Dodaj do ulubionych

Pytanie o wyjazd autem na Litwe

IP: *.stacje.agora.pl 23.04.02, 15:37
Mam pytanie - czy wyjazd na Litwe (do Wilna) samochodem moze rodzic jakies problemy? Mam na
mysli upierdliwe formalnosci, problemy graniczne, zlosliwosc policji (jakies haracze dla posterunkow
na drogach) zagrozenie bandytyzmem i kradzieza auta (wieksze niz w Polsce czy nie?) i inne tego typu
sprawy. Czy ktos tam podrozowal autem i potrafi cos o tym powiedziec? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomaszek JEDŹ !!!!!!!!! IP: *.soft / 192.168.2.* 24.04.02, 22:27
      Jedź, bo warto!!!!Byłem już dwa razy, pierwszy raz 3 lata temu astrą, samemu i
      też miałem sporo obaw, które szybko minęły. Byłem w Kownie, Wilnie i Trokach.
      Ponownie rok temu, właśnie w długi weekend, tym razem 406-tką, z żoną i 5
      letnim dzieckiem. Oprócz całej Litwy zjeździliśmy też Łotwę i w Estonię.
      (Tallin to prawdzwa perła!!!). Litwa to jak najbardziej cywilizowany kraj, w
      Wilnie sporo Polaków ( chodzi mi o turystów ), w ogóle nie obawiałem się
      zostawiać auta nawet na ulicy, zachowując oczywiście standardowe zasady
      bezpieczeństwa. Litwa ma dobre drogi, szczególnie autostrady, nigdy nikt mnie
      nie zatrzymał, ale też przestrzegałem przepisów, po prostu jechałem jak każde
      inne auto. W Wilnie są duże korki, a także przy wjeździe do centrum Kowna.
      Polecam trasę do Wilna przez Kowno ( z Kowna autostradą ), z powrotem z Wilna,
      koniecznie zwiedź zamek w Trokach, stamtąd krajobrazowymi lokalnymi drogami do
      przejścia w Ogrodnikach lub Budzisku. Nigdy nie miałem żadnych problemów na
      granicy, należy tylko wykupić ubezpieczenie na granicy, bo nie honorują
      zielonej karty. Jedyna niedogodność to ,że kierowcy, szczególnie ciężarówek
      włączają światła jak naprawdę jest już ciemno. Benzyna tańsza o 1/3 (wtedy),
      sporo sieciowych stacji np. Shell, Statoil itp. Jeśli chcesz spędzić więcej
      czasu na Litwie jedź do Palangi nad Bałtyk, miły kurort, z pałacem
      Tyszkiewiczów a w nim muzeum bursztynu. Na północ od Szawli jest Góra Krzyży -
      ewenement, warto to zobaczyć. Dobre i niedrogie restauracje. Kup sobie
      przewodnik Pascala o Litwie,Łotwie i Estonii - bardzo dobrze napisany i
      zawiera wiele cennych informacji, Jeszcze raz gorąco polecam, gdybym miał
      bliżej, to zapewne prawie każdy dłuższy weekend bym tam spędzał. jak wrócisz,
      opisz tu swoje wrażenia.
      Pzdr, Tomaszek / Kraków
      • Gość: zdm Re: JEDŹ !!!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 25.04.02, 17:37
        dzieki, zacheciles mnie ostatecznie, pojade na pewno :-))
        niestety tym razem bede mial tylko trzy dni do dyspozycji...
        pozdrawiam
    • Gość: marcin Re: Pytanie o wyjazd autem na Litwę IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.02, 00:09
      cześć,

własnie zastanawiamy się... czy wybrać się w długi weekend na Litwę,
      samochodem. Słyszałem, że celnicy litewscy kwestionują nasze zielone karty,
      podobno trzeba wykupić ich ubezpieczenie (koszt?). Czy funkcjonują tam parkingi
      strzeżone, może znacie ceny ? i czy w ogóle istnieje konieczność parkowania na
      wymienionych, jadę samochodem służbowym...

dzięki za ewentualne wskazówki, pozdrawienia...

m

ps. o wymienionym przewodniku słyszałem dużo... dobrego:)

• Gość: Damian Re: Pytanie o wyjazd autem na Litwę IP: *.mofnet.gov.pl 25.04.02, 15:53
        jeżeli nie masz super bryki, nie przejmuj się i parkuj byle gdzie
        ubezpieczenie trzeba wykupić litewskie ALBO w polskiej COMPENSIE (na
        granicy)!!! jest taniej, na tydzień jakieś 50 PLN (duży silnik)
        • swirus0 Re: Pytanie o wyjazd autobusem na Litwę 25.04.02, 17:53
          Czy nie posiadając samochodu wyrobię się w jeden dzień z Kłajpedy do Lipawy na
          Łotwie i z powrotem ?
      • Gość: Fabian Re: Pytanie o wyjazd autem na Litwę IP: *.polkomtel.com.pl 26.04.02, 15:04
        Nie tyle celnicy kwestionują co Litwa nie należy do "Systemu Zielonej Karty".
        Stąd obowiązek wykupowania dodatkowego ubezpieczenia.
        • Gość: ted Re: Pytanie o wyjazd autem na Litwę IP: *.035-48-73746f21.cust.bredbandsbolaget.se 26.04.02, 22:00
          Jechalem do Lipawy z Palangi, samochodem co prawda, tam i z powrotem - nie wiem
          wiec o ew. polaczeniach autobusowych ale podejrzewam, ze moze byc problem. To
          wszystko dosc martwo wygladalo na drodze i przejsciu granicznym.

Jezeli chodzi generalnie o samochodem na Litwe to jezdzi sie tam trzy razy
          lepiej niz w Polsce, dobre drogi, niezbyt zatloczone.
          Ale: Litwy jeszcze nie ma na zielonej karcie, podobno niedlugo ma byc ale
          pewnie jeszcze nie na ten sezon letni.
          Te ubezpieczenia na granicy to tylko OC. Sam samochod bedzie wiec kompletnie
          NIE UBEZPIECZONY od kradziezy, skutkow wypadku.

Wiec jesli ma sie drogi samochod, szczegolnie niemiecki, to lepiej uwazac. Z
          drugiej strony kradzieze samochodow nie sa dzis wielka plaga na Litwie. Jakas
          blokada plus noce na strzezonych parkingach w zasadzie sprawe powinny rozwiazac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka