martinsam1 17.02.14, 19:29 Ultimatum od fundamentalistow islamskich ze w ciagu 4 dni maja opuscic egipt i potem nie maja gwarancji bezpieczenstwa.terrorysci chca by egipt splajtowal i zbiednial calkiem wtedy beda mogli objac w nim wladze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martinsam1 Re: Turysci dostali ultimatum 17.02.14, 19:50 O godz 19.00 podala to niemiecka tv zdf a chwile wczesniej rtl Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: Turysci dostali ultimatum 17.02.14, 20:31 to dla udowodnienia musza poprostu podlozyc jeszcze jedna bombe dla przekonania ze nie zartuja i zacznie sie paniaka na calego!! Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum 17.02.14, 22:21 Jezeli ktos zna niemiecki to tu jest to info nt (chyba to, bo ja nie znam niemieckiego, tylko sie domyslam z kontekstu) www.rtl.de/cms/news/rtl-aktuell.html Jezeli bedzie cos wiecej wiedziec - dajcie znac. Mam wyjazd na 20.02. Odpowiedz Link Zgłoś
caprio22 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 08:10 Tutaj akurat jest info o jakiejś zadymie studenckiej na uniwersytecie w Korei Pld., nie ma mowy o Egipcie... Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 11:46 Rzeczywiście coś mi sie źle zalinkowalo z tego RTL. Mysle, ze teraz bedzie dobrze: www.rtl.de/cms/news/explosiv/touristenbus-explodiert-auf-dem-sinai-mindestens-drei-tote-37e83-bb77-68-1806299.html A tutaj to kluczowe zdanie: Nach dem Anschlag auf einen Bus mit Touristen in Ägypten ist im Kurznachrichtendienst Twitter eine Bekennerbotschaft aufgetaucht. In dem Text im Namen der Terrorgruppe Ansar Beit al-Makdis heißt es unter anderem: "Wir geben allen Staaten vier Tage Zeit, um die Ausreise ihrer Bürger aus dem Emirat Sinai zu organisieren - nach Ablauf dieser Frist werden sie für uns legitime Angriffsziele sein." Ob die Botschaft echt ist, konnte zunächst nicht zweifelsfrei geklärt werden. Tak jak pisalam wczesniej , nie znam niemieckiego, ale to chyba to info. Wynika z niego takze, ze chodzi im o opuszczenie przez turystów rejonu Synaj. Wiec tych, którzy sa w rejonie Hurgada i Marsa Alam, chyba to wezwanie do opuszczenia Egiptu nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mklobusz Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 19:53 też jadę 20 do Hurghady z Itaką. Jedziesz czy rezygnujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 22:23 Na ten moment .... raczej jade. Chociaz mam bardzo mieszane odczucia. Powiem tak: gdyby miala wykupiony wyjazd do Sharm lub Taby - na pewno bym zrezygnowała; gdybym miała wyjazd do Marsa Alam - na pewno bym pojechała; natomiast mam Hurgade + rejs Nilem - i ten rejs Nilem najbardziej mnie niepokoi, szczególnie w kontekscie koniecznosci przejazdu z Hurgady do Luksoru :((( ale chyba gdybym miala tylko Hurgada pobyt - to bym raczej pojechala. Cóż, jutro jeszcze cały dzień na podjęcie decyzji ... Odpowiedz Link Zgłoś
mklobusz Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 22:29 Ja mam tylko pobyt w Hurghadzie-hyba też pojadę. Nie uśmiecha mi się tracić prawie 5 tys. Poza tym coraz częściej piszą że to dotyczy najbardziej Synaju www.bankier.pl/wiadomosc/Egipt-islamisci-groza-turystom-3063496.html Tylko, że mój wyjazd miałem spędzić głównie na fakultetach...Luxor i inne.... Wysłałem dziś zapytanie do rzecznika MSZ o oficjalne stanowisko. Mam nadzieję, że jutro dostanę odp. Odpowiedz Link Zgłoś
mklobusz Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 22:31 Ja mam tylko pobyt w Hurghadzie-chyba też pojadę. Nie uśmiecha mi się tracić prawie 5 tys. Poza tym coraz częściej piszą że to dotyczy najbardziej Synaju www.bankier.pl/wiadomosc/Egipt-islamisci-groza-turystom-3063496.html Tylko, że mój wyjazd miałem spędzić głównie na fakultetach...Luxor i inne.... Wysłałem dziś zapytanie do rzecznika MSZ o oficjalne stanowisko. Mam nadzieję, że jutro dostanę odp. Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 22:43 Bylabym wdzieczna za info co odpowiedział MSZ, chociaz wiem, ze ich odpowiedz bedzie bardzo zachowawcza i raczej powiedza - nie jechac. Natomiast biura podrózy powiedza - jechac, przeciez nic sie nie dzieje ! I bądź tu czlowieku madry. A na marginesie, dopóki odpoczynek w Polsce bedzie taki drogi - ludzie bede wyjezdzac do Egiptu, nawet za cene podjęcia ryzyka. Bo jezeli za wyjazd w ukladzie 2 + 1 płace tylko ok. 1 tys więcej - niz za wyjazd zimą w góry, a latem nad morze - przy standarcie w Polsce sporo niższym - to po prostu nie ma alternatywy :( A jest gwarancja pogody, ciepłego morza, fajnych basenów. Odpowiedz Link Zgłoś
mklobusz Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 22:50 Jak tylko otrzymam odp. na pewno ja udostępnię. Mam jescze pytanie? Orientowalaś sie moze jak u Ciebie by wygladala możliwość zmiany kierunku. Ja pytałem sie w Itace to powiedzieli ze na dzien dzisiejszy moga zmieniać tylko ci ktorzy jada do Taby ale kazali dzwonic jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 23:14 Rozmawialam dzisiaj z biurem (RT) i Pani powiedziala, ze dopiero ode mnie sie dowiedziala, ze cos sie tam dzieje złego !!! I ze oni nie maja zadnych oficjalnych info, ze jest jakis problem. Potem jeszcze do mnie zadzwoniła z info, ze kontaktowali sie z rezydentem/ pilotem w Egipcie, który potwierdził, ze jest spokojnie - ale takich info z biura dokladnie sie spodziewałam :( Wiesz, ja to sie bardziej boje, ze dolecimy do Hurgady i powiedza na miejscu, ze wstrzymali rejs. I wtedy troche sie wkurze, bo po raz pierwszy wybieram sie do Egiptu, a nie nad Morze Czerwone (nad którym byłam juz kilka razy) i nie mam ochoty siedziec w hotelu ! Zwlaszcza w Hurgadzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 23:21 Moze niezbyt konkretnie Ci odpowiedziałam, wiec reasumujac: Biuro caly czas uwaza, ze mozna jechac, wiec nawet przez myśl im nie przejdzie, ze mozna zmienic kierunek. Chociaz tak szczerze - to nawet ich o to nie pytałam. Poczekam jak jutro rozwinie sie sytuacja i ewent. sie jeszcze dopytam. Choc tak naprawde, to nie mam alternatywnego kierunku, który by mi odpowiadal terminowo i finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mklobusz Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 17:13 hej. Do tej pory nie otrzymałem odp. od rzecznika MSZ. Jesteśmy już spakowani. Koło 23 ruszam na lotnisko w Wa-wie bo mam kawałek drogi. A TY jak lecisz-nie rozmyśliłaś się? :) Odpowiedz Link Zgłoś
1lenka987 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 16:53 a mi itaka ,nie chce zmienić kierunku ,a mam wyjazd do Taby nie wiem jakich argumentów użyć :( Odpowiedz Link Zgłoś
violetta1970 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 17:01 Dzisiaj miałam lecieć do Taby, wczoraj Itaka zamieniła mi kierunek wczasów, bez żadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
mimi004 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 09:00 według mnie sytuacja w Egipcie jest dużo bardziej poważna niż ta, kiedy latem były zamieszki w Kairze Odpowiedz Link Zgłoś
ciaglepadatu Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 09:12 Przeszukalam internet ale nie znalazlam zadnego info o ultimatum. Ostatni nius z bbc jest o sprawcach zamachu: www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-26236858 Niestety turysci moga stac sie celem atakow na wieksza skale niz dotychczas. Jedyna nadzieja to ze sily bezpieczenstwa spacyfikuja potencjalne grupy popierajace zamachy. Na najblizsze tygodnie to obawialabym sie raczej duzych kolejek na lotniskach i wzmozonych kontroli bezpieczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
piasek.mi.zgrzyta Wiarygodne ostrzezenie 18.02.14, 09:31 Wiarygodnym i przekonywujacym ostrzezeniem bedzie smierc kilku polskich turystow. Do tego czasu polski rozsadek bedzie drzemal. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaglepadatu Re: Wiarygodne ostrzezenie 18.02.14, 10:09 Mam nadzieje ze nic zlego sie nie przydarzy ani Polskim ani zadnym innym turystom... Tu jest lista zamachow z ostatnich lat: www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177533#.UwMj_4UsZLc Odpowiedz Link Zgłoś
piasek.mi.zgrzyta Re: Wiarygodne ostrzezenie 18.02.14, 10:29 Nie zyczy sie nikomu niczego zlego ale pytanie o bezpieczenstwo w Egipcie jest poboznym zyczeniem i naiwnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas-gabka albo turyści wyjadą do czwartku, albo zaatakujemy 18.02.14, 22:22 Dżihadystyczne ugrupowanie Ansar Bajt al-Makdis, które przyznało się do niedzielnego ataku na autobus turystyczny na Synaju, wezwało przebywających w Egipcie turystów do opuszczenia tego kraju do najbliższego czwartku. W przeciwnym razie padną ofiarą ataku. Dżihadyści napisali na Twitterze, żeby turyści opuścili Egipt "zanim będzie za późno". "Radzimy turystom, by wyjechali bezpiecznie, zanim minie ostateczny termin" - brzmi napisany po angielsku komunikat. konflikty.wp.pl/kat,125594,title,Egipscy-dzihadysci-albo-turysci-wyjada-do-czwartku-albo-zaatakujemy,wid,16415685,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
mimi004 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 10:46 a tu takie info, więc już nie wiem nic :-( www.facebook.com/EgyptianStreets Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 12:08 Też niedowierzałam, ze to prawda ale właśnie usłyszałam w radiu... żegnaj Egipcie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
ciaglepadatu Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 12:44 Dla tych ktorym nie chce sie kikac na 'Egypt street': 'Meanwhile, FALSE reports have stated that Ansar Bait Al-Maqdis has warned all tourists to leave Egypt within four days. The false reports quoted a Twitter account under the name of Ansar Bait Al-Maqdis, which stated that the Taba bombing was a warning, and that tourists must leave "before it is too late." However, Ansar Bait Al-Maqdis has repeatedly released statements declaring that it does not operate a Twitter account, and that all statements are released in letter form and published on Islamic forums or sent to the media.' Wiec ta informacja jest falszywa. Co nie zmienia faktu ze Egipt jest mniej bezpieczna destynacja niz Kanary albo Maroko.... Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas-gabka Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 22:29 Egyptian Street pisze to, co im rezim Sisiego nakazuje. To fejsbukowa tuba wojskowej junty w Kairze. Tyle w temacie. Przypomnij sobie jak relacjonowali wojskowy przewrot w lipcu ub. r. Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas-gabka Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 22:41 AlAhram cytuje: "Ansar Bayt al-Maqdis has successfully sacrificed one of its heroes to detonate the bus headed toward the Zionists, and this comes as part of our economic war against this regime of traitors," the group said in a statement. (...) "With God's will we will be watching this treacherous gang of infiltrators and we will target their economic interests in all places in order to paralyse their hands from (hurting) Muslims," the Ansar Bayt al-Maqdis statement said. The attack marks a shift in strategy among Sinai's militants to targeting "softer" tourist and economic targets. Egypt's vital tourism industry has already been hit hard by three years of political turmoil and street protests. .... english.ahram.org.eg/NewsContent/1/0/94527/Egypt/0/Ansar-Bayt-alMaqdis-claims-responsibility-for-tour.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
majkelllll Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 12:23 Robi się coraz bardziej nieciekawie Mam nadzieje, że mimo wszystko będzie dobrze.Miałem lecieć w listopadzie ale teraz bardzo się zastanawiam www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/opuscie-egipt-albo-zaatakujemy-dzihadysci-groza-turystom-po-zamachu-w-tabie,399533.html Odpowiedz Link Zgłoś
xaltuton Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 12:25 www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych__2 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 12:37 Tak czy owak ja już bym się bała tam jechać. Jeszcze jest czas by bezpiecznie zmienić kierunek. Po co się pchać tam gdzie nas nie chcą i jeszcze grożą??? Odpowiedz Link Zgłoś
majkelllll Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 12:38 No dokładnie, tyle tylko, że mi się tam strasznie podoba i jakoś sobie nie wyobrażam, że miałbym już tam nigdy nie pojechać :( Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 12:54 Słowo "nigdy"w codziennym życiu nie istnieje!!! No chyba,że sprawy już ostateczne. Trzeba obserwować i czekać.Nie rozumiem tylko tych na first z wyprzedzeniem pół roku. To już przesada i zamartwianie się potem na własne życzenie. Póki co,no to spędzać urlop w "twierdzy" hotelowej,bez możliwości wypadów,to jednak załamka. Na dodatek robić za obiekty do straszenia i zamachów.To są ich wewnętrzne sprawy,które chcą roztrzygnąć przy pomocy turystów jako możliwych obiektów rozgrywek, robiących za tarcze strzelnicze.Szkodaą tylko sobie,więc ich problem.Po co to komu,a w szczególności turystom!?Może Mubarak wróci o! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 13:04 Też mi się Egipt podoba. Ale cóż lepiej odpuścić teraz. Może jeszcze będzie szansa, żeby tam kiedyś pojechać? Inshallah Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 13:24 w moim ukaochanym Egipcie źle sie dzieje . Byłem nascie razy ale juz w zeszłym roku dało się sie odczuc fatalna atmosferę . w 2013 byłem i w czerwcu i w lipcu i to juz niestety nie jest miejsce za , którym tak bardza tesknie . Mam wrażenie , ze ludzie sie zmienili z podejściem do tyurystów . Nie czułem komfortu wypoczynku i słonko jak i rafy mnie juz tak n ie cieszyły . Szkoda . Teraz to juz nawet przez mysl by mi nie przeszło żeby sie tam pchać Odpowiedz Link Zgłoś
soul01 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 13:33 wiadomosci.onet.pl/swiat/dzihadysci-albo-turysci-wyjada-z-egiptu-albo-zaatakujemy/5d4m1 jest nieciekawie...Ciekawe co na to biura podróży? Czy dalej będą wysyłać turystów twierdząc że jest bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
damcar Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 13:41 dzieje się, tak było rok i 2 lata temu. byłem w tym czasie w Hurgadzie i Sharm, wycieczki Kair, Luksor, Jerozolima i żyję. Mam nadzieję że ta informacja wystraszy wiele osób i ceny spadną bo na okres ferii biura powariowały - tydzień od 1500 zł a jeszcze miesiąc temu szło nabyc za 1100 zł. Jak toś z forum chce odsprzedać wycieczkę tygodniową dla 2 osób w opcji all do 2500 zł to chętnie odkupię - wylot od zaraz Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 14:32 A ja przechodziłam dziś obok jednego z bur podróży w moim mieści i specjalne zerknęłam czy mają jakieś oferty do Egiptu wywieszone. Otóż nie było ani jednego a z reguły pełno tego wisiało .. Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 14:40 Ja dzisiaj zadzwnilam do mojego biura (tour operator, a nie pośrednik) i usłyszałam, ze sie ode mnie dopiero dowiedzieli , ze jest jakaś zadyma znowu :( I ze na razie piloci i rezydenci o niczym ich nie informowali . Hmm pozyjemy, zobaczymy - mam wyjazd za 2 dni !!! Ale byłam w Egipcie jak obalili Moursiego (1-sza połowa lipca 2013), byłam tez jak wszystkich ewakuowali i zostało nad 16 osób w hotelu (2-ga połowa sierpnia 2013), więc ciekawe co teraz sie wydarzy jak pojadę ! Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: a dokąd lecisz i skąd? 18.02.14, 14:47 Do Hurgady - 1-szy raz , chociaż to nasz 8-my Egipt. Ale to ze względu na rejs Nilem. Wylot z W-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi004 Re: a dokąd lecisz i skąd? 18.02.14, 14:53 ja również do Hurghady pierwszy raz, zawsze Sharm 28 lutego z Poznania, ale raczej zrezygnujemy, ponieważ boimy się, załamana jestem jeszcze tym Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 14:32 miałem jechać w marcu nadal mam tylko rezerwacje bezgotówkowe co zrobie nie wiem czekam najwyżej oazy, pustynie i Kair znów nie zobaczę Odpowiedz Link Zgłoś
violetta1970 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 15:46 Od kilku też lat jeżdżę do Egiptu (przynajmniej dwa razy do roku) i też żyję, ale dotychczas nikt nie podkładał ładunków wybuchowych w autobusach z turystami i nie straszył, że padną ofiarą ataku wiadomosci.onet.pl/swiat/dzihadysci-albo-turysci-wyjada-z-egiptu-albo-zaatakujemy/5d4m1 11 lutego wykupiłam wczasy w Tabie Movenpick Resort ( w okolicy tego hotelu miał miejsce niedzielny zamach na turystów). Wylot jutro 19.02. z Katowic, od trzech dni zastanawiałam się, co robić, nie należę do osób strachliwych i zawsze w Egipcie czułam się bezpiecznie, ale postanowione, sprzęt do snurkowania wrócił do pudełka na szafie niech czeka na lepsze czasy, otarłam łezkę i zamieniłam kierunek na Wyspy Kanaryjskie. Uwielbiam Egipt, ale nie za taką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi004 napisz do mnie proszę na maila gazetowego 18.02.14, 17:15 Z jakiego biura lecisz i jak to zalatwilas, jakie koszty itp. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
perla Turyści dostali ultimatum ale pojadą 18.02.14, 14:32 bo jest tanio. I szkoda kasy. Turyści mogliby pomóc rozwiązać problem w Egipcie gdyby solidarnie odpowiedzieli: "aha, nie chcecie nas? to spadajcie". Wtedy być może ci co żyją z turystyki zrobili by porządek z ekstremistami. A poza tym, jak można jechać na wakacje do kraju gdzie wprost nam mówią, że nas pozabijają lub uczynią inwalidami właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mimi004 Re: Turyści dostali ultimatum ale pojadą 18.02.14, 14:36 masz rację i teraz bardzo mi przykro że byłam taka głupia i wykupiłam wakacje, kuźwa ja mam całe życie pod górkę Odpowiedz Link Zgłoś
rojb.erek Re: Turyści dostali ultimatum ale pojadą 18.02.14, 14:59 nie chce zabrzmieć moralizatorsko ale odkąd obalili Mursiego to głupotą było i jest kupowanie Egiptu na długo przed wyjazdem, nie pamiętasz jaka była nagonka, że niby ściągają turystów. Przecież wiadomo ,że wszystko się może zdarzyć zwłaszcza tam i ci co sie tam wtedy wybierali a nie mieli wcześniej kupionych wakacji musieli sobie to dobrze przemyśleć. ja byłam we wrześniu, w Tabie ale samą wycieczke kupilismy z mężem na trzy dni przed wylotem. teraz myślałam o marcu ale hmm zważywszy na niedziele - pożyjemy, zobaczymy-. Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turyści dostali ultimatum ale pojadą 18.02.14, 15:28 Ja kupiłam tydzień temu i to tylko ze względu na ferie . I wychodzi, ze za wcześnie kupione :( Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: Turyści dostali ultimatum ale pojadą 18.02.14, 15:36 mimi004 napisała: > masz rację i teraz bardzo mi przykro że byłam taka głupia i wykupiłam wakacje, > kuźwa ja mam całe życie pod górkę kontaktowałaś się z biurem? Może jest jakaś szansa na zwrot pieniędzy lub zmianę kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi004 Re: Turyści dostali ultimatum ale pojadą 18.02.14, 15:55 Ja też kupilam nieco ponad tydzień temu, z biurem się kontaktowalam i mogę zmienić kierunek ale tracę 80% kwoty wplaconej bo juz blisko wylot. Proszę mnie nie gnebic bo sama juz jestem wystarczająco zdołowana. Gdyby MSZ wydało komunikat Nie podrozuj wówczas biuro zmieni podejscie a tak d... Odpowiedz Link Zgłoś
violetta1970 Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 15:51 Od kilku też lat jeżdżę do Egiptu (przynajmniej dwa razy do roku) i też żyję, ale dotychczas nikt nie podkładał ładunków wybuchowych w autobusach z turystami i nie straszył, że padną ofiarą ataku wiadomosci.onet.pl/swiat/dzihadysci-albo-turysci-wyjada-z-egiptu-albo-zaatakujemy/5d4m1 11 lutego wykupiłam wczasy w Tabie Movenpick Resort ( w okolicy tego hotelu miał miejsce niedzielny zamach na turystów). Wylot jutro 19.02. z Katowic, od trzech dni zastanawiałam się, co robić, nie należę do osób strachliwych i zawsze w Egipcie czułam się bezpiecznie, ale postanowione, sprzęt do snurkowania wrócił do pudełka na szafie niech czeka na lepsze czasy, otarłam łezkę i zamieniłam kierunek na Wyspy Kanaryjskie. Uwielbiam Egipt, ale nie za taką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
antyegipska Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 18:02 Choć jedna rozsądna egiptomaniaczka.Na Kanarach też jest pięknie .Miłego wypoczynku) wiadomosci.onet.pl/swiat/dzihadysci-albo-turysci-wyjada-z-egiptu-albo-zaatakujemy/5d4m1 Nierozsądni dawać do Egiptowa ,może stanieją wtedy moje ukochane europejskie kierunki,będzie mniej chętnych na nie) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiolegiptomanka Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 18:57 Zgadzam się w 100%.Kanarki piekne ale w egiptowie lepsze morze. Sama jade za ok 2 tyg w nadziei, że wrócę cała. Jestem wkurzona, że ktoś próbuje od dawna zniszczyć turystykę w pięknych miejscach. Nie dajmy się zastraszac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
perla ktoś??? 19.02.14, 00:25 kasiolegiptomanka napisał(a): > Jestem wkurzona, że ktoś próbuje od dawna zni > szczyć turystykę w pięknych miejscach. Nie dajmy się zastraszac. to znaczy kto? Może forumowicze czy też arabscy bandyci właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
damcar Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 18:58 chyba alfa star miało wiele telefonów po zamachach bo nie można się dodzwonić na ich infolinię. czy ktoś wie może czy można zmienić lotnisko wylotu gdyż moge kupic wczasy do egiptu w wobrej cenie tylko nie chce jechać ze szczecina na lotnisko w katowicach Odpowiedz Link Zgłoś
coca.kola Re: Turysci dostali ultimatum 18.02.14, 23:10 Jeszcze raz powtórzę to co zapodali mimi004 i ciaglepadatu www.facebook.com/EgyptianStreets "Meanwhile, FALSE reports have stated that Ansar Bait Al-Maqdis has warned all tourists to leave Egypt within four days. The false reports quoted a Twitter account under the name of Ansar Bait Al-Maqdis, which stated that the Taba bombing was a warning, and that tourists must leave "before it is too late." However, Ansar Bait Al-Maqdis has repeatedly released statements declaring that it does not operate a Twitter account, and that all statements are released in letter form and published on Islamic forums or sent to the media.' Wiec ta informacja jest falszywa" Tak sobie rozkminiam - czy gdyby ta informacja (ultimatum) była prawdziwa, to nie rozpoczęłaby się już teraz wielka ewakuacja turystów? Moja koleżanka dziś spokojnie, bez żadnych problemów wyleciała. MSZ nie zmienił statusu, wciąż jest "ostrzegamy przed podróżą" - czyli stan który trwa od rewolucji. Wciąż twierdzi że w kurortach jest spokój, nie należy tylko udawać się na dalsze wycieczki. Tak, bardzo źle się tam dzieje. Nie podważam tego. Ale może jednak nie było żadnego ultimatum? Nie poddaję w wątpliwość tego że zagrożenie dla turystów jest, ale... Po prostu coś mi w tym wszystkim nie pasuje. Nie wiem co, nie umiem tego sprecyzować. Lubię Egipt, aczkolwiek egiptomaniaczką raczej nie jestem. Nie próbuję na siłę przekonywać że jest ok. Chociaż ta część jest niepokojąca: The militant group's statement added that they will "target economic interests in all places in order to paralyse [the government's] hands from harming Muslims." Kurde, jeszcze Asuan i Abu Simbel zobaczyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawarszawa Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 08:11 Ja tydzień temu wykupiłam 2 tygodniowe wczasy w Marsa Alam. Wylot w tą sobotę. Jedziemy z nastawieniem na hotel+snurkowanie. Żadne dalsze wypady. Ale tracę powoli pewność. Nikt nam gwarancji, że wrócimy z tego cało, nie da. Spłukałam się co do grosza, żeby wyjechać. Wiem, że życie ważniejsze, ale co tu zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
caprio22 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 09:06 Jestem w tej samej sytuacji: lecę z last minute do Marsa w sobotę na snurkowanie. I cieszę się, że nie wybrałam Taby... Odpowiedz Link Zgłoś
sachmet87 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 10:13 Urlop od dawna zaplanowany, wycieczkę do Sharmu zakupiliśmy miesiąc temu, teraz jednak już nie potrafię cieszyć się z wyjazdu. Wylot zaplanowany na wtorek stoi pod znakiem zapytania, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
fanatyczka77 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 10:26 Jestem w podobnej sytuacji. tzn. wylot do Sharmu, na 7 dni, we wtorek. Kupiony tydzień temu, choć wakacje w tym terminie planowane od dawna. Jedynie biliśmy się z myślami, czy po raz kolejny Kanary, czy (jak dla mnie) po raz pierwszy Egipt :) Ja upierałam się przy Egipcie i mam za swoje! Sachmet87 lecisz też z Gdańska?? Odpowiedz Link Zgłoś
xxlxx63 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 10:33 jeszcze raz będziesz musiała pojechać na kanary Odpowiedz Link Zgłoś
fanatyczka77 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 13:42 Chętnie bym to zrobiła, ale Alfastar nie zgadza się na zmianę kierunku... Odpowiedz Link Zgłoś
j_kaczynski [...] 19.02.14, 11:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawarszawa Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 11:34 Boże chroń przed takim chamstwem! Jestem młoda, pracuję, za parę dni kolejna pensja. Mamy z facetem trochę kasy odłożonej. Wydałam wszystko z kasy na bieżące wydatki. Poza tym, jestem zdania, że nie warto ciułać przez całe życie, nie wyjeżdżać, żyć bardzo skromnie i położyć się z tymi pieniędzmi do grobu. Chcę skorzystać z życia. Nie oceniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 11:46 ej kaczor jak ktoś kradnie albo dobrze się urodził albo jedno i drugie to go stać jedni ciułają na samochód inni mają hobby a są tacy jak ja że ostatni grosz bym wydał na zwiedzanie przecież wrócę i zarobię na uczciwe życie. Ciężko zrozumieć jak się ma takie geny? Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 11:48 korzystaj z zycia poki czas,masz racje lecac na wakacje bo potem moze nas juz nie stac i palecem po mapie,w koncu nie jestesmy emerytami z Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaglepadatu Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 11:48 Ten watek zaczyna sie robic wyjatkowo toksyczny! Skad tyle w was chamstwa i prymitywnego dokopywania innym? Ktos kupil wycieczke do kraju gdzie pierwszy raz od kilku lat zdarzyl sie zamach na turystow. Jego sprawa jak sobie poradzi ze stresem i watpliwosciami. Nie ma co pocieszac na sile ale pastwienie sie i podgrzewanie atmosfery jest chore. Wybierzcie sie do psychiatry po jakies prochy! Potrzebujecie znacznie silniejszych srodkow uspokajacych niz Ci ktorzy zaraz wylatuja do Egiptu! Odpowiedz Link Zgłoś
am42 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 12:16 byłam w Egipcie 8 razy, w tym w Marsa Alam chyba ze 3 i ja na Twoim miejscu bym pojechała, MA jest dość daleko od centrum wydarzeń, więc na tą chwilę wydaje mi się dość bezpieczne, natomiast nie polecam dalekich wycieczek np. do Luksoru. Ewentualnie quady po pobliskiej pustyni. Wydałaś swoje pieniądze i rozumiem Twój problem, nie przejmuj się głupimi uwagami niektórych. Sama mam dylemat czy jechać na Wielkanoc, bo w kwietniu mają być tam jakieś wybory i obawiam się, że nie będzie spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rojb.erek Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 16:01 dziewczyno, po co się tłumaczysz takiemu ........., widać ,że z kulturą on nie ma za wiele wspólnego. rób co uważasz za słuszne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
or-fo [...] 19.02.14, 11:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
j_kaczynski Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 15:13 Owszem. Jej wybór do momentu w ktorym w sytuacji kryzysowej nie będzie domagać sie pomocy od państwa z moich podatków. Jak juz napisałem - niech jedzie, Jedna idiotką mniej. A argument ze zaraz pensja mnie rozwalił. Odpowiedz Link Zgłoś
or-fo Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 15:40 Pracuje płaci podatki więc może śmiało domagać się pomocy jak zajdzie taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
j_kaczynski Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 20:59 Nie w wypadku kiedy na własne życzenie pakuje sie w kłopoty. Uważasz ze zasadna byłaby pomoc komuś kto teraz pojechalby do Syrii na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
mernar Szanowny panie j_kaczyński 19.02.14, 21:03 dziewdzynawarszawa jest młoda i chce wydać oszczędności na zabawę. Błąd ogromny czyni przecież tak się nie godzi. T y - jak mniemam osoba doświadczona , wiesz że ostatnich pieniędzy nie wydaje się na dobra doczesne, należy je niezwłocznie przelać na konto radia. Niech ojciec dyrektor jedzie na wakacje. My powinniśmy się modlić. Tylko pokolenie ludzi odpowiedzialnych zapewni nam przyszłość o jakiej wspólnie marzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
tahoma3 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 11:51 Czy naciskacie na swoje biura o możliwość anulowania / zamiany wycieczki/pobytu? Dajcie proszę znać, jak reagują. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 11:59 Egipcjanie twierdzą że stało sie to po przekroczeniu granicy ciekawe co te media robią z nami i z nimi wczoraj też zmarło 4 pielgrzymów z 7 osobowej grupy na Górze Mojżesza z wyziębienia i zmęczenia zamarznąć w Egipcie niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 12:29 No o tej porze roku (szczególne w nocy) na Górze Mojżesza możesz zamarznąć przecież! Odpowiedz Link Zgłoś
zubebe Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 15:43 Do wszystkich szanownych forumowiczów: zalecam nie uleganie panice, jeżeli macie ochotę na wakacje w Egipcie serdecznie zapraszam, jak zwykle strach ma wielkie oczy a media mają świadomość że najlepsze wiadomości to złe wiadomości. Rzetelność dziennikarska nie istnieje. Mieszkam na stałe w Hurghadzie i mogę stwierdzić że jest normalnie i bezpiecznie a medialna nagonka służy nie wiem komu a zatem bez zbędnej paniki zapraszam na ciepłe słoneczne wakacje :) Jednocześnie informuje że nie mam nic wspólnego z tzw.branżą turystyczną, chodzi mi jedynie o rzetelną i obiektywną informacje o tym co dzieje się w Krainie Faraonów. Odpowiedz Link Zgłoś
mrchico Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 15:43 Trzeba naciskać na biura, Rainbow pkt. 16 daje podstawy do odwołania wyjazdu (bez roszczeń ). Jednak nie jest w interesie biura ujawnienie kontaktów do uczestników. Mój wyjazd to: www.rainbowtours.pl/izrael-nie-tylko-dla-pielgrzymow/zakwaterowanie-izt#2014-02-22 jeśli są tu jego uczestnicy piszcie prosze, razem może coś wywalczymy. mchico@wp.pl Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 16:13 o jedziesz do Palestyny a tam nigdy nikogo nie wysadzili? i naucz się izraelskich alarmów bombowych czasami nad Tel Awiwem coś przelatuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 16:15 a z Eliatu do Taby gdzie wysadzili autobus to tylko kilka kroków - miłych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
rojb.erek Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 16:20 ja bym mogła odkupić tą wycieczke do Izraela. to są jednak dwa światy, tam w autobucie można jechać ze świnką bądz jej skórą bo to daje gwarancje wedłóg nich ,że żaden fanatyk dżichadysta się nie wysadzi bo jego szczątki mogą spotkać się ze świnką i tym samym nie wejdzie do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 17:06 Volvo, nie tylko nad Tel Avivem ;-) W zeszłym roku w Jerozolimie zaliczyłam trzy alarmy. I tak jest codziennie, w całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna550 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 22:47 Mam wykupione wczasy do Taby z Itaki. Wylot 26 lutego. Żadne argumenty zmiany trasy nie interesują biura. Macie jakiś pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 23:29 grazyna550 napisał(a): > Mam wykupione wczasy do Taby z Itaki. Wylot 26 lutego. Żadne argumenty zmiany t > rasy nie interesują biura. Macie jakiś pomysł? Kiedy kupiłaś/łeś wycieczkę? Wczoraj? Przedwczoraj? A może miesiąc temu?A może rok temu??? Sytuacja w Egipcie nie za bardzo się zmieniła od przynajmniej 2 lat...więc jeżeli nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji, wykupujesz wycieczkę do Egiptu na długo przed terminem...to, jesteś debilem...czy jakoś inaczej to nazwać??? Odpowiedz Link Zgłoś
tahoma3 Re: Turysci dostali ultimatum 19.02.14, 23:32 Ktoś na tym forum wspominał, że Itaka zmieniła mu kierunek wyjazdu. Więc nie rozumiem, może to zależy od typu wyjazdu? Np. objazdówki zmieniają, a pobyty nie? Rainbow zachowuje się natomiast niepoważnie, uznają że nie ma żadnego problemu, nie chcą słyszeć o zmianie kierunku objazdu i ładują wycieczkę na przejście graniczne w Tabie, wbrew ostrzeżeniom MSZ. Jeśli ktoś nie boi się tam jechać, to jego sprawa. Ale jeśli kogoś ostatnie zamachy i pogróżki kolejnych ataków przeraziły, to biura podróży mogłyby wykazać odrobinę dobrej woli i umozliwić zmianę kierunku, jeśli nie z troski o nerwy klientów, to chociaż ze względu na swój wizerunek. Oto prawdziwe oblicze biur podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
domdowynajmu Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 08:04 Biura zapewniaja o bezpieczenstwie. My jednak zrezygnowalismy z wylotu do Taby. Biuro ITAKA chce nam oddać 79% wpłaconej wartosci. Nie zgadzam się z ta decyzją. Jesli bedzie ktos zainteresowany zwrotem odszkodowania, razem byloby latwiej odzyskac pieniadze.Z tego, co czytam, widze, ze ma Pani bardzo podobną sytuację. Pozdrawiam. Proszę tylko o maile: domdowynajmu@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sylwkaw2 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 08:19 my tez mamy wykupiona wycieczke do Taba 26.02 -duzo watpliwości...biuro- Itaka prosi o kontakt blizej wylotu...twierdza ze sa w stałym kontakcie z ludzmi tam na miejscu...trudno powiedziec jaka decyzja zostanie podjeta ... Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 10:09 w tam tym roku zapłaciłem w grudniu na sierpień ale po to człowiek się uczy by nie popełniać błędów.W tym roku zaplanowałem dużo większą i trudniejszą wycieczkę ale co do zapłaty to miałem zapłacić 12 marca na wyjazd 14nastego , czy pojadę ? cóż na pewno ale nie wiem czy do Egiptu czekam i czytam i też jestem w stałym kontakcie z ludzmi którzy tam mieszkają Odpowiedz Link Zgłoś
sylwkaw2 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 10:24 wycieczka-Taba kupiona około 3tyg temu , pieniądze zapłacone w całości ;-( moze bedzie mozliwosc zmiany kierunku...licze na to! Odpowiedz Link Zgłoś
ciaglepadatu Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 11:44 Dorzucam moj ostatni kamyk do tej dyskusji: Na infolini Neckermana w Belgii (tu mieszkam) powiedzieli mi ze loty do Taby zostaly odwolane! Przynajmniej na nastepne 2 tygodnie. Pozostale loty do Egiptu bez zmian. Belgijski Neckerman korzysta z samolotow tutejszego Thomas Cook. Mysle ze polskie biura tez powinny oszdzedzic swoim turysta stresu i pozwolic zrezygnowac albo zmienic kierunek! Odpowiedz Link Zgłoś
daga7777 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 13:48 www.rp.pl/artykul/2,1088541-Egipt--pogrozki-terrorystow-to-falszywy-alarm.html link z artykułem na ten temat trzeba trochę optymizmu wprowadzić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 15:10 a ja napisze bardziej dosadnie . W sumie to mam w nosie i jeszcze głeboko gdzieś jeżeli ktos bagatelizuje zagrozenie i świadomie pacha sie tam gdzie nie powinien tylko nie zycze sobie aby pózniej rodzina takiego turysty-idioty na koszt podatnika ( czyli mój ) żądała sprowadzenia szczątków swoich bliskich z Egiptu którzy zostali rozerwani na strzępy jak ci biedni Koreańczycy i jeszcze jedno prosze nie zabierajcie dzieci bo macie takie widzi misie że koniecznie tam chcecie jechać . One nie maja pojęcia jaka jest sytuacja w Egipcie i do czego są zdolnie radykałowie więc pamietajcie drodzy rodacy , że dzieciaki zabieracie tylko i wyłacznie na własna odpowiedzialność a szukanie pocieszenia i słowa otuchy na forum jest kompletny kretynizmem bo pocieszaja z reguły Ci którzy maja wykupione wycieczki . Odpowiedz Link Zgłoś
daga7777 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 15:22 drogi turysto nie idioto:-), dla informacji posiadam ubezpieczenie sprowadzenia moich zwłok do polski nie na twój koszt, chociaż jestem podatnikiem tak jak ty , jadę bo chcę tam jechać , mój wybór mam ubezpieczenie wiec mogę zrezygnować , co na dzień dzisiejszy nie jest konieczne. ..zastanawiam się czy takie forum potrzebne ci bo w domu krzyczeć nie dają. ...wiec używaj sobie po nas turystach idiotach ...jak pomaga :-) Odpowiedz Link Zgłoś
diveisfun Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 18:34 Dziękuję bardzo. Wielkie, wielkie dzięki. W końcu doczekałam się. Czekam już od bodajże trzech dni (od dnia zamachu) no i nareszcie pojawił się mój ulubiony wątek. Wątek o tym, jak to polski podatnik, który cały rok ma głęboko w poważaniu na co państwo przeznacza JEGO podatki (wątpię aby znał podział budżetu na cały rok) nagle, z taką wielką troską prawego obywatela martwi się o stan finansów polskiego państwa. No brawo. Opłacało się czekać. Proszę o jeszcze więcej przemyśleń w tym kierunku. Zabawa przednia. Ps. Takie "de ża wju" ;-)) z wpisów latem 2013. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwkaw2 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 15:14 po przeczytaniu artykułu byłam już nastawiona bardziej optymistycznie ze jednak był to fałszywy alarm... ale kolejny artykuł troche mnie przeraził informacja z przed godziny...tylko czekac na odwet... www.rp.pl/artykul/11,1088583-Egipt--wojsko-zbombardowalo-pozycje-bojownikow-na-Synaju.html Odpowiedz Link Zgłoś
daga7777 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 15:27 nie ma co panikować. ..można narzekać na biura podróży ale nie wyślą turystów jak będzie niebezpiecznie. ..może nie z miłości do nas :-) ale ze strachu przed odpowiedzialnością. będzie naprawdę niebezpiecznie będą odwoływać egipt....zaczną zagraniczne biura ,potem polskie , oczywiście wycieczki poza ośrodki odpadają :-(ale z tym to już chyba od jakiegoś czasu wszyscy się liczą... Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 15:32 tak ,tak pocieszajcie sie . to bardzo typowe Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 16:06 A co!??? Witamy na spacerniaku.Teren ciut większy,może drut kolczasty założą,hotele to twierdze,zamiast wieżyczek no to snajperzy w newralgicznych punktach i brak możliwości na zewnątrz,na jaką przepustkę.Jeśli ktoś lubi,no to co komu do tego!? Odpowiedz Link Zgłoś
mernar Re: Turysci dostali ultimatum 20.02.14, 17:04 Się załatwi , się zawiezie krakowskiej suchej dla rezydenta ,się pogada, rezydent się wstawi u general menagera się przepustkę wystawi, ochrona wypuści, w miasto na 2 godzinki się wyskoczy. Będzie co kolegom w Polsce przy piwie opowiadać. Nie takie rzeczy my ze szwagrem robili ;) Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Turysci dostali ultimatum 21.02.14, 11:32 flyr czy ty palisz ? bo jak tak to czemu mają cie leczyć za moje podatki? więzniów do do komór gazowych bo też za moje żrą i śpią,moja żona nie interesuje się sportem a za jej podatki oglądam mecze na narodowym , wez się chłopie za wstrzymanie do Egiptu nie jadą bezrobotni tyle w Polsce zapłacili łącznie z vatem za wycieczkę że zasranym obowiązkiem RP jest im pomagać Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 22.02.14, 12:09 Czas minął i co? Wydarzyło się cos niepokojącego??? Odpowiedz Link Zgłoś
am42 Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 22.02.14, 13:15 to może być NIESTETY niemiła niespodzianka w innym terminie, kiedy wszyscy odetchną, że nic się nie stało, zmniejszą czujność i to może być wykorzystane przez zamachowców, szkoda tego Egiptu.......... Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 23.02.14, 18:33 Pozdrowienia z Nilu. Właśnie 2 godz. temu wyplynelisny z Luxoru do Edfu. W Hurgadzie byliśmy od czwartku . Wszędzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sunset Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 23.02.14, 18:46 mamy jechać w 26.02 do Taby i mocno się zastanawiam, pośrednik biura Itaka zlekceważył moje obawy, wobec tego chciałabym się dowiedzieć czy ktoś był i wrócił? i kto leci z Katowic w tym dniu? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawarszawa Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 23.02.14, 19:13 Jesteśmy w Marsa od soboty. Jest trochę zwiększona kontrola, ale bez przesady. Spokojnie i ciepło:) w Hurghadzie podobno też. Nasz rezydent mówił, że Synaj w tym momencie odradza jednak i jeśli da się zmienić kierunek to lepiej to zrobić. No ale aktualnie jest chyba ok. Pozdrowienia sloneczne Odpowiedz Link Zgłoś
zig-zig Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 23.02.14, 19:24 Lecę 25-go lutego do Sharm, jaka jest tam sytuacja teraz? Czy jest może ktoś na miejscu? Będę wdzięczny za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sunset Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 23.02.14, 19:24 ale Taba...ktoś kto był... piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
heartshade Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 23.02.14, 23:54 Taba, po ostatnim zamachu jest najbezpieczniejszym miejscem w Egipcie przez następne dobrych kilka tygodni. Dlaczego? Po pierwsze zwiększone kontrole, więcej Policji, wojska i przez to trudność w poruszaniu się potencjalnych zamachowców. Po drugie stara zasada terroru mówi, że nigdy nie uderza się dwa razy w to samo miejsce, więc jeżeli cokolwiek będzie miało miejsce to raczej wszędzie oprócz Taby. Jedyne co mnie martwi w Tabie to zamknięte przejście do Izraela - nie wiem czy już odblokowali. Jedź i odpoczywaj. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa900 Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 23.02.14, 21:17 gdzie jesteście w Marsa? W jakim hotelu? Jak wygląda droga z lotniska do hotelu? będę wdzięczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś
amklodek Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 28.02.14, 14:44 witam wróciłam 25 lutego z sharm, cisza i spokój, byliśmy też na bazarze old marekt, nic sie nie działo. egipcjanie mili i przyjażni, narzekają na terrorystów i odłpływ turystów i ich dolarów. pogoda cudna. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena9985 Re: Turysci dostali ultimatum - do czwartku 28.02.14, 16:35 hej czy hotele są przepełnione czy jednak widać zmniejszona liczbe turystów, bede wdzieczna za info.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moon441 Re: Sprawdza informacja to ta z dzisiaj - 28.02.14, 21:35 www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_8 Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawarszawa Re: Sprawdza informacja to ta z dzisiaj - 09.03.14, 17:41 Mialam problem z internetem, dlatego nie moglam napisac. Ale teraz strach juz chyba przeszedl. Ciesze sie ze nie probowalam wymienic wycieczki na jakas chlodna Tunezje. Bo spędziłam w konsekwencji bardzo cieple i przyjemne wakacje. W Marsa wszystko bardzo normalnie. Hotel wypelniony po brzegi. Wycieczek do Kairu oczywiscie nie organizuja, do Asuanu para ode mnie z hotelu chciala jechac, ale tez sie jednak nie odbyla. Chyba kwestia tego ze na dalsze wycieczki nie ma teraz chetnych. My bylismy tylko 2x na snurkowaniu ze statku. Nie wiem jak wyglada sytuacja na Synaju, ale Marsa polecam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś