Dodaj do ulubionych

biegunka_co robić

18.01.13, 22:17
dziewczyny moja dwuletnia córka od tygodnia ma biegunkę (leje się z niej po kilka razy dziennie), ale opiszę moze przypadek.

Tydzień temu w piątek zaczeły się luźne stolce, w sb były już ataki (między atakami dziecko czuło się dobrze), zrobiła kupkę - luźną i znowu ok, aż do następnego ataku. Z sb na ndz.już budziła się w nocy po kilka razy z bólem brzucha, później kupka i znowu ok, aż do następnego razu. W końcu w ndz. pojechaliśmy do lekarza, wróciliśmy daliśmy jej smectę, córka zrobiła kupę a tam krew. Pojechaliśmy do szpitala...a tam cudowne ozdrowienie. Kroplówka, wyniki ok,. Dicoflor i we wtorek do domu.

Po powrocie do domu (w szpitalu i w środę ) kupy nie było, a w czw. znowu luźna. No i dzisiaj sajgon...powtórka z rozrywki...ciągłe bóle brzucha, luźny stolec...byłyśmy u lekarza, ta nawet jej nie zbadała tylko zapoznała się z wypisem ze szpitala i powiedziała, ze to moze potrwac nawet 2-3 tyg., ale mała cały czas zwija się z bólu...no nie mogę patrzeć jak się męczy...
co radzicie? Czy to normalne jest?
Obserwuj wątek
    • maja.london888 Re: biegunka_co robić 18.01.13, 22:26
      Ja na biegunkę daję odgazowaną (tj. podgrzaną) colę. Nie wiem czy w tym przypadku pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi. Trzeba też odstawić wszystkie produkty mleczne i soki owocowe.
      • dentek_85 Re: biegunka_co robić 18.01.13, 22:30
        podajemy małej orsalit i dicoflor, bez coli. Nosz kurde ile to moze trwać...
    • przystanek_tramwajowy Re: biegunka_co robić 18.01.13, 22:33
      A ile ma lat? Ja swego czasu miesiąc bujałam się z biegunką u dziecka, które miało 5 lat. Dokładnie tak, jak u twojej córki - była, mijała, nawracała. Z tym, że u nas bez bólu brzucha, za to z chlustającymi wymiotami. Smecta nic nie dawała. Diphergan, który dostał na powstrzymanie wymiotów, nic nie dawał. Napar z jagód nic nie dawał. Badań milion i nic. Zdenerwowałam się i dałam mu Laremid. Koniec biegunki, koniec wymiotów.
      • dentek_85 Re: biegunka_co robić 18.01.13, 22:37
        2 lata, chociaż wczoraj zwymiotowała...ale to tylko raz w tym tyg.
        • przystanek_tramwajowy Re: biegunka_co robić 18.01.13, 22:47
          No tak, to jeszcze maluch. Laremid zbyt ryzykowny. Dlatego ja odetchnęłam z ulgą, gdy mój syn skończył magiczne 6 lat. Nareszcie mogliśmy się rozstać ze znienawidzoną i mało skuteczną smectą i obrzydliwymi syropami typu Nurofen. Mam nadzieję, że malutka szybko dojdzie do siebie. Najważniejsze, żeby się nie odwodniła.
          • koralik12 Re: biegunka_co robić 19.01.13, 06:56
            Loperamid to silny lek- pochodna morfiny, nie daje się dzieciom do 6 lat, a tym bardziej dzieciom ponizej 3lat bo jest duże ryzyko ryzyko działań niepożadanych na układ nerwowy.
    • haidi0111 Re: biegunka_co robić 18.01.13, 23:10
      Ja też radzę spróbować z odgazowaną colą - poradziła mi to pani doktor, której bardzo ufam. Poza tym zero surowych owoców, warzyw, soków. Za to jak najwięcej jogurtu naturalnego, kefiru, żeby florę bakteryjną odbudować. Jest jeszcze taki preparat na bazie drożdży - na smierć mi nazwa uciekła ale pewnie w każdej aptece ci podpowiedzą, w kapsułkach, które można rozbroić i podać dziecku zawartość wymieszaną z wodą. A tak w ogóle to na przykład moja roczna córka po jelitówce musiała zmienić mleko - z nana na jakies specjalne - teraz już nie pamietam na jakie, bo to było 7 lat temu, ale własnie objawy były takie, że teoretycznie była zdrowa a po tygodniu wszystko wróciło w delikatnej wersji...
    • mdro Re: biegunka_co robić 18.01.13, 23:31
      Ma jakieś inne objawy, nawet takie, które wydawałyby Ci się niezwiązane? Pytam, bo u mojego syna ból brzucha, biegunka i wymioty były głównym, choć niespecyficznym dla pewnej choroby objawem.
    • nangaparbat3 Re: biegunka_co robić 18.01.13, 23:35
      A pani doktor ją zbadala? w sensie - macala brzuszek?
    • feniks_z_popiolu Re: biegunka_co robić 19.01.13, 07:26
      Nie bój się tej odgazowanej coli, przecież coca cola ma apteczny rodowód. Ja dostałam taką radę od kliku pediatrów- zawsze działała. Nie zapominaj też o stałym nawodnieniu! Kilka łyków czy nawet łyżeczek płynu (wody, słabego naparu z mięty czy rumianku) ale np. dosłownie co kwadrans, co 1/2 godziny. Ale szczerze to ja bym jeszcze zdiagnozowała ten ból brzucha.
    • alpha.sierra Re: biegunka_co robić 19.01.13, 08:33
      Kup i zaparz jej korzeń kobylaka. Nie jest to smaczne, ale działa cuda.
      • opium74 Re: biegunka_co robić 19.01.13, 08:48
        Podawaj tez enterol. No i colę o której pisały wcześniej inne forumowiczki. Dodatkowo żadnego nabiału. Jogurt i kefir dopiero po wyzdrowieniu.
    • lubie.garfielda Re: biegunka_co robić 19.01.13, 08:49
      dodatkowo jeszcze ścisła dieta złożona z produktów które zapierają czyli: ryż (również kleiki ryżowe błyskawiczne), gorzka herbata, jagody, pomocniczo sucharki i ciemna czekolada.
      • alpha.sierra Re: biegunka_co robić 19.01.13, 08:59
        Nawet lepiej niż ryż działają płatki owsiane górskie. Ugotuj na wodzie i zostaw pod przykryciem aż zrobi się owsiankowa ciapa. Rady dziewczyn też są dobre. I rzeczywiście, idź po receptę na nifuroksazyd. Nie wiem, dlaczego w tabletkach jest bez recepty, a syropie na receptę, ale cóż.
    • kol.3 Re: biegunka_co robić 19.01.13, 08:50
      Idź do normalnego lekarza niech da nifuroksazyd. Trafiłaś na wyjątkowych debili. Nikt dziecka z lejącą się tygodniową biegunką nie odsyła do domu.
    • zebra12 Re: biegunka_co robić 19.01.13, 09:30
      1. Dieta: zero nabiału, owoców i warzyw - surowych, dużo picia, ale głownie wody i czarnej herbaty, cola może być.
      2. Podaj enterobiotic - można wysypać na język lub podać z piciem
      3. Można dać nifuroksazyd w syropie, ale nie można podawać leków w jednym czasie. Najlepiej z przerwą dwugodzinną: np nifuro o 8, a entero o 10.
      4. Można też podać węgiel leczniczy, ale zasada podawanie taka sama - nie razem!
      5. Zawsze dużo picia!!!! Nie zmuszać do jedzenia!
      6. Do jedzenia polecam wafle ryżowe, zupę marchwiankę z ryżem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka