Gość: niedoszła turystka IP: *.chello.pl 13.06.07, 12:26 Czy już ktoś otrzymał odszkodowanie z Open Travel? Czy wiadomo, kiedy to się odbędzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: john Re: Odszkodowania z Open Travel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 12:45 Widzę to czarno, przeczytaj atrykuł w dodatku wyborczej dla Torunia.Jest poblem z dokumentacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoszła turystka Re: Odszkodowania z Open Travel IP: *.chello.pl 13.06.07, 13:00 Masz rację, przeczytałam. Jestem w szoku. To znaczy, że nam utną wypłaty, albo później wypłacą licząc na odsetki. A ja już zaplanowałam nastepny wyjazd w podróż poślubną, która dzięki Panu Przewoźnikowi nie doszła do skutku w październiku. I liczyłam na te pieniądze bardzo. Muszę wejść w strone Urzędu Marszałkowskiego Kujawsko-Pomorskiego. Może tam bedzie jakieś sprostowanie. Aco na to wyższe władze, tak bylo glosno w tej sprawie, a teraz cisza. Czy już za nami nikt się nie wstawi? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszczaneczka Re: Odszkodowania z Open Travel 15.06.07, 21:35 moja droga - zapomnij o jakiejkolwiek pomocy dla was. wstawić to sie może co najwyżej...któryś z pracowników Urzędu na imprezie dla pracowników. a dokumenty potrzebne do wypłaty waszych odszkodowań pewnie leżą w szufladzie u xńskiego, który bawi na urlopie....ehhhh, współczucia moi drodzy, współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Odszkodowania z Open Travel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:05 18 czerwca ruszą wypłaty odszkodowań dla klientów biura podróży Open Travel. Na pieniądze czeka prawie trzy i pół tysiąca osób, które wykupiły wycieczki w toruńskiej firmie, ale nie zdążyły wyjechać przed ogłoszeniem jej bankructwa. Jak powiedział portalowi tvn24.pl Tomasz Habel z Departamentu turystyki Urzędu Marszałkowskiego od 5 czerwca działa specjalna infolinia udzielająca informacji o odszkodowaniach. Poszkodowani klienci mogą dowiadywać się o wypłaty pod nr. infolinii 0 801 197 097. Infolinia ta będzie czynna w dni robocze, do 31 sierpnia w godzinach pracy urzędu - poniedziałek, środę, czwartek i piątek od 7.30 do 15.30, we wtorek od 8 do 16. Krach Open Travel Group sp. z.o.o. nastąpił jesienią 2006 roku. Na wczasach, m.in. na Dominikanie, przebywały wówczas 1062 osoby. Sprowadzono je do Polski na koszt firm ubezpieczeniowych. Na zagraniczny wypoczynek w ogóle nie wyjechało ponad 2 tys. klientów biura, którzy wcześniej ponieśli koszty. Sprawą odszkodowań dla pokrzywdzonych klientów zajmuje się Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski, gdyż w jego rejestrze znajdowała się spółka Open Trvel Group, mająca siedzibę w Toruniu. Urząd wynajął firmę brokerską, która przeprowadziła weryfikację roszczeń. Open Travel Gropup miał zawarte umowy ubezpieczeniowe z Signal Iduna Polska Towarzystwo Ubezpieczeniowe SA i Polskim Towarzystwem Ubezpieczeniowym SA na różne okresy. Umowa z pierwszym z towarzystw przewidywała sumę gwarancyjną 2 mln zł, a z drugim - 4 mln zł. Na wypłaty odszkodowań, po uwzględnieniu kosztów sprowadzenia turystów do kraju, przypadnie łącznie ok. 400 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: *.eranet.pl 20.06.07, 21:32 dostałam odszkodowanie za niedoszły wyjazd do Tunezji - zamiast 2500 zł dostałam 337 zł odszkodowania!!!!!!!!!!!!!!! kto da więcej? co robić w takiej sytuacji, kogo pozwać do sądu - ktoś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olenka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: 212.160.138.* 21.06.07, 08:36 A dzwonilas i sie dowiadywalas ile Ci sie nalezy? Ja wczoraj dostalam 375 zł na dwie osoby i zadzwonilam tam i dowiedzialam sie ze to pierwsza wyplata z Signal a w ślad za nia idzie druga z PTU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: 193.41.113.* 21.06.07, 10:45 dzięki za info - zadzwoniłam, druga rata już podobno idzie - w sumie mam dostać 75 % kosztów, ulżyło mi trochę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:12 my też czekamy na odszkodowanie, i otrzymaliśmy informację, że tylko 15% zwrotu nam się należy... Olenka, powiedz proszę jaki miałaś termin wykupionej wycieczki? będę wdzięczna za więcej informacji - kto jeszcze jest w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowany Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: *.chello.pl 26.06.07, 18:12 jeżeli umowę zawarłaś/eś do 31.07.2006 to wtedy zwracają 15% :( ja właśnie otrzymałam 966 zł z wtopionych 6400 :( Odpowiedz Link Zgłoś
mieszczaneczka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam 26.06.07, 21:25 proszę o wyjaśnienie od czego zależy kto ile dostaje zwrotu? od ubezpieczyciela? czy wszyscy poszkodowani otrzymali zwroty? Odpowiedz Link Zgłoś