gv1 02.05.05, 21:30 Przejezdzajac przez zachodnia Polske zamierzamy zatrzymac sie na 2 dni i odwiedzic jedno z powyzszych miast. Ktore uwaza sie za bardziej atrakcyjne pod wzgledem architektury, muzeow i nastroju? Dzieki, lp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matmichal Re: Poznan Czy Wroclaw 03.05.05, 11:08 wrocław!!! bo można się bawić przez całą noc:) a pięknym otoczeniu starego miasta:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:30 We Wrocławiu nie byłem, ale Poznań wywarł na mnie wrażenie raczej niedobre. Ponure i chaotyczne miasto. Sporo ciekawych zabytków, jak np. katedra, dawny kosciół jezuitów, ratusz, czy kosciół NMP ale całościowo jakieś takie nieharmonijne i generalnie wydało mi się niezbyt ładne - kolega był zachwycony, bo kojarzyło mu się z Berlinem - ale jak dla mnie to że jest jakieś takie "pruskie" - sztywne i brzydkie pod względem architektury, to zdecydowny minus, a nie rzecz godna pochwały. Od razu widać, co budowali Polacy, a co Niemcy - polskie budynki sa dużo ładniejsze i jakieś takie "lżejsze", a niestety Niemcy budowali w Poznaniu na przełomie XIX/XX w. bardzo dużo - bo popierano w ten sposób niemczyznę na "kresach" Rzeszy. Co do muzeów - Narodowe w Poznaniu ma bardzo ciekawe zbiory, ale tragiczny budynek - część to dawne muzeum niemieckie - straszne pruskie czarne gmaszysko z pocz. XX wieku, a nowa część, podobno najnowocześniejsze obecnie muzeum w Polsce - to straszna architektoniczna pomyłka - w zabytkowym otoczeniu prostopadłościenny klocek, a w środku pomieszczenia tak niskie i duże pod względem powierzchni jednocześnie - ze ma się ochotę uciekać, bo ma sie wrażenie, ze sufit nas przygniecie... sposób ekspozycji też wiele pozostawia do życzenia. I wcale nie jest prawdą, ze Poznań jest taki czysty, jak się powszechnie uważa. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:33 Ale oczywiście najlepiej sprawdzić samemu - znam wiele osób, które uważają Poznań za piękny - to po prostu kwestia gustu. I przyzwyczajeń - na ogół sa to ludzie z zachodniej Polski - ze wschodniej już raczej mniej jest zachwyconych - po prostu zupełnie inny charakter miasta i architektury - absolutnie inny niż Wilno, Lwów, Lublin czy Przemyśl - a który bardziej komu odpowiada - to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 17:43 Tak, za to Lublin jest powalająco piękny i czysty. Nie bądźmy smieszni, Poznań to wyjątkowo ładne miasto. Moim zdaniem nie ma co porównywać do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 00:06 Jak napisałem - to kwestia gustu - na mnie "pruskie" kamienice Poznania dobrego wrażenia nie robią - warto się przejsć nie tylko po samym Starym Mieście, ale i tu i ówdzie obok niego - i niestety - nawet Lwów, chociaż bardzo zaniedbany wygląda generalnie czyściej (żeby nie było nieporozumień - ostatnio we Lwowie byłem kilkanascie dni temu, a w Poznaniu w zeszłym roku - więc jestem w zasadzie na bieżąco). Poza tym Poznań chyba jest najbardziej obok Warszawy zeszpeconym nowymi budynkami zabytkowym miastem w Polsce - klimaty typu wieżowiec wśród zabytkowej zabudowy robią na mnie wrażenie bardzo złe. A w Lublinie takich przypadków na szczęscie jest bardzo mało - skoro już o Lublin zahaczasz. A co do czystości - mieszkam pod Lublinem i w mieście tym bywam codziennie - i nie powiem, zeby Poznań jakos zaskoczył mnie czystością na tle Lublina. Urodą również nie. Swoja drogą interesujące, drogi Turysto, jak bardzo ci wszyscy, którzy tak opluwają Lublin rzeczywiście znają to miasto - podejrzewam, ze nawet jeśli w nim byli, to krótko i nie oglądali go zbyt uważnie. A na dodatek zapewne od razu byli uprzedzeni do Lublina - a niestety różnych tego typu stereotypów bardzo trudno się pozbyć. Jest coś takiego w ludziach, ze jak sie uprą, że coś jest takie, jak się im wydaje - to nawet, jesli rzeczywistosć jest inna - to nie zmienią swojego zdania. I niestety szczególnie często problem ten dotyczy obiegowych sądów dotyczących różnego rodzaju porównań "wschodu" z "zachodem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacko Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 23:51 Jestem z Poznania i czuję się trochę wrocławianinem. Zależy ile masz czasu i sił.Poznań w porównaniu z Wrocławiem ma centrum,w którym wszystko jest pod ręką.Jak zamieszkasz ,w którymś z centralnie polozonych hoteli,wtedy prawie wszystko jest w zasięgu spaceru.Mozna nie uzywać samochodu.W okolicy Starego Rynku mozna ciekawie spędzić kilka dni.Polecam trasę Uniwersytet,Opera,Zamek Cesarski,Plac Wolności,Stary Rynek.Osobiście mógłbym zamieszkać w Muzeum Sztuk Użytkowych.Kolacja na Starym Rynku w Bażanciarni lub Kresowej.Taniej też mozna zjeśc - polecam Corcovado na Wronieckiej.Na Wrocław trzeba więcej czasu.Rozumiem,że to nie ostatni raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.chsh.plt.georgfischer.com / 193.135.21.* 04.05.05, 13:33 Zdecydowanie Wrocław. Według mnie Poznań jest naprawdę nie ciekawy i nie ma co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.contium.pl 04.05.05, 14:13 Wrocław. Nie twierdzę, że poznań ładny nie jest...ale Wrocław ma klimat, fajną atmosferę o każdej porze dnia, można się powłóczyć po starym mieście...jest masa ciekawych miejsc do zobaczenia...polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asgaard Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:35 wrocław zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:48 Poznań to piękne, oryginalne miasto a Wrocław jest komiczny. Poniemieckie miasto wymieszane z wielką płytą i wyjątkowo żałosną architekturą socjalistyczną. I społeczność - Poznaniacy są świetni a Wrocławianie za podstawowy cel życia uważają podniecanie się swoim miastem, zresztą sam zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Poznan Czy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:51 Naturalnie Poznań, tam przynajmniej sa jakieś normalne hotele. Wrocław jest brudny, ma masę dziurawych ulic i chodników, ogólnie układ miasta jest gorszy, nie mówiąc już o beznadziejnym klimacie. Ja nie zastanawiałbym się w ogóle - oczywiście Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
gv1 Decyzja Zapadla - Tym Razem Wroclaw 04.05.05, 22:15 Dziekuje szalenie za sugestie. Tym razem zobaczymy Wroclaw. Decyzji pomogl fakt ze bedziemy jechac samochodem z Berlina do Krakowa i Wroclaw jest bardziej po drodze. Jeszcze raz dziekuje i do zobaczenia w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asgaard Re: Decyzja Zapadla - Tym Razem Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 00:08 no i dobrze, w Poznaniu nic ciekawego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś