Dodaj do ulubionych

Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu

09.06.05, 16:10
zapraszam do galerii zdjęć z tego ciekawego i zamkniętego kraju
byłem tam niedawno i przywiozłem sporo zdjęc i wspomnień

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=24924207

zapraszam
Obserwuj wątek
    • untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 10.06.05, 19:39
      dodałem kolejne zdjęcia i zapraszam zainteresowanych
      jeśłi macie pytania - prosze bardzo śmiało w miare możliwości postaram sie
      odpowiedzieć
    • Gość: unto Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:31
      podbijam temat
    • untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 15.06.05, 14:04
      ponownie zapraszam do dyskusji zainteresowane osoby tym tematem
    • Gość: unto Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: 213.76.152.* 17.06.05, 09:56
      do góry podbijam wątek
    • Gość: ktosia Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 20.06.05, 00:23
      Ja rowniez podbijam temat do gory,bo temat Korei Polnocnej jest niezmiernie
      ciekawy i wielkie dzieki autorowi za publiczne dzielenie sie swoimi
      wspomnieniami i przezyciami z podrozy do tego kraju.
    • Gość: unto Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:04
      kto ciekawy koreii północnej zapraszam do oglądani zdjęć z podróży
    • untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 22.06.05, 12:38
      do góry
      • Gość: Foxy Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:57
        Witam, jak udalo Ci sie tam wjechac, czy faktycznie nie mozna opuszczac
        stolicy, czy zabieraja telefony kom.,czy mozna rozmawiac z mieszkancami i robic
        zdjecia gdzie sie chce, jak wyglada zopatrzenie w sklepach etc.moze jakies
        smieszne zdarzenia, znajoma opowiadala ze prawie doszlo do miedzynarodowego
        skandalu kiedy bagaze w hoetlu ulozyli pod popiersiem Kim Ir Sena:)A swoja
        droga to b. biedni ludzie- czy myslisz ze mimo blokady inf. zdaja sobie z tego
        sprawe i czy to widac?
    • invicta1 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 23.06.05, 17:03
      właśnie w wiadomościach na TVN pokazali Logos Tour z Poznania bodajże-wysyłaja
      ludzi do Korei Płn na wycieczki za 10 tys zł
      obwozi się ich wyznaczonym szlakiem-ciekawe czy trawe pomaluja dla nich na zielono?
      przeciez oni chyba nie zobaczą nic, poza hotelem i muzeami tymi właściwymi
      • invicta1 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 23.06.05, 17:05
        aha jeszcze pokazywali politologa z Uniwersytetu Gdańskiego imienia nie
        zapamietalam Burdelski-podobno wielokrotnie tam bywał-moze komus się przyda to info
        • Gość: antykomuch Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.06.05, 17:15
          podłość tam jeździc ludzie umierają z głodu, trupy przy drodze, dzieci trawę
          jedzą szok, a komuchy na wycieczki zapraszają , dziwie sie ze ktos chce tam
          jechac, bojkotowac ich trzeba a nie utwierdzac w przekonaniu ze jest ok....
          • invicta1 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 23.06.05, 17:18
            a moze to bedzie pierwsze pekniecie na tej betonowej scianie? pomysl do tej pory
            turystow nie wpuszczali i reżim ma się świetnie-zaczna wjeżdżać turyści i inne
            osobniki sie przedrą, kropla drąży skałę
            chyba nie ma tu ludzi, którzy nie współczują Koreańczykom na prawdę...
          • Gość: neronek do antykomucha . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 08:47
            czejść !
            też nie cierpie komuchów , ale moze własnie taki sposób jest dobry ludzie
            jednak widza inny lepszy świat i jestem przekonany że wcześniej czy pózniej
            dojdzie tam do rozłamu boję się tylko że bedzie to krwawa rewolucja
            Zobacz na przykładzie Chin otworzyli granice dla świata i wyszli na tym bardzo
            dobrze ! byłem i widziałem dla nich Mao może wisieć tylko na ścianie .
            I tak maja więcej swobody niz to było jeszcze parę lat temu
            pozdrawiam

Darek

neronekbyd.blog.onet.pl/
            • Gość: antykomuch Re: do antykomucha . IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.06.05, 12:41
              rzeczywiście może macie rację, może to jest dobry sposób aby wpuścic im do
              narodu wirusa, który trochę ich pobudzi. Nie pomyślałem o Chinach i naturalnie
              że masz rację :)
              • Gość: Havva Re: do antykomucha . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:46
                W mediach ostatnio aż huczy o tym wyjeździe – wyprawie zorganizowanej
                przez „Logos Travel (nie Tour) Marek Śliwka”. To była pierwsza polska grupa
                turystyczna (po 89 r.). Byłam i uważam, że trzeba tam jeździć, mimo tych
                strasznych rzeczy, o których opowiadają uciekinierzy, a których i tak się nie
                zobaczy, bo nie ma możliwości, żeby się urwać; (żadnych trupów przy drodze nie
                widać, jedzących trawę tez nie, ale zbierających zielsko na posiłek, owszem,
                widzieliśmy). Ale za to Koreańczycy widzą nas – ludzi z „innego świata”. I
                mimo, że w zasadzie porozmawiać można tylko z opiekunami-przewodnikami,
                oprowadzającym, kierowcą, to już jest coś. Macie rację, trzeba wpuszczać
                wirusa. Bo zwykli ludzie w Korei Płn. wiedzą o świecie tylko to, co im poda
                państwowa TV, państwowe radio i państwowe gazety, no i oczywiście
                państwowe „szczekaczki”. Wiadomo, że turystów wpuszcza się tam tylko dla
                pieniędzy, ale jeżeli już przyjeżdżają, to wcale nie znaczy, że dobrze się
                dzieje w państwie lidera. Wprost przeciwnie! To trochę wygląda jak wpuszczenie
                konia trojańskiego.
                A w poniedziałek będzie wywiad z pilotką tej grupy w Radiu ZET.
                • Gość: janusz Re: do antykomucha .-mieszane uczucia IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.05, 21:03
                  juz raz pisalem na ten temat bo tam tez bylem...
                  link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=20447449&a=20847555

generalnie nie zgadzam sie z teoria "kropla drazy skale" w tym przypadku.
                  WSZYSKIE wplywy z turystyki ida na rezim i jego utrzymanie, nie uwazam za
                  sensowne powtarzania ogolnikow, mozemy podyskutowac gdy ktos ma powazne
                  argumenty. Dlaczego nie uwazam (jak wyzej..) ? Otoz prosze nie zapominac, ze
                  oprocz korei polnocnej jest jeszcze korea poludniowa i ona to nadaje dziennie
                  tysiace godzin programow radiowych i telewizyjnych (ja wiem ze doba ma 24
                  godziny ale programow i kanalow TV sa setki !) i wszystkie sa nadawane po
                  koreansku i sa w duzej czesci korei pln. osiagalne i odbieralne pomimo zaklocen
                  ze strony korei pln. ( w koncu prawie kazdy w polsce sluchal lub mogl sluchac
                  wolnej europy..) Teoraia "konia trojanskiego" jezeli sie sprawdza to chyba w
                  stosunku do turystow ktorzy daja sie nabrac na "egzotyke", aby pozniej moc sie
                  pochwalic ze "byli tam gdzie nie byli ich sasiedzi"
                  pozdrawiam
                  janusz
                  • Gość: neronek Re: do antykomucha .-mieszane uczucia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:30
                    o januszku a czy ty myślisz że oni te biedaki mają tv a co dopiero radio a
                    jak juz maja jakie sankcje im grożą za oglądanie innych programów ! pewnie
                    kulaw łeb ..........
                • untochables Re: do antykomucha . 26.06.05, 22:43
                  witam cie hawa ;) tu ja ;)
                  prosze przejechaliśmy pół świata i spotakliśmy sie tutaj ;)
                  co do trupów na ulicy - przejechaliśy sporo km po koreii - na takiej długości
                  trasy nie da sie ukryć wszystkiego trupów nie było była bieda i plarze z drutem
                  kolczastym i pod napięciem trawy nikt nie malował bo mają dziewiczą przyrode -
                  widzieliśmy - prawda ?

co do urwania ;) troche żeśmy sie pourywali ;)

co do naszego wspierania komunizmu - korea półudniowa chiny i rosja a nawet usa
                  wspierają ten rezim w lepszy sposób np. ststkami pełnymi ryżu

co do kuby byłęm na kubie w lutym a w koreii w maju
                  na kubie jest luksus w koreii jest zdecydowanie trudniej

pozdrawiam serdecznie ;)
                  o której godz ten wywiad ??? posłucham
              • nocnylot Re: do antykomucha . 25.06.05, 11:01
                hmmm... trudno powiedziec... ja kilka nie tak dawno zrezygnowalem z wyjazdu do
                Birmy. Wlasnie ze wzgledow etyczno-ideologicnych. Zeby nie dac zarobic
                rezimowi... Nie jestem do konca przekonany, czy to "wpuszczanie wirusa"
                rzeczywiscie dziala. Taka Kuba otwarta na turystow jest od dawna a zamordyzm i
                bida wciaz takie same... Cos nie chce sie "zakazic"... Co do przemian w Chinach
                tez mam watpliwosci. Chinczycy przede wszystkim wiele nauczyli sie o
                marketingu, wiedza jak sie sprzedac, jak sprawic dobre wrazenie. Kraj sie bez
                watpienia otworzyl. Ale czy demokracja, wolnosc slowa jakos sie przy tym
                wzmocnily? Jakos brakuje mi na to dowodow.
                nl
                • Gość: neronek Re: do antykomucha . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:33
                  nocnylot piszesz "Co do przemian w Chinach
                  tez mam watpliwosci. Chinczycy przede wszystkim wiele nauczyli sie o
                  marketingu, "

a kto im ten marketing dostarczył "krasnoludki" -zamknieta granica dla
                  świata !
                  pozdrawiam
                  darek
                  • Gość: janusz Re: do neronka IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.05, 14:18
                    Wybacz, ze tak nie na temat, ale z Twoich wypowiedzi wynika, ze dobrze
                    orientujesz sie jak wyglada prawdziwe zycie w azjii. Mozesz mi napisac gdzie i
                    jak dlugo tam zyles/byles - jestem bardzo ciekawy, bo azja mnie tez fascynuje..

pozdrawiam
                    janusz
                    • Gość: neronek Re: do neronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 08:59
                      Czejść Janusz byłem między innymi Hongkong-Chiny-Tajlandi i część mała Laosu
                      zapraszam do mojego bloga na relację i zdjęcia
                      pozdrawiam
                      Darek
    • Gość: ktosia Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 26.06.05, 21:13
      Do góry:)
      • haroods ja tez uwazam, ze to nieetyczne 27.06.05, 16:08
        jezdzic tam i nabijac fundusz atomowy Kim Dzong Ila. Nie wiem skad sie bierze
        taka niezdrowa sklonnosc do sensacji, do upajania sie cudzym nieszczesciem,
        nedza. a argumenty pt. jechalismy wiele kilometrów, ale trupów przy drogach nie
        widac, tzn. ich nie ma uwazam, nie tyle za dziecinade. ale totalna ignorancje i
        przejaw zlej woli. To przeciez oczywiste, ze autokary z turisten nie "zawijaj"
        do kolchozów, czy obozów niewolniczej pracy. Rozumiem ciekawosc swiata, ale
        powinna ona isc w parze z jakas swiadomoscia, wrazliwosci spoleczna. Odnosze
        niestety wrazenie, ze naszym podróznikom do Korei jej zwyczajnie brakuje.
        • untochables Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne 27.06.05, 20:14
          bardzo ładne zdania takie okrąglutkie

wiesz co a sobie myśle że tym sposobem to mozna by połowe krajów świata
          skreślić z listy

np włoch bo były faszystowskie w czasei wojny
          albo kube bo panuje tam kastro
          albo chiny bo nadal łamie prawa człowieka (zobacz ile tam ludzi jeżdzi zwiedzać)
          a to polske bo podbono nie lubimy żydów

takie gadanie austryiackie nie obrażając austrii

co do trupów przy drogach ktoś to tu napisał
          my odpowiadamy ze nie prawda tak nie jest
          pewnie ze nie wiemy wszystkiego i napewno bardzo dużo nie widzielismy
          pisze ze przejechaliśmy setki km i nie da sie wszystkiego ukryć

następnym razem jedź do usa - najpierw wystoisz sie pod ambasadą aby łaskawie
          dali ci wize potem na lotnisko chwyci cie imigration i ściągnie ci odciski
          palców a potem policjanci na każdym kroku bedą pilnowali byś wszystko wykonywał
          poprawnie - od demokracja przynajmniej nie ludowa

nie ma ideału - a człowiek ciekaw świata ma oczy otwarte na wiele spraw i stara
          sie je poznac i zrozumieć
          • Gość: janusz Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.05, 20:47
            potrafie zrozumiec, ze chcesz pojechac tam gdzie inni nie byli.. Nie kazdy moze
            sie potem tym pochwalic rodzinie i kolegom...
            Nie interesuja mnie powody Twoich podrozy, tak i ja sam nie mam zamiaru
            wypowiadac sie dlaczego tam bylem.
            Uwazam natomiast, ze skoro w naiwny sposob propagujesz podroze turystyczne do
            korei polnocnej to nie masz prawa sie dziwic ze inni reaguja na to troche
            alergicznie. Zupelnie deklasujaca Cie jest natomiast Twoja obecna reakcja na
            komentarze nie pasujace ci do Twojego obrazu swiata.
            Swoja droga, spedzilem lata w azji z tego rok w korei pld. i mialem mozliwosc
            dobrego poznania tego kraju, spotkalem rowniez i rozmawialem z ludzmi ktorym
            sie z korei polnocnej udalo uciec (wyobraz sobie sa tacy !) Osobiscie jestem
            przekonany, ze koreia polnocna jest krajem dyktatorskim w ktorym miliony ludzi
            cierpia nie tylko glod ale i tysiece ludzi co roku jest mordowanych przez
            rezim w "mocy prawa" .
            W sumie twoja fascynacje tym krajem uwazam za naiwna i porownywalna do
            fascynacji milionow mlodych ludzi Mao-Tse-Tungiem w latach 60-70 - tylko ze
            czasy sie zmienily i nikt dzisiaj nie moze sie tlumaczyc "brakiem informacji"
            pozdrawiam
            janusz
          • Gość: janusz Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.05, 20:50
            potrafie zrozumiec, ze chcesz pojechac tam gdzie inni nie byli.. Nie kazdy moze
            sie potem tym pochwalic rodzinie i kolegom...
            Nie interesuja mnie powody Twoich podrozy, tak i ja sam nie mam zamiaru
            wypowiadac sie dlaczego tam bylem.
            Uwazam natomiast, ze skoro w naiwny sposob propagujesz podroze turystyczne do
            korei polnocnej to nie masz prawa sie dziwic ze inni reaguja na to troche
            alergicznie. Zupelnie deklasujaca Cie jest natomiast Twoja obecna reakcja na
            komentarze nie pasujace ci do Twojego obrazu swiata.
            Swoja droga, spedzilem lata w azji z tego rok w korei pld. i mialem mozliwosc
            dobrego poznania tego kraju, spotkalem rowniez i rozmawialem z ludzmi ktorym
            sie z korei polnocnej udalo uciec (wyobraz sobie sa tacy !) Osobiscie jestem
            przekonany, ze koreia polnocna jest krajem dyktatorskim w ktorym miliony ludzi
            cierpia nie tylko glod ale i tysiece ludzi co roku jest mordowanych przez
            rezim w "mocy prawa" .
            W sumie twoja fascynacje tym krajem uwazam za naiwna i porownywalna do
            fascynacji milionow mlodych ludzi Mao-Tse-Tungiem w latach 60-70 - tylko ze
            czasy sie zmienily i nikt dzisiaj nie moze sie tlumaczyc "brakiem informacji"
            pozdrawiam
            janusz
            PS. masz ciekawy obraz usa ... no coz, kazdy kompromituje sie tak dobrze jak
            potrafi
            • untochables Re: ja tez uwazam, ze to nieetyczne 27.06.05, 21:34
              janusz ciesze sie ze odpisałeś w taki sposób
              bo jest to powodem do dalszej dyskusji
              wiem zę są uciekinieży z korei połnocnej - mam o nich ksiązki i filmy
              mam egzekucje nagraną - którą muszą oglądać pozozstali północno koreańczycy
              mam zdjecia satelitarne korei północnej
              reżim pólnocnokoreański w obecnej chwili jest nieporównywalny z jakim kolwiek
              innym
              co do Mao - też wiem cos nie coś na ten temat - sporo książek i mteriałów na
              video - np. jak sobie ptaki wybili lub mieli przydomowe dymarki no i kultowa
              rewolucja kulturalna
              ani słowa nie powiedziałem ze jestem zafascynowany - ciekawy to fakt
              co do braku informacji - coś tam czasem czytam i odróżniam korę północną od
              południowej
              a co do usa - to jakaś forma prowokacji -
              czy ty naprawde nie dostrzegasz ze ja jak fidyk w defiladzie pokazuje total
              bzika zupełnie na serio

pozdro
    • untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 30.06.05, 20:32
      chyba juz ostatni raz podbijam wątek
      dziękuje za kilkatysiecy odwiedzin każdego dnia zdjęcia pojawił sie również
      tutaj
      serwisy.gazeta.pl/turystyka/5,63285,2790547.html
      i tutaj
      www.torre.pl/home.htm
      pozdrawiam wszystkich i tych którzy są za i przeciw ;P
    • untochables Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu 31.07.05, 21:56
      powoli zbliżam sie do końca wątku i dlatego jeszcze raz podbijam wątek
      gdzie wklejam zdjęcia i opis z podróży
      gdyby ktoś chciał coś sie więcej dowiedzieć prosze o maila
      pozdrawiam
      unto
    • Gość: marcia86 Re: Korea Północna - zdjęcia z wyjazdu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 10.09.05, 14:55
      do góry po warto,zeby wszyscy to zobaczyli!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka