Dodaj do ulubionych

Ostia, Tivoli, Umbria

10.03.08, 09:11
Hej, hej, specjalistów od "włoszczyzny" proszę o informacje:
1) Ostia Antyczna - ile czasu przeznaczacie na zwiedzanie (oczywiście z
grupą), robicie sami czy robią to wam rzymscy przewodnicy
2) Tivoli - pytania jak wyżej oraz czy jest dogodny parking dla autokaru
3) Umbria - Greccio, Gubbio, Rivotorto, Fonte Colombo, Alvernia (czyli
wszystko o św. Franciszku) - jak z parkingami pod autokar, jak czasowo ze
zwiedzaniem
Wiem, że tego sporo. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam, małgosia
Obserwuj wątek
    • malgorzata.duraj Re: Ostia, Tivoli, Umbria 16.04.08, 10:28
      Ponieważ część z wymienionych już objechałam, podaję info - może się komuś
      przyda. A czekam na info o Tivoli.

1) Ostia Antyczna - z kolejki 5 minut drogi. Zielony park z antycznymi
      pozostałościami. Więcej zieleni, a mniej ludzi niż na Forum Romanum. Świetne
      mozaiki. Można snuć mnóstwo opowieści począwszy od wulkanów i tufu, a
      skończywszy na antycznych kibelkach (tylko trzeba wcześniej poszukać dobrych
      materiałów, żeby dobrze zaplanować trasę spaceru i znaleźć wszystko, co
      ciekawe). Jeśli grupa wcześniej pobiegała po Rzymie, bolą ich nogi i mają dość
      samochodów, to naprawdę fajny relaks. Minimum 1,5 godz., a maniacy to pewnie i
      cały dzień by tu mogli spędzić. WC paskudne przy wejściu

2) Rivotorto - dwa kroczki od S.M.d. Angeli - maleńki kościółek z odtworzonym
      "domkiem" św. Franciszka i pierwszych współbraci. Parking tuż przy kościele,
      free. Na 20 minut. WC w pobliżu nie widziałam.

3) Alwernia - bardzo łatwy dojazd z E45 - zjazd na Pieve S. Stefano i dalej
      brązowe drogowskazy na sanktuarium. Warto zapoznać się z mapką kompleksu przed
      przyjazdem, bo parę punktów do zwiedzania jest. Dwa sklepiki z pamiątkami i 2 x
      WC na terenie kompleksu. Parking 5 eur, zaraz przed obiektem. Spokojnie można
      półtorej godzinki zagospodarować. Jak się ma czas, to można dać grupie trochę –
      pagórki, ładne widoczki, mogą pospacerować.

4) Greccio - z Asyżu jedziemy do Terni (E45 albo na Spoleto) i z Terni trzeba
      się kierować na Rieti (zaraz za Terni w okolicach wodospadu Marmore jest rozjazd
      na Rieti i na Rieti+Greccio - trzeba pilnować; dalej już droga sama prowadzi).
      Parking przed santuarium płatny 5 eur/godz, max 15 euro. Potem jeszcze schody
      (niestety Świety uwielbiał bieganie po górach, więc pielgrzymując jego trasą
      trzeba się liczyć z tym, że konieczne wygodne buty plus kondycja albo dużo
      czasu). Przy parkingu informacja turystyczna oraz płatne WC. Zwiedzania na
      godzinkę, ale jak duża grupa to ciężko się idzie, bo wąziutkie przejście i nie
      ma jak zebrać wszystkich, żeby słyszeli, co się mówi. Zakonnicy na miejscu
      oprowadzają (co łaska)

5) Fonte Colombo - jadąc z Greccio trzeba KONIECZNIE pojechać lokalną drogą na
      Contigliano, a nie główną na Rieti (bo w Rieti pełno wiaduktów kolejowych i
      autokar musi się nakrązyć, żeby przejechać na drugą stronę torów). Brązowe
      drogowskazy prowadzą szlakiem franciszkańskim. Parking przed kościołem,
      bezpłatny. WC obok kościoła. Trzeba wiedzieć, gdzie iść na terenie sanktuarium,
      bo strzałek nie ma ani nikogo z miejscowych (nawet sklepik z pamiątkami jest
      bezobsługowy). 45 min wystarczy.
      • pilociwycieczek.pl Re: Ostia, Tivoli, Umbria 16.04.08, 10:51
        Podziękowania!
        Z pozdrowieniami Gosiu!
    • bluemar Re: Ostia, Tivoli, Umbria 23.07.08, 18:56
      Już 2 lata nie byłam w Tivoli więc informacja moze być nie
      najświeższa.
      Wjeżdżając dojeżdżasz do skrzyzowania w kształcie litery T-skręcasz
      w lewo i jedziesz tak długo jak się da (niedługo :)) tam zobaczysz
      autokary i przystanek do wysiadania.Autokar zjeżdża na parking -od
      tego skrzyżowania w prawo.I tyle-Tivoli jest bardzo skoncentrowane,
      czytelne i ciekawe!!!!Musisz mieć około 2 godzin -to minimum.jak
      byłam ostatnio to wejście do ogrodów bylo przez pałac(bilety).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka