Dodaj do ulubionych

przejścia graniczne niedaleko Zakopca

IP: *.acn.pl / *.acn.pl 19.09.03, 21:35
niedlugo wybieram sie do Zakopanego i chyba jak wiekszosc z nas wybiore sie
na zakupy do naszych poludniowych sasiadow. Zawsze jezdzilam do chocholowa,
teraz jednak sie zastanawiam czy inne przejscia nie sa bardziej atrakcyjne,
tzn wiekcej sklepow, wiekszy wybor towarow...czekam na podpowiedzi...z gory
dziekuje za odpowiedz..wiem ze mozna na Was liczyc...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: przejścia graniczne niedaleko Zakopca IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 18:02
      TAK przejścia granicze w poblizu Zakopoanego to te dwa najbliżesze.
      Jedno o znaczeniu międzynarodowym na Łysej Polanie na trasie do Morskiego Oka.
      Drugie dostępne tylko do obywateli Polski i Słowacji znajduje sie w
      miejscowości Chochołów kilkanaście km od Zakopanego w stronę Jabłonki .
      Są jeszcze przejścia graniczne turystyczne - np. na szlakach turystycznych np.
      na Rysy, ale nie wolno przez nie nic przewożić - a szczegółnie nie wolno
      przenosic alkoholu.
      Pozostałe przjeścia graniczne w pobliżu Zakopanego to Chyżne i w przeciwną
      stronę Niedzica i Piwniczna, Muszyna, i Barwinek na przełęczy Dukielskiej w
      Beskidzie Niskim. Ale to już chyba za daleko od Zakopanego :))))
      Pozdrawiam i udanych zakupów.!!
      • Gość: olga Re: przejścia graniczne niedaleko Zakopca IP: *.acn.pl / *.acn.pl 21.09.03, 23:21
        dzieki za odzew:) ale czy na przejsciu na Łysej POlanie sa jakies sklepy???
        gdzie pod tym wzgledem jest lepiej??? Tu czy w Chochołowie??? pozdrawiam olga
        • Gość: Jacek Re: przejścia graniczne niedaleko Zakopca IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 18:54
          Chyba pod tym względem lepsze jest przejście granicze wChochołowie. Sklepy są
          zaraz po przejściu granicy - 10 metrów. Wiem bo byłem . A na Łysej Polanie to
          nie wiem bo nie byłem lae chyba nie ma sklepów w najbliżeszej okolicy
          • sledzik4 Re: przejścia graniczne niedaleko Zakopca 23.09.03, 08:47
            Oczywiście Chochołów. Łysa Polana to tylko przejście. Kilkadziesiąt metrów za
            granicą jest restauracja i sklepik - piwko, wódeczka, troszkę słodyczy.
            Po drugiej stronie szosy też sklepik. Do Javoriny Tatranskiej jakieś 3km, ale
            tam też nic ciekawego. Na Łysej byłem wiele razy, w Chochołowie raz (w tym
            roku) i zdecydowanie stawiam na niego. Pozdrawiam.
      • Gość: Travel Chochołów dla wszystkich IP: *.acn.pl / *.acn.pl 24.09.03, 00:04
        Check point w Suchej Horze (Chocholow) po pierwsze jest dostepny dla
        wszystkich, czynny calodobowo. Kiedys, za czasow zamknietej granicy bylo to
        przejscie dla wylacznie obywateli PRL i CSRS, ale to daleka przeszlosc.

Sklepy sa dobrze zaopatrzone, duzy wybor dobrych alkoholi i slodyczy oraz
        innych slowackich specjalow.

Zaplata moze byc w zlotowkach, ale bardzoej oplaca sie placic koronami
        kupionymi chociazby w Nowym Targu.

Paszporty sa czasami sprawdzane,ale generalnie wyczuwa sie juz, zwlaszcza w
        weekendy, kiedy ruch jest wiekszy, atmosfere "unijna" - machanie raczka.

Po 1 maja znikna limity przywozowe w dzisiejszej smiesznej ilosci (
        wewnatrzunijne sa 10 krotnie wieksze) to sie Sucha Hora jeszcze bardziej
        rozwinie, a kontrola dokumentow bedzie w okesie przejsciowym do Schengen
        symboliczna i wybiorcza.

Tak samo po 1 maja "zielona karta" nie bedzie juz potrzebna.
        • bystryy Re: Chochołów dla wszystkich 24.09.03, 09:27
          Zdecydowanie polecam Chochołów.Na Łysej jest o wiele mniejszy wybór-3 lata temu
          byłem wcześnie z rana i tylko barak był otwarty.W dodatku ceny nie były
          rewelacyjne.Od tej pory jeżdżę tylko do Chochołowa - duży wybór i sklep obok
          skepu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka