Dodaj do ulubionych

jarmarki świąteczne

04.11.08, 11:59
Naszła mnie taka ochota by na początku grudnia na weekend wybrać się
na jarmark świąteczny np. do Wiednia. Może ktoś z Państwa
uczestniczył w takiej imprezie? Z jakiego biura?
Załączam pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: hebanon Re: jarmarki świąteczne IP: *.mmj.pl 04.11.08, 14:17
      dopisuje się do pytania. :-))
    • miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 04.11.08, 16:44
      Byłyśmy 2 lata temu z koleżanka z pracy w Wiedniu, ale na własną rękę - z/do
      Warszawy jest bdb połączenie nocne, wyjeżdżałyśmy w piątek wieczorem,
      wróciłysmy w poniedziałek rano, na miejscu zaklepałysmy sobie jeden nocleg
      niedaleko Votivskirche. Druga osoba za pociąg płaciła 50% ceny więc w sumie na
      głowę wyszło nam jakoś zupełnie przyzwoicie, z dopłatą do kuszetki. Rano
      przyjazd do Wiednia, najpierw podskoczyłyśmy pod katedre bo tam po sąsiedzku
      Kafe Konditorei Aida otwarta od bodaj 7 więc bezproblemowo zaliczyłysmy
      croissany i porządną kawę, potem zrzuciłysmy graty do hotelu i przez większość
      dnia buszowałyśmy po sklepach i podziwiałyśmy świąteczne oświetlenie i dekoracje
      na Starym Mieście oraz okolicach mariahilferstrasse(w soboty wszystkie sklepy
      pracują do 17, w niedziele jest nieczynne) a wieczorkiem najpierw pod Ratusz na
      grzane winko i tym podobne wynalazki a potem na kolację do jednej miłej
      sprawdzonej gospody/piwnicy ;). W niedzielę Wienachtsmarkt najpierw za dnia,
      potem trochę zwiedzania (wybrałyśmy się w tym terminie m. in. po to aby obejrzeć
      czasową wystawę obrazów Picassa oraz grafik Andy Warholla w Albertinie, Chagalla
      w innym miejscu już nie dałyśmy rady <też czasówka>:() odpoczynek, połaziłyśmy
      trochę po kosciołach, Wienachsmarkt po zmroku na bis, kolacja, po bagaze do
      hotelu i na dworzec. Było super, same sobie "dyktowałysmy warunki", bardzo
      polecam. Cudnie jest też na Christkindlesmarkt w Norymberdze, ale tam to tylko
      samolotem no i w samym mieście ciężko o hotele w sensownej cenie.
    • maharet81 Re: jarmarki świąteczne 05.11.08, 08:21
      Chciałam zabrać ze sobą mame, więc wyjazd na własną rękę odpada.
      Znalazłam oferty z Almatur, ale sporo niepochlebnych opinii o tym
      biurze mnie przeraża i boję się zaryzykować, zwłaszcza jadąc z mamą.
      • zoe125 Re: jarmarki świąteczne 05.11.08, 20:15
        Wiem, że Rego-Bis oferuje wyjazdy na jarmarki świąteczne. Może warto spróbować?
        W kwestii niepochlebnych opinii nt. Almaturu - na każde biuro ludzie psioczą, a
        im więcej imprez organizuje, tym więcej skarg, co jest normalne. Osobiście
        wyjeżdżałam z Almaturem 2 razy (oboz studencki, a potem objazdówka) i bylam
        bardzo zadowolona z obu imprez, tak więc do nagonki na Almatur akurat sie nie
        moge przyłączyć...
    • Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 23:10
      A ja właśnie wczoraj kupiłam bilety do Wiednia na grudzień! Też mnie
      naszła ochota, tylko, że ja z córką...
      Jedziemy idywidualnie, zaklepałam mieszkanie, pan nas odbierze z
      dworca, zawiezie na miejsce, z powrotem też. Bilety kupiłam
      promocyjne, po 19 euro. Myślę, że samym będzie nam fajniej, w swoim
      tempie, będziemy mogły pójść gdzie nas oczy poniosą...
      Jeszcze jest czas na zorganizowanie takiego wyjazdu, to naprawdę
      niekłopotliwe - wszystko można przez internet.

Życzę magicznych chwil w Wiedniu!
      • Gość: Maraska Re: jarmarki świąteczne IP: *.chello.pl 06.11.08, 00:20
        A czy moglabys podrzucic jakies adresy internetowe pomocne przy organizacji
        takiego wyjazdu na wlasna reke? Sama dosc sporo samodzielnych wojazy organizuje
        ale glownie letnich stad jarmarkowych doswiadczen mi brak, a sama o tym mysle od
        paru lat.
        Bylabym wdzieczna pewnie nie tylko ja, bo jednak duzo latwiej gdy ktos pomocna
        reke wyciagnie:-)
        pozdrawiam
        Maraska
        • miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 09:45
          Marasko, polecam albo www.wien.info (jest m. in. zakładka w jęz. polskim; mozna
          przez nich zrobic m.in. rezerwację hotelu z bazy centalniej - w Wiedniu w
          Informacji Turystycznej zarówno tej elektronicznej jak i "stacjonarnej" - głowny
          punkt jest na Kaertnestrasse koło Opery mają to wszystko świetnie zorganizowane,
          są tez informacje o wszelkich bieżacych imprezach, w tym jarmarkach, wystawach
          czasowych itp.), albo poprzez www. accomline.com (noclegi). Warto spojrzeć na
          mapę Wiednia i po numerach bezirków (dzielnic) ustalić sobie położenie hotelu,
          żeby nie dojeżdżać jakoś ekstremalnie daleko. Komunikacja w Wiedniu jest bardzo
          dobra, ale jesli hotel jest bliżej centrum, to jest po prostu wygodniej.

Ja jutro kupuję bilet na 19 grudnia :)))) Jesli masz jakieś pytania to pisz
          smiało, ja kiedyś pilotowałam Wiedeń regularnie i cos tam jeszcze pewnie
          pamiętam :))))
    • Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 11:41
      Ja zarezerwowałam mieszkanie ze strony www.apartamenty.at .Pan jest
      Polakiem, bardzo miły, mieszkanie też nie wygląda źle jak na 60 euro
      za noc dla 2 osób. Niedaleko stacja metra, 3 przystanki do centrum.

Ja też mam pytanie: czy w niedzielę wszystkie sklepy są zamknięte?
      Jadę od 6 do 10 grudnia, więc jest niedziela, a 8 jest tam święto.
      Czy muzea wtedy są czynne?
      • bebicka Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 12:03
        Dziekuje bardzo, przejrze te stronjki, jarmark kusi mnie bardzo, mysle jeszcze
        nad Niemcami, dokad mialabym bezposrednio samolot...ale z drugiej strony
        Wieden...hmmmm do przemyslenia:-)
        pozdrawiam
        Maraska
      • miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 12:09
        Niestety tak. W Austrii obowiazuje cos w rodzaju Ladenschlussgesetz i w
        niedziele wszystke sklepy są totalnie na głucho. W soboty tylko do 17 :(
        Muzea - najprosciej sprawdzić na stronach poszczególnych muzeów, ale co do
        zasady powinny być otwarte.
      • miriam_73 Re: jarmarki świąteczne 06.11.08, 12:11
        Co do 8 grudnia - zobacz tę informację:
        www.wissenswertes.at/index.php?id=maria-empfaengnis
        wynika mi z tego, że owszem jest święto, ale sklepy powinny byc otwarte....
    • Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 11:47
      Aha, jest jeszcze www.apartamentvien.com . Lepsze położenie, 90
      euro, obsługa po polsku, ale na mój termin nie było miejsca.
      Można wpisać w wyszukiwarce "apartamenty Wiedeń" i jest mnóstwo
      propozycji. Pozdrawiam!
    • Gość: dosia Re: jarmarki świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:08
      Dzięki za błyskawiczny odzew!
      Weszłam na stronę, ale niestety, niemiecki znam tylko z dawnej
      Burdy;) Zobaczymy, co będzie czynne i będziemy zwiedzać.
      Dzięki jeszcze raz! A może jakieś ciekawostki, coś nieznanego
      powszechnie a wartego zobaczenia mogłabyś polecić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka