Dodaj do ulubionych

prolaktyna

06.01.06, 22:44
Czesc dziewczyny,

Zbadalam sobie prolaktyne, badania robilam 2-3 dni przed okresem (pani doktor
powiedziala, ze to niewazne, kiedy sie robi). Wynik: 41,13, a norma jest 5,00-
35,00. Oczywiscie pojde do lekarza, ale moze tak na goraco mi cos powiecie?
To znaczy czy takie podwyzszenie jest czeste i jakie jest zwykle leczenie, i
czy nie odbija sie na przyszlej ciazy.

Dzieki.
Obserwuj wątek
    • beti1977 Re: prolaktyna 07.01.06, 10:12
      Prolaktyna powinna być raczej w dolnej granicy normy. Masz ją za wysoką i
      pewnie dostaniesz bromergon. Zazwyczaj łatwo zbija się prolaktynę, ale
      bromergon trzeba zażywać nawet jak już bęziesz miała niższe wartości bo
      prolaktyna lubi wracać do wyższego poziomu. Za wysoka prolaktyna może powodować
      problemy z owulacją lub utrudniać zagnieżdżenie się zarodka.
      • riella Re: prolaktyna 07.01.06, 17:31
        Dziekuje Ci za informacje.
        Czy przez utrudnienie zagnieżdżenie się zarodka rozumic mam poronienie? (Chyba
        nie, ale wole dopytac).
        • beti1977 Re: prolaktyna 09.01.06, 09:17
          Raczej jest to ciąża biochemiczna, kiedy dochodzi do zapłodnienia a nie
          dochodzi do zagnieżdżenia.
    • meg241 Re: prolaktyna 09.01.06, 14:50
      Ja mam pytanie o to badanie: czy robilas je na czczo i jak długo czekałas na
      wynik??
      Własnie mam zamiar sobie zbadac poziom prolaktyny gdyz ostatnio mialam ciaze
      biochemiczna. Tak jak dzieczyny wyzej pisały to nie tyle poronienie co dochodzi
      do zaplodnienia ale jajeczko nie zagniezdza sie w macicy i zostaje wydalone
      razem z krwia. Wyglada to jak normalna miesiaczka, tyle ze lekko opozniona.
      Ponoc wiele kobiet tak ma tylko nie robia testu ciazowego i nie wiedza nic o
      ciazy.

pozdrawiam

Magda
      • bastet7 Re: prolaktyna 09.01.06, 15:13
        Najlepiej na czczo i jak najwcześniej rano. Żadnego stresu przedwink) Bo to
        wszystko podwyższa poziom prolaktyny.
        Stąd najlepiej badać ją kilka razy w cyklu (np. 3), bo w danym dniu możesz się
        np. zdenerwować (dla mnie widok igły to stres hihi) i od razu poziom jest
        wyższy.
    • matylda.fm Re: prolaktyna 09.01.06, 15:29
      Prolekatyna jest homonem stresu, u osób bardzo bojacych się pobran krwi juz sam
      ten "zabieg" może ją wywindowac. Poza tym obecne uważa się że jeśli cykl jest
      regularny, nie ma zaburzeń owulacji i nie ma mlekotoku to nie manajmniejszego
      sensu walczyć z tak niewielkim podwyższeniem prolaktyny.
      Leczy się człowieka a nie wyniki.
      • miyoki Re: prolaktyna 09.01.06, 15:36
        Też tak sądze, twoje wartości nie są aż tak bardzo ponad normę. Może to
        przejściowe, nie denerwuj się, idź do lekarza takei małe odchyłki od normy to
        nic wielkiego.
      • beti1977 Re: prolaktyna 10.01.06, 09:23
        Nie do końca się z Tobą zgadzam. Ja mam cykle regularne, mam owulację i nie mam
        mlekotoku. Pierwszy wynik prolaktyny to 20,4 - w normie a jednak mam plamienia
        przed @ i może to być właśnie działanie prolaktyny, która upośledza drugą fazę
        cyklu. Poza tym warto zbadać przy podwyższonej prolaktynie TSH bo często
        niedoczynność tarczycy powoduje podwyższenie prolaktyny i zbijanie samej
        prolaktyny niewiele pomoże bo trzeba się zabrać za leczenie tarczycy.
        • bastet7 Re: prolaktyna 10.01.06, 09:27
          Plamienia przed @ są często powodem zbyt niskiego progesteronu.
          • beti1977 Re: prolaktyna 10.01.06, 09:48
            Ja mam progesteron w normie.
            • matylda.fm Re: prolaktyna 10.01.06, 10:59
              pół roku walczyła z podwyzszoną prolaktyna- miałam mlekotok więc ile była
              podwyzswzona nie miało znaczenia. Po bromergonie wróciła do normy a potem znów
              poleciała w góre. Tym razem bez mlekotoku, owulacje czułam regularnie, cykle
              były ok. Olałam sprawę i zaszłam w ciązę za 3 podejściem- niestety nie wyszło-
              ciaża obumarła ale wszystko wskazuje na fatalny błąd genetyczny. Kiedy tylko
              lekarz pozwolił znów spróbowaliśmy( nie przejmując się nic a nic prolaktyną) i
              tym razem udało się za pierwszym podejściem. Teraz zaczęłam 18tc i maluch ma sie
              dobrze- chyba nawet zaczna mnie postukiwac od środka.

Obecne zdanie (nie moje a lekarzy i to tych którzy sie dokształcają a nie siedzą
              w ksiązkach sprzed 10 lat) jest takie że prolaktyne zostawia się w porządku gdy
              jej wartości nie są gigantyczne ( wtedy istnieje podejrzenie gruczolaka
              przysadki) nie ma mlekotoku i zaburzen cyklu.

co do plamień w drugiej fazie to to typowe dla problemów z progesteronem a nie z
              prolaktyną
              • puma1976 Re: prolaktyna- proszę zobaczcie 10.01.06, 11:40
                badania prl i prog robiłam w 20 dc i tak
                PRL 13.2 ng/ml po obciązeniu 111,9 ng/ml (niewiem jakie normy bo mi nie podano)
                progesteron 6,62 (norma z labor.0,37-18,4).Prosze wypowiedzcie sie cos na temat
                tych wyników .Mam za soba poronienie teraz 8 cykl staran i zero dzidzi.Wiem ze
                mam cykle bezowulacujne na podstawie pomiaru tempki i od gina ktory mnie
                poprostu olał i teraz z tymi wynikami chce isc do innego.
                • bastet7 Re: prolaktyna- proszę zobaczcie 10.01.06, 11:57
                  Chyba trochę niski progesteron, mimo, że mieści sie w normie. Może byla owu
                  słaba, albo w ogóle jej nie było.... Ale to tylko takie moje przypuszczeniawink
                  Nie wiem natomiast jak podejść do prolaktynysad
        • miyoki Re: prolaktyna 10.01.06, 12:40
          prolaktyna 20,4 to norma przecież??? ja mam 29 i jest ok koleżanka miała
          powyżej 30 i też żaden lekarz nie zwócił uwagi mimo że starała się ponoad rok i
          jest teraz już w ciąży mimo prolaktyny ponad 30
    • riella Re: prolaktyna 18.01.06, 17:44
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i wyjasnienia!
      Faktycznie dostalam bromergon. Za dwa miesiace mam przyjsc do kontroli. A co do
      stresu - to akurat tego dnia umieralam z nerwow, fakt.

Jeszcze odpowiem na Wasze pytania: nie robilam na czczo, wyniki byly nastepnego
      dnia.

Moj wynik JEST powyzej normy, bo obok byla okreslona norma. Moze Ty masz wynik
      w innych jednostkach.

Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka