Dodaj do ulubionych

Nad żywieckimi jeziorami. Pod opieką Rumcajsa

29.07.07, 18:16
Bobry chyba, a nie bory... Swoją drogą jezioro Międzybrodzkie jest bardziej
urokliwe. Trzeba dodać, że od zawsze wśród żeglarzy trwa spór gdzie lepiej
wieje - przy zaporze czy przy Halnym :D
Obserwuj wątek
    • sirseb pzdr!!! 29.07.07, 18:27
      pzdr zywiec!
    • Gość: ga szczyty kotliny:)))) IP: 89.100.251.* 29.07.07, 18:38

"Jezioro Żywieckie, otoczone szczytami Beskidu Małego i Kotliny
      Żywieckiej...".Hmmm szczyty kotliny???
      • Gość: geograf Re: szczyty kotliny:)))) IP: 89.100.251.* 31.07.07, 00:12
        haha a to dobre:))))
    • Gość: zartie Nad żywieckimi jeziorami. Pod opieką Rumcajsa IP: *.244.udn.pl 29.07.07, 20:32
      >(...) Elektrowni Szczytowo-Pompowej Porąbka-Żar, jedynej takiej w Polsce.

Bzdura. Są jeszcze elektrownie w Żarnowcu (znacznie większa) i Żydowie. Taką
      funkcję może również pełnić elektrownia w Niedzicy, ale nie ma ona dodatkowego
      zbiornika górnego, woda jest pompowana do jeziora Czorsztyńskiego.
      • Gość: Żora Re: Nad żywieckimi jeziorami. Pod opieką Rumcajsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 22:00
        Powiem szczerze - Bywam często nad Jeziorem Żywieckim, ale ze względu na to że nie zamówiłem sobie wczesniej noclegu nie było miejsca tam gdzie jeżdzę zwykle.
        U Rumcajsa byłem pierwszy raz i po tym co widziąłem stwierdzam, że DNO TOTALNE. BRAK ŻEGLARZY , MIMO TEGO ZE OŚRODEK CHCE UCHODZIĆ ZA ŻEGLARSKI. BOSMAN WYGLĄDA JAK MENEL, POZA TYM SPORO ŁYSYCH KIBOLI. Widziałem jak pobili chłopaka. Obsługa nie reaguje i nie zapewnia bezpieczeństwa ludziom którzy tam biwakują. Przez 3 dni pobytu, codziennie obok mnie działy się awantury!!! WIEŚ WIEŚ I JESZCZE RAZ WIEŚ. Jk ktoś chce sobie popsuć wypoczynek niech tam jedzie
      • Gość: Żora Rumcajs = DNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 22:13
        Powiem szczerze - Bywam często nad Jeziorem Żywieckim, ale ze względu na to że nie zamówiłem sobie wczesniej noclegu nie było miejsca tam gdzie jeżdzę zwykle.
        U Rumcajsa byłem pierwszy raz i po tym co widziąłem stwierdzam, że DNO TOTALNE. Łódka kosztuje o 20zł więcej niż to wynika z cennika na stronie. BRAK ŻEGLARZY , MIMO TEGO ZE OŚRODEK CHCE UCHODZIĆ ZA ŻEGLARSKI. BOSMAN WYGLĄDA I ZACHOWUJE SIĘ JAK MENEL (WULGARNE TEKSTY DO NAS PO TYM JAK DALIŚMY MU DO ZROZUMIENIA ŻE JEST PIJANY I NIE CHCEMY Z NIM ROZMAWIAĆ), POZA TYM SPORO ŁYSYCH KIBOLI. Widziałem jak pobili chłopaka. Obsługa nie reaguje i absolutnie nie zapewnia bezpieczeństwa ludziom którzy tam biwakują. Przez 3 dni pobytu, codziennie obok mnie działy się awantury - trzeba bylo odsypiac w dzień!!! WIEŚ WIEŚ I JESZCZE RAZ WIEŚ. Jak ktoś chce sobie popsuć wypoczynek niech tam jedzie - ja wiem, że moja noga wiecej tam nie postanie!
    • yez.hodowca Anomalia 29.07.07, 23:07
      "Chcą zobaczyć miejsce, gdzie różne przedmioty, nawet tak duże jak samochody, same wtaczają się wbrew prawom fizyki pod górę. Nie wiadomo, co jest przyczyną tego tajemniczego zjawiska. Są zwolennicy teorii, że to złudzenie optyczne, inni zwalają winę na czarną magię, a niektórzy uważają, że to sprawka Elektrowni Szczytowo-Pompowej"

To JEST złudzenie optyczne. Czarna magia jest dobra w Harrym Potterze, a obecność elektrowni nie ma tu nic do rzeczy. Widziałem identyczną anomalię we Francji, bez elektrowni :)

Tekst, że "nawet tak duże jak samochody" jest śmieszny. Jak teren jest pochyły, to nawet pociąg się stoczy, a przecież jest taki duży.

A w ogólę widzę, że nie ja pierwszy poprawiam treść tego artykułu i nie jest to pierwszy taki artykuł w GW. Czy Gazeta najpierw wrzuca tekst na portal, czeka na darmową koretkę i dopiero potem daje do druku? Bo jeśli tak, to prosimy o wierszówkę za to.
      • casperuno Re: Anomalia 30.07.07, 03:06
        to nie chodzi o to, ze przedmioty sie staczaja z gorki. one poruszaja sie pod
        gorke wbrew prawom fizyki. byc moze jest to zludzenie optyczne ale dziala na
        wszystkich.
        • Gość: Beny Re: Anomalia IP: 195.117.221.* 30.07.07, 03:43
          Żadne złudzenie optyczne.
          Są takie magnetyczne anomalie - autentyczne!
          Choćby patrz w Googla: "magnetic anomaly"
          • yez.hodowca Re: Anomalia 30.07.07, 11:33
            Gość portalu: casperuno napisał(a):

> to nie chodzi o to, ze przedmioty sie staczaja z gorki. one poruszaja sie pod
            > gorke wbrew prawom fizyki. byc moze jest to zludzenie optyczne ale dziala na
            > wszystkich.

Złudzenie optyczne powoduje, że wszystkim się WYDAJE, że one się wtaczają pod górkę. A naprawdę staczają się w dół, czyli zgodnie z prawami fizyki i z tym co pisałem :)

Gość portalu: Beny napisał(a):

> Żadne złudzenie optyczne.
            > Są takie magnetyczne anomalie - autentyczne!
            > Choćby patrz w Googla: "magnetic anomaly"

Oczywiście, że istnieją anomalie magnetyczne. Tylko że one nie mają akurat wiele wspólnego z tym zjawiskiem. Gdyby tak było, to "pod górkę" toczyłyby się tylko przedmioty metalowe (magnetyki, żeby być precyzyjnym).
            Jeżeli jest tam jakaś inna anomalia niż optyczna, to co najwyżej grawitacyjna, a to bardzo łatwo wykryć zwykłą poziomicą :)
    • Gość: kamilaaaaa19 Re: Nad żywieckimi jeziorami. Pod opieką Rumcajsa IP: 89.101.175.* 30.07.07, 02:47
      Moje Kochane Miasto! :)
    • Gość: Zywczakzwyboru Nad żywieckimi jeziorami. Pod opieką Rumcajsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:17
      Jezioro Żywieckie mogłoby być urokliwe ale nie jest. Tony różnego rodzaju śmieci
      walające się na brzegu i w samym jeziorze, niezadbana linia brzegowa ( z
      wyjątkami), oraz ścieki z szamb, które spływają szeroką falą do jeziora nie
      zachęcają do spędzania wolnego czasu nad tą "zupą". Jezioro zarasta, tworzą się
      duże wyspy, które może i są schronieniem dla wielu zwierząt ale stwarzają też
      niebezpieczeństwo w razie dużej powodzi. Oczywiście z tym stanem rzeczy nic się
      nie robi. Co roku w Żywieckich gazetach podawane są informacje o występowaniu
      bakterii kałowych i salmonelli w wodach Soły i Koszarawy. Wiadomo gdzie to
      spływa. Uprawianie sportów wodnych w takich warunkach czyni z tych rozrywek
      sporty ekstremalne. Ale jak ktoś lubi się kąpać w szambie to jego sprawa. Żywiec
      kompletnie tak jak Kraków nie ma jakiejkolwiek wizji rozwoju i mimo świetnego
      położenia oraz atutu jakim jest jezioro nie robi nic żeby wykorzystać ten
      potencjał. Wszytko jest tymczasowe, oby do wyborów. Rzucić parę haseł a
      najlepiej żeby jezioro sprzątali ekolodzy za darmo w ramach jakiś
      spektakularnych akcji. O to wtedy to nawet burmistrz Szlagor przyjdzie nad
      jezioro i zrobi sobie zdjęcie... Żywiec jest piękny ale pod rządami ludzi
      niekompetentnych, wiele traci.
      • Gość: mach_2 Re: Bląd ort. w tekście IP: 77.223.201.* 04.08.07, 19:32
        "Brzeg jeziora Żywieckiego...".

Powinno być "Jeziora Żywieckiego", bo rzeczownik jezioro wchodzi w tym
        przypadku w sklad nazwy wlasnej.
        Vide: www.pwn.pl - slownik ortograficzny online.
    • Gość: Żora Ośrodek rumcajs -dno i syf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 21:56
      U Rumcajsa byłem pierwszy raz i po tym co widziąłem stwierdzam, że DNO TOTALNE. BRAK ŻEGLARZY , MIMO TEGO ZE OŚRODEK CHCE UCHODZIĆ ZA ŻEGLARSKI. BOSMAN WYGLĄDA JAK MENEL, POZA TYM SPORO ŁYSYCH KIBOLI. Widziałem jak pobili chłopaka. Obsługa nie reaguje i nie zapewnia bezpieczeństwa ludziom którzy tam biwakują. Przez 3 dni pobytu, codziennie obok mnie działy się awantury!!! WIEŚ WIEŚ I JESZCZE RAZ WIEŚ. Jk ktoś chce sobie popsuć wypoczynek niech tam jedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka