Dodaj do ulubionych

Odszkodowania z Open Travel

IP: *.chello.pl 13.06.07, 12:26
Czy już ktoś otrzymał odszkodowanie z Open Travel? Czy wiadomo, kiedy to się
odbędzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: john Re: Odszkodowania z Open Travel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 12:45
      Widzę to czarno, przeczytaj atrykuł w dodatku wyborczej dla Torunia.Jest poblem
      z dokumentacją.
      • Gość: niedoszła turystka Re: Odszkodowania z Open Travel IP: *.chello.pl 13.06.07, 13:00
        Masz rację, przeczytałam. Jestem w szoku. To znaczy, że nam utną wypłaty, albo
        później wypłacą licząc na odsetki. A ja już zaplanowałam nastepny wyjazd w
        podróż poślubną, która dzięki Panu Przewoźnikowi nie doszła do skutku w
        październiku. I liczyłam na te pieniądze bardzo. Muszę wejść w strone Urzędu
        Marszałkowskiego Kujawsko-Pomorskiego. Może tam bedzie jakieś sprostowanie. Aco
        na to wyższe władze, tak bylo glosno w tej sprawie, a teraz cisza. Czy już za
        nami nikt się nie wstawi?
        • mieszczaneczka Re: Odszkodowania z Open Travel 15.06.07, 21:35
          moja droga - zapomnij o jakiejkolwiek pomocy dla was. wstawić to sie może co
          najwyżej...któryś z pracowników Urzędu na imprezie dla pracowników. a dokumenty
          potrzebne do wypłaty waszych odszkodowań pewnie leżą w szufladzie u xńskiego,
          który bawi na urlopie....ehhhh, współczucia moi drodzy, współczucia.
    • Gość: aga Re: Odszkodowania z Open Travel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:05
      18 czerwca ruszą wypłaty odszkodowań dla klientów biura podróży Open Travel.
      Na pieniądze czeka prawie trzy i pół tysiąca osób, które wykupiły wycieczki w
      toruńskiej firmie, ale nie zdążyły wyjechać przed ogłoszeniem jej bankructwa.
      Jak powiedział portalowi tvn24.pl Tomasz Habel z Departamentu turystyki Urzędu
      Marszałkowskiego od 5 czerwca działa specjalna infolinia udzielająca
      informacji o odszkodowaniach.

Poszkodowani klienci mogą dowiadywać się o wypłaty pod nr. infolinii 0 801 197
      097. Infolinia ta będzie czynna w dni robocze, do 31 sierpnia w godzinach
      pracy urzędu - poniedziałek, środę, czwartek i piątek od 7.30 do 15.30, we
      wtorek od 8 do 16.

Krach Open Travel Group sp. z.o.o. nastąpił jesienią 2006 roku. Na wczasach,
      m.in. na Dominikanie, przebywały wówczas 1062 osoby. Sprowadzono je do Polski
      na koszt firm ubezpieczeniowych. Na zagraniczny wypoczynek w ogóle nie
      wyjechało ponad 2 tys. klientów biura, którzy wcześniej ponieśli koszty.

Sprawą odszkodowań dla pokrzywdzonych klientów zajmuje się Kujawsko-Pomorski
      Urząd Marszałkowski, gdyż w jego rejestrze znajdowała się spółka Open Trvel
      Group, mająca siedzibę w Toruniu. Urząd wynajął firmę brokerską, która
      przeprowadziła weryfikację roszczeń.

Open Travel Gropup miał zawarte umowy ubezpieczeniowe z Signal Iduna Polska
      Towarzystwo Ubezpieczeniowe SA i Polskim Towarzystwem Ubezpieczeniowym SA na
      różne okresy. Umowa z pierwszym z towarzystw przewidywała sumę gwarancyjną 2
      mln zł, a z drugim - 4 mln zł. Na wypłaty odszkodowań, po uwzględnieniu
      kosztów sprowadzenia turystów do kraju, przypadnie łącznie ok. 400 tys. zł.
      • Gość: nitka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: *.eranet.pl 20.06.07, 21:32
        dostałam odszkodowanie za niedoszły wyjazd do Tunezji - zamiast 2500 zł
        dostałam 337 zł odszkodowania!!!!!!!!!!!!!!!
        kto da więcej?
        co robić w takiej sytuacji, kogo pozwać do sądu - ktoś pomoże?
        • Gość: Olenka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: 212.160.138.* 21.06.07, 08:36
          A dzwonilas i sie dowiadywalas ile Ci sie nalezy? Ja wczoraj dostalam 375 zł na
          dwie osoby i zadzwonilam tam i dowiedzialam sie ze to pierwsza wyplata z Signal
          a w ślad za nia idzie druga z PTU
          • Gość: nitka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: 193.41.113.* 21.06.07, 10:45
            dzięki za info - zadzwoniłam, druga rata już podobno idzie - w sumie mam dostać
            75 % kosztów, ulżyło mi trochę!
          • Gość: joanna Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:12
            my też czekamy na odszkodowanie, i otrzymaliśmy informację, że tylko 15% zwrotu
            nam się należy... Olenka, powiedz proszę jaki miałaś termin wykupionej wycieczki?

będę wdzięczna za więcej informacji - kto jeszcze jest w takiej sytuacji?
            • Gość: poszkodowany Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam IP: *.chello.pl 26.06.07, 18:12
              jeżeli umowę zawarłaś/eś do 31.07.2006 to wtedy zwracają 15% :( ja właśnie otrzymałam 966 zł z wtopionych 6400 :(
              • mieszczaneczka Re: Odszkodowania z Open Travel - już dostałam 26.06.07, 21:25
                proszę o wyjaśnienie od czego zależy kto ile dostaje zwrotu? od
                ubezpieczyciela? czy wszyscy poszkodowani otrzymali zwroty?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka