Dodaj do ulubionych

Zamki w Turcji

31.08.05, 05:22
Wrocilem niedawno z Turcji i wsrod wielu rzeczy, ktore w tym kraju zrobily na
mnie wrazenie to spora ilosc wspanialych zamkow. Kilka zdjec tych niezwyklych
budowli umiescilem na forum "Zdjecia z podrozy" (link ponizej)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=28279896
Mam nadzieje, ze znajda aprobate w Waszych oczach.

Pozdrowienia,

S.W.
Obserwuj wątek
    • longmannn Re: Zamki w Turcji 31.08.05, 14:54
      Fajne fotki. Kilkanaście lat temu jeździłem z moją ówczesną sympatią stopem po
      Turcji. Mam spory sentyment do Bodrum - pewnie teraz sporo się tam zmieniło. Z
      Bodrum pamiętam zatokę z portem jachtowym za którym było widać zamek, niską
      białą zabudowę na wzgórzach i wąskie uliczki, które dopiero wieczonem wypełniały
      się tłumem i knajpki na wolnym powietrzu, często jedna za ścianą drugiej i w
      każdej inna muzyka. A nad oświetlonym zamkiem migały lasery z jakiejś dyskoteki.
      O ile pamiętam w Bodrum był też niewielki starożytny amfiteatr. Muszę zajrzeć do
      starych pudeł ze slajdami, może coś zamkowego się tam uchowało - ech ta
      niezapomniana kolorystyka ORWO-color to coś prawie jak sepia ;) Pamiętam
      jeszcze, że w Izmirze na wzgórzu była jakaś twierdza.
      Pzdr.
      W.
      • s.wawelski Re: Zamki w Turcji 01.09.05, 00:39
        Amfiteatr w Bodrum jest dosc spory choc wieksze sa w Efezie, Milecie czy
        Hierapolis. Do bardziej znanych ruin naleza jednak szczatki Mauzoleum w
        Halikarnasie (dawna nazwa Bodrum), ktore ponoc przetrwalo az do polowy XV w.
        kiedy to krzyzowcy je rozebrali i wybudowali z odzyskanego budulca wspomniany
        zamek sw. Piotra.

Jezeli masz jakies stare zdjecia zamku w Bodrum to zamiesc je - ciekawe, czy
        bardziej sie postarzalo Bodrum od tamtego czasu czy zdjecia.

Pozdrowienia,

S.W.
        • longmannn Re: Zamki w Turcji 01.09.05, 06:39
          Znalazłem 2 slajdy z zamkiem w Bodrum - dzienne i nocne (ORWO-color, aparat
          Zenit ;) ), ale muszę je najpierw "scyfrować" - czy coś jeszcze mam z Bodrum -
          trudno powiedzieć, bo nie mam już rzutnika i trudno przeglądać, więc dopiero za
          parę dni po przetworzeniu do formy cyfrowej coś będę mógł powiedzieć. Co do
          wielkości amfiteatrów - zatarło mi się to już widoczne w pamięci - w Efezie
          pamiętam że był olbrzymi.
          Pzdr.
          W.
          • s.wawelski Re: Zamki w Turcji 01.09.05, 07:16
            Slajdy ORWO i Zenit... Moj boze, to byly czasy. Mialem "czworke" i jeszcze do
            dzis mam pare zdjec z tego aparatu. Zeby podtrzymac temat zamkow to pare akurat
            przedstawia zamek w Widsor i Tower of London. Jakosc taka sobie, cos sie tam
            nawet da rozpoznac.

Pozdrowienia,

S.W.
            • longmannn Re: Zamki w Turcji 01.09.05, 08:59
              No, ja jeszcze trzymam w szafie jako ciekawostkę całkiem sprawnego zenita 3M :)
              Nawet gdy robiłem nim fotki przez krótki okres już był archaiczny ;)Za ciosem
              podrzucam dzisiaj ojcu parę pudeł slajdów ze starych zapasów - dorobił sobie
              przystawkę do cyfrówki, którą całkiem dobrze i szybko w trybie fotografii makro
              "przerzuca się" slajdy do komputera. Wracając do Turcji to włóczyłem się tam
              stopem przez miesiąc mając bazę wypadową w Izmirze. Przyznam, że tureckie
              twierdze interesowały mnie wtedy mniej od starożytnosci w Efezie, Pergamonie,
              Troi, Pamukkale(zapomniałem już jak to się pisze), wspomnianym Bodrum. Ale
              mimochodem jakieś warownie też widziałem, choć zaciera się to w pamięci. Z
              wyprawy do Turcji pozostała mi w pamięci ogromna życzliwość wielu ludzi z
              którymi się zetknęliśmy. Rewelacyjnie już w Azji podróżowało się stopem i
              praktycznie każdy zatrzymany kierowca po paru kilometrach zjeżdżał i zapraszał
              do knajpy i nie sposób było odmówić, nawet raz czy drugi nocowaliśmy u
              przygodnie poznanych ludzi;) Dzisiejsza rzeczywistość na świecie jest inna, więc
              pewnie i tam się zmieniło, zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo... No ale
              zdaje się że dużo napisałem na tematy nie związane z tym forum ;) Tak więc fotki
              zamku w Bodrum na dniach postaram się wrzucić na nasze forum zamkowe i spróbuję
              również podczepić pod Twoje fotki.
              Pzdr.
              W.

www.zamkiwpolsce.prv.pl

• s.wawelski Re: Zamki w Turcji 02.09.05, 00:57
                Na poczatek pozwole sobie uaktywnic podany przez Ciebie link do zamkow:
                zamkiwpolsce.prv.pl
                Zapraszam Cie rowniez podzielenia sie swoimi fotgrafiami z Turcji pod moim
                watkiem na forum fotograficznym.

Piszac "4" mialem na mysli zorke 4. W pierwszej chwili aba te aparaty mi sie
                pomylily. Przestalem nim robic zdjecia 25 lat temu. Mam jednak duzo sentymentu
                do tamtej maszyny.

Zapraszam Cie rowniez na sesje zdjeciowa z Turcji (i innych miejsc i nie tylko
                zamki) na moja strone internetowa: www.smokwawelski.net

Pozdrowienia,

S.W.
                • longmannn Re: Zamki w Turcji 02.09.05, 20:29
                  Z dużą przyjemnością obejrzałem Twoje fotografie, zwłaszcza te tureckie, bo mam
                  stamtąd sporo sentymentalnych wspomnień ;) Twój post na tym fotum skłonił mnie
                  do wygrzebania z dna szafy starych obrazków (nie tylko tureckich) i przerzucenia
                  do komputera - miło się ogląda takie starocie od lat zapomniane ;) Przy okazji
                  wygrzebałem jeszcze jakąś fotkę szwajcarskiego zamku ;) Podłączyłem fotki zamku
                  w Bodrum pod Twoje ujęcia - ukażą się pewnie gdy moderator weźmie się do roboty
                  ;) Ale zaraz wrzucę je również na zamkowe forum - do postu z zagadkami.
                  Skoro lubisz podróże może zainteresuje Cię również strona jaką "wyrzeźbiłem"
                  kiedyś, już parę lat temu - strona jest juz trochę siermiężna, ale fotki to
                  obrazki z trzygodzinnego lotu malutką awionetką ponad Alpami :) Niestety nie
                  cyfrowe, też skany ze slajdów, ale już nie ORWO ;)
                  www.flight.prv.pl - strona trochę się rozjeżdża bo była robiona pod 800x600
                  Pzdr.
                  W.
                  • s.wawelski Re: Zamki w Turcji 03.09.05, 00:33
                    Ciesze sie, ze Ci sie podobaly zdjecia. Niestety nie udalo mi sie ogladnac
                    zdjec z lotu nad Alpami bo wyswietla sie napis, ze trzeba zmienic kod.
                    Natomiast zapoznalem sie z zamkami - jest wspaniala kolekcja. Czy wszystkie
                    zdjecia sa Twojego autorstwa? Nie przypuszczalem, ze mamy w Polsce az tyle
                    pieknych zamkow. Wiele z nich stanowilo dla mnie wielka niespodzianke.

Pozdrowienia,

S.W.
                    • longmannn Re: Zamki w Turcji 03.09.05, 06:56
                      Przed chwilą zaglądałem i strona alpejska działa bez problemu - może to kwestia
                      przeglądarki ? Ja otwierałem ją pod Firefoksem
                      www.flight.prv.pl/
                      Zdjęcia zamków zrobił ten facet, którego nazwiskiem każde jest podpisane ;)
                      Pzdr.
                      W.
                      • s.wawelski Re: Zamki w Turcji 06.09.05, 05:40
                        Niestety nadal mi sie nie udalo. Jesli mozesz to wystaw kilka zdjec na
                        forum "zdjecia z podrozy".

Pozdrowienia,

S.W.
                        • longmannn Re: Zamki w Turcji 06.09.05, 06:45
                          Na forum raczej tego nie wrzucę, troche za dużo zachodu z odszukaniem fotek i
                          ich przygotowaniem do zamieszczenia. Alpejską stronę odpaliłem przed chwilą w
                          domu bez problemu. Spróbuj wejść z nieco innego adresu:
                          miks.ar.wroc.pl/alpy/alpy.htmPzdr.
                          W.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka