Dodaj do ulubionych

ciekawe trasy w Polsce

19.10.11, 13:56
Czy macie jakieś sprawdzone ciekawe trasy podróży, które warto powielić? Szukam inspiracji w planowaniu wycieczki po Polsce:)
Obserwuj wątek
    • e.qba Re: ciekawe trasy w Polsce 20.10.11, 22:40
      Polecam Świnoujście - Hel, zobacz: Poczet Bałtyckich Długodystansowców.

Pozdrawiam serdecznie!
      Kuba Terakowski
    • sogoisland Re: ciekawe trasy w Polsce 21.10.11, 02:57
      Z czystym sumieniem mogę Ci polecić Jurę Krakowsko-Częstochowską, a tam Ojcowski Park Narodowy. No i klasyka tego regionu turystycznego Szlak Orlich Gniazd.

W powyższym artykule jest też kilka przewodników i ciekawostek pod koniec. Orle Gniazda to tak na tydzień jest co oglądać. Szlak pieszy około 160 kilometrów, a jak nie na piechotę to jest jeszcze szlak rowerowy i konny :). Jak lubisz historyczne miejsca, zamczyska, lasy i góry to będziesz w raju:).

Przejrzyj też sobie Wikipedię, nie dlatego że jest tam jakiś wybitnie obszerny tekst, ale na dole są linki do opisów poszczególnych zamków i warowni, oraz przebieg szlaku i odległości plus atrakcje na trasie. Ciężko też znaleźć kompleksowe opracowanie w sieci na ten temat.

Pozdrawiam

PS
      Jak wrócisz i zechcesz to opisać w autorskim artykule to daj znać ;)
      • tiptop5 Re: ciekawe trasy w Polsce 21.10.11, 15:17
        Ja pochodzę z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Urokliwy region. ;-) Natomiast dla samych fantazji podróżniczych warto pomyśleć o Dolnym Śląsku, gdzie obecnie stacjonuję. Jest taka strona: znanenieznane.pl/ gdzie można sobie planować trasy pod różnym kątem intensywności.
    • marcin-1978 Re: ciekawe trasy w Polsce 27.10.11, 09:53
      Swoje trasy opisałem na www.geografia-mg.cba.pl
      Dodałem tegoroczne ciekawe odwiedzone miejsca.
      • Gość: lulka Re: ciekawe trasy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:33
        ciekawą trasę to najlepiej tworzyć samemu:), bo dla każdego interesujące jest coś innego. Nie można generalizować. Najlepiej włączyć plannera i coś znaleźć, dla mnie jeśli chodzi o śląsk i dolny śląsk jest nieocenione znanenieznane.pl
        • Gość: janka Re: ciekawe trasy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 09:18
          ja też zdecydowanie jestem za samodzielnym planowaniu wycieczki a jak dla mnie fajnie zrobić sobie wycieczkę wrocław-bolesławiec- bautzen- drezno :D ! Byłam na takiej i wrażenia niesamowite, a w bolesławcu w ogóle można zwiedzać fabrykę ceramiki i mega robi wrażenie.
          • Gość: olka_tola Re: ciekawe trasy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 10:26
            ogólnie rzecz biorąc to o czym mówisz można znaleźć w artykule modaija.pl/male-dziela-sztuki-z-boleslawca/ :) ogólnie to cały Dolny Śląsk jest bogaty w take miejsca, trzeba tylko dobrze poszukać:)
    • aldonawawrzeczko Re: ciekawe trasy w Polsce 11.11.11, 18:02
      To może Beskid Śląski, oczywiście można jeździć samochodem, ja wolę na rowerze a w tym regionie jest dużo tras rowerowych i oczywiście szlaki turystyczne w górach. A na nocleg to najlepiej w WILLI POD SMREKAMI w Wiśle. podsmrekami-wisla.pl/index.php
      • kinman Re: ciekawe trasy w Polsce 21.11.11, 20:26
        przy obecnych cenach paliwa, jedynym sensownym środkiem transportu jest pociąg.
        • white_mouse Re: ciekawe trasy w Polsce 22.11.11, 13:29
          Coś w tym jest. Niedługo nawet ci, co mają gaz w samochodzie przerzucą się na pociąg, bo przestanie się opłacać jeździć autem
          • bystry_1 Re: ciekawe trasy w Polsce 24.11.11, 21:58
            Ja już dawno tak zrobiłem. Jazda samochodem do pracy zupełnie mi się już nie opłaca. Przesiadka oczywiście na pociąg ponieważ to jedyne rozsądne rozwiązanie. Pierwszy miesiąc i od razu poczułem różnice w portfelu.
            • white_mouse Re: ciekawe trasy w Polsce 26.11.11, 12:14
              Ja żałuję że nie mam połączenia pociągowego do pracy, muszę się tłuc autobusami
              • furryfriday Re: ciekawe trasy w Polsce 28.11.11, 13:13
                Ja ostatnie wakacje spędziłam w trasie Zamość-Chełm-Olsztyn, po drodze zahaczając o różne małe urokliwe miasteczka. Cudowna podróż, polecam każdemu, kto nie wierzy, że Polska może być malowniczym i bardzo turystycznym krajem. W przyszłym roku chciałabym wybrać się na Kaszuby i pewnie Pojezierze Brodnickie, dużo czytałam o tym rejonie, szczególnie o Hotelu Głęboczek, to chyba idealne miejsce na spokojne wakacje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka