Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo w Maroku

13.11.15, 21:01
Za dwa tygodnie wybieramy się z dziećmi do miejscowości Agadir. Chcielibyśmy pojechać na jednodniową wycieczkę do Marrakeszu, jak jest obecnie z bezpieczeństwem? Po ostatnich wydarzeniach w Sharm el Szeik przyznam, że mamy pewne obawy, co myślicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • justyna.kolodziejczyk Re: Bezpieczeństwo w Maroku 24.11.15, 18:06
      Byłam w Maroku i Marrakeszu miesiąc temu i ogólnie czułam się bezpiecznie.
      W Maroku trzeba zachować trochę zasad, żeby czuć się bezpiecznie (uważać na kieszonkowców, nie chodzić samotnie po mieście, nie fotografować ludzi bez ich zgody i nigdy nie fotografować policji), ale nie przeszkadzają one w normalnym wypoczynku.
      Agadir jest typowo turystyczną miejscowością, więc panuje w niej europejska atmosfera, trochę inaczej jest w Marrakeszu.
      Trudno mi się odnieść do Twojego pytania związanego z zamachami, bo coś takiego może się zdarzyć wszędzie... ;/
      W każdym razie, zapraszam na bloga, tam się rozpisałam (i nadal się rozpisuję) na temat mojego wyjazdu do Maroka - może coś się przyda. :)
      • zjawa1 Re: Bezpieczeństwo w Maroku 05.01.16, 23:06
        W Afryce, nie można powiedzeć, że ktoś ,,czuje się bezpiecznie".
        Taki stan wynika tylko z niewiedzy danego człowieka! Pamiętam, jak ja ,,czułam się niby bezpiecznie" w muzeum Bordo- Tunisie, jakieś 2 tygodnie przed zamachem. Obawy miałam, za każdym razem jak leciałam do Egiptu. Bo akurat to, było nagłaśniane medialnie. Jednak w będąc w Tunezji czułam jakieś, takie dziwne klimaty, trudne do opisania. Co, ciekawe, w Egipcie nigdy czegoś podobnego nie odczuwałam...
      • zjawa1 Re: Bezpieczeństwo w Maroku 05.01.16, 23:13
        A co, ty masz ciekawego do opisania na blogu, jeśli mowa o poczuciu bezpieczeństwa w krajach północno-afrykańskich? Jakoś, po przeczytaniu paru Twoich wpisów, trudno co kolwiek- a propos bezpieczeństwa- wyciągnąć. Cóż tak ekstremalnego zrobiłaś, że podkładasz się jako pomoc w sferze wyżej, wymienianej???
        Guzik wiesz, na temat krajów Arabskich-sorry!
    • clare79 Re: Bezpieczeństwo w Maroku 06.12.15, 14:27
      Proponuje zwrócić się do obecnego tu na forum Allmaroko, bezposrednio zadzwonic,dane na jego stronie internetowej,lub przez facebooka allmaroko,polecam rowniez wycieczki z nim,bardzo dobry ,pomocny człowiek który doradzi czy wytłumaczy :)
      • zjawa1 Re: Bezpieczeństwo w Maroku 05.01.16, 23:19
        Tak samo zapodawali na stronie Tunezja czy Egipt, a ja powiadam jak na tamtych stronach, wspomnicie moje słowa, Maroko też niebawem ogarnie terroryzm! I tylko ryzykant wybiera takie kierunki, ja świadomie-myślę , że to ostatni czas- jeśli wybiorę się do Maroka w lutym. Powtarzam, w takich krajach nie można czuć się bezpiecznie! Jak ktoś lubi adrenalinę tak, jak ja to jedzie. Ja, osobiście z reguły wybieram na 7 dni takie kierunki.
        • aqua_frigida Re: Bezpieczeństwo w Maroku 05.01.16, 23:34
          Zjawo, tak naprawdę to nigdzie nie ma gwarancji bezpieczeństwa.
          I nie ma znaczenia czy to Afryka, Azja czy też Europa; vide - Paryż.

pozdrawiam
    • husky10 Re: Bezpieczeństwo w Maroku 01.02.16, 09:17
      Czyli można śmiało jechać.
      • husky10 Re: Bezpieczeństwo w Maroku 01.02.16, 09:18
        ha ha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka