Dodaj do ulubionych

Wjazd do Izraela

28.07.02, 15:49
W najblizszym czasie planuję na miesiąc podróż do Izraela. Mam zamiar
zarezerwować bilet z określoną datą powrotu. Otrzymałam też faksem
zaproszenie. W związku z tym mam pytanie czy potrzebna mi jest wiza wjazdowa
i czy bez niej mogą mnie nie wpuścić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dawid Re: Wjazd do Izraela IP: 213.30.57.* 28.07.02, 17:00
      Z tego co wiem, wizy do Izraela dla Polaków przybywajacych tam w celach
      turystycznych zostaly zniesione prawie 2 lata temu.
    • Gość: acton Re: Wjazd do Izraela IP: *.jedwab.net.pl 29.07.02, 00:50
      padme1 napisała:

> W najblizszym czasie planuję na miesiąc podróż do Izraela. Mam zamiar
      > zarezerwować bilet z określoną datą powrotu. Otrzymałam też faksem
      > zaproszenie. W związku z tym mam pytanie czy potrzebna mi jest wiza wjazdowa
      > i czy bez niej mogą mnie nie wpuścić?

Zastanów się czy warto jechać do Izraela. Pieczątka izraelska w paszporcie jest
      równoznaczna z odmową uzyskania wizy części krajów bliskowschodnich, np. Syrii.
      Ze względów turystycznych są o niebo piękniejsze od malutkiego Izraelka.
      • Gość: Dawid Re: Wjazd do Izraela IP: 213.30.57.* 29.07.02, 19:24
        Tego rodzaju skandaliczna dyskryminacja zle swiadczy tylko o Syrii, która jest
        niedemokratycznym krajem, a nie o Izraelu.
        • Gość: acton Re: Wjazd do Izraela IP: *.jedwab.net.pl 29.07.02, 19:37
          Gość portalu: Dawid napisał(a):

> Tego rodzaju skandaliczna dyskryminacja zle swiadczy tylko o Syrii, która
          jest
          > niedemokratycznym krajem, a nie o Izraelu.

Jednakże czasami, by poszerzyć horyzonty można zwiedzić też nieco inny kraj niż
          demokratyczny (z tą demokracją w Izraelu też mam wątpliwości). Jeśli chodzi o
          turystykę Syria, Jordania czy Liban są nieporównywalnie piękniejsze niż malutki
          Izrael. Może znasz np. Pamirę, Petrę, Jerash, Byblos, Damaszek, Krak de
          Chevaliers, Wadi Rum, Wadi Mousa, wszelkiego rodzaju wioski beduińskie. Tego
          już raczej nigdy nie zwiedzisz...Petra znan jest choćby ze zdjęć z Indiany
          Jonesa. Z miejsc biblijnych w Jordanii jest Mt. Nebo gdzie podobno Mojżesz
          oglądał Ziemię Obiecaną i zmarł, w Damaszku jest mauzoleum Św. Pawła, są też
          ruiny klasztoru Św. Szymona Słupnika i wiele wiele innych. Warto o tym pomyśleć
          zanim się zdecyduje z tego rezygnować.
          • Gość: Dawid Re: Wjazd do Izraela IP: 213.30.57.* 29.07.02, 20:27
            Nie widze powodu dla którego trzeba z czegos zrezygnowac. Na zyczenie turysty
            wszelkie wizy i pieczatki graniczne z Izraela moga byc wbijane nie bezposrednio
            do paszportu, ale na specjalna wkladke która po powrocie do domu mozesz
            wyrzucic i nikt nie bedzie wiedzial ze byles w Izraelu.

A jezeli nawet komus wbija pieczatki do paszportu, to wystarczy go zmienic
            przed wyjazdem do krajów arabskich i sprawa zalatwiona. Naprawde niewielki
            problem.

O ile wiem, to Petra, Wadi Rum, etc sa w Jordanii, a Jordania wpuszcza na swoje
            terytorium osoby z pieczatkami izraelskimi (sa przeciez przejscia graniczne
            miedzy Izraelem i Jordania). Zakazy sa w Syrii, Libanie, Maroku, Algierii,
            Libii i wiekszosci krajów plw arabskiego.
            • Gość: acton Re: Wjazd do Izraela IP: *.jedwab.net.pl 29.07.02, 23:33
              Gość portalu: Dawid napisał(a):

> Nie widze powodu dla którego trzeba z czegos zrezygnowac. Na zyczenie turysty
              > wszelkie wizy i pieczatki graniczne z Izraela moga byc wbijane nie
              bezposrednio
              >
              > do paszportu, ale na specjalna wkladke która po powrocie do domu mozesz
              > wyrzucic i nikt nie bedzie wiedzial ze byles w Izraelu.
              >
              > A jezeli nawet komus wbija pieczatki do paszportu, to wystarczy go zmienic
              > przed wyjazdem do krajów arabskich i sprawa zalatwiona. Naprawde niewielki
              > problem.
              >
              > O ile wiem, to Petra, Wadi Rum, etc sa w Jordanii, a Jordania wpuszcza na
              swoje
              >
              > terytorium osoby z pieczatkami izraelskimi (sa przeciez przejscia graniczne
              > miedzy Izraelem i Jordania). Zakazy sa w Syrii, Libanie, Maroku, Algierii,
              > Libii i wiekszosci krajów plw arabskiego.

Co do Jordanii, to masz rację. Z nowym paszportem, to może być sposób... Nie
              wiem czy jednak jest jakiś sposób weryfikacji ad. pobytu w Izraelu. Wizę
              praktycznie można tylko dostać w ambasadzie w Polsce, otzrymuje sie ją po kilku
              dniach. Może jednak jakoś weryfikują? Cholera wie szczerze mówiąc...
              • Gość: Dawid Re: Wjazd do Izraela IP: 213.30.57.* 30.07.02, 00:07
                Jstem pewien ze zweryfikowanie tego jest absolutnie niemozliwe. Bo jak?????
                Jedyny sposób jaki mi przychodzi do glowy bylby dostep do list pasazerów
                samolotów latajacych do TelAwiwu i Ejlatu i wpisywanie ich do komputera na
                czarna liste. Absurd oczywiscie.
        • Gość: Marek Re: Wjazd do Izraela IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 30.07.02, 09:36
          Byłem na wycieczce w demokratycznym Izraelu statkiem z Cypru. Izraelczycy
          zabrali wszystkim paszporty, zostaliśmy w ich kraju bez dokumentów. Każdy z nas
          traktowany był bardzo podejrzliwie, ja osobiście czułem się jak przestępca.
          Kontrola wybranych osób do złudzenia przypominała obrazki znane z filmów
          wojennych.
          Aha, byłem tam jeszcze przed ostatnim konfliktem z Palestyną.

W demokrację i europejskość Izraela wierzą chyba tylko sami Izraelczycy.
          • miriam_73 Re: Wjazd do Izraela 30.07.02, 10:20
            Paszporty przy rejsach z Cypru do Izraela są zabierane wszystkim, nie tylko
            Polakom. A co do podejrzliwości powiem tylko tak: w 1999 r. byłam na takim
            rejsie i z 12-osobowej grupy Polaków na statek nie wróciło 7 osób (słownie:
            SIEDEM). W 2000 r. będąc na wycieczce objazdowej do Izraela na lotnisku "urwało
            się" od razu 6 osób, potem jeszcze jedna pani w Jaffie. A z tego co wiem (i co
            przerobiłam na własnej skórze) nie ma problemów z wjazdem do Jordanii (przez
            Most Allenby'ego) i Egiptu (np. przez Tabę). Do niedawna zresztą (czyli dopóki
            nie czaczęło się w Izraelu kotłować jesienią 2000 r.) wycieczki łączone np.
            Izrael-Jordania czy Egipt-Izrael były całkiem popularne i miało je w ofercie
            wiele biur.
            • Gość: Marek Re: Wjazd do Izraela IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 30.07.02, 10:42
              To, że nie tylko Polakom zabierają paszporty, nie świadczy o ich
              demokratyczności, chyba, że chodzi Ci o to, że demokratycznie wszystkim
              zabrali...
              A ostre przeszukiwanie dziecinnie wyglądającego dwunastolatka będącego na
              wycieczce z rodzicami było naprawdę przygnębiającym doświadczeniem.
              Ja zresztą tylko chciałem się odnieść do izraelskiej demokracji, uważam, że
              demokracja u nas i w Izraelu to dwie różne demokracje i ja zdecydowanie wolę tę
              naszą, choć w biedniejszym kraju.
              Wyobraź sobie, że np. Polacy zaczęli by tak traktować cudzoziemców.

Gdyby nie to, że właśnie w Izraelu znajduje się Ziemia Święta, przeciętny
              turysta by tam nie pojechał. Co to za przyjemność czuć się potencjalnym
              przestępcą za własne pieniądze ?

Aha, z naszego autokaru nikt się nie urwał.
    • miriam_73 Re: Wjazd do Izraela 29.07.02, 15:24
      Od 1 lipca 2000 r. nie ma już obowiązku wizowego jesli jedziesz na krócej niż 3
      miesiące. Jeśli będziesz mieć datowany bilet oraz zaproszenie to nie powinno
      być kłopotu. Pamiętaj aby w deklaracji wjazdowej wpisać adres pobytu zgodny z
      tym na zaproszeniu. Uczul też zapraszających że mogą się z nimi skontaktować z
      lotniska w celu potwierdzenia zaproszenia.
      • Gość: Bea Re: Wjazd do Izraela IP: *.pl 30.07.02, 01:32
        4 lata temu byłam w Izraelu, Syrii, Jordanii i Egipcie w ciagu 4 tyg. z jednym
        paszportem. Wizę izraelska otrzymalam na oddzielnym formularzu i tam
        stemplowano wjazdy i wyjazdy do Izraela. Ale trzeba było być czujnym - mężowi
        wbito pieczatke izraelską do paszportu i przekreslilo to (wówczas)jego szanse
        na wjazd do Jordanii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka