untochables 09.06.05, 16:10 zapraszam do galerii zdjęć z tego ciekawego i zamkniętego kraju byłem tam niedawno i przywiozłem sporo zdjęc i wspomnień forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=24924207 zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 10.06.05, 19:39 dodałem kolejne zdjęcia i zapraszam zainteresowanych jeśłi macie pytania - prosze bardzo śmiało w miare możliwości postaram sie odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unto Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:31 podbijam temat Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 15.06.05, 14:04 ponownie zapraszam do dyskusji zainteresowane osoby tym tematem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unto Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: 213.76.152.* 17.06.05, 09:56 do góry podbijam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 20.06.05, 00:23 Ja rowniez podbijam temat do gory,bo temat Korei Polnocnej jest niezmiernie ciekawy i wielkie dzieki autorowi za publiczne dzielenie sie swoimi wspomnieniami i przezyciami z podrozy do tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unto Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:04 kto ciekawy koreii północnej zapraszam do oglądani zdjęć z podróży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:57 Witam, jak udalo Ci sie tam wjechac, czy faktycznie nie mozna opuszczac stolicy, czy zabieraja telefony kom.,czy mozna rozmawiac z mieszkancami i robic zdjecia gdzie sie chce, jak wyglada zopatrzenie w sklepach etc.moze jakies smieszne zdarzenia, znajoma opowiadala ze prawie doszlo do miedzynarodowego skandalu kiedy bagaze w hoetlu ulozyli pod popiersiem Kim Ir Sena:)A swoja droga to b. biedni ludzie- czy myslisz ze mimo blokady inf. zdaja sobie z tego sprawe i czy to widac? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 23.06.05, 17:03 właśnie w wiadomościach na TVN pokazali Logos Tour z Poznania bodajże-wysyłaja ludzi do Korei Płn na wycieczki za 10 tys zł obwozi się ich wyznaczonym szlakiem-ciekawe czy trawe pomaluja dla nich na zielono? przeciez oni chyba nie zobaczą nic, poza hotelem i muzeami tymi właściwymi Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 23.06.05, 17:05 aha jeszcze pokazywali politologa z Uniwersytetu Gdańskiego imienia nie zapamietalam Burdelski-podobno wielokrotnie tam bywał-moze komus się przyda to info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.06.05, 17:15 podłość tam jeździc ludzie umierają z głodu, trupy przy drodze, dzieci trawę jedzą szok, a komuchy na wycieczki zapraszają , dziwie sie ze ktos chce tam jechac, bojkotowac ich trzeba a nie utwierdzac w przekonaniu ze jest ok.... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 23.06.05, 17:18 a moze to bedzie pierwsze pekniecie na tej betonowej scianie? pomysl do tej pory turystow nie wpuszczali i reżim ma się świetnie-zaczna wjeżdżać turyści i inne osobniki sie przedrą, kropla drąży skałę chyba nie ma tu ludzi, którzy nie współczują Koreańczykom na prawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek do antykomucha . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 08:47 czejść ! też nie cierpie komuchów , ale moze własnie taki sposób jest dobry ludzie jednak widza inny lepszy świat i jestem przekonany że wcześniej czy pózniej dojdzie tam do rozłamu boję się tylko że bedzie to krwawa rewolucja Zobacz na przykładzie Chin otworzyli granice dla świata i wyszli na tym bardzo dobrze ! byłem i widziałem dla nich Mao może wisieć tylko na ścianie . I tak maja więcej swobody niz to było jeszcze parę lat temu pozdrawiam Darek neronekbyd.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Re: do antykomucha . IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.06.05, 12:41 rzeczywiście może macie rację, może to jest dobry sposób aby wpuścic im do narodu wirusa, który trochę ich pobudzi. Nie pomyślałem o Chinach i naturalnie że masz rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Havva Re: do antykomucha . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:46 W mediach ostatnio aż huczy o tym wyjeździe – wyprawie zorganizowanej przez „Logos Travel (nie Tour) Marek Śliwka”. To była pierwsza polska grupa turystyczna (po 89 r.). Byłam i uważam, że trzeba tam jeździć, mimo tych strasznych rzeczy, o których opowiadają uciekinierzy, a których i tak się nie zobaczy, bo nie ma możliwości, żeby się urwać; (żadnych trupów przy drodze nie widać, jedzących trawę tez nie, ale zbierających zielsko na posiłek, owszem, widzieliśmy). Ale za to Koreańczycy widzą nas – ludzi z „innego świata”. I mimo, że w zasadzie porozmawiać można tylko z opiekunami-przewodnikami, oprowadzającym, kierowcą, to już jest coś. Macie rację, trzeba wpuszczać wirusa. Bo zwykli ludzie w Korei Płn. wiedzą o świecie tylko to, co im poda państwowa TV, państwowe radio i państwowe gazety, no i oczywiście państwowe „szczekaczki”. Wiadomo, że turystów wpuszcza się tam tylko dla pieniędzy, ale jeżeli już przyjeżdżają, to wcale nie znaczy, że dobrze się dzieje w państwie lidera. Wprost przeciwnie! To trochę wygląda jak wpuszczenie konia trojańskiego. A w poniedziałek będzie wywiad z pilotką tej grupy w Radiu ZET. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: do antykomucha .-mieszane uczucia IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.05, 21:03 juz raz pisalem na ten temat bo tam tez bylem... link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=20447449&a=20847555 generalnie nie zgadzam sie z teoria "kropla drazy skale" w tym przypadku. WSZYSKIE wplywy z turystyki ida na rezim i jego utrzymanie, nie uwazam za sensowne powtarzania ogolnikow, mozemy podyskutowac gdy ktos ma powazne argumenty. Dlaczego nie uwazam (jak wyzej..) ? Otoz prosze nie zapominac, ze oprocz korei polnocnej jest jeszcze korea poludniowa i ona to nadaje dziennie tysiace godzin programow radiowych i telewizyjnych (ja wiem ze doba ma 24 godziny ale programow i kanalow TV sa setki !) i wszystkie sa nadawane po koreansku i sa w duzej czesci korei pln. osiagalne i odbieralne pomimo zaklocen ze strony korei pln. ( w koncu prawie kazdy w polsce sluchal lub mogl sluchac wolnej europy..) Teoraia "konia trojanskiego" jezeli sie sprawdza to chyba w stosunku do turystow ktorzy daja sie nabrac na "egzotyke", aby pozniej moc sie pochwalic ze "byli tam gdzie nie byli ich sasiedzi" pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek Re: do antykomucha .-mieszane uczucia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:30 o januszku a czy ty myślisz że oni te biedaki mają tv a co dopiero radio a jak juz maja jakie sankcje im grożą za oglądanie innych programów ! pewnie kulaw łeb .......... Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: do antykomucha . 26.06.05, 22:43 witam cie hawa ;) tu ja ;) prosze przejechaliśmy pół świata i spotakliśmy sie tutaj ;) co do trupów na ulicy - przejechaliśy sporo km po koreii - na takiej długości trasy nie da sie ukryć wszystkiego trupów nie było była bieda i plarze z drutem kolczastym i pod napięciem trawy nikt nie malował bo mają dziewiczą przyrode - widzieliśmy - prawda ? co do urwania ;) troche żeśmy sie pourywali ;) co do naszego wspierania komunizmu - korea półudniowa chiny i rosja a nawet usa wspierają ten rezim w lepszy sposób np. ststkami pełnymi ryżu co do kuby byłęm na kubie w lutym a w koreii w maju na kubie jest luksus w koreii jest zdecydowanie trudniej pozdrawiam serdecznie ;) o której godz ten wywiad ??? posłucham Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: do antykomucha . 25.06.05, 11:01 hmmm... trudno powiedziec... ja kilka nie tak dawno zrezygnowalem z wyjazdu do Birmy. Wlasnie ze wzgledow etyczno-ideologicnych. Zeby nie dac zarobic rezimowi... Nie jestem do konca przekonany, czy to "wpuszczanie wirusa" rzeczywiscie dziala. Taka Kuba otwarta na turystow jest od dawna a zamordyzm i bida wciaz takie same... Cos nie chce sie "zakazic"... Co do przemian w Chinach tez mam watpliwosci. Chinczycy przede wszystkim wiele nauczyli sie o marketingu, wiedza jak sie sprzedac, jak sprawic dobre wrazenie. Kraj sie bez watpienia otworzyl. Ale czy demokracja, wolnosc slowa jakos sie przy tym wzmocnily? Jakos brakuje mi na to dowodow. nl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek Re: do antykomucha . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:33 nocnylot piszesz "Co do przemian w Chinach tez mam watpliwosci. Chinczycy przede wszystkim wiele nauczyli sie o marketingu, " a kto im ten marketing dostarczył "krasnoludki" -zamknieta granica dla świata ! pozdrawiam darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: do neronka IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.05, 14:18 Wybacz, ze tak nie na temat, ale z Twoich wypowiedzi wynika, ze dobrze orientujesz sie jak wyglada prawdziwe zycie w azjii. Mozesz mi napisac gdzie i jak dlugo tam zyles/byles - jestem bardzo ciekawy, bo azja mnie tez fascynuje.. pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek Re: do neronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 08:59 Czejść Janusz byłem między innymi Hongkong-Chiny-Tajlandi i część mała Laosu zapraszam do mojego bloga na relację i zdjęcia pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 26.06.05, 21:13 Do góry:) Odpowiedz Link Zgłoś
haroods ja tez uwazam, ze to nieetyczne 27.06.05, 16:08 jezdzic tam i nabijac fundusz atomowy Kim Dzong Ila. Nie wiem skad sie bierze taka niezdrowa sklonnosc do sensacji, do upajania sie cudzym nieszczesciem, nedza. a argumenty pt. jechalismy wiele kilometrów, ale trupów przy drogach nie widac, tzn. ich nie ma uwazam, nie tyle za dziecinade. ale totalna ignorancje i przejaw zlej woli. To przeciez oczywiste, ze autokary z turisten nie "zawijaj" do kolchozów, czy obozów niewolniczej pracy. Rozumiem ciekawosc swiata, ale powinna ona isc w parze z jakas swiadomoscia, wrazliwosci spoleczna. Odnosze niestety wrazenie, ze naszym podróznikom do Korei jej zwyczajnie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne 27.06.05, 20:14 bardzo ładne zdania takie okrąglutkie wiesz co a sobie myśle że tym sposobem to mozna by połowe krajów świata skreślić z listy np włoch bo były faszystowskie w czasei wojny albo kube bo panuje tam kastro albo chiny bo nadal łamie prawa człowieka (zobacz ile tam ludzi jeżdzi zwiedzać) a to polske bo podbono nie lubimy żydów takie gadanie austryiackie nie obrażając austrii co do trupów przy drogach ktoś to tu napisał my odpowiadamy ze nie prawda tak nie jest pewnie ze nie wiemy wszystkiego i napewno bardzo dużo nie widzielismy pisze ze przejechaliśmy setki km i nie da sie wszystkiego ukryć następnym razem jedź do usa - najpierw wystoisz sie pod ambasadą aby łaskawie dali ci wize potem na lotnisko chwyci cie imigration i ściągnie ci odciski palców a potem policjanci na każdym kroku bedą pilnowali byś wszystko wykonywał poprawnie - od demokracja przynajmniej nie ludowa nie ma ideału - a człowiek ciekaw świata ma oczy otwarte na wiele spraw i stara sie je poznac i zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.05, 20:47 potrafie zrozumiec, ze chcesz pojechac tam gdzie inni nie byli.. Nie kazdy moze sie potem tym pochwalic rodzinie i kolegom... Nie interesuja mnie powody Twoich podrozy, tak i ja sam nie mam zamiaru wypowiadac sie dlaczego tam bylem. Uwazam natomiast, ze skoro w naiwny sposob propagujesz podroze turystyczne do korei polnocnej to nie masz prawa sie dziwic ze inni reaguja na to troche alergicznie. Zupelnie deklasujaca Cie jest natomiast Twoja obecna reakcja na komentarze nie pasujace ci do Twojego obrazu swiata. Swoja droga, spedzilem lata w azji z tego rok w korei pld. i mialem mozliwosc dobrego poznania tego kraju, spotkalem rowniez i rozmawialem z ludzmi ktorym sie z korei polnocnej udalo uciec (wyobraz sobie sa tacy !) Osobiscie jestem przekonany, ze koreia polnocna jest krajem dyktatorskim w ktorym miliony ludzi cierpia nie tylko glod ale i tysiece ludzi co roku jest mordowanych przez rezim w "mocy prawa" . W sumie twoja fascynacje tym krajem uwazam za naiwna i porownywalna do fascynacji milionow mlodych ludzi Mao-Tse-Tungiem w latach 60-70 - tylko ze czasy sie zmienily i nikt dzisiaj nie moze sie tlumaczyc "brakiem informacji" pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.05, 20:50 potrafie zrozumiec, ze chcesz pojechac tam gdzie inni nie byli.. Nie kazdy moze sie potem tym pochwalic rodzinie i kolegom... Nie interesuja mnie powody Twoich podrozy, tak i ja sam nie mam zamiaru wypowiadac sie dlaczego tam bylem. Uwazam natomiast, ze skoro w naiwny sposob propagujesz podroze turystyczne do korei polnocnej to nie masz prawa sie dziwic ze inni reaguja na to troche alergicznie. Zupelnie deklasujaca Cie jest natomiast Twoja obecna reakcja na komentarze nie pasujace ci do Twojego obrazu swiata. Swoja droga, spedzilem lata w azji z tego rok w korei pld. i mialem mozliwosc dobrego poznania tego kraju, spotkalem rowniez i rozmawialem z ludzmi ktorym sie z korei polnocnej udalo uciec (wyobraz sobie sa tacy !) Osobiscie jestem przekonany, ze koreia polnocna jest krajem dyktatorskim w ktorym miliony ludzi cierpia nie tylko glod ale i tysiece ludzi co roku jest mordowanych przez rezim w "mocy prawa" . W sumie twoja fascynacje tym krajem uwazam za naiwna i porownywalna do fascynacji milionow mlodych ludzi Mao-Tse-Tungiem w latach 60-70 - tylko ze czasy sie zmienily i nikt dzisiaj nie moze sie tlumaczyc "brakiem informacji" pozdrawiam janusz PS. masz ciekawy obraz usa ... no coz, kazdy kompromituje sie tak dobrze jak potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne 27.06.05, 21:34 janusz ciesze sie ze odpisałeś w taki sposób bo jest to powodem do dalszej dyskusji wiem zę są uciekinieży z korei połnocnej - mam o nich ksiązki i filmy mam egzekucje nagraną - którą muszą oglądać pozozstali północno koreańczycy mam zdjecia satelitarne korei północnej reżim pólnocnokoreański w obecnej chwili jest nieporównywalny z jakim kolwiek innym co do Mao - też wiem cos nie coś na ten temat - sporo książek i mteriałów na video - np. jak sobie ptaki wybili lub mieli przydomowe dymarki no i kultowa rewolucja kulturalna ani słowa nie powiedziałem ze jestem zafascynowany - ciekawy to fakt co do braku informacji - coś tam czasem czytam i odróżniam korę północną od południowej a co do usa - to jakaś forma prowokacji - czy ty naprawde nie dostrzegasz ze ja jak fidyk w defiladzie pokazuje total bzika zupełnie na serio pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 30.06.05, 20:32 chyba juz ostatni raz podbijam wątek dziękuje za kilkatysiecy odwiedzin każdego dnia zdjęcia pojawił sie również tutaj serwisy.gazeta.pl/turystyka/5,63285,2790547.html i tutaj www.torre.pl/home.htm pozdrawiam wszystkich i tych którzy są za i przeciw ;P Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 31.07.05, 21:56 powoli zbliżam sie do końca wątku i dlatego jeszcze raz podbijam wątek gdzie wklejam zdjęcia i opis z podróży gdyby ktoś chciał coś sie więcej dowiedzieć prosze o maila pozdrawiam unto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia86 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 10.09.05, 14:55 do góry po warto,zeby wszyscy to zobaczyli! Odpowiedz Link Zgłoś