Dodaj do ulubionych

Poznan Czy Wroclaw

02.05.05, 21:30
Przejezdzajac przez zachodnia Polske zamierzamy zatrzymac sie na 2 dni i
odwiedzic jedno z powyzszych miast. Ktore uwaza sie za bardziej atrakcyjne
pod wzgledem architektury, muzeow i nastroju? Dzieki,

lp
Obserwuj wątek
    • matmichal Re: Poznan Czy Wroclaw 03.05.05, 11:08
      wrocław!!! bo można się bawić przez całą noc:) a pięknym otoczeniu starego
      miasta:))
    • Gość: H Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:30
      We Wrocławiu nie byłem, ale Poznań wywarł na mnie wrażenie raczej niedobre.
      Ponure i chaotyczne miasto. Sporo ciekawych zabytków, jak np. katedra, dawny
      kosciół jezuitów, ratusz, czy kosciół NMP ale całościowo jakieś takie
      nieharmonijne i generalnie wydało mi się niezbyt ładne - kolega był zachwycony,
      bo kojarzyło mu się z Berlinem - ale jak dla mnie to że jest jakieś
      takie "pruskie" - sztywne i brzydkie pod względem architektury, to zdecydowny
      minus, a nie rzecz godna pochwały. Od razu widać, co budowali Polacy, a co
      Niemcy - polskie budynki sa dużo ładniejsze i jakieś takie "lżejsze", a
      niestety Niemcy budowali w Poznaniu na przełomie XIX/XX w. bardzo dużo - bo
      popierano w ten sposób niemczyznę na "kresach" Rzeszy.
      Co do muzeów - Narodowe w Poznaniu ma bardzo ciekawe zbiory, ale tragiczny
      budynek - część to dawne muzeum niemieckie - straszne pruskie czarne gmaszysko
      z pocz. XX wieku, a nowa część, podobno najnowocześniejsze obecnie muzeum w
      Polsce - to straszna architektoniczna pomyłka - w zabytkowym otoczeniu
      prostopadłościenny klocek, a w środku pomieszczenia tak niskie i duże pod
      względem powierzchni jednocześnie - ze ma się ochotę uciekać, bo ma sie
      wrażenie, ze sufit nas przygniecie... sposób ekspozycji też wiele pozostawia do
      życzenia.
      I wcale nie jest prawdą, ze Poznań jest taki czysty, jak się powszechnie uważa.
      Pozdrawiam!
      • Gość: H Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:33
        Ale oczywiście najlepiej sprawdzić samemu - znam wiele osób, które uważają
        Poznań za piękny - to po prostu kwestia gustu. I przyzwyczajeń - na ogół sa to
        ludzie z zachodniej Polski - ze wschodniej już raczej mniej jest zachwyconych -
        po prostu zupełnie inny charakter miasta i architektury - absolutnie inny niż
        Wilno, Lwów, Lublin czy Przemyśl - a który bardziej komu odpowiada - to już
        inna sprawa.
        • Gość: Turysta Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 17:43
          Tak, za to Lublin jest powalająco piękny i czysty. Nie bądźmy smieszni, Poznań
          to wyjątkowo ładne miasto. Moim zdaniem nie ma co porównywać do Wrocławia.
          • Gość: H Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 00:06
            Jak napisałem - to kwestia gustu - na mnie "pruskie" kamienice Poznania dobrego
            wrażenia nie robią - warto się przejsć nie tylko po samym Starym Mieście, ale i
            tu i ówdzie obok niego - i niestety - nawet Lwów, chociaż bardzo zaniedbany
            wygląda generalnie czyściej (żeby nie było nieporozumień - ostatnio we Lwowie
            byłem kilkanascie dni temu, a w Poznaniu w zeszłym roku - więc jestem w
            zasadzie na bieżąco).
            Poza tym Poznań chyba jest najbardziej obok Warszawy zeszpeconym nowymi
            budynkami zabytkowym miastem w Polsce - klimaty typu wieżowiec wśród zabytkowej
            zabudowy robią na mnie wrażenie bardzo złe. A w Lublinie takich przypadków na
            szczęscie jest bardzo mało - skoro już o Lublin zahaczasz. A co do czystości -
            mieszkam pod Lublinem i w mieście tym bywam codziennie - i nie powiem, zeby
            Poznań jakos zaskoczył mnie czystością na tle Lublina. Urodą również nie. Swoja
            drogą interesujące, drogi Turysto, jak bardzo ci wszyscy, którzy tak opluwają
            Lublin rzeczywiście znają to miasto - podejrzewam, ze nawet jeśli w nim byli,
            to krótko i nie oglądali go zbyt uważnie. A na dodatek zapewne od razu byli
            uprzedzeni do Lublina - a niestety różnych tego typu stereotypów bardzo trudno
            się pozbyć. Jest coś takiego w ludziach, ze jak sie uprą, że coś jest takie,
            jak się im wydaje - to nawet, jesli rzeczywistosć jest inna - to nie zmienią
            swojego zdania. I niestety szczególnie często problem ten dotyczy obiegowych
            sądów dotyczących różnego rodzaju porównań "wschodu" z "zachodem".
    • Gość: jacko Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 23:51
      Jestem z Poznania i czuję się trochę wrocławianinem.
      Zależy ile masz czasu i sił.Poznań w porównaniu z Wrocławiem ma centrum,w
      którym wszystko jest pod ręką.Jak zamieszkasz ,w którymś z centralnie
      polozonych hoteli,wtedy prawie wszystko jest w zasięgu spaceru.Mozna nie uzywać
      samochodu.W okolicy Starego Rynku mozna ciekawie spędzić kilka dni.Polecam
      trasę Uniwersytet,Opera,Zamek Cesarski,Plac Wolności,Stary Rynek.Osobiście
      mógłbym zamieszkać w Muzeum Sztuk Użytkowych.Kolacja na Starym Rynku w
      Bażanciarni lub Kresowej.Taniej też mozna zjeśc - polecam Corcovado na
      Wronieckiej.Na Wrocław trzeba więcej czasu.Rozumiem,że to nie ostatni raz.
    • Gość: gość Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.chsh.plt.georgfischer.com / 193.135.21.* 04.05.05, 13:33
      Zdecydowanie Wrocław. Według mnie Poznań jest naprawdę nie ciekawy i nie ma co
      robić.
    • Gość: ania Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.contium.pl 04.05.05, 14:13
      Wrocław. Nie twierdzę, że poznań ładny nie jest...ale Wrocław ma klimat, fajną
      atmosferę o każdej porze dnia, można się powłóczyć po starym mieście...jest
      masa ciekawych miejsc do zobaczenia...polecam.
    • Gość: asgaard Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:35
      wrocław zdecydowanie!
      • Gość: Szczecinianin Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:48
        Poznań to piękne, oryginalne miasto a Wrocław jest komiczny. Poniemieckie
        miasto wymieszane z wielką płytą i wyjątkowo żałosną architekturą
        socjalistyczną. I społeczność - Poznaniacy są świetni a Wrocławianie za
        podstawowy cel życia uważają podniecanie się swoim miastem, zresztą sam
        zobaczysz.
        • Gość: Turysta Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:51
          Naturalnie Poznań, tam przynajmniej sa jakieś normalne hotele. Wrocław jest
          brudny, ma masę dziurawych ulic i chodników, ogólnie układ miasta jest gorszy,
          nie mówiąc już o beznadziejnym klimacie. Ja nie zastanawiałbym się w ogóle -
          oczywiście Poznań.
    • gv1 Decyzja Zapadla - Tym Razem Wroclaw 04.05.05, 22:15
      Dziekuje szalenie za sugestie. Tym razem zobaczymy Wroclaw. Decyzji pomogl
      fakt ze bedziemy jechac samochodem z Berlina do Krakowa i Wroclaw jest bardziej
      po drodze. Jeszcze raz dziekuje i do zobaczenia w Polsce.
      • Gość: asgaard Re: Decyzja Zapadla - Tym Razem Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 00:08
        no i dobrze, w Poznaniu nic ciekawego nie ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka