Dodaj do ulubionych

wyrobienie legitymacji

06.03.07, 16:22
Mam pytanie do osób, które już legitymację pilocką odebrały: kiedy należy
zrobić badania lekarskie? Dzwoniłam do centrum medycyny pracy i pani mi
powiedziała, że mogę wykonać badania tylko na zlecenie pracodawcy. A przecież
jeśli chodzi o pilotaż, to ja na dziś dzień żadnego pracodawcy nie mam. Czy
do wyrobienia legitymacji badania są potrzebne? Proszę o wyjaśnienie
dotyczące "aktualnych badań lekarskich".
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • valdi49 Re: wyrobienie legitymacji 06.03.07, 19:43
      ja dwukrotnie robiłem badania bez skierowania - bo trudno takie otrzymać - i
      zawsze zostałem przyjęty przez lekarza. Trzeba być mocno "dociernym" .
    • karola_fiona Re: wyrobienie legitymacji 06.03.07, 20:22
      Witam serdecznie!O ile mi wiadomo, żeby otrzymać legitymację nie trzeba mieć
      badań.Badania są potrzebne tylko do tego,żeby mieć identyfikator czyli de facto
      prawo wykonywania zawodu. Na pytanie o skierowanie , trzeba powiedzieć że sama
      się kierujesz na badanie- a masz takie prawo jako pilot ( przyszły lub obecny)-
      skoro i tak Ty za nie płacisz, to im jest bez różnicy.Jesli rejestratorka jest
      nie do przejścia- to zawsze jako podstawę prawną możesz podac jakiś przepis, ot
      np Ustawę. Pytanie o skierowanie pada dlatego, że lekarz musi wiedzieć kogo
      obciążyć należnością za badanie. Sprawdziłam kilka razy- ten sposób działa.
      Powodzenia i pozdrawiam :)
    • poliglo Re: wyrobienie legitymacji 06.03.07, 21:18
      to przecież Ci powinni wyraźnie powiedzieć wykładowcy na kursie, na jednym z
      pierwszych spotkań i oni powinni dać skierowanie na badanie, u mnie tak było. Po
      co obdzwaniać jakieś centale. Idziesz do medycyny pracy, płacisz ok. 30 zł za
      badanie, ze skierowaniem lub bez. Robisz je oczywiście przed złożeniem
      dokumentów w urzędzie marszałkowskim, bo inaczej procedura wyrobienia
      legitymacji nie rozpocznie się. Badanie jest ważne max. 3 lata, zależy od stanu
      zdrowia. Do tego dnia stary identyfikator jest ważny.
      • szubasa Re: wyrobienie legitymacji 06.03.07, 21:40
        A po tych 3 latach samemu wypisuje się kolejne skierowanie na badania i
        przynajmniej ja nie miałem z tym żadnego problemu
    • ryfkaa Re: wyrobienie legitymacji 06.03.07, 22:05
      Wyrobienie legitymacji to jedno ,badania sa potrzebne wtedy kiedy ruszasz w
      rejs:)dziwna ta pani z okienka,w moim miescie poradnie medycyny pracy "bija
      sie" o pacjenta,kazda chce zarobic.Nie musisz miec skierowania od
      pracodawcy,jesli problem sie powtorzy zglos dyrektorowi placowki leczniczej ze
      pani jest niekompetentna.
    • diabelski_tuzin Re: wyrobienie legitymacji 06.03.07, 23:05
      Witaj chrypko5,
      teoretycznie powinno być skierowanie na badania. Chodzi nie tylko o obciążenie
      finansowe za badania, ale na skierowaniu powinny być wskazane czynniki
      zagrożenia na stanowisku pracy. To w teorii, a w praktyce idzie się do lekarza,
      który ma uprawnienia do dokonywania takich badań (lekarz medycyny pracy).
      Płacimy sami, gotówką i zdziwię się, jeśli ktoś będzie miał obiekcje. Ja jestem
      w tym szcęśliwym położeniu, że mój lekarz pierwszego kontaktu jest zarazem
      lekarzem medycyny pracy. Co do okresu ważności takich badań, to nie może on
      przekroczyć 5 lat. Moje aktualne są ważne 4 lata, ale miewałem i takie na 2
      lata. Przy nadawaniu uprawnień należy przedłożyć w Urzędzie Marszałkowskim
      oryginał świadectwa lekarskiego. Natomiast opowieści o tym, że świadectwo
      należy przedstawić dopiero przy ubieganiu się o identyfikator dotyczą
      następnych badań i otrzymania kolejnego identyfikatora (data ważności
      identyfikatora to równocześnie data upływu terminu ważności badań lekarskich).
      Kiedyś niezłożenie w terminie następnego świadectwa lekarskiego skutkowało
      utratą uprawnień, obecnie po zmianie przepisów nie wolno tylko wykonywać
      funkcji pilota do czasu uzyskania ponownego orzeczenia lekarskiego. Zajrzyj
      więc do książki telefonicznej, który z panów doktorów jest lekarzem medycyny
      pracy i śmiało wal do niego!
      Pozdrawiam 13
    • eska25 Re: wyrobienie legitymacji 07.03.07, 12:29
      Jak starałam się o legitymację i identyfikator musiałam złożyć wszystkie dokumenty łącznie z badaniami lekarskimi, bez tego nie ruszy proces rejestracji.Zadzwoniłam do przychodni zapytałam kiedy urzęduje lakarz medycyny pracy zapłaciłam za wizytę i badanie jakieś 30 zł.Zaniosłam papiery i po paru dniach odebrałam legitymację.Powodzenia!
    • ania.gs2008 Re: wyrobienie legitymacji 15.03.07, 22:17
      Witaj Chrypko.Zgodnie z przyjętymi zasadami nie masz obowiązku posiadać
      skierowania żeby wyrobić legitymację.Badanie jest płatne(ok.50zł),ale powinien
      je wykonać każdy lekarz posiadający uprawnienia lekarza medycyny pracy. Wystawia
      Ci badania na dany okres(np.2 lata)i tyle czasu masz ważny identyfikator
      potrzebny do pracy pilockiej.Po upływie wyznaczonego czasu musisz ponownie udać
      sie do lekarza medycyny pracy i ponownie zrobić badania.W tem sposob Twoje
      uprawnienia zostaja przedłuzone.A na dowod-fragment ustawy o usługach
      turystycznych:Art. 23. 1. Osoba ubiegająca się o nadanie uprawnień przewodnika
      turystycznego lub pilota wycieczek podlega badaniom lekarskim wstępnym, a osoba
      posiadająca takie uprawnienia - badaniom okresowym, w trybie i zakresie
      określonych w przepisach o badaniach lekarskich pracowników. POWODZENIA!!!
      • poliglo Re: wyrobienie legitymacji 15.03.07, 23:12
        lepiej zrobić badanie przed upływem ważności poprzednich, bo jak w tym czasie
        pojedziesz na wycieczkę, to jakbyś była bez uprawnień. W dniu, w którym kończy
        się okres ważności badania musisz już mieć zrobione nowe badanie. A zrobienie
        nowego identyfikatora też trochę trwa. Lepiej zrobić o dwa tygodnie za wcześnie
        niż trzy dni za późno.
      • diabelski_tuzin Re: wyrobienie legitymacji 22.03.07, 13:13
        Droga Aniu.gs.2008,
        proszę, nie bierz się za objaśnianie spraw, które Cię przerastają.
        Twoje "zasady" mają się nijak do obowiązującego w Polsce porządku prawnego.
        Zacytowany przez Ciebie prawidłowo art. 23 ustawy o usługach turystycznych
        mówi: "...podlega badaniom lekarskim wstępnym, (...) badaniom okresowym, w
        trybie i zakresie określonym w przepisach o badaniach lekarskich pracowników",
        a tryb i zakres badań wstępnych i okresowych reguluje rozporządzenie Ministra
        Zdrowia i Opieki Społecznej z 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzania badań
        lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad
        pracownikami oraz orzeczeń wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy
        (Dz. U. nr 69, poz. 332). § 4 ust. 1 tegoż rozporządzenia mówi, że badanie
        wykonuje się na podstawie skierowania, zaś dalsze ustępy określają, jak powinno
        wyglądać skierowanie. Tak więc bądź łaskawa nie wprowadzać innych w błąd! Inną
        sprawą jest to, iz pilotom rzeczywiście nie ma kto wystawić skierowania - nawet
        jeśli mają zarejestrowaną działalność gospodarczą, to nie są pracownikami! (nie
        są też pracodawcami, o ile nikogo nie zatrudniają). Marszałek Urzędu czy
        poprzednio wojewoda też nie. Jest tu rzeczywiście luka w przepisach. Na
        szczęście płacimy za badania gotówką, a doktorzy nie są nadmiernie
        biurokratyczni. Co do rozwiania wszelkich wątpliwości prawnych polecam J.
        Raciborski, Usługi turystyczne - przepisy i komentarz, W-wa 1999. Ze względu na
        upływ 8 lat od wydania zalecam sprawdzenie aktualności danego przepisu:
        www.sejm.gov.pl.
        Pozdrawiam 13

• ania.gs2008 Re: wyrobienie legitymacji 21.03.07, 20:33
      tak, ale to juz przy aktualizacji uprawnien. Ma to szczególne znaczenie jeśli
      jest się czynnym pilotem:)
      • ewwe.s Re: wyrobienie legitymacji 30.04.07, 10:53
        czy lekarz wie na jakie badania ma wystawić skierowanie. Pytam dlatego, że teraz
        zdałam sobie sprawę z tego, że nie poinformowali nas o tym na szkoleniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka