Dodaj do ulubionych

kadencyjność urzędów

15.11.10, 18:36
Jestem dyrektorem Muzeum Ziemi Mińskiej w Mińsku Mazowieckim. W obecnym roku zorganizowałem cykl spotkań z opozycjonistami antypeerelowskimi w 30 rocznicę Solidarności. Profesor Karol Modzelewski opowiedział się za ustawowym ograniczeniem kadencyjności wójtów, burmistrzów, prezydentów do dwóch kadencji (w cyklu ciągłym: jeśli po pierwszej kadencji zostaną wybrani na drugą). Podzielam ten pogląd i uważam, że w takim przypadku jedna kadencja powinna trwać 5-6.

Jaka jest Państwa opinia?
Obserwuj wątek
    • andy1976 Re: kadencyjność urzędów 23.11.10, 10:41
      Moim zdaniem takie ograniczenia są zdecydowanie niedemokratyczne. Po to są organizowane wolne wybory, żeby społeczeństwo mogło zdecydować.
      Poza tym takie podejście świadczy o tym, że traktujesz takie stanowisko jak super ciepłą posadkę, a nie misję. Czy myślisz, że ktokolwiek by się starał w drugiej kadencji gdyby wiedział, że trzeci raz już nie może kandydować ?
      Proponuję zrobić referendum we Wrocławiu i zapytać, czy chcę żeby ustawa pozbawiła prezydentury Dutkiewicza albo jeszcze lepiej, spróbuj mi zaproponować Gdynię bez Szczurka.
    • beti76 Re: kadencyjność urzędów 24.11.10, 00:37

po pierwsze zgadzam sie z andym

a po drugie - Panie Leszku - czy grupa będzie reprezentatywna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka