z Itaką) na długą wycieczkę. Chciałabym załapać się na początku lipca na lasta z nimi, choć pewnie cena nie spadnie tak jak na wyjazd jutrzejszy.
    • Gość: slawek Re: Itaka - wątpliwości IP: 193.46.186.* 19.07.13, 11:25
      Nie warto nic kupować w Itace. Podziele się z wami doświadczenia z 3 moich pobytów z Itaka w róznych miejscach. Nie będzi tu komentarzy odnosnie pracy rezydentów, wycieczek fakultatywnych lecz same suche fakty kótre ocenicie.
      Wyjazd pierwszy 2004 rok - grecka wyspa Thasos ( zreszta przepiękna)
      Miało być: wylot Warszawa przylot Kavala w niedzielę
      Było : wylot Warszawa w poniedziałek wieczorem z przylotem do salonik - a później 4 godziny jazdy autokarem do kavali
      Miało być : powrót samolot Kavala - warszawa w niedzielę
      Było : wylot z Salonik ( autokar 4 godziny) i przlot do katowic z później autokar do Warszawy

Wyjazd drugi - 2010 rok Hiszpania Costa del Sol
      wylot/ przylot Ok ale
      na lotnisku w Maladze ( bo przecież gdyby taka informacja pojawiła sie przed wylotem to można by zrezygnowac z wycieczki bez kosztów a tak to jesteś "ugotowany na surowo" okazało się że:
      - inny hotel
      - w zupełnie innej miejscowości na jej obrzeżu
      - z dala od jakichkolwiek atrakcji

Wyjazd trzeci - Sycylia 2013 rok

Wylot OK
      Hotel niby ten co w katalogu ale cóż pewne nieścisłości w opisie katalogowym w porównaniu z rzeczywistością ( hotel 5* Blu hotel portorosa)
      - miało być 5 * - na miejscu jest 4*
      - miła być międzynarodowy - tyle że w hotelu praktycznie nikt nie mówi w innym języku niz włoski
      -miało być - posiłki w restauracji - jest stłowka utworzona z dóch sal konferencyjnych
      -miało być - restauracja z obsługą kelnerską - oczywiście nie uświadczysz nikogo pełniącego taka funkcję
      - miał być mini bar w pokoju - nie ma
      - doba hotelowa trawa od 17:00 do 10:00 czyli zawsze w dniu przjadu lub wyjazdu zostajesz "na lodzie" a tzw shower room nie uświadczysz, a przdłużenie doby hoteloweh nie wchodzi w grę
      - podwyższenie standardu z soft all inn do pełnego all inn w Itace kosztuje ca 600 PLN od osoby za tydziec , na miejscu w hotelu EUR 90
      - miały być wycieczki fakultatywne - na miescu rezydent osiwadcz że ze względu na odległośc od innych hoteli z tego hotelu nie będą realizowane wycieczki.
      - pokój miał być dwuosobowy ale był jednoosobowy przekształcony w dwóosobowy poprzez dołożenie jednej poduszki i dostawienie drugiej szklaneczki.

Zanim wykupicie swój wymarzony urlop w Itace zastanócie się czy warto. Ja już tego błedu po raz czwarty nie popełnię

Życzę udanego odpoczynku ale z innymi biurami lub samodzielnie.

• Gość: mob-os Re: Itaka - wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 21:20
        Zupełnie nie rozumię po dwoch nieudanych wyjazdach kupujesz trzeci w tym samym biurze -Itaka ?
        • 123iti Re: Itaka - wątpliwości 20.07.13, 08:15
          A ja chyba miałem pecha bo byłem na trzech objazdówkach z Itaką i wszystko było dobrze i jestem nawet zadowolony. Pozdrawiam.
        • Gość: Lifter Re: Itaka - wątpliwości IP: 213.231.192.* 25.07.13, 19:12
          To jak w tej anegdocie o babce, ktora ma 5 dzieci z tym samym facetem na kocia lape. Na pytanie "to czemu za niego nie wyjdziesz" odpowiada 'bo go nie lubie!".
      • Gość: Sid1 Re: Itaka - wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 08:46
        Dwa razy z Itaką: Turcja, Kreta i nie ma do czego się doczepić.
      • Gość: Lifter Re: Itaka - wątpliwości IP: 213.231.192.* 25.07.13, 18:54
        To faktycznie musisz miec pecha, ja bylem z nimi 3x (Egipt, Kenia, Wyspy Kanaryjskie) i zawsze wszystko bylo w porzadku. Kwestia szczescia?
    • Gość: Beata Re: Itaka - wątpliwości IP: *.tychy.vectranet.pl 22.07.13, 11:13
      Sprzedam bony wakacyjne ITAKA o łącznej wartości 2000zł tj.2x1000zł ważnych do dnia 30.10.2013r. Do tego czasu należy zarezerwować wycieczkę, sama podróż może odbyć się dużo później. Możliwość kupna poprzez serwis allegro pod linkiem:
      allegro.pl/bon-wakacyjny-itaka-voucher-2000zl-i3416706019.html
    • Gość: Maciek Re: Itaka - wątpliwości IP: *.ip.netia.com.pl 26.07.13, 17:31
      Śmiało mogę polecić Ci Rainbow Tours. Miewają czasami drobne wpadki ale raczej natury przeoczeniowej niż organizacyjnej. Nigdy nie miałem z nimi kłopotów a byłem ładnych kilka razy.
      Oczywiście też można polecić jak ktoś wspomniał TUI i Neckerman ale są trochę droźsi.
      • Gość: Jola Re: Itaka - wątpliwości IP: *.tychy.vectranet.pl 27.07.13, 12:30
        Bon wakacyjny ITAKA o wartosci 2000zł do kupienia poprzez serwis allegro pod likiem: allegro.pl/bon-wakacyjn-voucher-itaka-kupon-2000zl-i3428857204.html zapraszam do kupna
    • paragazet Re: Itaka - wątpliwości 03.07.15, 20:21
      Szukam dziewczyny z lotniska Dalaman - Wrocław lądowanie 29.06.2015. Kiedy mnie odnajdziesz? Wycieczka była w terminie 15-

29.06.2015, może była w marmaris, może ktoś zna kogoś z lotniska, albo z biura podróży. Jeśli też leciałeś tym samolotem

odezwij się. daaab@poczta.onet.pl
    • Gość: akura Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.15, 21:07
      Bez przesady, Itaka to największe biuro podróży w Polsce, a Triada należała do średniaków. Mimo tego, że intensywnie przez lata promowali się na ostatniej stronie gazety turystycznej. :)
    • Gość: vnsc Re: Itaka - wątpliwości IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.15, 21:49
      Zawsze możesz wykupić dodatkowe ubezpieczenie na własną rękę, nie jest to duży wydatek, a przy twoich wątpliwościach gwarantuje spokój.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka