savyer Re: Ranking najładniejszych miast... 05.06.06, 12:46 1. Gdańsk 2. Wrocław 3. Kraków 4. Lublin 5. Kazimierz nad Wisłą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pnx Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.localdomain / 80.50.245.* 08.06.06, 11:40 Hmmm ni do komentowania, pierwsze miejsce jest bezsprzeczne. Dlaczego? a dlatego bo małe miesteczko, bo jest klimat i latem czy zimą jest tu pięknie, zdrowo i każdy mieszczuch tutaj ucieka!! Ale do rzeczy: 1. Mieszkowice (zachodniopomorskie) 2. Moryń (k. mieszkowic, zachodniopomorskie) 3. Dębno Lubuskie 4. Poznań 5. Rewal (wybrzeże, zachodniopomorskie) warto też zobaczyć: Trzcińsko Zdrój, Międzyrzecz, Gryfice, Szczecin(latem!), Dziwnów, Gorzów, Misata zagraniczne: 1. Gijon (hiszpania) 2. Ryga (łotwa) 3. Praga (czechy) 4. Amsterdam (holandia) 5. Karlovy Vary (czechy) warto zobaczyć: Mińsk (białoruś), Wilno (litwa), Marsylia (francja), RZYM (obowiązkowo) Może mało podrużuję ale mam zdanie na temat urody miast. Miłego zwiedzania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 18:26 Najładniejszym polskim miastem jest oczywiście Kraków (10 pkt.)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 21:05 skyscrapercity.com/showpost.php?p=8805413&postcount=227 Bardzo ładne miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
pniewscy1 Re: Ranking najładniejszych miast... 11.06.06, 18:40 Duże miasta nie mają uroku i wydają się noclegowniami bez charakteru. Najpiękniejsze miasto w Polsce to Iwonicz Zdrój Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Ranking najładniejszych miast... 25.06.06, 09:18 www.zamosc.wonder.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
krystian.czest Re: Ranking najładniejszych miast... 23.07.06, 00:38 Ej no co wy, a Częstochowa to już nie miasto? nikt nie napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
singielek1 Re: Ranking najładniejszych miast... 27.07.06, 08:25 Bo "Częstochowa to prawie dobre miasto" dla królików z budżetówki i ich przyjaciół ... krystian.czest napisał: > Ej no co wy, a Częstochowa to już nie miasto? > nikt nie napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
natan Re: Ranking najładniejszych miast... 25.07.06, 16:27 Polskie: 1) Grudziądz 2) Toruń 3) Elbląg 4) Szczecin 5) Wrocław Zagraniczne 1) Praga 2) Koszyce 3) Barcelona 4) Paryż 5) Rzym Odpowiedz Link Zgłoś
ziva Re: Ranking najładniejszych miast... 26.07.06, 15:39 Mój rodzinny Płock - mimo, że obecnie strasznie rozkopany - takiego położenia nie ma żadne inne miasto w Polsce ( zapraszam - www.plock24.pl ). A poza tym klasyka - Gdańsk, Kraków, Kazimierz nad Wisłą. A poza RP - chyba jednak Praga - jest przepiękna. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Ranking najładniejszych miast... 06.08.06, 21:38 Polskie: 1. Wrocław 2. Kraków 3. Elbląg i Opole 4. Polanica Zdrój 5. Gdańsk/Gdynia/Sopot Zagranica: 1. Praga 2. Aarhus /Dania 3. Kopehaga 4. Brema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANia Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 14:53 1)Kraków 2)Szczecin 3)Warszawa 4)Zakopane 5)Augustów Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Ranking najładniejszych miast... 24.08.06, 22:39 Kraków Gdańsk Sandomierz Odpowiedz Link Zgłoś
pokemon31 Re: Ranking najładniejszych miast... 30.07.06, 09:44 Polska: 1. Strzelce Krajeńskie, 2. Sulęcin, 3. Gdańsk, 4. Wrocław, 5. Kłodzko Zagraniczne: 1. Lubeck - Niemcy, 2. Kopenhaga, 3. Praga, 4. Helsinki, 5. Ryga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: araukaria Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.spidercom.com.pl 31.07.06, 21:37 Polska: 1. Gdańsk 2. Kraków 3. Toruń 4. Poznań 5. Gdynia Zagranica: 1. Petra - Jordania 2. Sankt Petersburg - Rosja 3. Paryż - Francja 4. Praga - Czechy 5. Hawana - Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ranking najładniejszych miast... IP: 62.233.250.* 03.08.06, 12:42 KAZIMIERZ DOLNY WROCŁAW PRZEMYŚL LUBLIN SOPOT Za granicą bardzo podoba mi się Wilno, ale ogólnie to zwiedziłam zbyt mało miast, aby móc stworzyć ranking;-). Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiec.swietokrzyski Re: Ranking najładniejszych miast... 05.08.06, 16:32 Pozwolę sobie na mały patriotyzm lokalny:) 1. Ostrowiec Świętokrzyski 2. Krynica Górska 3. Kraków 4. Szczawnica 5. Grudziądz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Kalisz Kalisz Kalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 19:28 Kalisz - Najstarsze Polskie Miasto, Piekne Miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga22 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 19:31 1.Wrocław 2.Gdańsk 3.Toruń 4.Kalisz 5.Olsztyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roko Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 06.08.06, 20:41 1. Kraków 2. Gdańsk 3. Wrocław 4. Toruń 5. Olsztyn 1.Paryż 2.Praga 3.Budapeszt 4.Barcelona 5.Rzym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plock Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.c241.petrotel.pl 07.08.06, 09:45 Zobaczyć Tumy i umrzeć.PŁOCK Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Ranking najładniejszych miast... 07.08.06, 10:32 KALISZ KALISZ KALISZ WROCŁAW WROCŁAW WROCŁAW TORUŃ TORUŃ TORUŃ GDAŃSK GDAŃSK GDAŃSK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakenbu Mało widzieliście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:43 Mało odkrywczy ten ranking, bez konkretnych kryteriów, większośc forumowiczów powiela po prostu stereotypy (wklepie, że Wrocław czy Toruń jest cool bo 20 lat temu przespacerował się z wycieczką szkolną po dóch uliczkach starówki i cosik sobie przypomina, że było fajnie), albo ogranicza się do swojego małego podwórka i najładniejsze miasta w Polsce to dla niego te, w których w ogóle był, czyli do 100 km od jego wioski. Okreslenie "najładniejsze miasto" to wyjątkowo subiektywna ocena. Przyrównywanie miasteczka do miast i metropolii też nie ma sensu - wypadałoby tutaj stworzyć odrębne rankingi i kryteria. Za to mam swój własny prywatny ranking miast gdzie czuję się najlepiej i które w związku z tym zdają mi się być najpiękniejsze. 1. Ostróda (zwarta zabudowa: 36000 mieszkańców na zaledwie 14 km2, odnowione elewacje domów na większości budynków, harmonijna architektura budownictwa po 1989 roku, usługi i handel na poziomie) 2. Warszawa (lubię ją za bogactwo form miejskiego krajobrazu i dramatyczną historię, którą czuć na każdym kroku) 3. Gdynia (nowoczesna, ale z przeszłością, skwer kościuszki i świętojańska są po prostu cool) 4. Iława (miała szansę być co najmniej taka jak Ostróda, ale wyborcom zabrakło rozsądku, ale ma swój urok: park miejski i liczne kafejki wokół) 5. Gdańsk (jakże go nie lubić. Czuć tu pozytwną energię. Na koncercie Jeana Michela Jarre'a było fantastycznie - doskonała organizacja i podniosły nastrój budowany przez ludzi jakich nie ma nigdzie indziej w Polsce) i tyle z ładnych miast. Z najbrzydszych przychodzą mi do głowy: 1. Zawiercie (postindustrialny koszmar - nia ma tam chyba jednego budynku w stanie nie kwalifikującym się do remontu, albo rozbiórki) 2. Malbork (jest zamek i tyle, poza tym czarna rozpacz. Za komuny 40000 miasto dostało w prezencie kilka dziesięciopiętrowych betoniaków w samym centrum. To co powstało po 89 roku jest jeszcze gorsze. Pseudo nawiązujące do przeszłości formy - trzymać się z daleka!) Odpowiedz Link Zgłoś
asza.k Re: Mało widzieliście... 08.08.06, 14:37 Miasta, w których czuję się dobrze, z którymi łączą mnie wspomnienia, które są dla mnie po prostu ładne: 1. Gdynia (nie za mała, nie za duża, nowoczesna, nad możem, Skwer Kościuszki, Kamienna Góra, z historią...) 2. Jastrzębia Góra (wiem, że latem nie idzie iść po ulicy, ale za to w inne pory roku...klif, las, morze...coś mnie tam po prostu ciągnie) 3. Zakopane (góry i doliny...) 4. Wisła (po prostu urokliwe górskie miasteczko) 5. Warszawa o wschodzie słońca 6. i jeszcze Gdańsk, Poznań, Sopot, Supraśl, Kudowa i Góry Stołowe... A teraz za granicą: 1. Neuekirchen i Kaprun(urokliwe górskie miasteczka w Austrii) 2. Oludeniz (Turcja, za piękną lagunę) 3. Jerozloima (za historię i atmosferę, jaka tam panuje) 4. Strassburg (stare miasto) 5. Praga Tak właściwie to mi się wszędzie podoba:P podrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Najładniejsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:47 Najładniejsze: Wrocław, Kalisz, Gdańsk, Szczecin, Toruń, Legnica, Świdnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp1 Re: Najładniejsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:34 najładniejsza jest danilka :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le soleil Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.ramtel.pl 11.08.06, 13:31 1.Kraków (zdecydowanie) 2.Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le soleil :) Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.ramtel.pl 11.08.06, 13:34 1.Kraków (zdecydowanie) 2.Wrocław 3.Poznań 4.Gdańsk 5.Sandomierz a z zagranicznych: 1. Praga (wspaniała atmosfera, piękne zabytki, piwko i w ogole - po Krakowie to najpiękniejsze miasto:D 2. Florencja 3.Wiedeń 4.Siena 5.Lwów (choc bieda straszna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotka Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.dynamic.caiway.nl 11.08.06, 23:05 POLSKA: *Wroclaw *Polanica Zdroj *Krakow *Zakopane Miasta zagraniczne: *Delft (Holandia) www.msc-gima.nl/delft-vrouwenrecht.jpg urban.csuohio.edu/~sanda/pic/travel/netherlands/delft/delft0295.jpg images.google.pl/imgres? imgurl=www.nf.tn.tudelft.nl/people/websiteSaverio/Delft.jpg&imgrefurl=htt p://www.nf.tn.tudelft.nl/people/websiteSaverio/Photography.htm&h=1920&w=2560&sz= 252&hl=pl&start=434&tbnid=zE8oiZPjV6gjjM:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq% 3Ddelft%26start%3D420%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DN *Wenecja polnocy czyli Amsterdam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masiej Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.chello.pl 16.08.06, 21:02 1.Bydgoszcz 2.Wrocław 3.Kraków 4.Ustka 5.Chełmno Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Ranking najładniejszych miast... 15.09.06, 21:53 Na moj gust w kategorii srednich, dla mnie krajowych, dla Was zagranicznych - jak w zalaczonym linku www.ville-angers.fr/page/p-22 Odpowiedz Link Zgłoś
alexi100 Re: Ranking najładniejszych miast... 16.09.06, 19:23 1. Kraków 2. Warszawa 3. Kazimierz Dln. 4. Przemyśl 5. Toruń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp1 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:33 1. wisła 2. danielka 3. ujsoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp10 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:33 Czuchów Rules!!!!!! Kaj sie szlajosz ty szlajfusie??Przyjedź do nos!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp11 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:34 Przegędza najlepsze miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOMP4 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:34 Polecam tajemniczą miejscowość Przegędza na Śląsku . Mozemy zwiedzic tam wulkany na górkach.!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp1 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:35 a ja danilke :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp9 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:34 według mnie najładniejszy jest : 1.Gdańsk 2.Kraków 3.Sandomierz 4.Wrocław 5.Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Ranking najładniejszych miast... 05.11.06, 05:57 Nie wiem dlaczego omijamy w rankingu Zamość - jego Stare Miasto, wpisany mocno na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO? Wystarczy raz przyjechać i przkonać się osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp5 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:34 najpiękniejsze miasto które polecam to barwna Czerwionka w której znajdują się warte obejrzenia Hołdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komp6 Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:40 według mnie najpiekniejszym Polskim miastem jest Busko Zdrój znajdujące się w województwie świetokrzyskim. W tej miejscowości znajduje sie wiele uzdrowisk, osrodkow wypoczynkowych i sanatoriow. Najpiekniejszy jest widok tychze uzdrowsik latem, gdy porastaja je przepiekne kwiaty, rośliny itp.Jest tam bardzo świeźe powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf A tak na serio!!!!!!!!!!!!!!! 05.11.06, 03:10 Subiektywnie : 1Wrocław + Wrocław + Wrocław 2Wrocław + Wrocław 3Wrocław + Wrocław 4Wrocław + Wrocław Obiektywnie: Co by tu nie mówić- Wrocław, Kraków i Gdańsk - kolejność zależy od preferencji. Reszta jest bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia_1979 Re: A tak na serio!!!!!!!!!!!!!!! ludendorf 10.11.06, 22:06 No zgadzam się zgadzam, z tym że u mnie Kraków, Gdańsk i Wrocław. A takie mam preferencje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Ranking najładniejszych miast... IP: *.ipt.aol.com 05.11.06, 08:15 Zaczne od polskich miast i miasteczek: 1. Trojmiasto , Gdansk, Gdynia i Sopot. 2. Krakow 3. Wroclaw 4. Warszawa 5. Malutki Kazimierz nad Wisla. Z miast zagranicznych: 1. Vancouver BC (Kanada) 2. Rio de Janeiro (Brazylia) 3. Sydney (Australia) 4. Hong-Kong (Chiny) 5. Praga (Czechy) Zwroccie uwage na fakt, ze cztery pierwsze z wymienionych miast sa polozone nad brzegiem oceanu i otoczone gorami. Stwarza to szczegolna scenerie i mozliwosc spojrzenia na miasto z gory. Sa to tez miasta dostarczajace turystom wielu atrakcji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Ranking najładniejszych miast... 05.11.06, 21:28 A czym to Kazimierz różni się od Sandomierza, Płocka czy Torunia ? Co tam takiego takiego specjalnego mozna widzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf To może jeszcze raz.... 15.11.06, 00:17 Subiektywnie... Wrocław Wrocław Wrocław Obiektywnie.... tak samo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubu Re: To może jeszcze raz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:50 Strasznieście zadufani, wrocławiacy. A byliście gdziekolwiek poza tym całiem ładnym, ale nie przesadzajmy, ze pięknym, miastem? Mój bardzo prywatny ranking. Liczą się: harmonijność zabudowy, położenie i to coś nieuchwytnego: 1. Lublin 2. Przemyśl 3. Bielsko-Biała Co tu dużo kryć, to najpiekniej położone polskie większe miasta (bo pięknie położonych miasteczek jest na szczęście jeszcze dużo), a na dodatek bardzo harmonijne architektonicznie, głównie dzięki temu, że mało zniszczone podczas ostatniej wojny. 4. Kraków 5. Świdnica Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: To może jeszcze raz.... 22.11.06, 15:06 Gość portalu: Bubu napisał(a): (...) > 1. Lublin > 2. Przemyśl > 3. Bielsko-Biała > Co tu dużo kryć, to najpiekniej położone polskie większe miasta (...) Wzmiankowane tu wielokrotnie wcześniej (i słusznie) jako najładniejsze Wrocław, Kraków i Gdańsk należą do siódemki wielkich polskich miast, w przeciweństwie do Twoich w/w faworytów, które to miasta IMO należą do innej kategorii... Natomiast spośród siódemki najładniej POŁOŻONY jest bez wątpienia Szczecin, który niestety nie jest jednak zbyt piękny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubu Re: To może jeszcze raz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 21:17 Mówiąc "większe" miałem na myśli powyżej 50 tys., a nie "miasteczka". Moze to kwestia giustu, ale położenie Szczecina nijak ma się dla mnie do położenia tych trzech. Może trzeba przyjechać, żeby zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś