Dodaj do ulubionych

Jak się spakować tylko w bagaż podręczny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 11:14
uwaga na zakupy kosmetyków/alkoholu na lotniskach.

Bardzo często są rekwirowane jeżeli jest przesiadka lub zmiana strefy ekonomicznej (np. wlot/wylot do/z UE) itp.

Pieniądze w błoto
Obserwuj wątek
    • jhbsk Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 30.09.10, 11:21
      No cóż z artykułu wynika, że prostownica do włosów to niezbędny często zabierany przedmiot.
      Śmieszne.
      • Gość: WG Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.10, 11:44
        Wierz mi, ludzie czasem zabierają naprawdę idiotyczne rzeczy.
      • Gość: ta_obca Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: 188.33.41.* 30.09.10, 11:48
        "druga para butów, suszarka, prostownica'' to rzeczy, bez których MOŻNA się obejść-tak wynika z artykułu, nie na odwrót
        • gerv.azy Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 20.08.12, 13:11
          no ale to i tak kontrowersyjna teza - jakże to tak, wylot bez prostownicy? :)
      • 83kimi Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 30.09.10, 12:23
        jhbsk napisała:

> No cóż z artykułu wynika, że prostownica do włosów to niezbędny często zabieran
        > y przedmiot.
        > Śmieszne.

Raczej coś odwrotnego. Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
      • Gość: ja Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 14:02
        śmieszne to jest to że nie rozumiesz tego co czytasz.
        • Gość: mimi Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.10, 14:32
          a już najśmieszniejsze jest to, że nie rozumiejąc co czyta, daje temu wyraz na forum LOL
    • Gość: sisi Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 11:45
      Tez mi problem.
      Od kilku lat latam na dlugie, co najmniej 2-3 tygodniowe wakacje tylko z podrecznym.
      Kluczowa sprawa jest zrobic szczegolowa i przemyslana liste przedmiotow, a nastepnie ja zweryfikowac - co leci z nami a co zostaje w domu. Poza tym istnieja pralnie w hotelach/hostelach, bywaja pralki na wyposazeniu.
    • Gość: A. Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: 129.241.254.* 30.09.10, 11:52
      Często leci się tylko z podręcznym jadąc służbowo, rozumiem, że tego autor artykułu już nie uwzględnia.
      Śmieszy mnie trochę polecenie zapakowania na wierzchu dokumentów, tak jakby walizka 'podręczna' była jedynym bagażem, który wolno nam będzie wnieść na pokład. Panie zazwyczaj będą miały jeszcze torebkę, niewielkiego plecaka też nikt nie będzie rekwirował, a torba na laptopa też często się zdarza i to raczej w tego typu bagażu trzyma się bilety i dokumenty.
      Warto też wiedzieć, że przy przelotach lokalnych, małymi samolotami, bagaż podręczny większych wymiarów - czyli nie torebkę, ale już torbę czy walizkę tak oddaje się obsłudze i idzie to do luku bagażowego, i jest do odebrania przy wysiadaniu z samolotu.
      • Gość: gos Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: 195.150.85.* 30.09.10, 12:02
        ekh, widać, że nie leciałeś/aś Ryanair'em lub easy jet'em gdzie można mieć tylko jeden bagaż podręczny, niezależnie czy to walizka z ciuchami czy plecak, czy mała damska torebeczka...
      • piarella Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 30.09.10, 16:14
        "tak jakby walizka 'podręczna' była jedynym bagażem, który wolno nam będzie wnieść na pokład. Panie zazwyczaj będą miały jeszcze torebkę, niewielkiego plecaka też nikt nie będzie rekwirował, a torba na laptopa też często się zdarza i to raczej w tego typu bagażu trzyma się bilety i dokumenty"

Nie masz racji, linie lotnicze w swoich regulaminach bardzo jasno określają, czy można wnieść jeszcze torebkę/torbę na laptopa oprócz walizki podręcznej. I zazwyczaj nie można, tak jest np. w Wizzair.
        • Gość: Gromit Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: 89.228.3.* 22.10.10, 15:24
          Z dokumentami ma jednak rację. Zawsze nożna je nosić w kieszeni kurtki, marynarki lub innej bluzy.
      • bowtie Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 04.10.10, 18:37
        Gość portalu: A. napisał(a):

>
        > Śmieszy mnie trochę polecenie zapakowania na wierzchu dokumentów, tak jakby wal
        > izka 'podręczna' była jedynym bagażem, który wolno nam będzie wnieść na pokład.
        > Panie zazwyczaj będą miały jeszcze torebkę, niewielkiego plecaka też nikt nie
        > będzie rekwirował, a torba na laptopa też często się zdarza i to raczej w tego
        > typu bagażu trzyma się bilety i dokumenty.

W tanich liniach można mieć jedną sztukę bagażu, dosłownie jedną. Torebka damska też jest liczona za sztukę bagażu. Ale to w tanich liniach, w tych zwykłych nie są tak rygorystyczni.
    • Gość: Latawica Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 12:29
      Przyłączam się, w niektórych liniach jeden bagaż podręczny to znaczy jedna sztuka (nie torebka + torba na laptopa + bagaż podręczny). W sklepach wcale nie jest tak łatwo kupić walizkę/torbę o wymaganych wymiarach (wiem bo szukałam takiej w zeszłym tygodniu). Nie na wszystkich lotniskach trzymają się rygorystycznie podanej ilości płynów - np. w Belgii można było wziąć ze sobą małą butelkę wody.
      • piarella Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 30.09.10, 16:16
        No popatrz, a ja kupowałam niedawno i nie było problemu. Podobnie z męską. Wystarczy kupić najmniejszą walizkę proponowaną przez producenta, one zwykle mają ten wymiar "samolotowy".
    • swinton Polecam line Thomas Cook 30.09.10, 13:04
      Podreczny - 5kg. Zadna kobieta nie zmiesci sie w 3kg (bo walizeczka tez wazy).
      • Gość: bietka Kobiety też potrafią ograniczyć bagaż ;] IP: *.eimperium.pl 30.09.10, 16:15
        Właśnie wróciłam z 10-dniowego urlopu, na który musiałam spakować się w walizkę do 10 kg. I można bylo! Nie trzeba tylko brać twardej walizki, a wystarczy lżejsza torba podróżna (zyskujemy przez to dodatkowe 2 kg na ubrania).
        A powiem nawet wiecej, po raz pierwszy w życiu wzięłam tylko to, co na prawdę było mi potrzebne!
    • kadi-lak Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... 30.09.10, 15:00

Te pare groszy naprawde robi wam roznice? Radze robic dokladnie odwrotnie. Pakowac tylko check in luggage i nie brac na poklad nic lub bardzo niewiele, szczegolnie przy przesiadkach. _Po nocnym locie targanie z terminala na drugi ciezkiego klamota to normalnie zakala.
      Dodatkow, w samolocie miejsce pod fotelem jest zapczane tym badziwiem, bo nad glowa to sie czesto nie miesci. Jak caly samolot bidakow nabierze po te 6 kilo plus 118 cm to zycze milego lotu.
      Aha i jeszcze jedno- w jedna strone moga przymknac oko na dodatkow pol kilo a z powrotem sie czepia i kupa. Co wtedy zrobisz, skapy podriozniku?
      • Gość: T Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... IP: *.dsl.hol.gr 30.09.10, 15:47
        To nie chodzi tylko o pieniądze. Odprawiony bagaż czasami ginie, dostanie go np. po dobie lub dwóch. Poza tym na jego odbiór trzeba czekać, czasami i godzinę, zależy od lotniska. Dla często podróżujących to są mocne argumenty za spakowaniem się wyłącznie do podręcznego bagażu.
        • kadi-lak Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... 30.09.10, 16:25
          Srednio "ginie" 0,9% bagazu, to znaczy dostarczane jest pozniej. Moge wytxrymac dzien- dwa bez swiezego podkoszulka :) ktory zreszta linie ktorymi latam i tak mi zafunduja w przypadku takiego czegos, plus 50 Eu plus kosmetyki i mydlo .....
          Na jakies 100 lotow bagaz nie zginal mi nigdy, a kiedys szarpalem sie z duzym podrecznym, niesiony tego typu radami" a co bedzie , jak ci zgubia bagaz?". otoz...nic nie bedzie, Znajdzie sie. A zmeczenie i stress spowodowany targaniem niepotrzebnego mantla pozostaje.
          Ale oczywiscie , kazdy robi jak uwaza. Gdybym latal w ta i z powrotem na krotkiej trasie i na krotko- 1-3 dni to pewnie tez wolalbym miec tylko podreczny.
          • Gość: Trip Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... IP: *.lanet.net.pl 04.10.10, 21:49
            > Srednio "ginie" 0,9% bagazu, to znaczy dostarczane jest pozniej. Moge wytxrymac
            > dzien- dwa bez swiezego podkoszulka :) ktory zreszta linie ktorymi latam i tak
            > mi zafunduja w przypadku takiego czegos, plus 50 Eu plus kosmetyki i mydlo

No widzisz, a jak się leci na spotkanie służbowe, które ma się następnego dnia z rana, to już nie można sobie pozwolić na brak czystej koszuli/bluzki. A nie zawsze jest czas, żeby kupić sobie coś awaryjnego na lotnisku. Ja nie latam jakoś nie wiem jak często, zazwyczaj kilka razy w roku, czasem kilkanaście, a póki co bagaż zgubili mi dwa razy. Gubienie bagażu najczęściej przytrafia się wtedy, gdy mamy przesiadkę (a jeśli na przesiadkę jest bardzo mało czasu, to już można być niemal pewnym, że nie dadzą rady przepakować bagażu i doleci kolejnym samolotem).

Pamiętajcie, że jak wam zgubią bagaż i będziecie zmuszeni kupić sobie jakieś kosmetyki, bieliznę na zmianę, to zachowajcie rachunki. Linia lotnicza powinna zwrócić poniesione wydatki. Ja w ten sposób "zarobiłam" kiedyś niezłą bluzę, bo wraz z bagażem głównym zgubiły się wszystkie cieplejsze ciuchy, a leciałam z ciepłego miejsca w chłodne ;)
            • Gość: ichi51e Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... IP: *.acn.waw.pl 22.10.10, 12:22
              mnie walizka raz zginela a latam sporo - dobrze to wspominam bo w zebach odniesli i nie trzeba bylo sie z waliza tluc metrem z lotniska.
              Tez jestem zwolennikiem teori podreczny to podreczny - komputer, ksiazki (kindle), koszulka i majtki na zmiane (latam tez na dluzszych trasach jakby kto pytal), dezodorant, szczoteczka do zebow, mokre chusteczki. Denerwuja mnie ludzie ktorzy tyle naladuja do podrecznego ze potem nie sa w stanie podniesc... najwiecej obrazen w samolotach odnosi sie jak sie luki otworza i na czlowieka zleci takie 10kilo... No ale o tym jak ladowac bagaz podreczny to mozna by ksiazke napisac...
      • piarella Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... 30.09.10, 16:18
        Ale przecież to zależy na jak długo, w jakich warunkach i dokąd się leci. Ja nie cierpię targać ze sobą dużych waliz, więc od lat na wszelkie urlopy i wyjazdy pakuję się minimalistycznie. I nie widzę problemu - przy okazji, jeśli biorę tylko podręczny, zyskuję czas, bo nie muszę czekać na lotnisku. A i na odprawę przed lotem mogę zjawić się później.
        • kadi-lak Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... 30.09.10, 17:07
          Moj urlop to dwa tygodnie. Same czyste gacie i skartpety zajma mi wiecej miejsca niz mam w podrecznym. Nie wspominam tu o rzeczach ktorych do podrecznego nie wezme, jak nozyczki,plyn do plukania ust czy szampon ( hotelowych nie uzywam) albo obcinarka do pazurow czy brzytwa, ktora sie gole od lat.
          Ale widocznie sa ludzie ktorzy moga sie bae tego obejsc.
          Trend "podrozy tylko z podrecznym" byl silnie popularyzowany po 11 wrzesnia, ale pozniej linie chyba zrozumialy, ze to strzal we wlasna stope- glowy pasazerow porozbijane wypadajacymi z gory walizkami, poblokowane przejscia ze nie wspomne o dluzszym czasie opuszczania samolotu przez pasazerow mocujacych sie z wilka podreczna waliza ...
          • Gość: Dsdsa Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... IP: *.acn.waw.pl 01.10.10, 20:07
            To trzeba schudnać skoro bielizna i skarpetki na 14 dni nie mieszczą się w bagaż pojemności 25l (tyle co standard plecak).
            • kadi-lak Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... 04.10.10, 15:39
              Gość portalu: Dsdsa napisał(a):

> To trzeba schudnać skoro bielizna i skarpetki na 14 dni nie mieszczą się w baga
              > ż pojemności 25l (tyle co standard plecak).

No, jak ty potrafisz sie obejsc noszac sama bilzine to gratuluje. Ja w gacia ch po miescie nie chadzam.
              Chyba troche pochopnie wdalem sie w te dyskusje, w koncu sadzac po smrodzie potu ciagnacym sie za przecietna polska wycieczka rodakom zapewne wystraczy "25l" bagaz na kazdy wyjazd.
      • maddalena81 Re: Zludna oszczednosc. Lepeij odwrotnie ... 22.10.10, 16:02
        Tak, robi i nie zawsze jest to pare groszy.
        Szczegolnie jesli lata sie srednio raz w miesiacu. Latam ostatnio tylko tanimi liniami, na prawde czesto. Jesli place za bilet 5 do 10 euro, a mam doplacic 15 euro za walizke ( w jedna strone) to robi to roznice.
        Ostatnio czesciej sprawdzaja wage bagazu podreczneg, wiec waze walizeke w domu, czy nie jest to wiecej niz 10 kg.
    • Gość: ekkol Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 15:17
      dla tych co zabierają tylko niezbędnik i dodatkowo nie lubią się wypakowywać - walizka z kartonu
      i dla tych co lubią trochę wygody -siedzenie na walizach
    • Gość: sky4fly Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 15:30
      poszukaj sobie filmików na YT - jest wiele instruktaży, jak dobrze spakować się do małej walizki (bagażu podręcznego) jeden z nich sami nawet zaprezentowaliśmy na naszym profilu FB - może komuś się przyda :) packing like a pro - robi wrażenie.
      -----
      sky4fly.net
    • Gość: Frequent Flyer Obciach IP: 193.95.172.* 30.09.10, 16:14
      "Opłaty za bagaż są wysokie nawet w przypadku lotu tanimi liniami lotniczymi" - absolutnie idiotyczne wprowadzenie od ktorego odechciewa sie czytac reszte artykulu. Oplaty za bagaz sa wysokie WLASNIE w tanich liniach - bo tanie linie tna swoje koszty kosztem pasazerow.

W tradycyjnych liniach bagaz glowny jest w cenie biletu. Czego by nie mowic o PLL LOT, to w tej tabelce to perla posrod wieprzy.

Niecierpliwie czekam chwili gdy rodacy latajacy "tanim" Ryanairem i innymi badziewiami wreszcie zrozumieja, ze to wcale nie oni oszczedzaja. No i przestana sie tloczyc do bramki jak bydlo i organizowac komitety kolejkowe na 40 minut przed rozpoczeciem boardingu, robiac przy tym obciach na pol terminala.

Aha - w tradycyjnych liniach w cenie biletu jest rowniez przypisane wlasne miejsce. Nie trzeba sie tloczyc, przepychac, sapac, zerkac nerwowo, bo nikt ale to nikt nam go nie ukradnie. ;-)
      • Gość: tomtom Re: Obciach IP: 193.145.249.* 30.09.10, 18:04
        Tez mi filozofia,
        Ja na krotkie wakacje to aparat, przewodniki ladowarki, kosmetyczka + rzeczy po sztuce na kazdy dzien + 1 bonus w razie wypadku (nie dotyczy spodni). jakies klapki do hotelu i ot co.

Jak na wypad sluzbowy, to bez znaczenia bo i tak za nadbagaz placi firma :D Poza tym np w lufthansie w cenie biletu i tak masz jedna sztuke bagazu wiec mozesz nadac i w ten sposob wrocic z alkoholem :D
      • Gość: Axeriusz Re: Obciach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 20:30
        Właśnie !!!

Spotkałem się z tym na każdym lotnisku przy powrocie do Polski... Zaczyna się Boarding i na hurra wszyscy do bramki... Bo a nóż zamkną i nie wpuszczą... Coś w stylu: "Dobiegam do miejsca w 3 sekundy... A ty ? "... Normalnie na świecie, nikt się nie spieszy. W dużych samolotach, zapraszają na przykład po kolei. Najpierw tych od końca. Tylko samoloty do Polski to jakiś dziwny szał na miejsca... Oczywiście mówię o miejscach numerowanych. W samolotach bez, cóż... kto pierwszy ten lepszy i warto siedzieć w jednej czy dwóch lokalizacjach... Nie od wczoraj się lata, ale zawsze jak mam ostatni skok (loty z przesiadkami dzielę na skoki) do domu, to kurde czuję że wracam do Polski...

Pozdrawiam Latających.
        • nchyb Re: Obciach 29.11.10, 18:52
          > Normalnie na świecie, nikt się nie spieszy. W dużych samolotach, zapraszają na przykład
          > po kolei. Najpierw tych od końca

najpierw tych z biznesclass
          potem z małymi dziećmi i niepełnosprawnych
          a potem dopiero po kolei klasę ekonomiczną...
          • nchyb Re: Obciach 30.11.10, 10:44
            > > Normalnie na świecie, nikt się nie spieszy. W dużych samolotach, zaprasza
            > ją na przykład
            > > po kolei. Najpierw tych od końca

wracając do tematu, poza wspomnianymi osobami z pierwszeństwem, na dużych lotniskach, nie wpuszczają tych z końca najpierw, tylko wpuszczają z dwóch sron, jednym wejściem na przód, innym na tył...
        • Gość: kmiotek Re: Obciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.14, 19:42
          wszystkie nacje się pchają, a najgorsi włosi. to dopiero chamy
    • Gość: Tommy Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.compower.pl 30.09.10, 18:36
      Ostatnio byłem na Teneryfie 2 tygodnie - miałem 2x krótkie spodnie, 3 podkoszulki, klapki, sandały, bluzę z długim rękawem, 3x gatki, 2x skarpetki, jakis antyperspirant, krem, okulary przeciwsłoneczne, kąpielówki i ręcznik, aparat + baterie. Całość ważyła 5,20 kg - poszło wsio do ręcznego. Na miejscu prałem sobie ciuchy, kupiłem 2 jednorazówki do golenia plus mini piankę i mini aftershave. Wystarczyło bez problemu. Resztę kosmetyków miałem z hotelu. Skarpetek nie użyłem bo było ciepło :)
      • Gość: dsdsa Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.acn.waw.pl 01.10.10, 20:09
        Jak się nie siedzi na dupie to zawsze można ale jak widzisz wyżej tu są ludzie którzy zapoceni po 20 par gaci i skarpet ciągają ze sobą bo pranie własnych gaci to ponizej godnosci jest :D
        • pavvka Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 04.10.10, 14:59
          Gość portalu: dsdsa napisał(a):

> Jak się nie siedzi na dupie to zawsze można ale jak widzisz wyżej tu są ludzie
          > którzy zapoceni po 20 par gaci i skarpet ciągają ze sobą bo pranie własnych gac
          > i to ponizej godnosci jest :D

Tu nie chodzi o godność. Nie po to jadę na wakacje żeby spędzać tam czas na praniu gaci. Wolę już się trochę więcej przedźwigać (zresztą bez przesady - ile waży 10 par skarpet i gaci?) I jak już ktoś słusznie zauważył, nie wszystko wolno zabierać do bagażu podręcznego. Część kosmetyków jest w płynie, więc są zabronione, podobnie cążki do paznokci, w związku z czym nawet gdybym faktycznie miał ze sobą tylko 5kg, nie mogę zrezygnować z bagażu nadawanego.
    • Gość: Bieda z nedza Glupawe porady gazeciane IP: *.phil.east.verizon.net 30.09.10, 18:39
      Zalosny i niepraktyczny artykul. Suszarka, plastikowy (wiskoza) recznik?
      Kazdy dobry hotel ma na wyposazeniu suszarke i bawelniane reczniki.
      Ostatnia podroz zrobiliscie 20 lat temu. Z zelazkiem.
      • Gość: annia Re: Glupawe porady gazeciane IP: *.retsat1.com.pl 26.02.12, 20:16
        No tak, bo każdy lata do hotelu, gdzie są ręczniki, mydło, szampon itp. Niektórzy śpią w tanich hostelach, pensjonatach czy gdzieś indziej i wtedy niestety muszą zabrać wiele więcej.
        • agulha Re: Glupawe porady gazeciane 01.03.12, 14:17
          Nie przejmuj się, niektórzy za mało jeszcze widzieli, żeby mieć ogląd. Na przykład to branie ze sobą 3 par majtek na 2 tygodnie. Super - a co powiedzieliby mądrale na wycieczkę objazdową ze zmianą miejsca zakwaterowania codziennie? A był ktoś z nich w krajach i miejscach o klimacie tak wilgotnym, że nawet majtki i skarpetki nie chcą wyschnąć przez kilkadziesiąt godzin? Albo wyjazdy służbowe - potrafią człowiekowi wręczyć na konferencji opasły segregator A4 i kazać z tym wracać. Ech.
    • Gość: magda Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: 212.76.46.* 01.10.10, 17:39
      Moim zdaniem powinno się ważyć pasażera razem z bagażem. Jestem szczupła i nawet z dwudziestokilowym bagażem obciążam samolot mniej niż ohydne spaślaki bez bagażu.
    • Gość: adam Nie ma takich słow jak city i break IP: *.infocoig.pl 01.10.10, 18:37
    • brasilka2 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 09.10.10, 14:01
      W listopadzie wybieram się w pierwszy lot tanimi liniami i po tym, jak ze zgrozą przeczytałam w regulaminie, że za bagaż rejestrowany trzeba dodatkowo płacić, postanowiłam podjąć wyzwanie i spakować się w podęczny.

Ponieważ nie jest to wyjazd służbowy, wystarczy mi dosłownie kilka ciuchów. Kosmetyki na tydzień zabiorę w miniaturowych opakowaniach. Myślę, że wystarczy, a w razie czego dokupi się na miejscu.

Natomiast nie bardzo sobie wyobrażam zabierania tylko bagażu podręcznego na dłuższe wakacje. Nigdy nie mam problemu z nadbagażem, ale są pewne rzeczy, których się do podręcznego nie weźmie. Raz, że się nie zmieszczą, dwa, że są zabronione. Na przykład zawsze z Brazylii przywozimy sobie kilka butelek cachacy, która kosztuje tam ponad 10x mniej niż w Polsce. 2 litry płynu do podręcznego? No way :) Chyba, że kupiony na lotnisku, ale bardziej opłaca się kupić gdzieś na mieście, zapakować do głównego i już się z tym nie ciągać przy przesiadkach, których zazwyczaj trochę jest.
      Poza alkoholami, zwożę z wakacji mnóstwo pamiątek różnego rodzaju, których waga już by wykluczała podręczny.
    • podroznik321 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 09.10.10, 14:10
      Tutaj jest fajnie napisane: jak spakować się na wyjazd 10-dniowy w bagaż podręczny.
      www.fly4free.pl/jak-spakowac-sie-w-bagaz-podreczny-na-10-dni-zdjecia/
      • madziula201 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 13.10.10, 17:41
        A tu jest fajnie pokazane jak sie spakowac
        www.youtube.com/watch?v=fNq5ypwQPLY
        • podroznik321 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 14.10.10, 12:28
          Właśnie tego szukałem, ale nie mogłem znaleźć. Bomba!
          Prawdziwy mistrz. Muszę to przetestować, dzięki za linka.
    • Gość: anna Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.intranet.chip / 10.0.254.* 22.10.10, 13:06
      Niektore linie, np. ryanair wymagaja umieszczenia tych zakupow w bagazu podrecznym i oczywiscie w dalszym ciagu obowiazuja limity
    • Gość: jjj jak przewiezc wiecej niz 10 kg IP: *.range86-178.btcentralplus.com 22.11.10, 12:55

wymairy walizki jak linie tego wymagaja (wazne aby bylaelastyczna)
      idziemy po bilet wazymy ,ladujemy do koszyczka ze wymiary sie zgadzaja
      wracamy z biletem na kawe ,ladujemy reszte rzeczy uprzednio na nas czekajacych z kims kto zostal przy stoliku z kawa
      • Gość: ck Re: jak przewiezc wiecej niz 10 kg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.12, 23:02
        > idziemy po bilet wazymy ,ladujemy do koszyczka ze wymiary sie zgadzaja
        > wracamy z biletem na kawe ,ladujemy reszte rzeczy uprzednio na nas czekajacych
        > z kims kto zostal przy stoliku z kawa

Na takich geniuszy linie, szczególnie tanie, już dawno znalazły sposób i umieściły wagi oraz skrzynki przy samych bramkach.
    • Gość: Monis Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: 83.71.155.* 28.11.10, 21:47
      Artykul uzyteczny, aczkolwiek jako byla Stewardessa i osoba podrozujaca liniami lotniczymi przynajmniej raz w miesiacu tylko z bagazem podrecznym, moge smialo powiedziec ze waga bagazu podrecznego nie jest sprawdzana w wiekszosci linii lotniczych...Natomiast co do rozmiaru bagazu podrecznego to moj, mimo ze jest wiekszy niz standartowy, zawsze miesci sie w bramki sprawdzajace jako,ze wkladam bagaz do gory nogami do bramki co sprawia ze kolka bagazu nie sa przeszkoda:)
      • kajak75 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 29.11.10, 00:58
        swietny patent!
    • ukash14mk Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 04.05.11, 17:39
      Często latam LOT-em po kraju Poznan-Warszawa i po Europie. I zawsze mam małą walizkę Puccini , nie pamiętam ile kosztowała chyba 169,90 albo 199,90. Z tymi 6 kg wLOT to tylko tak umownie zazwyczaj wazy ona 10 kg i mnie wpuszczają znią na pokład. Dodatkowo mam ze sobą plecak. Jak lece ATR to przed samolotem daje walizke gościowi i już. :D Jakieś pytania. to na priv.
    • Gość: Kasia Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 19.08.12, 22:11
      Spakować się tylko w podręczny, większość potrzebnych ale nie wziętych rzeczy kupić na miejscu, przed powrotem to albo te zakupione kosmetyki czy koszulki zurzyc na siłę albo wyrzucić bo miejsca na spakowanie tego nie ma. Ja zawsze biorę dużą walizkę (i nie ma mowy o żadnym tachaniu jej przecież na lotniskach są wózki a walizka ma kółka). Na pewno w dniu zameldowania do hotelu nie chciało by mi się latać po sklepach za pastą do zębów np. W podręcznym mam chusteczki higieniczne, tampony, aparat fot. itp zamiast gaci i skarpet. Od tego jest duża walizka.
      • Gość: katka Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: 31.187.12.* 20.08.12, 08:46
        W tym dawnym wątku chodzi o to jak spakować się TYLKO w bagaż podręczny (bez torebki).
        To żadna sztuka mieć dużą walizkę + bagaż podręczny.
    • Gość: Travellerka Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.toya.net.pl 14.10.13, 14:09
      Od pewnego czasu latam tylko z bagażem podręcznym, za względów ekonomicznych i dla wygody. Ogólnie to z czasem mogę powiedzieć, ze nie taki diabeł straszny :-) Powiem tak, gdy jedziemy na dwa, trzy dni… nawet na tydzień, spakowanie się w mały bagaż podręczy nie będzie tak dużym problemem. Ale gdy podroż ma trwać dłużej, trzeba dokładnie przemyśleć każdą rzecz, którą włożymy do walizki. Niestety, restrykcje związane z bezpieczeństwem, powodują, że nie zawsze możemy spakować wszystko czego będziemy potrzebowali podczas wyjazdu. Najlepiej utwórzcie swoją własną, racjonalną listę, potem ją zweryfikujcie a samo pakowanie i tak pokaże co się ostatecznie zmieści :-)

Pozdrawiam
      Travellerka
      travellerka.blogspot.com/2013/09/jak-sie-spakowac-w-bagaz-podreczny.html
      • kornel-1 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 14.10.13, 23:55
        Gość portalu: Travellerka napisała (na blogu):

> Moja walizka waży ok 2,1 kg i ma cztery kółka

No cóż. Mój 45-litrowy plecak waży 960 gramów, nie ma wewnętrznego metalowego stelaża, jest plastyczny i wciśnie się wszędzie. Ostatnio, lecąc na Pafos (4 dni), zapakowałem do niego:
        - namiot 1600 g
        - śpiwór 1000 g
        - alumatę 200 g
        - sprzęt foto ~1000 g
        - ciuchy
        - kosmetyki & apteczkę ~500 g
        - jedzenie na cały pobyt
        Całość 10 kg. Nóż musiałem podrzucić turystom z płatnym bagażem.

Mając lżejszy plecak od twojej walizki mogę zapakować o 1 kg więcej rzeczy.
        Mam nadzieję, że nie dożyję czasów, kiedy miałbym jeździć z walizką na kółkach.
        Byłby to dla mnie największy obciach.

Kornel
        • Gość: Travellerka Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.toya.net.pl 15.10.13, 13:59
          Witam serdecznie,

Nie mówię, że plecak bądź torba nie są lżejsze od walizki… Ale jeśli chodzi o kategorię małych, usztywnianych walizek spełniających wymogi tanich linii lotniczych, szczególnie tak restrykcyjnych jak Ryanair, to moja faktycznie jest dość lekka. W sklepach przeważają walizki o wadze zbliżonej do 3 kg. Wszystko zależy też od charakteru podróży i zestawu rzeczy, które musimy lub chcemy zabrać. Gdybym leciała gdzieś z zamiarem chodzenia po górach, też prawdopodobnie zabrałabym plecak, który przydałby się jednocześnie podczas wspinaczki. Natomiast jeśli chodzi o dość długi bo 14-dniowy wyjazd w żeńskim gronie nad morze, do Katalonii, z perspektywą zwiedzania przerywanego wypoczynkiem na plaży, to zapewniam, że taka mała, śmieszna walizeczka jest bardzo wygodna, szczególnie jak jest się drobną kobietą. Dla mnie 10 kg do noszenia przez cały dzień to dość dużo :-) Z premedytacją zdecydowałam się na taki zakup, ponieważ wiem, że miękka torba czy plecak, jeśli jest wypchana po brzegi, często zmienia swój kształt i rozmiar. Niejednokrotnie widziałam jak podróżujący mieli na lotnisku problem z upchaniem bagażu podręcznego do stojaków-wózków Ryanaira wyznaczających maksymalny rozmiar. W przypadku sztywnej walizki takiej niespodzianki na pewno nie będzie. Albo coś się mieści albo nie... Oczywiście z punktu widzenia mężczyzny na pewno wygląda to zupełnie inaczej. Na szczęście wybór zarówno walizek jak i plecaków jest na naszym rynku szeroki ;-) Dla każdego coś dobrego, najważniejsze, żeby wyjazd się udał.

Ps. Bardzo przyjemnie czyta się relacje z Pana podróży. Wspaniale Pan opowiada.

Pozdrawiam
          Travellerka
          travellerka.blogspot.com/
          • edyta109 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 14.11.13, 12:53
            POLECAM SWIETNE KABINOWKI ,WYSOKIEJ KLASY BUBULE .Z 5 LETNIA GWARANCJA MOZNA JE KUPIC W SKLEPIE www.bubuleshop.eu/pl/c/Kabinowki/44,PRZESYLKA GRATIS!!!!
            • edyta109 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 14.11.13, 12:54
              www.bubuleshop.eu/pl/c/Kabinowki/44
              • edyta109 Re: Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? 14.11.13, 12:54
                WYSOKIEJ KLASY MOCNE WALIZKI www.bubuleshop.eu/pl/c/Kabinowki/44
    • Gość: dziamdzia Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.rdns.100tb.com 19.04.14, 01:10
      Dobra a czy mogę zabrac jakies jedzenie, typu kabanosy np. maeastro, one sa pakowane próżniowo, no i jak to jest z płynami?
      • Gość: glupia pinda Lot blondynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.14, 15:47

Gdzie ty zyjesz matolku, ze ciagle jeszcze zadajesz takie pytania?
    • Gość: londek Jak się spakować tylko w bagaż podręczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.14, 01:07
      zapakować cala walizkękabanosem maestro lub innym mięsem i sprzedawać w londku zdrou LD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka