Dodaj do ulubionych

Zamki Szwajcarii

26.10.04, 22:49
Wita was maniaczka zamkow i ruin. Chcialabym pokazac wam kilka zamkow na
ktore trafilam w Szwajcarii. Mam mnostwo wspomnien z wypraw, tysiace zdjec.
Najwieksza satysfakcje sprawia odnalezienie najmniejszych zamkowych ruin
gdzies posrodku lasu, nawet takich z ktorych nie zostal kamien na kamieniu :)
1. Chateaux de Chillon www.swisscastles.ch/Vaud/chillon/default.htm
Podobno najczesciej odwiedzany zamek w Europie (sama bylam tam juz 4 razy :)
2. Gruyere z Muzeum Gigera (dla milosnikow 'Obcego' )
www.swisscastles.ch/Fribourg/gruyere.html
3. Halwill www.swisscastles.ch/Aargau/hallwil.html
4. Lenzburg www.swisscastles.ch/Aargau/lenzburg.html
5. Laufen lezacy nad najwiekszym w Europie wodospadem
www.swisscastles.ch/Zurich/schloss/laufen.html
6. Sredniowieczne miasteczko Stein am Rhein
www.swisscastles.ch/Schaffhausen/steinamrhein.html
7. Steckborn www.swisscastles.ch/Thurgau/steckborn.html
8. Bellinzona, caly zespol fortyfikacyjny (neszcze nie bylam.. :(
www.swisscastles.ch/Tessin/bellinzonamontebello.html
9. Avenches (rowniez jeszcze przede mna)
www.swisscastles.ch/Vaud/chateau/avenches.html
W Szwajcarii jest rowniez mnostwo ruin rzymskich. Na zdjeciu w Le château d'
Avenches widac ..amfiteatr :)
Polecam wszystkim, kraj z cudami w pigulce (mowie o odleglosciach). Z CH
wywodzi sie rod Habsburgow do ktorych to nlezala wiekszosc zamkow lezacych w
czesci niemieckiej kraju. Prosze, jesli ktos ma ochote zobaczyc je wszystkie
on-line (zdjecia nie oddaja niestety calego uroku) :
www.swisscastles.ch/liste.html
Pozdrawiam zalozyciela forum :)
Obserwuj wątek
    • mike_23 Re: Zamki Szwajcarii 27.10.04, 07:25
      ... dziękuje za pozdrowienia i witam w gronie MANIAKÓW_ZAMKÓW ... :)))))
      • karzel_wasyl Re: Zamki Szwajcarii 27.10.04, 08:47
        Witaj pampa3

Wszystko OK, ale jak sama napisałaś
        >Wita was maniaczka zamkow i ruin. Chcialabym pokazac wam kilka zamkow na
        >ktore trafilam w Szwajcarii. Mam mnostwo wspomnien z wypraw, tysiace zdjec.
        >Najwieksza satysfakcje sprawia odnalezienie najmniejszych zamkowych ruin
        >gdzies posrodku lasu, nawet takich z ktorych nie zostal kamien na kamieniu :)

To może daj też jakieś odnośniki do tych 'zaginionych' zamków, bo te to takie
        cukierkowe, że już po 3-4 zrobiłoby mi się niedobrze.
        We Szwajcarii nie byłem, ale może dzieki Twojemu entuzjazmowi i tam się wybiorę.

ps. po prostu nie chce mi się przeglądać tych wszystkich linków ;)
        • pampa3 Re: Zamki Szwajcarii 27.10.04, 10:55
          Moze sa cukierkowe bo...po prostu sa zadbane ? :)
          Czy chcialbys aby w calej Europie zamki wygladaly jak te monumentalne
          przepiekne w PL.. ?
          Nad ruinami musze pomyslec :)
        • tomvas7 Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 09:05
          Powinienes wziac cos na zoladek Wasyl-nie bedziesz mial problemow z zoladkiem:))
          Co do cukierkowych konstrukcji to jesli dysponujesz jakimis srodkami proponuje
          zorganizowaniu akcji polegajacej na dewastacji tychze zadbanych obiektow.Mysle
          ze kilku graficiarzy z Polski,nieco fekaliow i puszek po piwie rozwiazaloby
          problem tej "slicznosci".Te "cudowne" elementy zazwyczaj towarzysza naszej
          rodzimej kolekcji zabytkow.I mysle ze nalezy docenic czyjas dobra wole w
          wyszukiwaniu tych linkow i podawaniu ich niejako na talerzu.Architektura nie
          konczy sie na Nidzicy i Krzyztoporze wiec korzystaj poki ktos ma odrobine checi
          by uchylic rabek historii fortyfikacji europejskich ktorych echa mozesz odkryc
          w Polskich zamkach...Jesli tego nie zauwazasz to nie czytaj moze tego forum bo
          szkoda twego cennego czasu...Pozdrawiam:))
          • karzel_wasyl Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 23:23
            No tak człowiek raz coś napisze i od razu mieszają go z błotem (a nawet
            z 'FEkaliami'). Straszne. A ja przecież cichym, grzecznym karłem jestem.

Napisałem, że cukierkowe, bo za dużo się takich naoglądałem w Bawarii. Takie
            one odpicowane, błyszczą się jak gwiazdeczki. A w jednym hotel, a w drugim
            pensjonat, a w trzecim hotel z 2 basenami, a w czwartym monachijskie koło
            łowieckie, a w piątym 'siedzą same grubasy, siedzą i jedzą tłuste kiełbasy'.
            Tylko gdzie tu historia, tradycja i dusza zamku.
            UCIEKŁY???
            A może nigdy ich tam nie było!!!
            Może zawsze był śliczny budyneczek, jeziorko, lasek i górka. Ładny widoczek jak
            z pocztówki.
            Nie czepiam się o to, że to nie jest ładne. JEST!!! Aż za ładne!!!
            Ale nie 50 takich samych 'aż za ładnych'!!! PLEASE!!!
            Wszystko może zbrzydnąć.

Tym bardziej, że
            >pampa3 napisala:
            >Wita was maniaczka zamkow i ruin.
            >Najwieksza satysfakcje sprawia odnalezienie najmniejszych zamkowych ruin
            >gdzies posrodku lasu, nawet takich z ktorych nie zostal kamien na kamieniu :)
            Więc ja właśnie uprzejmie proszę o te ruiny, bo mi się nie chce przeglądać
            wszystkich stron. LEŃ JESTEM !!!

A Ty Tomku mi radzisz, żebym wykorzystał
            > kilku graficiarzy z Polski,nieco fekaliow i puszek po piwie rozwiazaloby
            > problem tej "slicznosci"
            Nie skorzystam z wielu względów.

> I mysle ze nalezy docenic czyjas dobra wole w
            > wyszukiwaniu tych linkow i podawaniu ich niejako na talerzu
            A czy ja nie doceniam

> Architektura nie konczy sie na Nidzicy i Krzyztoporze
            Nawet nie zaczyna ;)

> wiec korzystaj poki ktos ma odrobine checi by uchylic rabek historii
            > fortyfikacji europejskich ktorych echa mozesz odkryc w Polskich zamkach
            Dzięki o WIELCY i nie obrażajcie się na mnie. 'Mów Panie sługa Twój słucha'

>...Jesli tego nie zauwazasz to nie czytaj moze tego forum bo
            > szkoda twego cennego czasu
            ?-?-?-?-?
    • longmannn Re: Zamki Szwajcarii 27.10.04, 19:57
      Kiedyś przez rok siedziałem na stypendium w Szwajcarkowie i parę ichniejszych
      zamków widziałem - akrat również te w Belinzonie w Ticino ;) I w Neuhausen koło
      najszerszego europejskiego wodospadu i parę innych. Jednak w mojej opinni
      Szwajcaria nie jest "zamkowym" rajem - mają przepiękne góry (co wcale nie jest
      zasługą Szwajcarów), więc wstyd byłoby nie mieć choć paru zamków - więc mają ;)
      Istnieje strona Daniela Gruettera o szwajcarskich zamkach.
      www.burgen.ch/Pozdrawiam
      W.
      • tomvas7 Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 08:56
        Wyglada na to ze raczej zajmowales sie sprawami stypendiow niz turystyka-raczej
        to zrozumiale.Osobiscie jednak staram sie zwiedzac i poznawac kraje w ktorych
        przyszlo mi bywac lub zyc wiec rowniez uwazam ze Szwajcaria to raj
        dla "zamkolubow".Mamy tutaj przekroj architektoniczny od sredniowiecza
        poczawszy,nie wspominajac o ruinach rzymskich,a i dla maniakow fortyfikacji
        wspolczesnych cosa sie znajdzie(fortyfikacje XIX i XX wieczne).Osobiscie
        moglbym oszacowac zasoby tej "ubogiej" Szwajcarii na ok 1000 obiektow,choc
        uwazam ze jest ich wiecej-jak na taki maly kraik zupelnie niezly wynik...Sama
        idea posiadania zamkow nie wynika ze wstydu i checi posiadania ale raczej z
        warunkow polityczno-strategicznych...Zapraszam do wnikliwszeych studiow nad
        miejscami w ktorych sie bywa bo niektore kraje nie koncza sie na "przepieknych
        gorach".Ja jako zainteresowany architektura fortyfikacyjna potykam sie o owe co
        krok doslownie:))Pozdrawiam
        • longmannn Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 10:25
          Ale widzę że oprócz turystyki jeszcze bardziej lubisz wysuwać wnioski co do
          innych osób, najlepiej Ci nieznanych, nie mając do tego najmniejszych podstaw.
          Tak się składa, że mieszkając w Szwajcarii przez prawie rok i normalnie tam
          funkcjonując, dosyć dobrze ją poznałem i zwiedziłem, przeznaczając na to każdą
          wolną chwilę i franka. I nie mówię tu o znanych miejscowościach narciarskich i
          miastach, (w których też bywałem), lecz często o wielu zapadłych wioskach
          głęboko w górach. I również bardzo dużo zwiedziłem (prawdopodobnie takich
          miejsc, których na oczy nie widziałeś) w ramach moich zainteresowań zawodowych
          związanych ze specyfiką prac instytutu w którym przebywałem. Fakt, że wtedy
          nie interesowała mnie jeszcze w bardzo szczególny sposób architektura obronna,
          i być może mylnie oceniam ilość obiektów, które można nazwać zamkami. Jeżeli
          jednak przedkładasz architekturę w Szwajcarii nad wszytko co jest związane z
          górami zajmującymi 2/3 powierzchni to chyba nie czujesz specyfiki tego małego
          kraju. Być może zwiedzałeś wyłącznie miasta i ciekawe obiekty architektoniczne
          inne miejsca pomijając ;)) Albo w górach byłeś tylko na nartach. Ja uważam, że
          architektura szwajcarskich miast to dodatek do "gór" na które nie składają się
          przecież tylko same szczyty, kolejki linowe i trasy narciarskie. Piękny, ładny,
          ważny, ale dodatek. I mam prawo do takiego poglądu. Tak jak Ty do swojego. Nie
          interesują mnie specjalnie rzymskie fortyfikacje, choć takie też niekiedy
          zwiedzałem, budowli XVIII-XIX wiecznych nie nazywam zamkami, chyba, że w
          cudzysłowiu. I wtedy zostaje dużo mniej. Więc ja może będę wnikliwiej studiować
          te miejsca które zwiedzam, a skoro udzielasz mi "dobrych" rad to ja się
          zrewanżuję doradzając Ci, abyś myślał więcej zanim coś napiszesz, bo być może
          ktoś uzna, że w takim tonie nie warto z Tobą rozmawiać, a chyba nie o to
          chodzi ;)
          Nie chodzi też chyba o to żebyśmy się licytowali, co kto widział, albo czego
          nie widział więc może "w pokoju" zakończymy ten wątek :)
          • mike_23 Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 11:03
            ... PANOWIE PROSZĘ O SPOKÓJ ...
            ... TO FORUM JEST ZAŁOŻONE Z MYŚLĄ O WSZYSTKICH I MAM NADZIEJĘ, ŻE KLIMAT JAKI
            BYŁ TUTAJ "OD ZAWSZE" POZOSTANIE NA ZAWSZE ...
            PZDR WAS SERDECZNIE
            ...MIKE_23 ...
          • tomvas7 Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 12:05
            Honor zwracam i o wybaczenie blagam tedy...Zbyt pochopnie swe tezy wysunalem
            ignorancja i pobieznoscia sie kierujac...Gorskie sciezki Szwajcarkowa zmierzam
            rownie chetnie jak i zamkowe szlaki.Miejsc pieknych wiele tu widzialem.Miasta i
            owszem ciekawe i piekne:))Na nartach nie jezdze nie wiem czy stety czy
            niestety:))Tedy o pokoj blagam,za swe tezy przepraszam Ciebie przede wszystkiem
            i tu obecnych rowniez:))Pozdrawiam:)
            • longmannn Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 12:31
              Ja również pokornie proszę o wybaczenie, jeżeli w swojej wypowiedzi napisałem
              coś niestosownego, zarówno na forum jak i osobiście do tomvasa7. To forum jest
              przecież założone po to abyśmy mogli porozmawiać o tym co nas bardzo interesuje
              czyli o zamkach, podzielić się doświadczeniami, opiniami, poglądami. Każdy z
              nas może skorzystać na wymianie poglądów i rzeczywiście najfajniej się je
              wymienia w swobodnej sympatycznej atmosferze, bez niepotrzebnych emocji :)
              Pozdrawiam serdecznie tomvasa7 i wszystkich uczestników forum.
              Wojtek
              • tomvas7 Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 12:47
                Hej:))Tomvas jedynie swoja wypowiedz uwaza za niestosowna i przyznaje sie do
                tego:))Pozdrawiam fsiech i Wojtka:))
                Tomek
                • mike_23 Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 13:05
                  ... dziękuję Panowie :))))) ...
                  ... Pzdr ...
                  mike
                • longmannn Re: Zamki Szwajcarii 28.10.04, 13:28
                  Tomku - wrzuciłem maila na priv na Twoja skrzynkę na gazeta.pl
                  Pozdrawiam ponownie ;)
                  Wojtek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka