Dodaj do ulubionych

atrakcje Pragi dla zaawansowanych?

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.07.03, 11:24
Jadę na kilka dni do Pragi. Byłam tam już dwa razy i generalnie
to "zaliczyłam" większość atrakcji z Pascala. Znam więc i Hrad, i wgórze
Petrin z wieżą Eiffla, pałacem luster, bibliotekami na Strahowie, Loretą,
Nerudową i U Kocoura. Znam Rynek z ratuszem, kościołem Tyńskim, Josefov i
synagogi, Wyszehrad, kubistyczne wille i latarnię, muzeum Muchy. I U Fleku
oczywiście. Chętnie wrócę do tych miejsc ale może znacie jakieś atrakcje,
które warto zobaczyć, coś nietypowego, nowego albo niedocenionego, jakieś
knajpki, piwiarnie czy super jedzenie. Nic nie wiem o pasażach, podobno są
niesamowite. A może coś pod Pragą (pociągiem lub autobusem). Prawdopodobnie
wyskoczę też do Pilzna (podobno można zwiedzić browar).
Obserwuj wątek
    • Gość: andaluz Re: atrakcje Pragi dla zaawansowanych? IP: *.fwfin.fwc.com 22.07.03, 12:41
      Gość portalu: Magdabi napisał(a):

> Jadę na kilka dni do Pragi. Byłam tam już dwa razy i generalnie
      > to "zaliczyłam" większość atrakcji z Pascala. Znam więc i Hrad, i wgórze
      > Petrin z wieżą Eiffla, pałacem luster, bibliotekami na Strahowie, Loretą,
      > Nerudową i U Kocoura. Znam Rynek z ratuszem, kościołem Tyńskim, Josefov i
      > synagogi, Wyszehrad, kubistyczne wille i latarnię, muzeum Muchy. I U Fleku
      > oczywiście. Chętnie wrócę do tych miejsc ale może znacie jakieś atrakcje,
      > które warto zobaczyć, coś nietypowego, nowego albo niedocenionego, jakieś
      > knajpki, piwiarnie czy super jedzenie. Nic nie wiem o pasażach, podobno są
      > niesamowite. A może coś pod Pragą (pociągiem lub autobusem). Prawdopodobnie
      > wyskoczę też do Pilzna (podobno można zwiedzić browar).

Magdabi,

Gratuluje znajomosci atrakcji turystycznych Pragi ale musze przyznac, ze jestes
      (bez obrazy) maszynka do zwiedzania. Z tego co piszesz to po prostu brakuje Ci
      odpoczynku we wspanialym klimacie praskich piwiarni, rozkoszowania sie pozywnym
      smazenym syrem z hranolkami i tatarkom, wyprobowania Radegasta, Pilsnera,
      Gambrinusa,Velkopopovickeho Kozla, Lobkovicha, Staropramena, Cernej
      Hory,Mestana i innych. Jesli jedziesz trzeci raz to wyluzuj troche ze
      zwiedaniem i odpocznij. Omijaj knajpy na glownym szlaku turystycznym, zajrzyj
      na Narodni (jest tam kilka fajnych lokali) ale najwazniejsze to omijac knajpy z
      przewodnika szerokim lukiem (zadnego Fleka). Zwiedzaj Prage w nocy a po polnocy
      kup sobie piwo w sklepie i idz na most Karola i na rynek. Jak o 4 rano
      zglodniejesz to idz na Vaclavska Klobase lub kureci prsa z budki na V. Namesti
      albo na kebaba kolo Tesco (chyba boczna Narodni).
      Jesli nastepnego dnia zatesknisz za zwiedzaniem to idz do Museum Voskovych
      Figurin na 28 rijna (doskonaly Jaromir Jagr - typowy czeski hokeista i Martina
      Navratilova). Niedaleko stad mozesz pograc w kulecnik (V cipu).

Powodzenia i nie zabieraj Pascala
    • Gość: Magdabi Re: atrakcje Pragi dla zaawansowanych? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.07.03, 14:00
      Cześć Andaluz,
      O coś takiego mi właśnie chodzi!! Zaraz pokażę mojemu Lubemu co napisałeś. On
      jest "kierownikiem wycieczki" i układa program. Hihi. Nie jest tak znowu
      najgorzej. Pascala jest dużo ale luzu też trochę. Z takich moich luźnych
      impresji z Pragi to ja z kolei zachęcam do odwiedzenia Hradu późnym
      popołudniem, wieczorem. Turystów praktycznie nie ma, zwłaszcza grup, pozamykane
      są w końcu sklepiki z pamiątkami, kanapkami. Czasem przemykają Prażanie z pracy
      do domu, spieszą się na koncert, przedstawienie. Złota Uliczka jest PUSTA.
      Kiedyś byliśmy tam po burzy. Kompletny szok, tak pusto. Można sobie posiedzieć
      przed katedrą, która podświetlona, z bliska robi ogromne wrażenie. A ranki (nie
      takie znowu wczesne) zaczynać od wizyty w dopiero co otwartej piwiarni gdzieś
      gdzie spokój, piwo, ledova kava, czasem becherovka na odwagę by wejść na wieżę.
      Ale lubię U Fleku, zwłaszcza mocowanie się z kelnerami wpychającymi
      Becherovkę "to je medicinka" i obserwowanie innych naciągnietych. Też ma
      koloryt. A tak w ogóle to ciągle się nie mogę nadziwić, że wypicie takiej
      ilości piw w ogóle nie wprawia w stan upojenia. Dzięki za rady! Pozdrawiam :))
    • otto_1 Re: atrakcje Pragi dla zaawansowanych? 22.07.03, 15:29
      Poszwędaj się bez mapy po uliczkach Malej Strany i Starego Miasta, na pewno coś
      fajnego znajdziesz. Ja lubię też łazić po mniej turystycznych dzielnicach, tak
      po prostu. Więcej tam typowo czeskich knajp (i dużo tańszych). Z bardziej
      turystycznych atrakcji możesz obejrzeć Vysehrad (jak nie widziałeś) i przejść
      się mostem (a tak naprawdę wiaduktem)który kiedyś nazywał się Gottwalda, a
      teraz chyba Nuselsky. Hałaśliwie, ale widok niesamowity. Jak lubisz panoramy,
      to możesz wjechać na tą ogromniastą wieżę telewizyjną, albo wejść na wieże
      katedry - przyjemniej, ale nie ma windy... W nocy zajrzyj pod kościół św.
      Jakuba (który też jest wart obejrzenia, pewnie już widziałeś), tylko raczej
      grupą - posmakujesz atmosfery praskiego półświatka. W ogóle Praha by Night -
      jak najbardziej!
      • otto_1 Re: atrakcje Pragi - PS 22.07.03, 15:34
        Przepraszam za zmianę Twojej płci.

A jak pod Pragą - to koniecznie Kutna Hora - ok. godzina jazdy pociągiem.
    • Gość: koala Re: atrakcje Pragi dla zaawansowanych? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 16:27
      Ja jadę ze znajomymi po raz pierwszy do Pragi i nadal nie jestem pewna, jakie
      zakwaterowanie wybrać. Może jako "starzy wyjadacze" coś możecie (taniego:-))
      zaproponować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka