Dodaj do ulubionych

HSG prosze pomozcie

22.10.14, 12:59
Czesc
Czeka mnie niedlugo badanie droznosci jajowodow hsg i mam kilka watpliwosci, bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedzi:
- w tym samym cyklu, w ktorym przeprowadzone jest hsg mozna sie juz starac o dziecko, czy lepiej odczekac ten cykl? Czytam bardzo sprzeczne opinie i ciekawa jestem jak bylo u Was
- ile dni po badaniu nie mozna uprawiac seksu? Tez czytam, ze u niektorych to byl 1 dzien, a innych tydzien

Z gory dziekuje bardzo za pomoc.
Obserwuj wątek
    • nambz Re: HSG prosze pomozcie 22.10.14, 13:38
      Ja miałam odczekać tylko do następnego dnia, ale nie wiem czy jest to standard, czy każdy przypadek należy traktować indywidualnie.
    • lidek0 Re: HSG prosze pomozcie 22.10.14, 18:52
      pamiętaj o badaniu na czystość pochwy przed HSG
    • kama1312 Re: HSG prosze pomozcie 23.10.14, 04:24
      Gdy miałam robione to badanie to lekarz mi mówił, że mamy w tym samym cyklu działać, bo podobno często jest tak ze to badanie ułatwia zajście w ciążę smile
      Niestety u nas nie wtedy nic z tego nie było. ..
      • krolewna2006 Re: HSG prosze pomozcie 23.10.14, 09:16
        Dzieki za odpowiedzi. Badania mam juz porobione. Wlasnie mi tez mowil, ze w tym samym cyklu, ale na necie czytam rozne opinie.
        Mam juz 2, 5 letnie dziecko, a teraz od ponad roku sie nie udaje, wiec zobaczymy, czy te badanie rozjasni o co chodzi. Na razie reszta badan moja i meza sa ok.
        • kama1312 Re: HSG prosze pomozcie 23.10.14, 10:28
          Te nasze organizmy to bardo skaplikowane maszyny uncertain
          Życzę powodzenia! Ja starałam się 2 lata i wszystkie badania moje i męża były ok...
          zupełnie przez przypadek okazało się ze mam niedobór witaminy B 12 i dopiero po zastrzylach z ta witamina zaszłam w ciążę. ..

Powodzenia!
          • krolewna2006 Re: HSG prosze pomozcie 23.10.14, 13:59
            Dzieki! Mialam badana witamine B12 jakis czas temu i byla ok. Tak, czy inaczej biore rozne suplementy, ktore teoretycznie jakos mialyby pomoc, ale jak na razie nic z tego.
            • dmonio2014 Re: HSG prosze pomozcie 24.10.14, 09:22
              My staraliśmy się 2 lata - komplet badań, wszysko w porządku - i ja i mąż. Warto zbadać się pod kątem genetycznym - kariotyp, Detekcja mutacji w genie MTHFR, pod kątem trombofilii, tzn. mutacja czynnika V leiden, oraz bardzo ważne poziom homocysteiny (lekarze o tym nie mówią, ale warto sobie poczytać o homocysteinie - ja stwierdziłam, że to powinno być w standardowym pakiecie badań na NFZ dla kobiet planujących ciążę) , o hormonach tarczycy nie trzeba przypominać. Dawka kwasu foliowego (0,4mg) jaka zalecana jest kobietom planującym potomstwo jest zazwyczaj zbyt niska. Fajny preparat INOFOLIC - poprawia jakość komorek jajowych. Trzymam kciuki, żeby się udało.
              • avelaa Re: HSG prosze pomozcie 15.12.15, 15:14
                Jeśli ktoś szuka kompleksowego badania polecamy pakiet po poronieniach (badanie 6 mutacji w tym V Leiden, protrombina, MTHFR) dodatkowo w cenie jest 30 min rozmowy telefonicznej z lekarzem genetykiem. Można więc dopytać o znaczenie danej mutacji i sposobach przeciwdziałania jej skutkom. Badanie dostępne jest w laboratorium testDNA www.testdna.pl/badanie-nieplodnosc/_. Więcej informacji można też uzyskać dzwoniąc pod numer kom. 665 761 161.
            • lidek0 Re: HSG prosze pomozcie 26.10.14, 18:34
              Suplementy średnio pomagają bo niewiele się z nich wchłania, dużo lepiej pomoże odpowiednia dieta
              • krolewna2006 Re: HSG prosze pomozcie 04.11.14, 10:32
                Hej. Jestem juz po HSG i wszystko ok. Obydwa jajowody drozne, budowa macicy w porzadku. Nie wiem teraz co robic, bo wszystkie wyniki sa w normie. Moj maz tez sie badal i tez wszystko ok (mamy z reszta juz jedno dziecko). Lekarz proponuje mi inseminacje, ale sie waham, bo jesli wszystko jest ok i ciagle nie zachodze, to dlaczego niby przy inseminacji mialabym zajsc. Macie jakies doswiadczenie w tym temacie?
                • belladonna09 Re: HSG prosze pomozcie 14.11.14, 15:49
                  ja z mezem staramy sie podobnie jak wy ale o pierwsze dziecko ,tez mialam robione wszelkie badania ,drozność jajowodów(co do mojego badania ,bylo nieprzyjemne ,bolesne ale bez przesady i krwawilam przy nim i kilka dni po nim tez ) maz tez zdrowy i podobnie jak twij lekarz ,nasz zaproponowal nam inseminacje ale mimo ze nie mamy jeszcze dziecka jakos nie wierze w jej skuteczność ,moze sie myle,nie wiem!Wydaje mi sie po prostu ze stresujemy sie tym calym staraniem a wtedy wytwarza sie jakis hormon (stresu) i to uniemożliwia zajscie,trzeba dac sobie czas i przestac o tym tyle myslec -jestemy zdrowe i wkoncu sie uda przecież!!!!!!!!!
                  • laura_lis Re: HSG prosze pomozcie 14.11.14, 17:06
                    Witajcie. Rozumiem was wszystkie, ponieważ ja przechodziłam przez to samo, 5 inseminacji (nieudanych), dopiero drugie in vitro udane. Jestem teraz szczęśliwą mamą 4,5 miesięcznego synka. Przyczyna do dnia dzisiejszego nie jest znana. Najprawdopodobniej tkwiła w głowie-stres robi swoje. Swoje przeżycia i całą 10-letnią walkę o dziecko opisałam w ebooku. Więcej informacji na stronie wydaje.pl/e/moje-in-vitro-historia-prawdziwa. Mam nadzieję, że będą mogła jakoś pomóc.

Życzę wszystkim szczęścia i tych dwóch kresek na teście smile

Laura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka