Dodaj do ulubionych

Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc

17.09.09, 17:40
Moi drodzy! Tak sie stalo, ze po 10 latach prawo jazdy w stanie
'uspionym'(jezdzilam malutko, i to na automacie w USA), przyszlo mi kupic moj
pierwszy samochod. Ma byc miejski i raczej maly (problemy z parkowaniem), choc
nie klasa A ktora sie trzesie na autostradach. No i automatic. Nowy/uzywany
obojetnie, wazne aby byl znosny stosunek jakosc/cena do 70 tys. absolutny max
(kredyt), oczywiscie jesli uda sie uzyskac kilkulatka z dobra automatyczna
skrzynia biegow, im taniej tym lepiej. Czy mozecie cos poradzic? Czytalam
dobre opinie na tym forum nt automatycznej skrzyni biegow nowego VW Polo. Cena
jak dla mnie jest wysoka, jak na wyposazenie itp.

Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc 17.09.09, 18:51
      Uuuu,koleżanko.Nowym Polo chyba nikt z Nas nie jezdził jeszcze(prócz
      dziennikarzy i ludzi z koncernu VW),więc nie wiem,jak jezdzi.Ale zły
      na pewno nie jest;) Na razie polecam Renault Clio 1.6 16V 113KM ze
      skrzynią Proactive(4 biegi,sprawnie pracuje;)) W wersji Dynamique
      można kupić chyba od 60 tys. i masz możliwość wyboru poszczególnych
      opcji.Możesz też czekać na Polo z DSG.
    • v-6 Re: Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc 17.09.09, 20:36
      Witam!
      Skupmy sie na nowych: są 3 małe auta z naprawdę dobrymi, nowoczesnymi automatami. mercedes A-klasa, vw polo, seat ibiza. Jak rozumiem, A-klasy nie chcesz, zresztą za 70 tys. byłaby tylko używana, nowe są nieprzyzwoicie drogie. Polo jest na razie dostępne z silnikiem 85 KM, który zdaniem moim i wielu testujących jest za słaby. Ale skrzynia jest świetna, 7-biegowa DSG. Nowy i nowoczesny silnik 1,2 tsi + DSG będzie (podobno) dostępny od listopada, tzn. w listopadzie zaczną przyjmować zamówienia. Mam też wątpliwości, czy z przyzwoitym wyposażeniem zmieścisz się w budżecie: ceny jeszcze nie ma, ale polo to nie jest tanie auto. Natomiast na pewno za 70 tys. kupisz nową ibizę ze sprawdzonym silnikiem VW 1,6 (105 KM) + to samo DSG, co w polo. Taka ibiza mnie kosztuje 73 tys. całość, ale z całą górą opcji, z których część z pewnością możesz sobie odpuścić. A jeździ się tym naprawdę przyjemnie, byłem bardzo zaskoczony in plus. Dodatkowo Seat daje teraz 5 lat gwarancji.
      Natomiast jeśli chodzi o auta używane, to za 70 tys. możesz mieć całkiem szeroki wybór, także spośród kompaktów, a nawet aut z segmentu D. Ale musisz precyzyjniej określić, jakiej wielkości wehikułu poszukujesz.
      Zakładam, że wiesz, co to znaczy kupować w Polsce używany samochód ...
      Pozdrawiam
      v-6
      • roney03 Re: Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc 18.09.09, 08:39
        Obawian sie ze Ibiza wcale nie wychodzi taniej od Polo
        Stosunkowo dobrze wyposazone Polo 1.4 DSG to jakies 60tys zl
        • v-6 Re: Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc 18.09.09, 10:39
          roney03 napisał:

> Obawian sie ze Ibiza wcale nie wychodzi taniej od Polo
          > Stosunkowo dobrze wyposazone Polo 1.4 DSG to jakies 60tys zl

Zgoda, ale ja próbowałem zgadnąć cenę polo 1,2 tsi. Jego 105-konny silnik będzie porównywalny ze 105-konnym 1,6 MPI ibizy: 9,8 do setki polo, 10,3 ibiza - obydwa z 7-biegowym DSG. Polo 85 KM jest wolne, ja nim nie jechałem, ale we wszystkich testach to podkreślają.
          Pozdrawiam
          v-6
      • ligaturka Dziekuje, za odpowiedzi, sa bardzo pomocne 18.09.09, 14:11
        Zaczelam przegladac cenniki, konfiguratory marek o ktorych pisaliscie, skupiajac
        sie na Seat Ibiza 1.6 105 DSG. Nie moge znalesc odpowiedzi na pytanie czy
        istnieje tez w automaticu wersja 5-drzwiowa, czy tylko 3? 3 wydaje sie
        ladniejsza, ale 5 praktyczniejsza. Czy ktos z was moze polecic salon Seata w
        Polsce w ktorym jest duzy wybor Seatow do natychmiastowego odebrania i jest
        szansa aby miec auto z dobrym wyposazeniem od zaraz? Ile ewentualnie sie czeka
        na zamowiony? Z gory dziekuje.
        • soner3 Re: Dziekuje, za odpowiedzi, sa bardzo pomocne 18.09.09, 14:24
          Tu masz testowke z niewielkim przebiegiem ale 3d
          otomoto.pl/seat-ibiza-stylance-1-6-dsg-C9709321.html
          A tu Polo , nie wiem czy jest na sprzedaz od reki ale moze
          otomoto.pl/volkswagen-polo-1-4-85km-dsg-C9945206.html
          obawiam sie ze jak bedziesz chciala dopasowac auto pod siebie to trzeba
          bedzie 2-3 miesiace czekac
          Osobiscie zdecydowanie wybralbym Polo
        • v-6 Re: Dziekuje, za odpowiedzi, sa bardzo pomocne 18.09.09, 16:45
          Wszystko po kolei:
          1. Jak najbardziej jest wersja 5-drzwiowa z automatem i taką też kupiliśmy.
          2. Na zamówiony czeka się ok. 3 miesięcy.
          3. A nie uznajesz "rekomendacji" internetu? Ja po prostu wybrałem salon najbliżej domu, nie wiem, czy lepszy, czy gorszy od innych. W tym salonie (Warszawa, ul. Malownicza) był nieźle wyposażony automat 1,6 do natychmiastowego kupienia, ale 3-drzwiowy. Żółty.
          4. Soner pisze, że wolałby polo - ja też :) Ale to moja żona decydowała, a jej się polo nie podobało i już. Nawet nie chciała się przejechać. No i na auto trzeba by czekać do przyszłego roku.
          5. Kris pisze, że może swift. No nie wiem. Jeździliśmy takim 1,3 z manualem, innego nie było. Strasznie to twarde i głośne, jakos tak niewygodne. Nawet yaris z dieslem był cichszy. Ale z wyglądu podobał sie żonie, to fakt. Jednak tradycyjny 4-przełożeniowy automat ze swifta nie umywa się do DSG.
          6. Osobiście zawsze zamawiam samochody. Mam to co chcę, poczynając od koloru. Może znajdziesz jakąś możliwość przebujania się przez 3 miesiące, np. autem pożyczonym, firmowym itp.?
          Pozdrawiam
          v-6
        • carfan Re: Dziekuje, za odpowiedzi, sa bardzo pomocne 08.10.09, 22:12
          Został by jeszcze z DSG 3-drzwiowy Golf 1.6 z 7-stopniowym DSG, ale nie wiem jak
          z czasem oczekiwania. Kilka miesięcy temu to oczekiwanie w przypadku Golfa
          dochodziło do kilkunastu tygodni. Może coś się zmieniło. Choć po statystykach
          sprzedaży nie zanosi się na zmiany.
    • barrrttek Re: Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc 17.09.09, 21:40
      polecam opla astre III
      • kris7109 Re: Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc 18.09.09, 15:17
        A może Suzuki swift w automacie ?.
        • devote Re: Pierwszy samochod - automatic, prosze o pomoc 19.09.09, 00:57
          jak ma byc automatyczna skrzynia to tylko DSG
          lepiej ta nowsza 7 biegowa z suchym sprzeglem
          6 biegowe sa z mokrym sprzeglem i trzeba serwisowac jak zwyklego automata
          (olej,filter)
    • elfkabezhaltera Kia? Chevrolet? Renault? 07.10.09, 22:57
      Kia - masz wybór pomiędzy Rio (mniejszy) a Ceed (większy).
      Chevrolet - masz wybór pomiedzy Aveo a Lacetti/Cruze.
      Renault - ktoś już chyba wspominał o Thalii.
      Jest jeszcze Skoda Fabia ...

Zresztą - z opisu wynika, że szukasz wozu klasy B ew. mniejszy z klasy C.
      W przedziale cenowym 50-65 tys. większośc marek oferuje samochód klasy B w
      automacie. Wierz mi - masz tu szeroki wybór nowych modeli.

A od ok. 55 tys zaczynają sie wozy klasy C z automatem - najtańsza będzie Kia
      Ceed. Choć tu wybór będziesz miała mniejszy, bo wyposażenie "wypycha" te wozy
      pow. granicy 70 o których wspominałaś.
      Borys
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka