roztoczanski 12.05.06, 14:44 Jesli ma ktos ochote obejrzec pare zdjec Wieprza z okolic Sczebrzeszyna, to zapraszam: roztoczanski.blox.pl/html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leszeks Re: Zaprzszam 13.05.06, 12:05 Śliczne zdjęcia! Kaczęńce aż wychodzą z ekranu. Wieprz jak zwykle wije się. Nawet przybrzeżne drzewa mają swój urok. Czy są tam bobry na Wieprzu w okolicach Szczebrzeszyna? Skąd robisz te piękne panoramy na dolinę? Pokazałaś również miejsce, które chciałem odwiedzić, a którego z Twoich zdjęć widać że już nie ma. Chodzi mi o młyn w Kawęczynie. Szkoda. Nawet przemysłowy obiekt jak młyn w Szczebrzeszynie również jest urokliwy. Przejeżdżałem niedaawno przez Klemensów i chociaż to obiek przemysłowy to zachwyca starością swoich murów i konstrukcji. Może ktoś ma jakiś pomysł jak można byłoby to wykorzystać. Później wykupilibyśmy to i zrealizowali. Po rozwaleniu, przez nasze super stronnictwa ludowe, przemysłu cukrowego szkoda byłoby aby taki obiekt rozpadł się. Roztoczanski, Piękne zdjęcia! Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 13.05.06, 13:02 Wlasnie ostatnio rozmawialem z czlowiekiem, ktory kupil w Klemensowie drewniany budynek,przedwojenna siedzibe dyrektora cukrowni - powiedzial, ze zaprasza do obejrzenia za 3 lata (na tyle planuje remont przeprowadzany pod nadzorem konserwatora zabytkow, jest wiec szansa, ze budynek zachowa swoj charakter), jest to maly krok do uratowania calego obiektu. Najchetniej utworzylbym tam poprostu muzeum techniki. Mozna by zobaczyc jak wytwarza sie cukier, zachowac przynajmniej czesc maszyn, plus jakies centrum turystyczne, moze baza noclegowa - tylko troche daleko do centrum. Niestety w niszczeniu jestesmy dobrzy, wiec trzeba szybko ratowac co sie da. Postaram sie dorzucic zdjecie tego drewnianego domku, ale nie zawsze dogaduje sie ze swoim komputerm i niekiedy on wygrywa, a ja trace cierpliwosc Myslalem, ze mam stare, czarnobiale zdjecie Kaweckiego Mlyna, ale widac tam, tylko kawalek sciany, wtedy nie myslalem, ze tak szybko zniknie, szkoda, byl jedyny w okolicy. Natomiast mlyn w Szczebrzeszynie nad Wieprzem, juz zatrcil swoj charakter - obcieto czesc budynku gdzie bylo kolo mlynskie, doszly szpecace silosy i blaszane ogrodzenie - szkoda, ze nie jest chroniony przez konserwatora zabytkow. W takich przypadkach rodzi sie dylemat, - lepiej zeby cos niszczalo, czy zostalo zmienione, bo na zachowanie jako zabytku na razie Polakow i Polski nie stac. Bobry podobno grasuja po okolicy, ale widzialem jedynie slady zebow, samego bobra nie udalo sie Panorama doliny wieprza robiona byla z szczebrzeskiego cmentarza. Ale sie rozpisalem - jak zwykle troche nieskladnie. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 13.05.06, 13:24 Tym razem sie udalo - sa juz zdjecia z klemensowa Odpowiedz Link
leszeks Re: Zapraszam 13.05.06, 16:24 Super są! Ten domek drewniany to mi się podoba. Mam nadzieję że ten człowiek odnowi go w tym samym stylu. Nie wiesz co tam planuje? Mieszkać czy jakiś bisnesik? Widziałem niedawno młyn (chyba) w Michalowie. Podobno ktoś go kupił i planuje jakąś restaurację. Otoczenie fajne, tylko mocna trzeba posprzątać. Pomysł z muzeum techniki w starej cukrowni również mi się podoba. To teraz musimy zacząć szukać inwestora. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
cperek997 No nie... 13.05.06, 16:33 Po prostu rewelacja, a te kaczeńce prze piękne, aż mnie zacheciłeś do głębszego poznania Roztocza w te wakacje. Co roku jestem w Zamościu, jestem jeszcze za młody na prawko, więc dopiero w tamtym roku udało mi się przekabacić kuzynkę na przejazd po Roztoczu, byliśmy w Szczebrzeszynie i Zwierzyńcu... Dzięki tym zdjęcią uświadomiłem sobie, że w końcu Roztocze to nie tylko to główne, mocno przetarte szlaki, ale i wszystkie inne małe dróżki, o których nawet nie wiemy... Odpowiedz Link
koziorozka bobry 13.05.06, 17:57 Byłam w maju w Zwierzyńcu. Kościół na wyspie otaczają drzewa - wszystkie bardzo mocno od dołu poharatane przez bobry. Nie zdziwię się, jeżeli trzeba będzie je wyciąć Odpowiedz Link
leszeks Re: bobry 14.05.06, 00:01 Koziorozko, ale mam nadzieję że nie jesteś zwolenniczką strzelania do bobrów? Drzew byłoby niezmiernie żal, ale myślę że tacy specjaliści jakich mamy w Zwierzyńcu dadzą radę temu. Być może ktoś nie dopilnował, że te zwierzaki tak nabroiły? Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 13.05.06, 23:17 Sila rozpedu dodalem jeszcze zdjecia mlyna w Michakowie, ale z przed roku. Domek w Klemensowie prawdopodobnie mieszkalny, jednak nie jestem pewien na 100%. Pozdrawiam Odpowiedz Link
leszeks Re: Zapraszam 13.05.06, 23:58 Super, masz dużo zdjęć pod ręką. Ja widziałem ten budynek z ulicy jadąc samochodem. Twoje zdjęcia pokazują go jeszcze ciekawszym, np. basen i ten drugi budyneczek (tam chyba był mechanizm napędu). Nie wiem czemu ale podobają mi się te prawie biało czerwone kamieniczki, są bardzo 'przemysłowe' ale urocze. Mam nadzieję że ktoś dobrze to wykorzysta i życzę mu powodzenia. Nie chciałbym Cię zamęczać ale skoro jesteśmy juz w tej okolicy, to jeszcze bardziej piękny jest pobliski park. Niestety zaniedbany ale piekne drzewa. Nie mówiąc już o pałacu. Nie znam p. Marcina Zamoyskiego, ale czas aby to miejsce na powrót miało właściciela. I tylko mam nadzieję że on nie zamieni tego na prywatną posesję. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 14.05.06, 19:41 Z tym bedzie gorzej - parku jakos nie umialem sfotografowac, wielkie drzewa nie miescily mi sie w kadrze, mam sam palacyk, ale nie jestem z niego zadowolony (nie zauwazylem, ze w kadr wjechala pani na rowerze). Odpowiedz Link
szekla ech 14.05.06, 17:22 dziekuje za przepiekne zdjecia. Przepiekne dla mnie bo znam, widzialam a nawet kiedys do przedszkola tego chodzilam (dom dyrektora). Mila to dla mnie niespodzianka zobaczyc w sieci tak bliskie memu sercu katy Odpowiedz Link
roztoczanski Re: ech 14.05.06, 17:55 Ciesze sie, ze moje zmagania z komputerem nie poszly na marne Zdjecia sa robione prostym kompaktem, wiec jakosc nie najlepsza, ale zostaje pamiatka. Sporo sie pozmienialo w okolicy, czesto na gorsze(znikniecie wspomnianego przez Leszka Kaweckiego Mlyna, rozbiorka hali targowej w Szczebrzeszynie). Jak jezdze z rodzinka na rowerach, staram sie miec przy sobie "pstrykadelko" i robic fotograficzne notatki. Pamietam, jak znalazlem w internecie lotnicze zdjecia Szczebrzeszyna, bylo ich chyba z piec, a przesiedzialem przy nich godzine tak mnie zafascynowaly. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
szekla Re: Zaprzszam 14.05.06, 18:24 bylam w Polsce, w Szczebrzeszynie latem zeszlego roku. widzialam moje stare katy w Klemensowie.Wiem, ze w tym roku nie pojade, bede wiec mogla w sieci popatrzec. Prosze o wiecej zdjec Klemensowa przy okazji wyczeczek rowerowych z rodzinka. Pzdr. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 14.05.06, 19:45 Jak sie uda, to moze za tydzien bede na Roztoczu, postaram sie zrobic Teraz moge sprobowac dozucic cos z przerabianego Szczebrzeszyna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 14.05.06, 20:53 Mila Szeklo znalazem jeszcze dwa zdjecia z Klemensowa, zrobione z terenu przedszkola, sa moze troche dziwne, ale innych nie mialem Odpowiedz Link
leszeks Re: Zaprzszam 14.05.06, 22:02 Szekla, Roztoczanski a może macie jakies fajne opowieści o Szczebrzeszynie lub Klemensowie? Szeklo, pisałaś że mieszkasz poza Polską. Może znasz jakiegoś fajnego, miłego (dla Roztocza) inwestora(kę). Roztoczanski ma fajny pomysł aby ocalić starą cukrownię w Klemensowie od ruiny i zrobić muzeum techniki. No i teraz szukamy inwestorów. Roztoczanski nie otwierają mi się 4 zdjęcia z grupy 'Michalów'. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 14.05.06, 23:06 Ot i ciekawostka - uzylem bloxera, zdjecia wstawialo sie duzo szybciej, ale dodane nim zdjecia nie otwieraja sie w firefoxie, natomiast internet eksplorer wyswietla prawidlowo. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 14.05.06, 23:50 Zgadza sie, jak wstawilem na piechote, to sie pojawily w firefoxie, a juz cieszylem sie z ulatwienia Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 18.05.06, 19:37 Dolozylem troche zdjec z przebudowywanego Szczebrzeszyna, jak ktos ma ochote, to zapraszam do obejrzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 18.05.06, 21:09 Prosze: roztoczanski.blox.pl/html Pozdrawiam. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 18.05.06, 21:17 Jeszcze raz po "zjadlo poczatek" roztoczanski.blox.pl/html Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zaprzszam 18.05.06, 21:22 Adres do bloxów ten: www.blox.pl/html Ale dopiero wtedy wpisuję : roztoczański i .... jestem w blogu z pieknym zdjeciami. Dziekuję serdecznie. I chyba zgode na taki blox. Roztocze od admina.bloxów - właśnie otrzymałem. Co z nim zrobić? mariusz Odpowiedz Link
szekla Re: Zaprzszam 22.05.06, 22:52 Roztoczanski powiedz co tam jest przebudowywane??? Ja widze tylko pustke, straszna pustke wokol ratusza, kiedys tak garsc drzewek byla a teraz co???? Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 23.05.06, 16:20 Czesc! Nazwano, to rewitalizacja, podobno pomysl burmistrza Mazura, zajrzyj tutaj: szczebrzeszyn.info/modules/news/article.php?storyid=162 znajduja sie tam dwa zdjecia z wycinki drzew, niesty przykry widok. Teraz jest w Szczebrzeszynie tendencja do tworzenia betonowych pustyn, ma to przyciagnac turystow, normalne rynki miejskie nie sa zadrzewione - jakos tak tlumaczono, tylko brzmi bez sensu. Wczoraj zrobilem pare zdjec w Klemensowie, ale z internetu korzystam goscinnie i trudno mi cos zamiescic. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
czuk1 Widziałem cały plik zdjęć dowodowych 24.05.06, 05:21 Proces ten można nazwać jedynie "dewastacją drzewostanu i utworzeniem placu imienia". Można by zapytać dlaczego zostawiono (jak ten "proces" tak dobrze idzie) drzewa na rynku w jego części zachodniej? I to jest mój pogląd w dyskutowanej sprawie tzw. rewitalizacji rynku. Czy za wyrażenie własnego zdania- mam odpowiadać - jak Tomek Gaudnik, w prokuraturze? Oj coś się dzieje w państwie .... Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Widziałem cały plik zdjęć dowodowych 24.05.06, 14:49 Moze wezwa Cie jedynie na swiadka Odpowiedz Link
czuk1 Re: Widziałem cały plik zdjęć dowodowych 24.05.06, 16:07 Chyba tak !!! Bo mam dostęp do zdjęć dowodowych. A ponadto niepotrzebnie twierdzę, że osoby publiczne (jak Wójt) nie podlegaja szczególnej ochronie prawnej a wręcz narazone są na krytyką społeczną, mając to wkalkulowane w swój status i urząd???!!! I za to mogę podpaść. mariusz Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 05.06.06, 11:06 Jest pare nowych zdjec, kto zgadnie gdzie robione? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zaprzszam 06.06.06, 05:33 Ja też wiem -. Ale łamigłowka ? Nawet dla znawców Roztocza. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 06.06.06, 08:56 Leszku moze wiesz, co to za urzadzenie znajduje sie przed domkiem na gorce (8 zdjecie)? Pozdrowiam. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 06.06.06, 10:01 Zmienilem ustawienia na blogu, teraz laduje sie tylko jeden wpis, powinno byc szybciej, ale nie wiem czy lepiej - jak myslicie? Odpowiedz Link
koziorozka Roztocze na fot 06.06.06, 13:24 świetnie jest, że zdjecia są pogrupowane ja to bym chałupy z bali poogladała... poza tym - jeśli coś mogę pogrymasić - to lubię ciutek życia w krajobrazie, czyli człowieka, traktor, krowe może jakąś? Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Roztocze na fot 06.06.06, 16:25 Dziekuje za opinie. Z ludzmi i traktorami w krajobrazie, to ja troche na bakier, ale moga bc same traktory, walce i spychacze Z blogiem jest pewien klopot - nie moge ustawic , tak jak chce - teraz zdjecia, ktore powinny byc razem sa osobno, bo wstawione byly jako osobne wpisy, od nowa zaczynac blog - to brak czasu i ochoty, przy moich umiejetnosciach jest, to dosc zmudne Znzlazlem dzisiaj strone gdzie jest duzo , ale tylko fragmentow domow z bali, mysle, ze autor nie pogniewa sie za podanie namiarow: windows.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?2,1Pozdrawiam. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Roztocze na fot 06.06.06, 17:32 Nr28 - podpisane: "Roztocze zachodnie". Odpowiedz Link
leszeks Re: Zaprzszam 06.06.06, 22:09 Nigdy nie oglądałem tego urządzenia z bliska. Ale naprawię to w najbliższym czasie. Zawsze myślałem że to sieczkarnia, ale teraz na zdjęciu wyglada trochę inaczej i nie ma koła. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zaprzszam 06.06.06, 23:06 Dzieki za zainteresowanie - z paru metrow przypominalo gietarke, ale z bliska nie obejrzalem Pozdrawiam. Odpowiedz Link
roztoczanski Chała 07.06.06, 13:20 Jak czesto pisuje J. Chmielewska "chała" - po dodaniu nowego wpisu wszystkie adresy podstron pozmienialy sie, odnosniki juz nie pasuja - ciekawe czy mozna cos na to poradzic? Odpowiedz Link
leszeks To studnia! 11.06.06, 22:42 Trudno uwierzyć, ale to urządzenie to jest studnia! Próbowałem pompować ale woda nie leciała. Jednak ma wszystkie atrybuty studni: rurę wypływową, dźwignię do pompowania. A najdziwniejsze jest to, że stoi na samej górze. Mam zdjęcia z bliska, wkrótce podeślę. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: To studnia! 11.06.06, 23:35 To mnie zaskoczyles, dzieki ze sie zainteresowales, naprawde jestem zdziwiony, wyglada nietypowo. Jak dotre ponownie do Hucisk, bede musial dokladnie ja obejrzec Pozdrawiam. Odpowiedz Link
roztoczanski Re: Zapraszam 13.07.06, 02:59 Przybylo pare zdjec ze szczebrzeskich wzgorz. Odpowiedz Link