melodioso
22.08.08, 11:06
Witam serdecznie!
Czy ktoś z Was jeździł autokarem z Podgoricy do kanionu Tary? Znam Czarnogórę, całe wybrzeże , Podgoricę, Cetinje lecz akurat tej trasy nie miałam okazji wcześniej pokonywać :) Interesuje mnie:
- czy bez problemu można przejechać ją normalnym autokarem turystycznym, chodzi mi głównie o odcinek drogi od Mojkovaca do Zabljaka (wiem, że kursują tam lokalne autobusy, ale mogą być np. mniejsze, niższe itp) - jakieś zwężenia drogi, tunele czy inne utrudnienia, na które trzeba być przygotowanym
- miejsca, w których autokarem można / warto się zatrzymać aby podziwiać kanion
- toalety, knajpka z dobrą kawką i jedzonkiem (gdyby była taka potrzeba), a może przy okazji z dobrym widokiem - wiem, że są takie miejsca, tylko nie wiem, czy można tam stanąć autokarem
- wracać będziemy na wybrzeże, wiem, że z Żabljaka jest droga przez Niksic, którą kursują miejscowe autobusy, ale ponoć (i widać na mapie) jest kręta, poza tym czytałam i słyszałam, że wąska i nie najlepszej jakości - może ktoś miał okazję jechać nią czymkolwiek i może coś o niej powiedzieć? Kusi mnie, ale nie chciałabym wpakować autokaru, grupy i siebie w kłopoty ...
- ewentualnie proszę o inne ważne czy mniej ważne uwagi, wskazówki, zalecenia itp., za które z góry serdecznie dziękuję
Oczywiście będąc na na miejscu zrobię wcześniej rozeznanie wśród miejscowych kierowców i w it, ale zawsze najcenniejsze są rady tych kolegów, którzy przetestowali trasę osobiście - i tylko o takie proszę i na takie liczę :)
Pozdrawiam cieplutko!!!