15.03.06, 21:26
Chcielibyśmy pojechać/poleciec do ragi
4+1
Prosze o pomoc: nocleg, transport

Dziki

ps. co zobaczyc w 3 dni
/z dzieckiem?/
MD
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Re: Praga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 23:28
      Czy jest ktoś, co pomógłby doradzic czym poleciec i gdzie spać
      .... co zobaczyć w 3 dni i dzieckim:)
      • Gość: Katka Re: Praga IP: *.pse.pl / *.pse.pl 31.03.06, 12:22
        Czesc,
        nie piszesz kiedy jedziesz i jakiego cenowo noclegu potrzebujesz wiec wypowiem
        sie tylko w kwestii co zobaczyc. Bylam w Pradze juz chyba z piec razy, znam
        dobrze to miasto wiec mozesz mi zaufac :)
        trzy dni to nie wiele (oczywiscie moim zdaniem ) jak na Prage ale najwazniejsze
        rzeczy mozna zobaczyc. Oczywiscie zamek na Hradczanach z Katedra, Zlota uliczka
        itd. i mozna tez polecam, dostac sie na wzgorze Petrin (pisze bea czeskich
        liter) kolejka linowa, ktora stacje na dole ma na ulicy Ujezd i tam wspiac sie
        na wieze widokowa, z ktorej pieknie widac cala Prage, obok jest fajny labirynt
        zwierciadlany, jesli sie jest z dzieckiem to mysle ze to dla niego frajda. Przy
        tej samej ulicy, troche niepozornie zaznaczone (tak jakos na poczatku od strony
        Malostranskiego Namiesti) jest tez wejscie do jednego z ladniejszych praskich
        ogrodow - Vrtybovska zahrada - taki tarasowy ogrod z ktorego tez pieknie widac
        panorame dachow praskich i nie tylko. sam ogrod tez jest zachwycajacy.
        no i koniecznie trzeba wejsc do kosciola sw. Mikulasza na Malostranskim
        namesti. piekny barokowy kosciol, dech zapiera po wejsciu :)
        a w nastepne dwa dni radze przejsc przez most karola na druga strone Wltawy i
        obejrzec koniecznie dzielnice Zydowska (od rynku starego miasta wokol ulicy
        Paryskiej w wielkim skrocie) z cmentarzem, Staronova Synagoga, mozna kupic
        bilet na wszystkie zabytki dzielnicy w tym kilka synagog z tym ze zwiedzanie
        zajmie wam wtedy caly dzien bo zabytki sa troche porozrzucane po calej
        dzielnicy a bilet jest dosc drogi jesli ktos liczy koszty. ale mozna tez
        oberzec pojedynczo co sie chce.
        oczywiscie rynek starego miasta z ratuszem, kosciol Tynski, ten ze szpiczastymi
        wiezami na rynku, potem mozna przejsc ulica celetna i na Prikope do
        Vaclawskiego Namesti (dwie bardzo ladne ulice) i tam popatrzec sobie na piekny
        plac, budynek muzeum narodowego.
        w drodze na plac Waclawa mozna zboczyn na Namesti Republiki zeby tam obejrzec
        brame prochowa i Obecni dum, dom miejski, piekna secesyjna budowla, jesli ktos
        lubi kawiarniane klimaty to w srodku jest piekna kawiarnia z fajnym klimatem.
        Mozna tez przejsc sie Smetanowym nabrezi do ulicy Narodni i tam z bliska
        obejrzec budynek teatru.
        I to na tyle co mi przychodzi do glowy. Takie najwazniejsze rzeczy w Pradze.
        Jesli mialbys jakies pytania chetnie odpowiem.
        • travel_wawa Re: Praga - jak sie najeść:) 31.03.06, 19:29
          A zjeść obiad niedrogo w "Ceske Kuchyni" na Havelskiej.
          Svíčková na smetaně, VKZ (Vepřo, knedlo, zelo) itp...
          Samoobsługa, wchodząc pobiera się Jidelny listek, gdzie zapisuje się wszystkie
          pobrane potrawy i napoje.Płaci się przy wyjściu, niestety tylko gotówką, nie
          mają terminali do kart.

www.pozitivni-noviny.cz/009a.html
    • Gość: cleo1980 Re: Praga IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.06, 20:29
      Tani nocleg znalazłam na stronie - www.hostelclub.com, hostel nazywał się Travel
      Club Prague. Śmiało polecam!
    • Gość: asia Re: Praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:44
      w miarę fajne hotele można zarezerwować na www.best-hotel.pl
    • Gość: Katka Re: Praga IP: *.pse.pl / *.pse.pl 03.04.06, 10:54
      No to sie jeszcze dopisze :) do moich poprzednikow mam nadzieje milosnikow
      Pragi tak jak ja :)
      jesli zaleczy ci na tanim noclegu to mozna wykorzystac ktorys z praskich
      akademikow, z tym ze to tylko w okresie wakacyjnym, a ceny sa wtedy bardzo
      male. Ja np zawsze nocuje w akademikach Na Strachovie, poniewaz jezdze na
      dluzej niz dwa tyg wiec zalezy mi na cenie, dzwonie i rezerwuje sama i wtedy
      wychodzi niecale 300 KCz za nocleg. ale jest tez w Pradze mnostwo hosteli lub
      prywatnych kwater. jesli sie ma wiecej pieniedzy mozna wynajac caly luksusowy
      apartament w historycznym centrum.
      jesli chodzi o knajpy to zawsze nalezy wybierac te z daleka od rynku starego
      miasta, ja osobiscie lubie bardzo Mala Strane i tam tez zwykle wybieram knajpy.
      No i nalezy sprawdzac rachunek bo kelnerzy potrafia dopisywac rozne rzeczy.
      mnie zdarzylo sie pare razy miec dopisane wiecej niz jedno piwko np. na
      szczescie znam troche czeski wiec sie wyklocam :)
      Nie polecam tez slawnej piwiarni U Fleku. Stanowczo przereklamowana. A juz na
      pewno nie nalezy tam nic jesc!
      Na ulicy Ujezd (Mala Strana) sa dwie fajne knajpki. U Szwejka z typowo czeskim
      jedzeniem, bardzo dobrym lub jesli ktos juz ma dosc czeskich specjalow to dalej
      jest fantastyczna restauracja meksykanska.
    • mariarella Re: Praga 04.04.06, 11:29
      Nie wiadomo jak duże to dziecko - ale w tym miejscu widziałam nawet dwu, trzy-
      latki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=38873478&wv.x=2&a=38929889
      .... bo chyba chodzi Wam o tani i przyjemny nocleg?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka