Dodaj do ulubionych

Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hongkong

25.02.11, 20:24
Witam,
wybieram się za kilka dni do Hongkongu i potem na kilka dni dalej do Chin - Shenzen i dalsze rejony. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak wygląda dojazd do granicy chińskiej w Shenzen, i potem dalej transport w głąb Chin. Może znacie jakiś fajny hotel w Shenzen lub Guangzhou?
Czy ktoś wyrabiał sobie chińską wizę w ambasadzie chińskiej w Hongkongu?
Na co zwrócić uwagę na takim wypadzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: fanny Re: Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hong IP: 219.79.3.* 27.02.11, 17:42
      Hej!
      Do granicy w Shenzhen dojedziesz z HK metrem. Przejscie Lok Ma Chau jest zdecydowanie luzniejsze. Warto doplacic za 'pierwsza klase'. No chyba, ze Twoj pierwszy kierunek to Shekou, wtedy lepiej wziac prom.
      Fajny hotel - nie znam Twojego budzetu ani w ktorej czesci miasta chcesz sie zatrzymac - znajdz sobie cos na agoda i zarezerwuj tuz przed wyjazdem, ceny nawet luksusowych hoteli beda b.dobre.
      Z Shenzhen do Guangzhou najlepiej pociagiem.
      Wize wyrabialam sobie w HK, ale ja mam HKID. Nie mam pojecia jak to wyglada dla ludzi, ktorzy nie mieszkaja tu na stale. Wizy mamy (Polacy) za darmo.
      Ostro sie targuj, szczegolnie gdybys robil zakupy w Lo Wu :) Ostateczna cena to najczescie 1/3 poczatkowej. W Dongmen 2/3.
      Po miescie wygodnie poruszac sie metrem - nazwy stacji sa rowniez po angielsku lub taksowka.

f.
      • broke43 Re: Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hong 27.02.11, 20:10
        Fanny,
        dzięki za informację, masz może dane adresowe jakiś fajnych miejsc zakupowych w Shenzen?
        Czy w Kantonie naprawdę jest duży problem z jęz. angielskim /nawet na oznaczeniach np. ulic/?
        • Gość: fanny Re: Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hong IP: *.netvigator.com 28.02.11, 05:18
          Jesli chodzi o zakupy dla westernera polecam centrum handlowe Lu Wo. Jak wysiadziesz z metra i przejdziesz przez granice to wystarczy isc za tlumem z torbami na kolkach jakies 100 m ;)
          Masz tam 5 pieter takich roznorakich sklepikow (cale ostatnie pietro zajmuja krawcy z marketem materialowym). Wszyscy handlowcy i naganiacze swietnie znaja angielski. Mozna placic HKD. Znajdziesz tam podrobki prawie wszystkiego, czasem trafi sie oryginal, ktory nie dotarl na fracht do US.
          Na zakupy bardziej hardkorowe, ale i ciekawsze mozna wybrac sie do zdecydowanie bardziej lokalnego Dongmen. Tam z angielskim cieniutko, ale przy odrobinie dobrej woli daje sie dobic targu.
          W hongkondzkich ksiegarniach jest do kupienia ksiazeczka Ellen McNally SHOP IN SHENZHEN an insider's guide. Jesli ja kupisz, gwarantuje Ci, ze uznasz wydatek ~ 120 HKD za najlepiej ulokowane pieniadze. Naprawde zgrabne kompedium wiedzy o miescie, zakupach, hotelach, atrakcjach wraz z adresami po mandarynsku - uzyteczna rzecz.
          Nazwy glownych ulic sa po angielsku. Jak zaczepisz na ulicy mlodego czlowieka w garniturze, jest duze prawdopodobienstwo, ze bedzie umial Ci pomoc po angielsku, ale nawet jemu lepiej pokazac miejsce docelowe zapisane na kartce w putonghua.

f.
          • broke43 Re: Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hong 28.02.11, 20:53
            Fanny,
            a gdzie jest ambasada chińska w HK?
            - jako członkowie UE możemy w HK wyrabiać sobie wizy półroczne z prawem do 2 krotnego przekraczania granicy
    • maki-chan Re: Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hong 27.02.11, 19:16
      ale ci zazdroszcze! ja do chin planuje pojechać w przyszłym roku.a ile kosztował cie bilet?
      • broke43 Re: Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hong 27.02.11, 20:17
        Maki chan,
        jeśli chodzi o ceny biletów to przy aktualnym wylocie /początek marca, bilet kupowany w połowie stycznia/ WAW-HKG-WAW Air France płaciłem 2300 zł. Dla porównania leciałem też na początku stycznia br /bilet kupowany niecały miesiąc wcześniej lot tam KLM, powrót Air France/ i płaciłem 3400 zł.
        Warto zaglądać na strony www Aerofłotu i Finnaira - są duże szanse na bilet w granicach 1800 zł do HKG /a Aerofłot naprawdę jest niezłą linią/.
    • emberro Re: Chiny - Kanton /Shenzen, Guangzhou/ oraz Hong 01.03.11, 15:18
      najbardziej opłacalne jest pojechać z topodpoczynek.eu. Oferty kilku biur podróży z możliwością porównania cen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka