Dodaj do ulubionych

Wrocławskie ZOO

IP: 195.117.228.* 24.04.01, 16:07
Z przykrością przeczytałem, że pp. Gucwińscy mają problem z powiększeniem
terenów ZOO. Przepisy UE mówią o większych wybiegach dla dużych zwierząt. To
jest ważniejsze dla Wrocławia na dzisiaj, niż marzenia o EXPO. Czy macie pomysł
na to jak pomóc Waszemu ZOO i Gucwińskim?
Obserwuj wątek
    • Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO IP: 156.24.231.* 24.04.01, 16:37
      Gość portalu: Widok 9 napisał(a):

> Z przykrością przeczytałem, że pp. Gucwińscy mają problem z powiększeniem
      > terenów ZOO. Przepisy UE mówią o większych wybiegach dla dużych zwierząt. To
      > jest ważniejsze dla Wrocławia na dzisiaj, niż marzenia o EXPO. Czy macie pomysł
      >
      > na to jak pomóc Waszemu ZOO i Gucwińskim?

Owszem. Mam nawet dobra wiadomosc: Ty mozesz nam pomoc! Poniewaz Zoo jest na
      dzisiaj wazniejsze niz Expo a Expo jest na dzisiaj wazniejsze niz warszawskie
      metro, nalezy pieniadze z budowy metra przeznaczyc na rozbudowe wroclawskiego Zoo.
      Mozesz, Widok 9, rozpoczac juz starania na warszawskim forum...
      • Gość: mesco Re: Wrocławskie ZOO IP: 212.185.219.* 24.04.01, 18:39
        zlikwidowac ZOO a na tym terenie mogloby powstac buisnesscenter
        • Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO IP: 156.24.231.* 24.04.01, 18:48
          Gość portalu: mesco napisał(a):

> zlikwidowac ZOO a na tym terenie mogloby powstac buisnesscenter

Mam inna propozycje: dac Mesco darmowy bilet do Zoo i spuscic lwa... :)
        • Gość: ogrodnik Re: Wrocławskie ZOO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.01, 22:08
          Gość portalu: mesco napisał(a):

> zlikwidowac ZOO a na tym terenie mogloby powstac buisnesscenter

Nalezy miec niezle w czubie aby w ogole publicznie wyskakiwac z taka idea.
          Wroclawskie zoo jest the best w Polsce pod niemal wszystkimi wzgledami. Poza
          klopotami finansowymi i problemem rozbudowy obiektu nie innych powaznych klo
          [potow. Nalezy przycisnac za pysk Zdrojewskiego i spolke i problem sie rozwiaze.
          • Gość: MKK Re: Wrocławskie ZOO IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 24.04.01, 22:41
            A czyje tereny przylegają do ZOO? Jeśli Ganta ... to pomysł nasuwa się sam.
            W ogóle to kpina, aby zamykać coś, co jest naszą wizytówką miasta. Uważam, że
            powinniśmy przespacerować się do pp.Gucwińskich i zapewnić ich, że
            kompostownicy będą walczyć na całego z machiną biurokratyczną. W dzisiejszych
            czasach chętnie wraca się do map sprzed '45 roku. Nie trzeba być historykiem,
            aby tą prawdę zobaczyć na oczy i tereny, które NALEŻAŁY do ZOO.
            • Gość: marsha Re: Wrocławskie ZOO IP: *.kask.net.pl 24.04.01, 22:47
              MOŻE SIĘ MYLĘ,ALE CHYBA CAŁKIEM NIEDAWNO ZIEMIE, O KTÓRE ZABIEGAŁO ZOO, ZOSTAŁY
              SPRZEDANE PO B.ATRAKCYJNEJ CENIE(nie pamiętam komu),CHOCIAŻ JUŻ WTEDY BYŁO
              WIADOMO,ŻE OWE GRUNTY SĄ POTRZEBNE,BO DOTYCHCZASOWY TEREN ZOO JEST ZA MAŁY
              (wg.jakiś tam obowiązujących norm). Kto to sprzedał?Miasto...?
    • Gość: stopper Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: *.chem.uni.wroc.pl 25.04.01, 10:52
      Gdzies gleboko jest post Marshy o terenach przylegajacych do ZOO.
      Chodzi zapewne o stadion Slezy: faktycznie wykupiony, wlasnie podaj przez
      Ganta.
      Primo: uprzejmie prosze NIK oraz Prokurature o zbadanie, wreszcie, o co w tym
      wszystkich chodzi.
      Secundo: wnioskuje o odebranie stadionu Slezy kombinatorom i oddanie tego
      terenu ZOO.
      Tertio: Wroclaw ma malo takich wizytowek jak ZOO, wiec prosze wladze miasta o
      traktowanie tej instytucji z naleznym szacunkiem i miloscia. No i o pieniadze
      dla ZOO.

Jest to jeden z nielicznych polskich ogrodow zoologicznych prowadznonych
      naprawde profesjonalnie i o olbrzymich osiagnieciach, znany i ceniony na calym
      swiecie. I wcale nie chodzi tu o medialna aktywnosc p. Gucwinskich!
      • Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 156.24.231.* 25.04.01, 12:14
        Gość portalu: stopper napisał(a):

> Gdzies gleboko jest post Marshy o terenach przylegajacych do ZOO.
        > Chodzi zapewne o stadion Slezy: faktycznie wykupiony, wlasnie podaj przez
        > Ganta.
        > Primo: uprzejmie prosze NIK oraz Prokurature o zbadanie, wreszcie, o co w tym
        > wszystkich chodzi.
        > Secundo: wnioskuje o odebranie stadionu Slezy kombinatorom i oddanie tego
        > terenu ZOO.
        > Tertio: Wroclaw ma malo takich wizytowek jak ZOO, wiec prosze wladze miasta o
        > traktowanie tej instytucji z naleznym szacunkiem i miloscia. No i o pieniadze
        > dla ZOO.
        >
        > Jest to jeden z nielicznych polskich ogrodow zoologicznych prowadznonych
        > naprawde profesjonalnie i o olbrzymich osiagnieciach, znany i ceniony na calym
        > swiecie. I wcale nie chodzi tu o medialna aktywnosc p. Gucwinskich!

Z tego co ostatnio czytalem jawi mi sie taki obraz: Zoo jest w calosci
        finansowane przez miasto (bilety to chyba drobny ulamek potrzeb - to juz zgaduje).

Z GW wiem ze ostatnia transakcja dotyczaca stadionu Slezy to sprzedanie go firmie
        Gant po znacznie zawyzonej cenie (ok 9 mln, gdy cena rzeczywista nie przekracza 2
        mln) przez... szefa tejze firmy. Po tej transakcji Gant nie ma juz pieniedzy ain
        na zwrot zaliczki ktora dostal od miasta na budowe mieszkan, ani na zakup
        mieszkan.

Moge tylko zgadywac ze miasto nie chce tego terenu jako rekompensaty bo jego cena
        jest sztucznie zawyzona, a poza tym miasto dalo zaliczke na mieszkania a nie na
        stadion.
        Inna sprawa ze nie wiem co dzialo sie wczesniej, czyli w jakich okolicznosciach,
        od kogo i za ile Gant wszedl w posiadanie tego terenu.
        • Gość: Bea Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 195.205.145.* 25.04.01, 12:25
          Stadion wcześniej nabył nie Gant a pan Antkowiak
          (główny udziałowiec i prokurent), który później
          sprzedał swojej spółce stadion za kwotę ponad
          pięciokrotnie większą.
          Z informacji ukazujących się w GW dolnośląskiej
          wynika, że obecnie Gant chce przekazać stadion, jeszce
          jakąś nieruchomość i dołozyć kasę Intakusowi w zamian
          za mieszkania. Intakus z kolei chce stadion później
          odsprzedać miastu właśnie na rozbudowę ZOO.
          Ciekawe, że stadion został już dużo wczesniej
          przekazany przez władze państwa (Cyrankiewicz)właśnie
          na rozbudowę ZOO.
          A kto sprzedał (podejrzewam, że za symboliczną
          złotówkę)stadion panu Antkowiakowi? Ktoś z UM, kto
          dostał za to pewnie niezłą łąpówkę.
          • Gość: hrabia Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 13:14
            No, no ! To, co opisuje bea jest znane i przybliżone za pośrednictwem mediów.
            Jednakże, cokolwiek się "dzieje" na mieście, każdorazowo wiązane to jest z
            określonym kręgiem osób.
          • Gość: Widok 9 Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 195.117.228.* 25.04.01, 13:19
            Może "wędzonka"- bo tak go poruszył mój post o Waszym ZOO. Do wędzonki: Ty masz
            chyba naprawdę kompleks prowincjusza, którego leczenie polega na projekcji
            własnych kompleksów na Warszawę. Naprawdę tak trudno zrozumieć mój post? Jeżeli
            będzie trzeba, to niebój się- Warszawa pomoże pp. Gucwińskim. Oni na pewno tego
            obecnie oczekują.
            • Gość: T1 Re: do Widok 9 IP: 157.25.122.* 25.04.01, 13:41
              Respect, Widok9 jestes człowiekiem na poziomie, potrafisz spojrzec globalnie a
              nie lokalnie
              pozdrawiam.
              PS nie przejmuj sie wędzonką on mówi za siebie ( mam nadzieję)
            • Gość: MKK Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 13:44
              Widoku, że Warszawa nam pomoże, chyba nie ma. Z tym problemem powinniśmy się
              sami uporać. Smród tej sprawy wyszedł poza Forum - właśnie w radiu robią sondaż
              nt. zostawić, czy przenieść ZOO. W lipcu 1997 poszłam "ratować" ZOO przed
              zalaniem. Teraz pójdę ratować ZOO przed głupotą i indolencją tzw. władz.

PS. Widoku na to, że Widok 9 zmądrzeje, też chyba nie ma. Ale niech nas czyta,
              to może się mu zmieni.
              • Gość: Kazio Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: *.chem.uni.wroc.pl 25.04.01, 14:10
                Gość portalu: MKK napisał(a):

> Widoku, że Warszawa nam pomoże, chyba nie ma. Z tym
                problemem powinniśmy się
                > sami uporać. Smród tej sprawy wyszedł poza Forum -
                właśnie w radiu robią sondaż
                >
                > nt. zostawić, czy przenieść ZOO. W lipcu 1997 poszłam
                "ratować" ZOO przed
                > zalaniem. Teraz pójdę ratować ZOO przed głupotą i
                indolencją tzw. władz.
                >
                > PS. Widoku na to, że Widok 9 zmądrzeje, też chyba nie
                ma. Ale niech nas czyta,
                > to może się mu zmieni.

Nie rozumiem Cie. Przeciez Widok9 tym razem zachowuje
                sie OK.
                Ja Cie Widok9 przepraszam, ale widac niektorzy odruchowo
                reaguja negatywnie na Warszawe.
                Ja osobiscie mam do stolicy liczne pretensje, ale nie do
                Warszawiakow: znam paru, przyjaznimy sie i nie ma
                problemow.
                A jesli ktos z Warszawy przejmuje sie naszymi lokalnymi
                problemami - jak Widok9 - to fantastycznie!

• Gość: MKK Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 15:37
                  Ja chyba powinnam się na jakiś czas wycofać z pisania. Byc może artykułuję
                  swoje poglądy nie tak, jak potrzeba.
                  Skrytykowałam Widok9, nie za jego TROSKĘ względem naszego ZOO. Zapewniam.

> Naprawdę tak trudno zrozumieć mój post? Jeżeli będzie trzeba, to niebój się-
                  Warszawa pomoże pp. Gucwińskim. Oni na pewno tego obecnie oczekują. < tu koniec
                  jego cytatu. Taki text potrafię rozebrać na czynniki drobne. Nie komentuję
                  dalej, bo szkoda atramentu.

A ty Wrocławiaczku "nie bój się" - jak Ci będzie źle - Warszawka Ci pomoże. :(

• Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 156.24.231.* 25.04.01, 15:59

> Ja chyba powinnam się na jakiś czas wycofać z pisania. Byc może artykułuję
                    > swoje poglądy nie tak, jak potrzeba.
                    > Skrytykowałam Widok9, nie za jego TROSKĘ względem naszego ZOO. Zapewniam.
                    >
                    > > Naprawdę tak trudno zrozumieć mój post? Jeżeli będzie trzeba, to niebój si
                    > ę-
                    > Warszawa pomoże pp. Gucwińskim. Oni na pewno tego obecnie oczekują. < tu kon
                    > iec
                    > jego cytatu. Taki text potrafię rozebrać na czynniki drobne. Nie komentuję
                    > dalej, bo szkoda atramentu.
                    >
                    > A ty Wrocławiaczku "nie bój się" - jak Ci będzie źle - Warszawka Ci pomoże. :(
                    >
                    >

MKK, skad Twoja nieufnosc?! Jak stolica mowi ze pomoze to pomoze! Jestem pewien
                    ze w kazdej chwili jest gotowa zaopiekowac sie naszymi sloniami.
                • Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 156.24.231.* 25.04.01, 15:43
                  Gość portalu: Kazio napisał(a):

>
                  > Nie rozumiem Cie. Przeciez Widok9 tym razem zachowuje
                  > sie OK.
                  > Ja Cie Widok9 przepraszam, ale widac niektorzy odruchowo
                  > reaguja negatywnie na Warszawe.
                  > Ja osobiscie mam do stolicy liczne pretensje, ale nie do
                  > Warszawiakow: znam paru, przyjaznimy sie i nie ma
                  > problemow.
                  > A jesli ktos z Warszawy przejmuje sie naszymi lokalnymi
                  > problemami - jak Widok9 - to fantastycznie!
                  >

Kazio, to milo ze za mnie przepraszasz. Szkoda tylko ze moja surrealistyczna
                  propozycja jest jedyna konkretna na tym watku. Nastepnym razem postaram sie mowic
                  raczej kwieciscie niz rzeczowo, zebys sie za mnie nie musial wstydzic.
                  • Gość: MKK Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 213.76.92.* 25.04.01, 22:04
                    Miałam ogłosić pauzę, a tu post od wędzonki ...

Skąd moja nieufność? Ależ skąd - to tylko podpucha! Warszawa zaraz hurtem
                    zadeklaruje nam pomoc i będzie po sprawie. Na początek mogę dać im na
                    przechowanie parę pcheł i pająka. Dendrobeny nie dam, bo za chwilę zaczyna się
                    sezon na szczupaka.
                    • Gość: MKK Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 213.76.92.* 25.04.01, 23:00
                      Niech nikt nie traktuje mojego powyższego postu zbyt poważnie . Szczupak nie je
                      dandroben, tylko żywca (mała rybka przywiązana do haczyka). Mogę więc parę
                      dandrobenek dać Warszawie. Na okonia jak znalazł.
                      • Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 156.24.231.* 26.04.01, 00:38

> Niech nikt nie traktuje mojego powyższego postu zbyt poważnie . Szczupak nie je
                        >
                        > dandroben, tylko żywca (mała rybka przywiązana do haczyka). Mogę więc parę
                        > dandrobenek dać Warszawie. Na okonia jak znalazł.

Moze masz racje, nauczmy Widok 9 lapac rybki na robaka, a nie nas tu
                        na "szczerosc".
            • Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO a przekrety... IP: 156.24.231.* 25.04.01, 15:32
              Gość portalu: Widok 9 napisał(a):

> Może "wędzonka"- bo tak go poruszył mój post o Waszym ZOO. Do wędzonki: Ty masz
              >
              > chyba naprawdę kompleks prowincjusza, którego leczenie polega na projekcji
              > własnych kompleksów na Warszawę. Naprawdę tak trudno zrozumieć mój post? Jeżeli
              >
              > będzie trzeba, to niebój się- Warszawa pomoże pp. Gucwińskim. Oni na pewno tego
              >
              > obecnie oczekują.

Odkad odkryles zwiazek miedzy Zoo a Expo, "przestalem watpic" w Twoja chec
              szczerej pomocy.
        • Gość: Bea Re: Wrocławskie ZOO a ...... Gant IP: 195.205.145.* 25.04.01, 14:00
          I wiadomość z ostatniej chwili:
          Pan Antkowiak został dzisiaj nowym prezesem Ganta.
          • Gość: MKK Re: Wrocławskie ZOO a ...... Gant IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 15:42
            Gość portalu: Bea napisał(a):

> I wiadomość z ostatniej chwili:
            > Pan Antkowiak został dzisiaj nowym prezesem Ganta.

Ty wiesz Bea, jak człowiekowi podnieść ciśnienie ...
            • Gość: Bea Re: Wrocławskie ZOO a ...... Gant IP: 195.205.145.* 25.04.01, 15:51
              MKK, do usług :)
    • Gość: GORYL MOŻNA URATOWAĆ ZOO ! IP: 10.0.3.* / *.yuma.pl 25.04.01, 13:52
      Uważam, że można uratować ZOO nie wchodząc do Unii Europejskiej.
    • Gość: Jarosz Re: Wrocławskie ZOO IP: 195.116.104.* 24.05.01, 20:29
      Może pod tym względem jestem naiwny, ale śmiem wierzyć, że wszystko się jeszcze
      da pomyślnie rozstrzygnąć. Miasto mogłoby jednak bardziej się postarać, jeśli
      chodzi o stadion Ślęzy.
      • Gość: MKK Re: Wrocławskie ZOO IP: 213.76.92.* 24.05.01, 21:27
        Czy w świetle ostatniego zbratania się rajców z Gantem, stadion należy dalej do
        firmy Kant? A może już do Intakusa? Nie wiem, niech to ktoś rozpracuje.
        W każdym bądź razie stawiam na małpy ;)
        • Gość: wędzonka Re: Wrocławskie ZOO IP: 156.24.231.* 24.05.01, 22:40

> Czy w świetle ostatniego zbratania się rajców z Gantem, stadion należy dalej do
          >
          > firmy Kant? A może już do Intakusa? Nie wiem, niech to ktoś rozpracuje.
          > W każdym bądź razie stawiam na małpy ;)

GANT zawalil. Stadion i jakas gotowke przejmuje wiec INTAKUS w zamian za
          mieszkania dla MIASTA, ale GANT ma w umowie zagwarantowane prawo jego pierwokupu.
          Jesli da rade do konca roku to zapomnij o ZOO. Jesli go nie wykupi to MIASTO
          dostanie ten teren od INTAKUSA za dzialke na ktorej mial budowac GANT.
          W ten sposob kolko, jak widac, sie zamyka.

Natomiast nie slyszalem o brataniu sie Ganta z miastem, a wrecz przeciwnie.
          Czyzby od wczoraj znow nastapil nagly zwrot akcji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka