maharet81 04.11.08, 11:59 Naszła mnie taka ochota by na początku grudnia na weekend wybrać się na jarmark świąteczny np. do Wiednia. Może ktoś z Państwa uczestniczył w takiej imprezie? Z jakiego biura? Załączam pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hebanon Re: jarmarki świąteczne IP: *.mmj.pl 04.11.08, 14:17 dopisuje się do pytania. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 04.11.08, 16:44 Byłyśmy 2 lata temu z koleżanka z pracy w Wiedniu, ale na własną rękę - z/do Warszawy jest bdb połączenie nocne, wyjeżdżałyśmy w piątek wieczorem, wróciłysmy w poniedziałek rano, na miejscu zaklepałysmy sobie jeden nocleg niedaleko Votivskirche. Druga osoba za pociąg płaciła 50% ceny więc w sumie na głowę wyszło nam jakoś zupełnie przyzwoicie, z dopłatą do kuszetki. Rano przyjazd do Wiednia, najpierw podskoczyłyśmy pod katedre bo tam po sąsiedzku Kafe Konditorei Aida otwarta od bodaj 7 więc bezproblemowo zaliczyłysmy croissany i porządną kawę, potem zrzuciłysmy graty do hotelu i przez większość dnia buszowałyśmy po sklepach i podziwiałyśmy świąteczne oświetlenie i dekoracje na Starym Mieście oraz okolicach mariahilferstrasse(w soboty wszystkie sklepy pracują do 17, w niedziele jest nieczynne) a wieczorkiem najpierw pod Ratusz na grzane winko i tym podobne wynalazki a potem na kolację do jednej miłej sprawdzonej gospody/piwnicy ;). W niedzielę Wienachtsmarkt najpierw za dnia, potem trochę zwiedzania (wybrałyśmy się w tym terminie m. in. po to aby obejrzeć czasową wystawę obrazów Picassa oraz grafik Andy Warholla w Albertinie, Chagalla w innym miejscu już nie dałyśmy rady <też czasówka>:() odpoczynek, połaziłyśmy trochę po kosciołach, Wienachsmarkt po zmroku na bis, kolacja, po bagaze do hotelu i na dworzec. Było super, same sobie "dyktowałysmy warunki", bardzo polecam. Cudnie jest też na Christkindlesmarkt w Norymberdze, ale tam to tylko samolotem no i w samym mieście ciężko o hotele w sensownej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
maharet81 Re: jarmarki świąteczne 05.11.08, 08:21 Chciałam zabrać ze sobą mame, więc wyjazd na własną rękę odpada. Znalazłam oferty z Almatur, ale sporo niepochlebnych opinii o tym biurze mnie przeraża i boję się zaryzykować, zwłaszcza jadąc z mamą. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe125 Re: jarmarki świąteczne 05.11.08, 20:15 Wiem, że Rego-Bis oferuje wyjazdy na jarmarki świąteczne. Może warto spróbować? W kwestii niepochlebnych opinii nt. Almaturu - na każde biuro ludzie psioczą, a im więcej imprez organizuje, tym więcej skarg, co jest normalne. Osobiście wyjeżdżałam z Almaturem 2 razy (oboz studencki, a potem objazdówka) i bylam bardzo zadowolona z obu imprez, tak więc do nagonki na Almatur akurat sie nie moge przyłączyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 23:10 A ja właśnie wczoraj kupiłam bilety do Wiednia na grudzień! Też mnie naszła ochota, tylko, że ja z córką... Jedziemy idywidualnie, zaklepałam mieszkanie, pan nas odbierze z dworca, zawiezie na miejsce, z powrotem też. Bilety kupiłam promocyjne, po 19 euro. Myślę, że samym będzie nam fajniej, w swoim tempie, będziemy mogły pójść gdzie nas oczy poniosą... Jeszcze jest czas na zorganizowanie takiego wyjazdu, to naprawdę niekłopotliwe - wszystko można przez internet. Życzę magicznych chwil w Wiedniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maraska Re: jarmarki świąteczne IP: *.chello.pl 06.11.08, 00:20 A czy moglabys podrzucic jakies adresy internetowe pomocne przy organizacji takiego wyjazdu na wlasna reke? Sama dosc sporo samodzielnych wojazy organizuje ale glownie letnich stad jarmarkowych doswiadczen mi brak, a sama o tym mysle od paru lat. Bylabym wdzieczna pewnie nie tylko ja, bo jednak duzo latwiej gdy ktos pomocna reke wyciagnie:-) pozdrawiam Maraska Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 09:45 Marasko, polecam albo www.wien.info (jest m. in. zakładka w jęz. polskim; mozna przez nich zrobic m.in. rezerwację hotelu z bazy centalniej - w Wiedniu w Informacji Turystycznej zarówno tej elektronicznej jak i "stacjonarnej" - głowny punkt jest na Kaertnestrasse koło Opery mają to wszystko świetnie zorganizowane, są tez informacje o wszelkich bieżacych imprezach, w tym jarmarkach, wystawach czasowych itp.), albo poprzez www. accomline.com (noclegi). Warto spojrzeć na mapę Wiednia i po numerach bezirków (dzielnic) ustalić sobie położenie hotelu, żeby nie dojeżdżać jakoś ekstremalnie daleko. Komunikacja w Wiedniu jest bardzo dobra, ale jesli hotel jest bliżej centrum, to jest po prostu wygodniej. Ja jutro kupuję bilet na 19 grudnia :)))) Jesli masz jakieś pytania to pisz smiało, ja kiedyś pilotowałam Wiedeń regularnie i cos tam jeszcze pewnie pamiętam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 11:41 Ja zarezerwowałam mieszkanie ze strony www.apartamenty.at .Pan jest Polakiem, bardzo miły, mieszkanie też nie wygląda źle jak na 60 euro za noc dla 2 osób. Niedaleko stacja metra, 3 przystanki do centrum. Ja też mam pytanie: czy w niedzielę wszystkie sklepy są zamknięte? Jadę od 6 do 10 grudnia, więc jest niedziela, a 8 jest tam święto. Czy muzea wtedy są czynne? Odpowiedz Link Zgłoś
bebicka Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 12:03 Dziekuje bardzo, przejrze te stronjki, jarmark kusi mnie bardzo, mysle jeszcze nad Niemcami, dokad mialabym bezposrednio samolot...ale z drugiej strony Wieden...hmmmm do przemyslenia:-) pozdrawiam Maraska Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 12:09 Niestety tak. W Austrii obowiazuje cos w rodzaju Ladenschlussgesetz i w niedziele wszystke sklepy są totalnie na głucho. W soboty tylko do 17 :( Muzea - najprosciej sprawdzić na stronach poszczególnych muzeów, ale co do zasady powinny być otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 12:11 Co do 8 grudnia - zobacz tę informację: www.wissenswertes.at/index.php?id=maria-empfaengnis wynika mi z tego, że owszem jest święto, ale sklepy powinny byc otwarte.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 11:47 Aha, jest jeszcze www.apartamentvien.com . Lepsze położenie, 90 euro, obsługa po polsku, ale na mój termin nie było miejsca. Można wpisać w wyszukiwarce "apartamenty Wiedeń" i jest mnóstwo propozycji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:08 Dzięki za błyskawiczny odzew! Weszłam na stronę, ale niestety, niemiecki znam tylko z dawnej Burdy;) Zobaczymy, co będzie czynne i będziemy zwiedzać. Dzięki jeszcze raz! A może jakieś ciekawostki, coś nieznanego powszechnie a wartego zobaczenia mogłabyś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś